Minimalna plata 543 km

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Epidaurus
Kontakt:

Re: Minimalna plata 543 km

Post Postao/la Epidaurus » 05 jan 2022, 18:33

Casa vode 3 eura hahahahaha

JoeBleck
Kontakt:

Post Postao/la JoeBleck » 05 jan 2022, 18:46

@zagor - pa eto vidis da ima.Dakle -1,35 redovna cijena 1L mlijeka koje je smece.
U BiH je sve smece pa je srednja cijena mlijeka 1,6.Najeftinije je ono Bingo jer nema duple marze distributera, bude oko 1,45-1,5KM.Naravno smece kao i vecina ostalih.

Sto se tice ovog koliko gdje kosta kafa , apsolutno nevazno.Sve to spada u Lukuz.Kafa u kaficu nije osnovna namirnica , pa je tako u Dubrovniku kafa 20KM, u Napulju Napolitana 15Eura , u Metroplisu kolac 8KM , kafa 3 KM.

Lokacija diktira cijenu i to je normalno.Kirija na Platzu je 12x veca nego na periferiji zakupcu , pa je logicno da mu kafa kosta 3-4x vise.Isto vazi za trzne centre , svugdje u svijetu to je leglo velikih cijena jer su zakupi jako skupi.

Poenta jeste da su sirovine u marketu jeftinije od nasih , to je ono sto se pika i ono sto svako treba da koristi.Ni ja ne pijem kafu i ne rucam u Baoliju jer ti treba za kafu i pastu 50KM , i to da te okrzne, pa tako i Vi ne pijte kafu i ne jedite kolace po Platzu jer je to namjenjeno i u Njemackoj za Elitu i za bogate turiste.

Espiritosanto
Kontakt:

Post Postao/la Espiritosanto » 05 jan 2022, 18:48

Za normalan život u Bih ti treba za rezije 250 km,hranu 400 km,gorivo 150-200 km,ako si kupio stan ili kuću kredit 300-400 km, kredit za auto 200-300 km,dodatni troškovi 200-300 km mjesečno.za dvije osobe.
Sad ako hoćeš kino, restoran,kafu,narucit picu jos sigurno 200 km.
Da odes na more trebas ustedit 100 km mjesečno.
Sve to ako nemas djece.
Za neki normalan život.
Ako hoćeš luksuz sve to uduplaj, realno 90 posto ljudi zivi taj minimalizam,ili par godina poveca standard pa se zaduzi na kartice, minuse,kredite i onda jbg.pasos u dzep i njemacka..
I tamo rade solidne poslove,satnice za 15 eura,i opet sa tim mozes dobro zivit,ljetovat,zimovat,kiriju placat,auto na lising i ustedit par hiljada eura.
Moje licno iskustvo.
Tako da ne može se porediti ni stil života gore i ovdje, njihova kultura te tjera da stedis i stvaras,za razliku od ovdje
I Mostarske kiše kao da su stale
Heroj do heroja kraj drevne Musale
Ko je pravi junak,kaže pjesma stara
Zdravo,ma gdje bili,heroji Mostara

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 05 jan 2022, 18:49

Epidaurus je napisao/la:
05 jan 2022, 18:33
Da bilmezu casa vode skoro 3€, 0,7 flasa 5€ i obicna i mineralna.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 05 jan 2022, 18:49

AshburtonG je napisao/la:
05 jan 2022, 16:46

Promasio si ti pola svog posta burazeru. Postavljas se kao da si jedini, koji zivi vani, a uz to imas jaka primanja, pa si ti onaj "ausreßer na gore", kad se prave racunice. Isto sto se ne pravi potrosacka korpa, na osnovu ljudi koji jedu hljeb samo.
Prva stvar, poredim DE i BiH. Napisah jeftiniji ili par procenata skuplji, a ne striktno jeftiniji. U startu je DE za oko 12% jeftinija od Austrije, koja opet ima neke druge stvari koje su dosta povoljnije(kirija, prirodni energenti zbog drugacijeg oporezivanja).

Druga stvar, izgleda da si ti odavno prestao gledat cijene kad dodjes u Bosnu. Odavno i ovdje imas klase proizvoda, pa na osnovu toga ces i platit cijenu za visu klasu. Treca stvar, ekonomisanje je sastavni dio zivota, pogotovo kad nisi u materijalnoj situaciji, da te boli qrac koliko nesto kosta. Ti si mozda izgubio pojam za tim, ali to ne znaci da je nenormalno.

Kila lubenice bude i ovdje na pocetku sezone preko marke, isto kao sto i tamo bude 30ct kad joj prolazi sezona. Ja ne znam u kakvoj zabludi ti zivis. Kila oraha je ovdje skoro 20KM u marketu, a tamo je cak i jeftinije u lidlu. Ja platio neki dan za NG paprike 5KM skoro kilogram u marketu. Koliko kosta ulje kod nas, a koliko tamo? Puter?
Potrosim i ja 200e na steakove minimalno, pa necu uzet taj proizvod u neku usporedbu. :rol: Brat se uhvatio bobicastog sira, za koji 60% raje ovdje nije ni culo, odnosno ne zna na sta mislis. Jedini proizvodi koji su osjetno skuplji su mesni proizvodi, ali skoro iskljucivo mesni proizvodi dobijeni od crvenog mesa. U Austriji je to dosta izrazenije nego u DE. Takodjer, usluzne djelatnosti su dosta skuplje, ali opet za svakoga se tu nadje ponesto. Isto sto ce ovdje nizi sloj otici u cevabdzinicu na veceru u TZ, a ti ces otici u Mama Miu. Tamo ce baustelac u Türkis, a ti u Schwarzes Kameel. ;)
Higijena i sve ostalo je dosta jeftinije u DE, nego u Austriji, a tu je negdje cijena sa BiH.

Na kraju posta si rekao sustinu, koju sam i ja iznio, a ti pogresno shvatio. U svim zemljama EU, ces bez mnogo glavobolje proci mjesec dana s 2 minimalca, dok je u BiH to zivot od danas do sutra. Tvoja je prica, da su svi ovi postari i njihove zene, koje uglavnom i ne rade, madjionicari jer sa 2000e netto bez problema izdrze mjesec. Ne jedu biftek svaki drugi dan, ali to od njih niko ne bi jeo ni sa 1500KM u BiH, a taj novac je vec iznadprosjecno visoka plata za bh standarde. Dakle, kupovna moc minimalca u BiH je veca ili u najmanju ruku ista sa iznadprosjecnom platom u BiH, pod uslovom da su oboje pod kirijom.
Nista ja nisam promasio care moj, cinjenica je da je osnovna hrana osjetno skuplja u Austriji (o Njemackoj ne pricam jer nisam tamo), usluzne djelatnosti da ne spominjem. U Bosni ljudi na osnovu Nutelle postavljaju tezu da je potrosacka korpa jeftinija vani i da se od minimalca lijepo zivi. To su notorne gluposti. U globalu se daje osjetno vise za hranu, ne mozes jbt uzeti artikle koje kupis jednom u 20 dana kao referencu.

Cuj likova ibrete se na bobicasti sir, sta se pravite budale ko da nemate market tu gdje zivite, ofirate se bezveze. U svakom vecem Bingu imas izbor koji je evropskog nivoa. Ja evo neki dan u Bingo udjoh, uzeh 2 soka gusta, jednu kolu od dva litra, kandit cokoladu od 300gr i 3 proteina zbregov, racun 15 maraka. Ne mozes ni u Lidlu, ni u Pennyju niti bilo gdje drugo za te pare kupiti ove artikle, jer samo ta tri yebena proteinska napitka kostaju 6 eura osim ako ne naleti akcija.

Uostalom, zaboli me neka stvar da li neko ovo sto pisem uzima kao relevantno. Ko hoce da vjeruje, neka vjeruje, ko nece, ne mora. Ja druze itekako znam sta znaci prezivljavati, to sto sam izasao iz tih okvira je zato sto sam muda otegao do koljena.

Meni je samo smijesno kada ljudi krenu od ideje da je otici u Austriju ili Njemacku i zivjeti od minimalca neka sreca. Od dvije plate na minimalcu se moze zivjeti uz dosta ekonomisanja i to je to. Mozda za neke ljude takav zivot jeste iskorak, ali vala sreca neka i nije, niti se od minimalca moze lijepo zivjeti. Barem za moje poimanje rijeci "lijepo", a ono je bilo isto i 2005te godine kad sam kao student imao EUR 500 eura. I zato ne zelim ljudima da stvaram iluzije o nekom lijepom zivotu na minimalcu, a nebi trebao ni ti.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 05 jan 2022, 18:50

Wanderson je napisao/la:
05 jan 2022, 18:49
Epidaurus je napisao/la:
Definitivno si veci maloumnik nego sto smo pretpostavljali

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 05 jan 2022, 18:58

Epidaurus je napisao/la:
05 jan 2022, 18:50
Wanderson je napisao/la:
Epidaurus je napisao/la:
Glup si ti za te stvari, peri guzove Njemcima i gledaj da usparas dvije, tri stoje eura da dodjes kuci ljeti i za Novu godinu, nisi ti kapacitet da hodas po kafanama Marienplatza. Da se vodi polemika o nekoj vukojebini tu bi imao sta reci.

slika

Ovo su cijene ima 5 godina, sad je to sigurno 0,5€, 1€ skuplje.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 05 jan 2022, 19:08

litijum je napisao/la:
05 jan 2022, 18:11
PointBlank je napisao/la:
05 jan 2022, 17:58
Civa je napisao/la:
04 jan 2022, 09:44
Kad je ovako dobro u Bosni, ja ne znam što je 80 hiljada ljudi u prošloj godini samo otišlo..

I kad me onaj nedavno pita što sam razočaran. Pa zbog ovakve pohlepe i razmišljanja. Jbt kralj 80% penzionera prima 350-450KM, a ovim ljudinama bolje u BiH nego u Njemačkoj.

I Wanderson jarane u centru Minhena kod Marienplatza ti je kafa 2.2-2.6 eura. A Minhen je najskuplji grad u Njemačkoj. :bih:
Ne lazi dzaba, kafa u minhenu od 2.5e moze biti iskljucivo negdje na krajevima innenstadta, mozda na Feldmochingu. Legendice moja, kafa ispred marienplatza u onom kaficu je 6€ minimum. I to ona sto je posluse u “ćasi”.
Imas u mozaher paradisu espresso 2.5e, al kakav?
litijum je napisao/la:
04 jan 2022, 10:40
Plattling, konkretno. Dobro mi znamo ovog jednog nijemca pa nam je dao jeftinije, ali 350-400 eura tu ne prelazi kirija.
Pa jel me zezas, buraz landshut je daleko, a dje si tek ti.. veze nema s Minhenom, pogotovo da je sat udaljeno. Blizi Augsburg jbt
Sati i 15 minuta tacno vozom, direktna linija do Minhena, nema presjedanja. Ne vidim problem u tome nikako. Mirnije mjesto, vrlo malo nasih, skoro nikako. Bolje i za jezik. Regensburg ti 45 minuta vozom, Passau isto.

Ti bi za 300 eura kiriju da si 15 minuta od Minhena, ne moze **** ga.
Jbg. Imas I u Sarajevu stan za 150 km u Podlugovima. I to nije 1.15 vozom vec 45 minuta, fino mirno mjesto, vrlo malo Bosanaca i tu. Jos ako nekog znas, moze ti i dzabe dati ili kod neke nane sobu uzmes za 50 km. A prednost je i u tome sto je Visoko blizu, do Zenice pola sata. Ljepota.

Davno je to Edo Maajka odlicno opjevao

JoeBleck
Kontakt:

Post Postao/la JoeBleck » 05 jan 2022, 19:15

Wanderson je napisao/la:
05 jan 2022, 18:58
Epidaurus je napisao/la:
Wanderson je napisao/la:

Glup si ti za te stvari, peri guzove Njemcima i gledaj da usparas dvije, tri stoje eura da dodjes kuci ljeti i za Novu godinu, nisi ti kapacitet da hodas po kafanama Marienplatza. Da se vodi polemika o nekoj vukojebini tu bi imao sta reci.

slika

Za vodu ovo je sranje , vjerujem da niko i ne pije vodu ovdje.
Ono sto jeste ok , to je cijena Schwepsa koja je i kod nas u prosjecnom objektu 3KM, SanPelegrino je i kod nas 3+KM.

Nema potrebe dublje pricati o cjenama na elitnim lokacijama i lokalima.Dubrovnik je parametar i mjerodostojan.Tamo je parking 10KM 1H.

Sto se tice posta iznad momka koji je u Austriji.
Vjerujem da je skuplje dosta toga ali kada biras Lidl , onda to dodje u 10%.Ja sam prije 3 mjeseca naletio na cijenu Sirovog rinfuz badema u Lidlu u Njemackoj po cijeni od 6,6Eura , isti dan dokopam se Metkovica i u Lidlu cijena 50,99Kuna.
To je brutalno jeftino.Kupio sam 15 kila odmah jer je kod nas prosjecna cijena 25 do 29KM.Bukvalno da imas mogucnost na preprodaji da zaradis ozbiljnu lovu.

I u BiH i svugdje u svijetu moras pratiti cijene i birati mjesto gdje kupujes.Na koridoru cijena ulja bude i po 2,4KM a u Bingu je 3,3KM.Jednostavno pratis sve , jer te se tice.
Ti proteinski shejkovi ti nisu parametar.
Zbregov Protein shake kosta identicno kao u Sloveniji.
Ti nemas priliku u AUT da ga kupujes jer imas ozbiljnije proizvode.Recimo Barbells protein shake 250ml kod nas polici je 5,5 KM i u Austriji sam siguran nije vise od 3Eura.

Da ne govorimo o cjenama tjestenine koje su neuporedive.U Lidlu imas pastu ranga Barile za 0.7Eura , kod nas neka buljava kosta 2KM.

BiH i jeste skuplja jer je mala , mala populacija , vecinom uvozna roba.Idu 2 marze minimalno na produkt i zato cijena nije konkurentna.Mi nemamo nista domace kako treba , imas par mljekara i to bi bilo to.Ovo ostalo ili je smece ili neki lazni drzavni produkt poput Vispaka , AsJelahove Maze etc

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 05 jan 2022, 19:18

Lik zivi 136 kilometara od Minhena i to racuna kao Minhen :urnebes:

@JoeBleck
Sta je bolan ok, 0,2l 3€, pa ovdje je 0,5l ili 0,33l 2,50km, 3x je skuplje.

JoeBleck
Kontakt:

Post Postao/la JoeBleck » 05 jan 2022, 19:21

Wanderson je napisao/la:
05 jan 2022, 19:18

@JoeBleck
Pa kralju to je ugostiteljski objekat.Ista je staklenka ovdje i tamo.ovdje je 3KM na Alipasinom , zasto da ne bude na glavnom trgu Minhens 5-6KM ?
Znas li kolika je kirija na Alipasinu a kolika na trgu u Minhenu.

Ne pij kralju tu i kraj price.Isto kao sto ne ides u Dubrovnik na ljetovanje ili na Sveti Stefan , tako nemoj ni tamo piti kafu.

Espiritosanto
Kontakt:

Post Postao/la Espiritosanto » 05 jan 2022, 19:25

JoeBleck je napisao/la:
05 jan 2022, 19:21
Wanderson je napisao/la:

@JoeBleck
Pa kralju to je ugostiteljski objekat.Ista je staklenka ovdje i tamo.ovdje je 3KM na Alipasinom , zasto da ne bude na glavnom trgu Minhens 5-6KM ?

Ne pij kralju tu i kraj price.Isto kao sto ne ides u Dubrovnik na ljetovanje ili na Sveti Stefan , tako nemoj ni tamo piti kafu.
Minimalna satnica u Minhenu 10 eura,ovdje 1,5 eura, logično da će biti skuplje ,pa konobar što ti gore to donese ima dnevnicu 80-90 eura,ovaj kod nas 20-30 km

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 05 jan 2022, 19:28

Ja ne znam jesu ovdje neki ljudi zavidni momcima koji su otišli vani i snašli ili šta drugo može biti. Ne vidim razlog zašto bi neko izmišljao određene stvari koje se konkretno tiču Njemačke.

Ono što je cijela suština ove priče jeste da u Bosni mladi bračni par ako oboje rade neki prosječan posao će jako teško uspjeti ušparati novac da odu jednom godišnje na more i planinu.

Dok mladi prosječni aušlenderski par u Njemačkoj i sličnim državama koji rade kako neki vole reči kao perači guzovi ili skladištari će sigurno puno toga više uspjeti posjetiti i obići od te prosječne Njemačke plate.

Da je nama draga gospodo u ovoj Bosni toliko dobro ne bi onolike gužve na granicama bile sad pred NG i ne bi se konstatno povećavao broj zahtjeva za vizu i odlazak. Da li vi shvatate da odlaze cjelokupne porodice iz BiH, da ljude boli nepravda, korupcija, kriminal na svim poljima, a glavni akteri predstavljaju BiH kao malu Švicarsku.

Da li vi shvatate koliko medicinskih sestara i braca ne zna iglu ubosti, jer su završile zdravstvene studije po Vitezu, Širokom Brijegu i kakvim već vukojebinama. Mislite da su perači guzova zbog toga otišli, nisu dragi moji. Nego jednostavno nisu mogli dobiti priliku da zasnuju radni odnos u svojoj domovini, jer su neki bolji sinovi i kćerke dobili te poslove.

Znate li vi koliko je mladih osoba molilo i čekalo bilo kakav posao u struci da samo ostvare prve korake, ali nisu uspjeli zbog drugih.

Dragi moji, ovdje nije samo poenta o cijenama nutele, sireva, čajeva, ovdje je poenta o sistemu cjelokupnom. Narod pogotovo mlađi svijet više ne može da trpi nepravdu i zbog toga seli i iseljava.

Sistem, sistem i sistem. Dokle god je ovakav sistem ovdje ljudi će odlazati i odlaze. A ne odlaze samo perači guzova, varioci, bravari, tesari, odlaze i kvalifikovane i visoko obrazovane osobe. I kakvo stanje bude i ako ova politička garnitura ostane i nakon oktobra siguran sam da će još više mladih ljudi odlaziti.
Tako blizu, a tako daleko.

JoeBleck
Kontakt:

Post Postao/la JoeBleck » 05 jan 2022, 19:32

:kralj:
Espiritosanto je napisao/la:
05 jan 2022, 19:25
JoeBleck je napisao/la:
Wanderson je napisao/la:

@JoeBleck

Minimalna satnica u Minhenu 10 eura,ovdje 1,5 eura, logično da će biti skuplje ,pa konobar što ti gore to donese ima dnevnicu 80-90 eura,ovaj kod nas 20-30 km
Konobar koji usluzuje ljude koji su u stanju platiti kafu za te pare ima duplo vecu satnicu isto kao sto konobar u Safiji,Baoliju ili nekom elitnom mjestu u Sarajevu ima platu cca 1200KM.Osoba koja ode u Safiju ili ta elitna mjesta redovno ima primanja veca od 3k , isto kao sto Njemac koji ide na Platz na kafu ima primanja veca od 5k Eura.

U globalu , njemu je to veca bagatela nego eliti u BiH , kako god okrenes , u totalu ima 3-5x vece primanje.

Da ne govorimo razliku u steku , kada stekas Eure i kada stekas Marke.Ustekati 1000Eura i 1000KM nije isto.
Kad ustekas i odvojis 1000Eura odes na Majorku na odmor , kad ustekas 1000KM odes u Zaostrog.

Espiritosanto
Kontakt:

Post Postao/la Espiritosanto » 05 jan 2022, 19:37

JoeBleck je napisao/la:
05 jan 2022, 19:32
:kralj:
Espiritosanto je napisao/la:
05 jan 2022, 19:25
JoeBleck je napisao/la:

Konobar koji usluzuje ljude koji su u stanju platiti kafu za te pare ima duplo vecu satnicu isto kao sto konobar u Safiji,Baoliju ili nekom elitnom mjestu u Sarajevu ima platu cca 1200KM.Osoba koja ode u Safiju ili ta elitna mjesta redovno ima primanja veca od 3k , isto kao sto Njemac koji ide na Platz na kafu ima primanja veca od 5k Eura.

U globalu , njemu je to veca bagatela nego eliti u BiH , kako god okrenes , u totalu ima 3-5x vece primanje.

Da ne govorimo razliku u steku , kada stekas Eure i kada stekas Marke.Ustekati 1000Eura i 1000KM nije isto.
Kad ustekas i odvojis 1000Eura odes na Majorku na odmor , kad ustekas 1000KM odes u Zaostrog.
Mislim pričamo o luksuzu,ja sam u BIH radio za satnicu 8 km kutiju crvenog malbora sam plaćao 6 km,gore radim za satnicu od 17 eura isti taj malboro plaćam 6 eura pa sad skontaj standard i omjer

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 05 jan 2022, 19:39

Besmisleno je i raspravljati o Njemačkoj i našoj banana državi. Ispravnije bi bile komparacije recimo nas i zemalja bivše Jugoslavije, iako mslim da smo osim Slovenije, svi više-manje propali.

Postoji razlog zašto i naša, pa i sva ostala migracija žele u Njemačku i Francusku. To su jedine (ozbiljne i velike) države koje baštine neke odlike socijalizma. Socijalizam unutra, kapitalizam ka vani. Recept koji je uspješno kopirala Kina.

Mene baš recimo zanima šta mi to najviše izvozimo, odnosno koja je struktura izvoza?

Kolega je gore dobro napisao, iako smo to više puta spominjali. Odliv ljudskog kapitala je najopasnija stvar za jedno društvo, a to se nama permanentno dešava.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 05 jan 2022, 19:52

Centre forward je napisao/la:
05 jan 2022, 19:39
Besmisleno je i raspravljati o Njemačkoj i našoj banana državi. Ispravnije bi bile komparacije recimo nas i zemalja bivše Jugoslavije, iako mslim da smo osim Slovenije, svi više-manje propali.

Postoji razlog zašto i naša, pa i sva ostala migracija žele u Njemačku i Francusku. To su jedine (ozbiljne i velike) države koje baštine neke odlike socijalizma. Socijalizam unutra, kapitalizam ka vani. Recept koji je uspješno kopirala Kina.

Mene baš recimo zanima šta mi to najviše izvozimo, odnosno koja je struktura izvoza?

Kolega je gore dobro napisao, iako smo to više puta spominjali. Odliv ljudskog kapitala je najopasnija stvar za jedno društvo, a to se nama permanentno dešava.
Ma i Hr zbog EU nam je pobjegla ostalo je tu negdje.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 05 jan 2022, 20:30

Ima li neko da dobro opiše u prosjecima, razliku potrošnje i potrošačke moći u Njemačkoj pri najnižoj plati i ovdje. Šta možeš gdje a šta ne. Ovdje svak baca brojeve kako on vidi i gdje on živi, jedan jede nutelu, drugi pije flaširanu vodu, treći sere u poljskom vcu, četvrti preživljava ko pacov.

Koliki su prosjeci u IT sektoru, u Njemačkoj?

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 05 jan 2022, 20:55

JoeBleck je napisao/la:
05 jan 2022, 19:15
Wanderson je napisao/la:
05 jan 2022, 18:58
Epidaurus je napisao/la:

slika

Za vodu ovo je sranje , vjerujem da niko i ne pije vodu ovdje.
Ono sto jeste ok , to je cijena Schwepsa koja je i kod nas u prosjecnom objektu 3KM, SanPelegrino je i kod nas 3+KM.

Nema potrebe dublje pricati o cjenama na elitnim lokacijama i lokalima.Dubrovnik je parametar i mjerodostojan.Tamo je parking 10KM 1H.

Sto se tice posta iznad momka koji je u Austriji.
Vjerujem da je skuplje dosta toga ali kada biras Lidl , onda to dodje u 10%.Ja sam prije 3 mjeseca naletio na cijenu Sirovog rinfuz badema u Lidlu u Njemackoj po cijeni od 6,6Eura , isti dan dokopam se Metkovica i u Lidlu cijena 50,99Kuna.
To je brutalno jeftino.Kupio sam 15 kila odmah jer je kod nas prosjecna cijena 25 do 29KM.Bukvalno da imas mogucnost na preprodaji da zaradis ozbiljnu lovu.

I u BiH i svugdje u svijetu moras pratiti cijene i birati mjesto gdje kupujes.Na koridoru cijena ulja bude i po 2,4KM a u Bingu je 3,3KM.Jednostavno pratis sve , jer te se tice.
Ti proteinski shejkovi ti nisu parametar.
Zbregov Protein shake kosta identicno kao u Sloveniji.
Ti nemas priliku u AUT da ga kupujes jer imas ozbiljnije proizvode.Recimo Barbells protein shake 250ml kod nas polici je 5,5 KM i u Austriji sam siguran nije vise od 3Eura.

Da ne govorimo o cjenama tjestenine koje su neuporedive.U Lidlu imas pastu ranga Barile za 0.7Eura , kod nas neka buljava kosta 2KM.

BiH i jeste skuplja jer je mala , mala populacija , vecinom uvozna roba.Idu 2 marze minimalno na produkt i zato cijena nije konkurentna.Mi nemamo nista domace kako treba , imas par mljekara i to bi bilo to.Ovo ostalo ili je smece ili neki lazni drzavni produkt poput Vispaka , AsJelahove Maze etc
Kakav lik hahaha pa imas vodu od 19 centi. Vratis 4 flase dobijes euro nazad :urnebes:

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 05 jan 2022, 20:58

admin je napisao/la:
05 jan 2022, 19:08
litijum je napisao/la:
05 jan 2022, 18:11
PointBlank je napisao/la:
05 jan 2022, 17:58

Ne lazi dzaba, kafa u minhenu od 2.5e moze biti iskljucivo negdje na krajevima innenstadta, mozda na Feldmochingu. Legendice moja, kafa ispred marienplatza u onom kaficu je 6€ minimum. I to ona sto je posluse u “ćasi”.
Imas u mozaher paradisu espresso 2.5e, al kakav?

Pa jel me zezas, buraz landshut je daleko, a dje si tek ti.. veze nema s Minhenom, pogotovo da je sat udaljeno. Blizi Augsburg jbt
Sati i 15 minuta tacno vozom, direktna linija do Minhena, nema presjedanja. Ne vidim problem u tome nikako. Mirnije mjesto, vrlo malo nasih, skoro nikako. Bolje i za jezik. Regensburg ti 45 minuta vozom, Passau isto.

Ti bi za 300 eura kiriju da si 15 minuta od Minhena, ne moze **** ga.
Jbg. Imas I u Sarajevu stan za 150 km u Podlugovima. I to nije 1.15 vozom vec 45 minuta, fino mirno mjesto, vrlo malo Bosanaca i tu. Jos ako nekog znas, moze ti i dzabe dati ili kod neke nane sobu uzmes za 50 km. A prednost je i u tome sto je Visoko blizu, do Zenice pola sata. Ljepota.

Davno je to Edo Maajka odlicno opjevao
Samo sto vani u kojem god mjestu da zivis sve je povezano, sjednes na voz i to je to, ne kasne niti minutu.

Ovdje lik iz Gornjeg Vakufa do Vlasica mora presjedat 2 puta iz autobusa u autobus. :urnebes:

U Minhenu sam redovno bilo kod rodjaka kad nisam bio ‘dijasporac’, licno nikada ne bi zivio u tom gradu, parkinga nigdje sve daleko i preseravanje s kirijama.

Ali Boze moj, nasi svi pa odmah Minhen, pa koliko nijemaca ne da ne zivi tamo, nego nisu nikad ni bili.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: JackW i 26 gostiju.