Minimalna plata 543 km

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

litijum
Kontakt:

Re: Minimalna plata 543 km

Post Postao/la litijum » 07 jan 2022, 19:50

admin je napisao/la:
07 jan 2022, 19:42
Pa sta ocekujes, da ups dostavljac pokrene posao u BiH, da privatno po kucama nosa pakete ljudima iz dnevne u spavacu?

Ne vjerujes da neko u BiH pokrece poslove parama koje zaradi u inostranstvu i da moze birat gdje ce zivjeti, pa odabere Bosnu. Ja ti kazem da ima takvih ljudi.

Necu ti nabrajati valjda imena ljudi za koje nisi nikad cuo, sta ti to znaci.

Dzeko je za svoje pare mogao kupovati i u Sarajevu i u Minhenu. Pa ga je neko savjetvao da mu se vise isplati u Sarajevu. Sto je i logicno jer ovdje izdavajuci ima povrat bar 6-7%, ako je gradio i pametno kupovao mozda i 10%, a u Njemackoj 3%.
Dzeko je koliko ja znam i hrvat. Ima njihov pasos, jel tako? Cesce je u Dubrovniku nego ovdje. Kakve to veze ima? Pa ima i Lucas Podolski donere Podolski po citavoj Njemackoj, a pogotovo u Kelnu. I sta sad to treba da znaci? Preglupi primjeri uglavnom. :rol:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 07 jan 2022, 19:56

Preglupi su tebi, jer ih ne kontas

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 07 jan 2022, 20:00

Ne bi reko da tebe iko konta ovdje. Nikakav problem nemam rec da ima ljudi koji zaista zive fino u Bosni. Moji roditelji prvi. Iako je ova zemlja najvise raj za kriminalce i one na drzavnim jaslama. Ali da li ce to uvijek tako biti? Koliku ce imati penziju? Koliko je sigurna zemlja?

Totalno je razumljivo da imas drugaciji nacin razmisljanja i da nikad neces napustit drzavu, ali malo objektivnosti nije na odmet. Da nisi upravu pokazuju brojke. Od rata do sada, Bosna i Hercegovina je izgubila 44 % svog stanovnistva. Mislim da postoji vise razloga za to. Razloga koji su ociti.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 07 jan 2022, 20:05

Pa još malo i privatnici će prestići po platama i državni sektor.

Ja imam veću platu 150 do 200 maraka nego čovjek koji radi isti posao kao ja u državnoj firmi. Bez zaebancije.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 07 jan 2022, 20:07

Marsal je napisao/la:
07 jan 2022, 20:05

Ja imam veću platu 150 do 200 maraka nego čovjek koji radi isti posao kao ja u državnoj firmi. Bez zaebancije.
Tako i treba da bude :kafa:
Jedino je tako ispravno , nebi li ova omladina današnja preusmjerila svoje snove o državnom poslu u privatni sektor i konačno mozak uključila :bih:
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 07 jan 2022, 20:08

bombaysaphire je napisao/la:
07 jan 2022, 20:07
Marsal je napisao/la:

Jedino je tako ispravno , ne bi li ova omladina današnja presumjerila svoje snove o državnom poslu u privatni sektor i konačno mozak uključila :bih:
Not gonna lie, sutra bih prešao u državnu firmu ali ne na isti posao nego isključivo na bolje radno mjesto, ali da mi se nudi isto nema šanse da bih otišao.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 07 jan 2022, 20:09

Marsal je napisao/la:

Jedino je tako ispravno , nebi li ova omladina današnja preusmjerila svoje snove o državnom poslu u privatni sektor i konačno mozak uključila :bih:
Jest, samo sto se ti pravo ubijes od posla, a ovaj hladi muda. Petak, 12h, na dzumu i laganica.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 07 jan 2022, 20:13

litijum je napisao/la:
07 jan 2022, 20:09
Marsal je napisao/la:

Mah, kod mene i nije baš tako. Da, radim više no oni ali ne toliko
Jest, samo sto se ti pravo ubijes od posla, a ovaj hladi muda. Petak, 12h, na dzumu i laganica.
Danas su i moji išli na džumu u 12h (imamo mesdžid u krugu firme) a ja ostao odmarat, kad su došli pila se kafa do pola 3, onda spremanje i posao.

Da, radim više nego oni ali zato sam imao i trinaestu platu, regres i stimulaciju, dobio sam za Bajram 50 maraka, imam pravo zamijenit HTZ opremu redovno i još neke određene pogodnosti koje oni mogu samo sanjat.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 07 jan 2022, 20:22

Ekstra jos ako volis svoj posao, super. Imaju i oni regres i sve ostalo, ne brini.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 07 jan 2022, 20:23

Ja sam iskreno razmisljao o povratku. Imao 2000 netto platu. Platis stan rezije, ode pola, dok jedes i sve ostalo na kraju ti ostane nesto sitno. Pa draze mi je da ne ostane nista u Bosni nego pisljivij 200-300 eura.

No promjenio sam posao, radim terenski sad kao obermonter. Uglavnom poso mi se svodi na prevodjenje jezika kooperanti iz slo, hr itd rade za firmu a niko jezika ne zna. Imam jednog covjeka iznad mene na terenu kaze to i to danas ja prevedem i nadgledam. Uglavnom fizicki nemam posla, psihicki zato. Sve sto ne valja meni se obrusi na glavu.

Normalbo radno vrijeme je pon uto sri po 11h i cetvrtak 7h. Petak i vikend slobodni. Ja sam se dogovorio petak i subote da radim i 3 sedmice radim jednu slobodan. Odem svaki mjesec u Bosnu familiji. Ne planiram zenu dovodit jer nisam sretan da mi dijete odrasta sa turcima, svabama, poljacima itd.
Od kooperanata iz slo sam dobio auto i placen put kuci i na poso, smjestaj.i prijavu na adresu a svoj sam stan odjavio Pa dobijam zaradu i sa strane jer mi firma njemacka uplacuje za stan terenski. Imam rashod samo na hranu ostalo sto potrosim, to je luksuz.

Trenutno ne razmisljam napustat jer sumnjam da cu ikad bolje nesto naci, a plus sam i kod porodice cesto. Pare odmah ulazem, pravim kucu da se obezbjedim.

Hocu reci, da mi nije ovaj posao upalio vjerovatno bih vec bio u Bosni jer bez 3k netto nema tamo lagodnog zivota

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 07 jan 2022, 20:27

litijum je napisao/la:
07 jan 2022, 20:22
Ekstra jos ako volis svoj posao, super. Imaju i oni regres i sve ostalo, ne brini.
I ne volim baš :mrgreen:
A nemaju regres ni ništa od nabrojanog, 100%. Mi smo njihov kooperant i znam dobro kakvi su im uslovi. Zadnji regres u firmi isplaćen im 1986. godine. HTZ opremu samu sebi kupuju.

Ja prošle godine dobio regres 515 maraka, stimulaciju 530, bajramluk 50 i trinaestu platu 1000 maraka.

Eh sad, kod njih je atmosfera dosta opuštenija bez daljneg. Nema hajki i srkleta, radi bolja i pismenija raja...

Ne znam, ali u idućih 5 godina mislim da će veliki broj privatnih firmi imat veće ili jednake plate kao državni sektor.

topnik1
Kontakt:

Post Postao/la topnik1 » 07 jan 2022, 20:29

soxx je napisao/la:
07 jan 2022, 20:23
Ja sam iskreno razmisljao o povratku. Imao 2000 netto platu. Platis stan rezije, ode pola, dok jedes i sve ostalo na kraju ti ostane nesto sitno. Pa draze mi je da ne ostane nista u Bosni nego pisljivij 200-300 eura.

No promjenio sam posao, radim terenski sad kao obermonter. Uglavnom poso mi se svodi na prevodjenje jezika kooperanti iz slo, hr itd rade za firmu a niko jezika ne zna. Imam jednog covjeka iznad mene na terenu kaze to i to danas ja prevedem i nadgledam. Uglavnom fizicki nemam posla, psihicki zato. Sve sto ne valja meni se obrusi na glavu.

Normalbo radno vrijeme je pon uto sri po 11h i cetvrtak 7h. Petak i vikend slobodni. Ja sam se dogovorio petak i subote da radim i 3 sedmice radim jednu slobodan. Odem svaki mjesec u Bosnu familiji. Ne planiram zenu dovodit jer nisam sretan da mi dijete odrasta sa turcima, svabama, poljacima itd.
Od kooperanata iz slo sam dobio auto i placen put kuci i na poso, smjestaj.i prijavu na adresu a svoj sam stan odjavio Pa dobijam zaradu i sa strane jer mi firma njemacka uplacuje za stan terenski. Imam rashod samo na hranu ostalo sto potrosim, to je luksuz.

Trenutno ne razmisljam napustat jer sumnjam da cu ikad bolje nesto naci, a plus sam i kod porodice cesto. Pare odmah ulazem, pravim kucu da se obezbjedim.

Hocu reci, da mi nije ovaj posao upalio vjerovatno bih vec bio u Bosni jer bez 3k netto nema tamo lagodnog zivota
+1
Slicna situacija, istog sam razmisljanja, nisam u planu se brzo vracati, jedino sto je sada doslo dijete pa je malo teze krenuti na posao, ali su novci dosta dobri pa se ne zalim
Grijesiti je ljudski,ali ako vam se gumica istrosi prije olovke,malo ste pretjerali!!

VOLIM TE ČELIK!!!!!

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 07 jan 2022, 20:31

Prije 10 godina ljudi su ubijali za Telekom da se uvale, ovi IT, danas ubijaju da izađu.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 07 jan 2022, 20:31

Neces se ti nikad vratit, znam masu takvih sto samo pricaju ajooj jest tesko na zapadu a nikad se ne vrate. Normalno da je tesko s 2000 neto kad platis pola kiriju, odmah se instalira u Berlin, Minhen i buni se sto daje 1000 eura na kiriju. I to sto nemas partnera ti otezava samo zivot, da ona ima bar 1300 neto sve bi bilo okej. Pa onda idu djeca, a s tim i doplatci i tako.

Ista je stvar i ovdje, svako bi u Sarajevo. To u neku ruku mogu razumijet, sve iole firme koje valjaju su tamo, sva lova je tamo. Ali vani je to malo drugacije, sve je razvijeno i nije bitno toliko uopste gdje zivis.

Znam isto tako dosta likova koji su otisli tamo ko postari, kasnije upisali skole, fakultete, prekvalifikovali se i ubiru dobru paru. Sve ti je do tog sta zacrtas u glavi, zbog cega si dosao. Ako si dosao da sljakas i ne mices s mjesta, budes neambiciozan, s ciljem da se sto prije vratis, onda je to druga stvar.

U takvoj zemlji ostati na istom mjestu 5 godina, bez rijeci jezika, to nije do te zemlje vec do tebe. (ne govorim licno tebi naravno).

Cesc44
Kontakt:

Post Postao/la Cesc44 » 07 jan 2022, 21:21

admin je napisao/la:
04 jan 2022, 17:58

Naravno, puno lakše je cijeli život kukati na Fadila, a Fadila 90% u drzavi. Jedino što nema svako priliku kao on, pa zavrće na manjem, šofer krade godivo, majstor šarafe, doktor neće da radi na klinici već pacijente šalje u svoju privatnu praksu...
admin je napisao/la:
07 jan 2022, 19:49
Eto u Bosni svi ili debili ili lopovi, samo ti popravljao prosjek dok nisi otisao.

Njemci poznati socijalisti, dijele radnicima gazde ko Robin Hood. Ti si levat pravi, moram ti to rec

Admin u placenickoj misiji, da ubjedi ljude kako je bolje u BiH, samo se malo pogubio, slabo te placaju.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 07 jan 2022, 21:40

litijum je napisao/la:
07 jan 2022, 20:31
Neces se ti nikad vratit, znam masu takvih sto samo pricaju ajooj jest tesko na zapadu a nikad se ne vrate. Normalno da je tesko s 2000 neto kad platis pola kiriju, odmah se instalira u Berlin, Minhen i buni se sto daje 1000 eura na kiriju. I to sto nemas partnera ti otezava samo zivot, da ona ima bar 1300 neto sve bi bilo okej. Pa onda idu djeca, a s tim i doplatci i tako.

Ista je stvar i ovdje, svako bi u Sarajevo. To u neku ruku mogu razumijet, sve iole firme koje valjaju su tamo, sva lova je tamo. Ali vani je to malo drugacije, sve je razvijeno i nije bitno toliko uopste gdje zivis.

Znam isto tako dosta likova koji su otisli tamo ko postari, kasnije upisali skole, fakultete, prekvalifikovali se i ubiru dobru paru. Sve ti je do tog sta zacrtas u glavi, zbog cega si dosao. Ako si dosao da sljakas i ne mices s mjesta, budes neambiciozan, s ciljem da se sto prije vratis, onda je to druga stvar.

U takvoj zemlji ostati na istom mjestu 5 godina, bez rijeci jezika, to nije do te zemlje vec do tebe. (ne govorim licno tebi naravno).
ja ako dobijem otkaz u ovoj firmi vracam se prvi busem jer ne bi sebi vise dozvolio da rintam a na kraju mjeseca nista posebno nisam ustedio.U Göppingenu sam bio koji i nije neka metropola a prije toga u jednoj priprcini gdje jesu stanovi 500eura al i satnice 13 eura i manje.

Svaki normalan stan ti je 700eura. Plus struja. 750, gorivo, autoosiguranje Telefon,internet i ode pola plate, ako je plata 2k, a mnogi rade i za manje.

Jeste se porodicom lakse ako rade i sve al ja ne zelim takav zivot.
Mogu ja i u bosni lijepo zivit ako oboje radimo.

Trenutno idem jer mi je lahka para a i mnogo stvari mi je dopusteno u firmi.

Cilj mi je kucu zavrsit i stedit pa bi najradije nesto privatno u Bosni poceo. To je zivot, kad zavisis sam o sebi.

Bajramovic1999
Kontakt:

Post Postao/la Bajramovic1999 » 07 jan 2022, 21:46

U Njemackoj ti bas puno od plate odbija ako si samac... za nas vukove samotnjake je li bolja Svicarska, Luksemburg itd?
Ako se gleda cista zarada i koliko kesa ti ostane na kraju mjeseca.

FCB1986
Kontakt:

Post Postao/la FCB1986 » 07 jan 2022, 22:22

soxx je napisao/la:

To ti je glavni problem svugdje gdje nisi kod kuce. Gdje god imas stanarinu za placati na to ti ide vecina novca. A kako je u DE sa kreditima i to, da li postoji mogucnosti dobiti kredit pa nesto kupiti sebi i na dugi rok sebi i familiji olaksat?

Ja sam misljenja da iako nije neki luksuzan zivot, da se isplati zbog djece i familije da odrastaju vani(osim ako bas u Bosni mislis da bi mogao neki biznis pokrenuti) jer ipak ako cemo iskreno, vecina djece u Bosni bas i nema neke buducnosti, posla nema na izbor, dok vani ako hoce se i skolati ima bolje uvijete, ako hoce i raditi ima veci izbor.
Moje neko vidjenje, sad svak zna najbolje kako se osijeca, sta mu je bolje. Ja ne znam da li bi mogao biti odvojen od djece, mozda zato sto nikad nisam bio pa se naucio. Najbolje bi bilo da nismo bili prisiljeni ici nikud, ali kad nam je takva nasa BiH.
⚽FK Garaže⚽

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 07 jan 2022, 22:45

litijum je napisao/la:
07 jan 2022, 20:09
Marsal je napisao/la:

Svako ima izbor , ja kod privatnika odoh sad na godišnji 22 dana i dobijem punu platu , ništa mi se ne odbija ;)
Ko ide na džumu može ići :salut:
Uplatio sam zimovanje 10 dana puni pansion , odoh sa porodicom lagano da se odmorim .
Nisam dobio trinaestu platu , ali sam dobio bonus haman kao 2 plate ;)
Službeno auto , službeno gorivo :bih:
I već sad sam uplatio za ljetovanje 9 dana :kafa:
Hvala privatnicima , i braći arapima naravno :wave:
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 07 jan 2022, 22:58

FCB1986 je napisao/la:
07 jan 2022, 22:22
soxx je napisao/la:

To ti je glavni problem svugdje gdje nisi kod kuce. Gdje god imas stanarinu za placati na to ti ide vecina novca. A kako je u DE sa kreditima i to, da li postoji mogucnosti dobiti kredit pa nesto kupiti sebi i na dugi rok sebi i familiji olaksat?

Ja sam misljenja da iako nije neki luksuzan zivot, da se isplati zbog djece i familije da odrastaju vani(osim ako bas u Bosni mislis da bi mogao neki biznis pokrenuti) jer ipak ako cemo iskreno, vecina djece u Bosni bas i nema neke buducnosti, posla nema na izbor, dok vani ako hoce se i skolati ima bolje uvijete, ako hoce i raditi ima veci izbor.
Moje neko vidjenje, sad svak zna najbolje kako se osijeca, sta mu je bolje. Ja ne znam da li bi mogao biti odvojen od djece, mozda zato sto nikad nisam bio pa se naucio. Najbolje bi bilo da nismo bili prisiljeni ici nikud, ali kad nam je takva nasa BiH.[/spoiler]
Sve zavisi i od mjesta u Bosni gdje se zivi. Negdje nema firme u krugu 50km a negdje ih pun k.

Meni najvise u Bosni smeta sto u bolnicama sestre se ponasaju ko da su doktori nauka i ne yebe te niko 2%.

No to i nije problem ako imas para pa stavis sta u dzep. Znaci za to ima rjesenje. Druga stvar je politika, pun k mi je i bakets i dodika. Samo se rat spominje.

Al mi jos nije doslo do toga da kazem odo s porodicom vani.

Ja ovdje sa zenom mogu izlazit preko 2k maraka mjesecno skupa sto je sasvim ok za normalan zivot al nisam stambeno obezbjedjen. Zivim na spratu kod roditelja i imam mladjeg brata.

Kucu pocinjem u proljece, nju zavrsit i odmah jedan problem rijesen. Samo kazem Boze zdravlj ostalog hvala Bogu sad imam. Kupujem u medjuvremenu sav alat sto mi je potreban ako bi se kad odlucio napustit il otkaz popusit da sam i tu obezbjedjen. Najbrze cu do cilja doc ako budem rintao u svabiji.

I sad kako sam kucu odlucio pravit to mi je jos jedan razlog da ne idem s familijom vani jer inace ako je napravim i povucem familiju to su skoro pa bacene pare.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: kraljttbvb i 8 gostiju.