Minimalna plata 543 km

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Klare

Re: Minimalna plata 543 km

Post Postao/la Klare » 05 jan 2022, 11:35

Šta kažete 800KM plata gradj. inženjerima početnicima?

Ovo je rečenica koja opisuje stanje države.

Razumijem da ljudi rade za te pare, istrošenoat fakultetom, daj bilo šta, i nije loše za početak ali da se ta plata zadrži 3 mjeseca, a nakon godinu dana da se dođe do 2000 itd.
Ali puna je i Hercegovina takvih privatnika, većinom su, a inženjeri nemaju napretka, rade za 1000KM, a ni toplog obroka, ni goriva, sve im tu bude. A ima ovih i sa 5 godina iskustva što rade za 2000KM, čisto ponižavanje.

A ima i ovih što znaju postaviti uslove pa bolje prođu,
a na kraju kao i svugdje kriv je čovjek što se ne zna izboriti. Svi privatnici smatraju inženjera kao nužno zlo, jer niti si u mašini, niti, zidaš, niti si, za lopatom, dakle ne radiš, ne zarađuješ mu pare, ali mora te imati jer bez tebe bi propao za dan. Idu na tako niske plate, jer ljudi sa fkulteta nisu naučili da pare dolaze. Naučeni su da roditelji odvajaju, da oni daju za fakultet. Naučeni su u ovom sistemu da im se uzima. I onda kad dođu da rade, ovi to iskoriste, ponude minimalac i onda se smiju.

Svaki inženjer početnik, ako vrijedi, on će nakon 3 mjeseca, preuzeti dobar dio posla, i naravno tražiti veću platu.
Nakon godinu iskustva raditi ovaj posao ispod 2000KM je ponižavanje samog sebe,pa makar posao bio 100m od kuće u mom gradu.

Ima u našoj državi firmi koje bolje plaćaju:euroasfalt, hering itd, tu inženjeri trebaju tražiti posao kao odskočnu dasku, gdje imaju 2000KM, a ne kod ovih pokvarenih privatnika koji ponize inženjera sa 800KM.

Nakon koju godinu iskustva raditi ovaj posao ispod 3000KM je također nedostatak ambicije, neraspoznavanje vrijednosti čovjeka u sistemu proizvodnje..., kratko rečeno nabijanje rogova.

I kada spominjem ove plate mislim na 22 radna dana po 8h, službeno auto i ostalo što inženjer treba da ima.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 05 jan 2022, 11:55

AshburtonG je napisao/la:
05 jan 2022, 09:24
Pa 2 minimalca su 2500e netto. Da placas stan 1000e, koji ce samo idiot placat, ako ima minimalna primanja, tako da je realnije do max800. Ostaje ti najmanje 1500e da prezivis. Po meni sasvim dovoljno za zdravu prehranu, shopping i prijevoz. Namirnice su ili jeftinije ili par procenata skuplje.
S 2 minimalca u BiH i zivot pod kirijom je bukvalno borba za prezivljavanje. Covjek je to htio reci, a ne da se gotivi kao npr. ti, koji si u 50% poreznoj klasi. :)

S druge strane, glupa je isto usporedba koju je neko gore napravio. Niko ne ide iz Bosne s platom od 6k maraka, da bi radio za 3k eura u DE. Onaj ko ima 6k u BiH, on u DE ima dosta sjevernije od tih 3k eura ili ostaje u BiH. Nije mazohista. :bih:
NIsu ba jeftinije, vi se uhvatili Nutelle i slatkisa, a hajde objasni mi koliko Nutelle i slatkisa pojedes na mjesecnoj bazi, a koliko pojedes hljeba, mlijeka, jaja, mesa, povrca, voca.

Valjda ja koji svaki dan kupujem u yebenom sparu, billi, liedlu, hoferu znam koliko sta skosta.

Prvo, postoje klase u artiklima, mozes kupiti banane za 2-2,5 marke kila zadnje klase, a mozes kupiti banane 4-5 maraka kila. Ove prve par puta kad kupis ogade ti se banane za citav zivot, ako naletis na neke zelene bez ukusa.

Mlijeko koje ja kupupujem kosta EUR 1,29, svaki dan litar. To je dakle na mlijeko EUR 40,00. Hljeb (4 lepine nase) kostaju u sparu EUR 1,60, dakle mjesecno oko EUR 50. Znaci ja na hljeb i mlijeko dam druze EUR 90 eura. Jaja ako neces ona najgora (bodenhaltung) ti kostaju oko EUR 3,00 - EUR 3,50 skoljka jaja (10 komada). Eto nek kupis mjesecno 3 takve to ti je EUR 100,00. Ja kupujem recimo bio jaja, tu ti dodje 6 komada za pomenutu cijenu.

Bobicasti sir koji jedem EUR 1,00 pakovanje od 200 grama. Ja pojedem takva tri danas, dakle na sir potrosim oko EUR 90,00.

Eto naveo sam ti cetiri osnovna proizvoda, nisam od njih jos ni obrok posten sklopio, a vec smo na oko EUR 200,00. A gdje je plazma keks (EUR 2,30 prakovanje), gdje je argeta (EUR 1,30 komad), poli salama (EUR 4,50 komad). O teletini necu ni da spominjem koliko kosta. Ostalo voce i povrce necu ni da spominjem, dovoljno je reci da je kila iole normalnog paradajza da na nesto lici minimalno EUR 2,50. Lubenica kila euro, tresnje kad krenu budu kila izmedju 8 i 10 eur, ogadi ti cijena tresnje.

I sad neko dodje i uhvati se Nutelle i objasnjava da je jeftino. NIje jeftino, i onaj ko odvoji EUR 500,00 na hranu mjesecno mora da ekonomise, a ako moras da ekonomises, onda to nije normalan zivot. A u sve ovo nisam uopste uracunao nijedan normalan obrok vani koji u prosjeku ne moze po osobi izaci ispod EUR 13-15,00, a ako radis negdje, onda moras otici i rucati ko i sav normalan svijet. Ili ces mozda se gotiviti mazanjem argete na pauzi...

Da rezimiram... Nije sigurno patnja kao sto se dvoje pate u Bosni od minimalca, daleko od toga. Ne poredim Austriju sa Bosnom, ali od 2 minimalca se u Austriji ne moze ni bez djece zivjeti opusteno kako ljudi pisu, nego uz ekonomisanje.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 05 jan 2022, 12:07

Ali je fazon sto nece uvijek ostat na minimalcu. U takvoj zemlji ostat na minimalcu, pa to nije do drzave nego do tebe. Svako koga znam za 2-3 godine je mnogo napredovao.

Al bosnjo dodje i za pet godina ne nauci rijeci jezika, nema skole i ocekuje 3000 eura neto platu. Dobit ce, aha.

Arnelv52
Kontakt:

Post Postao/la Arnelv52 » 05 jan 2022, 13:06

litijum je napisao/la:
05 jan 2022, 12:07
Ali je fazon sto nece uvijek ostat na minimalcu. U takvoj zemlji ostat na minimalcu, pa to nije do drzave nego do tebe. Svako koga znam za 2-3 godine je mnogo napredovao.

Al bosnjo dodje i za pet godina ne nauci rijeci jezika, nema skole i ocekuje 3000 eura neto platu. Dobit ce, aha.
Baš me zanima zašto su ti rekli da su mnogo napredovali? :mrgreen:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 05 jan 2022, 13:20

_dreamer_ je napisao/la:
05 jan 2022, 11:33
admin je napisao/la:
04 jan 2022, 16:13
Pa vjerovatno i nece za cijeli zivot i nece neki top kadar koji moze sebi birati kako ce zivjeti. Ali ljudi koji su neki srednji nivo i u nekoj Njemackoj imaju 3000 eura sto je dovoljno za ‘nako zivot bi mogli na 5-6 godina skontati da tako zarade sebi lovu. Realno bi takvima uz sasvim ugodan zivot u prirodi moglo nakon pet godina ostati nekih 200.000 eura koje ne bi inace nikad vidjeli. Ako je dvoje onda 400.000. S 400.000 eura koje zaradis radeci remote od 25. do 30. godine kupis sebi stan u Njemackoj i krenes zivjeti kao i svako drugi.

Ok, tamo je ludilo, med i mlijeko, al siguran sam da ima i tamo raje koja bi malo ako treba jela **** poslije faxa, a da od toga kupe sebi stan.
Te ustede za takav period nisu realne jer je zlatno pravilo da kad vise zaradjujes vise i trosis.

Sto se tice te ideje o kojoj pricas, u teoriji postoji koncept, ali u praksi to nije bas tako jednostavno.

Kao prvo, ti ako si uposlenik neke firme u Austriji, ti mozes dogovoriti da radis u Home Office i otici u Sarajevo, ali si ipak uposlenik firme, znaci nisi firma i ne mozes prodavati u svoje ime prodavati uslugu nekoj firmi koju si osnovao u Sarajevu. A i da to uradis (sto je legalno neispravno), tvoj poslodavac ce opet uzeti s tvoje bruto1 plate doprinose i porez na platu i proslijediti poreskoj odnosno ÖGK (nase socijalno) jer je po zakonu obavezan da to uradis.

U teoriji mozes dogovoriti da radis za firmu kao eksterni saradnik. No tu se javlja problem da nece svaka firma to pristati da ti da, da dakle radis tako da svaki mj ili kad vec izdas racun, i da se vodis kao registrovana firma koja u internom dogovoru mora da radi npr 8 sati 5 dana u sedmici. Po austrijskom zakonu nije bitno slovo papira, bitno je cinjenicno stanje, Mozes ti pisati koliko hoces da je nesto ugovor o djelu, no ako se revizijom ustanovi da je ima vise elemanata radnog odnosa, dobices fino odluku naseg ÖGK (socijalno) gdje se konstatuje da je zapravo radni odnos u pitanju i trazice ti sve doprinose retroaktivno da uplatis. Toga se poslodavci boje jer su te revizije zadnjih 10tak godina postale ucestale.

Ali hajde evo da i to dogovoris i da dobijes ugovor o djelu, ti onda izdajes racun svom kvaziposlodavcu na mjesecnoj bazi od EUR 3.000,00 plus PDV, znaci EUR 3.600.00. Elem, ti kasiras EUR 3.000,00. Onda napravis firmu u Bosni koja kao prodaje istu tu uslugu tvojoj firmi za EUR 2.800,00 tako da ova firma u Austriji de facto nema profita, a da sve pare izvuces u Bosnu koje bi oporezovao sa stopom od 10% (flat rate).

Da bi ta prica imala smisla, austrijska porezna mora prihvatiti te rashode prema BiH 1:1, jer inace nemas racunice. Ako oni provale da je u pitanju fiktivna usluga (sto zapravo jeste po sudskoj praksi), nece ti priznati austrijska porezna te rashode pa ces platiti i u Austriji porez na punih EUR 3.000,00, a platices i 10% dobiti u bosni poreznoj ustanovi.

Postoji naravno i varijanta da se ide bez osnivanja firme u Austriji, nego da ti kazes poslodavcu "ja selim u bosnu, hajde da od sl mjeseca ja tebi izdajem sa bosanske firme racun od EUR 3.000,00, a radim sve ko i do sada". Ako to upali, onda ovu problmeatiku oko porezke u Austriji nemas, al hajde hajde nadji poslodavca koji ce pristati da sklapa ugovore s novootvorenom firmom u Bosni.

Teorija je jedno, ali je u praksi to mnogo teze ostvarivo.

Evo ja vec 2 godine razmisljam kako da proizvedem rashode u bosni, treba mi advokat s kojim cu kooperirati. Ali znas sta je problem, kad ljudima das prijedlog, ljudi odmah bjeze jer 90% nasih advokata nisu ni u PDV-u, vode se kao mala preduzeca i petljaju sa prihodima na godisnjem nivou. A meni se ne isplati raditi s nekim u Bosni ko ce mi na godisnjoj bazi praviti izdatke od 5-10 hiljada eura.
Puno si zakomplikovao s pričom o osiguranju, OGK, austrijskim zakonima i sličnim stvarima. Austrijska firma po zakonu ima pravo kupovati bilo koju uslugu od bosanske firme. Tu priča o osiguranjima, ugovorima o djelu, austrijskom zakonu i austrijskom porezu prestaje.

Sve ostalo je stvar dogovora s poslodavcem, da li on voli da te ima kao svog radnika u svojoj firmi ili mu je svejedno hoce li tvoj rad kupovati od neke firme iz BiH. U biti, na prvu će te svako odbiti, što bi se zajebavao, ali sigurno nije nemoguće i da to dogovoriš ako vrijediš i ako postoji neko uzajamno povjerenje i obostrani interes.

U matematici si zaboravio da austrijska firma na tebe troši 6000 eura, da bi ti dobio 3000. Znači, faktura koju šalješ nije 3000, već 6000. A mozda moze biti i 5000, pa da se i poslodavcu isplati jer dobija istu uslugu za 20% manje para, a tebi se isplati jer radiš isti posao za 50% više para u državi u kojoj ti svaki euro vrijedi duplo.

Imaš rizik jer te poslodavac tako daleko lakše moze otpustiti, samo prekine taj ugovor i doviđenja. Ali imaš i priliku jer mozda mozes raditi i još ponešto za još ponekog i širiti posao.

Ima milion varijanti na koji se ovo moze isplatiti i uklopiti, a poenta mog pisanja na ovoj temi je da se trziste ubrzano globalizira i da posao u BiH ne mora neminovno imati samo neke mane, već moze imati i neke velike prednosti. Naravno, samo za onog ko ne fizikaneri već prodaje svoju pamet i za onog ko umije iskoristiti te prednosti

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 05 jan 2022, 13:54

admin je napisao/la:
05 jan 2022, 13:20
Puno si zakomplikovao s pričom o osiguranju, OGK, austrijskim zakonima i sličnim stvarima. Austrijska firma po zakonu ima pravo kupovati bilo koju uslugu od bosanske firme. Tu priča o osiguranjima, ugovorima o djelu, austrijskom zakonu i austrijskom porezu prestaje.

Sve ostalo je stvar dogovora s poslodavcem, da li on voli da te ima kao svog radnika u svojoj firmi ili mu je svejedno hoce li tvoj rad kupovati od neke firme iz BiH. U biti, na prvu će te svako odbiti, što bi se zajebavao, ali sigurno nije nemoguće i da to dogovoriš ako vrijediš i ako postoji neko uzajamno povjerenje i obostrani interes.

U matematici si zaboravio da austrijska firma na tebe troši 6000 eura, da bi ti dobio 3000. Znači, faktura koju šalješ nije 3000, već 6000. A mozda moze biti i 5000, pa da se i poslodavcu isplati jer dobija istu uslugu za 20% manje para, a tebi se isplati jer radiš isti posao za 50% više para u državi u kojoj ti svaki euro vrijedi duplo.

Imaš rizik jer te poslodavac tako daleko lakše moze otpustiti, samo prekine taj ugovor i doviđenja. Ali imaš i priliku jer mozda mozes raditi i još ponešto za još ponekog i širiti posao.

Ima milion varijanti na koji se ovo moze isplatiti i uklopiti, a poenta mog pisanja na ovoj temi je da se trziste ubrzano globalizira i da posao u BiH ne mora neminovno imati samo neke mane, već moze imati i neke velike prednosti. Naravno, samo za onog ko ne fizikaneri već prodaje svoju pamet i za onog ko umije iskoristiti te prednosti
Nisam ja burazeru nista zakomplikovao nego si ti pojednostavnio. Ja govorim kako jeste.

Inace, doprinosi su slicni u Austriji i BiH, to je u pet deka kada pricamo o procentima, razlika nastaje radi toga sto je u Bosni sto je mnogo manji porez na platu koji se zaracuna na ono sto ostane kad odbijes doprinose i to je to. To je razlog sto neke firme rade outsourcing u Bosnu jer je Bosna barem u EU okvirima poreska oaza.

Medjutim, te varijante da ti kao obicni uposlenik dodjes sa takvim prijedlogom gazdi u dobrom broju slucajeva nece upaliti zato sto Austrijanci ne vole plaho oko uposlenickih odnosa petljati. Nije gazdi u interesu da ustedi na tvojoj plati par stotina eura ako nosi rizik da ce mu sutra revizija tvoj kvaziugovor o dijelu okarakterisati kao klasicni radni odnos i retroaktivno naloziti da to plati sve. Jer evo, ti dodjes kao jos uvijek uposleni radnik u marketingu u npr ING banci i ponudis to svom sefu, on to mora proslijediti svom pravnom odjelu, a ono ce ti dati pravno misljenje gdje ce taj rizik fino da opise. I onda to CEO treba da odluci. A CEO kad vidi koji rizik on treba da snosi, vrlo vjerovatno ce se desiti da ce ti reci thanks but no thanks. Tako to hoda. Ima firmi gdje to vjerovatno moze proci, ali kod dobrog dijela nece.

Postoji tu prostora za takve stvari, ali ja poznajem itakako njihov mentalitet i oni su teski na tome. To nisu bezlazlene stvari, imam i par sporova na tu temu tako da znam o cemu pricam.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 05 jan 2022, 14:05

Ne govorim o ugovoru o djelu.
Recimo primjer sa crtanjem planova oplata. Mozes to raditi kao uposlenik u austrijskoj firmi, a moze austrijska firma kupovati te planove od bosanske firme. To nije nikakvo krsenje zakona i niko ti na to ne moze udariti dodatne doprinose.

Ali eto, razumijemo se oko većine stvari.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 05 jan 2022, 15:57

Hahahaah ljudi skapavaju ovdje od kokuzluka, pazi ti prijedloga.

Salu na stranu, zanimljiv je to prijedlog, sigurno ce u buducnosti biti sve vise toga, ali Bosna je ipak Bosna, necemo se lagat.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 05 jan 2022, 16:27

Može li se pričati o BiH a ne o Njemačkoj

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 05 jan 2022, 16:46

_dreamer_ je napisao/la:
05 jan 2022, 11:55
Pa 2 minimalca su 2500e netto. Da placas stan 1000e, koji ce samo idiot placat, ako ima minimalna primanja, tako da je realnije do max800. Ostaje ti najmanje 1500e da prezivis. Po meni sasvim dovoljno za zdravu prehranu, shopping i prijevoz. Namirnice su ili jeftinije ili par procenata skuplje.
S 2 minimalca u BiH i zivot pod kirijom je bukvalno borba za prezivljavanje. Covjek je to htio reci, a ne da se gotivi kao npr. ti, koji si u 50% poreznoj klasi. :)

S druge strane, glupa je isto usporedba koju je neko gore napravio. Niko ne ide iz Bosne s platom od 6k maraka, da bi radio za 3k eura u DE. Onaj ko ima 6k u BiH, on u DE ima dosta sjevernije od tih 3k eura ili ostaje u BiH. Nije mazohista. :bih:
NIsu ba jeftinije, vi se uhvatili Nutelle i slatkisa, a hajde objasni mi koliko Nutelle i slatkisa pojedes na mjesecnoj bazi, a koliko pojedes hljeba, mlijeka, jaja, mesa, povrca, voca.

Valjda ja koji svaki dan kupujem u yebenom sparu, billi, liedlu, hoferu znam koliko sta skosta.

Prvo, postoje klase u artiklima, mozes kupiti banane za 2-2,5 marke kila zadnje klase, a mozes kupiti banane 4-5 maraka kila. Ove prve par puta kad kupis ogade ti se banane za citav zivot, ako naletis na neke zelene bez ukusa.

Mlijeko koje ja kupupujem kosta EUR 1,29, svaki dan litar. To je dakle na mlijeko EUR 40,00. Hljeb (4 lepine nase) kostaju u sparu EUR 1,60, dakle mjesecno oko EUR 50. Znaci ja na hljeb i mlijeko dam druze EUR 90 eura. Jaja ako neces ona najgora (bodenhaltung) ti kostaju oko EUR 3,00 - EUR 3,50 skoljka jaja (10 komada). Eto nek kupis mjesecno 3 takve to ti je EUR 100,00. Ja kupujem recimo bio jaja, tu ti dodje 6 komada za pomenutu cijenu.

Bobicasti sir koji jedem EUR 1,00 pakovanje od 200 grama. Ja pojedem takva tri danas, dakle na sir potrosim oko EUR 90,00.

Eto naveo sam ti cetiri osnovna proizvoda, nisam od njih jos ni obrok posten sklopio, a vec smo na oko EUR 200,00. A gdje je plazma keks (EUR 2,30 prakovanje), gdje je argeta (EUR 1,30 komad), poli salama (EUR 4,50 komad). O teletini necu ni da spominjem koliko kosta. Ostalo voce i povrce necu ni da spominjem, dovoljno je reci da je kila iole normalnog paradajza da na nesto lici minimalno EUR 2,50. Lubenica kila euro, tresnje kad krenu budu kila izmedju 8 i 10 eur, ogadi ti cijena tresnje.

I sad neko dodje i uhvati se Nutelle i objasnjava da je jeftino. NIje jeftino, i onaj ko odvoji EUR 500,00 na hranu mjesecno mora da ekonomise, a ako moras da ekonomises, onda to nije normalan zivot. A u sve ovo nisam uopste uracunao nijedan normalan obrok vani koji u prosjeku ne moze po osobi izaci ispod EUR 13-15,00, a ako radis negdje, onda moras otici i rucati ko i sav normalan svijet. Ili ces mozda se gotiviti mazanjem argete na pauzi...

Da rezimiram... Nije sigurno patnja kao sto se dvoje pate u Bosni od minimalca, daleko od toga. Ne poredim Austriju sa Bosnom, ali od 2 minimalca se u Austriji ne moze ni bez djece zivjeti opusteno kako ljudi pisu, nego uz ekonomisanje.
Promasio si ti pola svog posta burazeru. Postavljas se kao da si jedini, koji zivi vani, a uz to imas jaka primanja, pa si ti onaj "ausreßer na gore", kad se prave racunice. Isto sto se ne pravi potrosacka korpa, na osnovu ljudi koji jedu hljeb samo.
Prva stvar, poredim DE i BiH. Napisah jeftiniji ili par procenata skuplji, a ne striktno jeftiniji. U startu je DE za oko 12% jeftinija od Austrije, koja opet ima neke druge stvari koje su dosta povoljnije(kirija, prirodni energenti zbog drugacijeg oporezivanja).

Druga stvar, izgleda da si ti odavno prestao gledat cijene kad dodjes u Bosnu. Odavno i ovdje imas klase proizvoda, pa na osnovu toga ces i platit cijenu za visu klasu. Treca stvar, ekonomisanje je sastavni dio zivota, pogotovo kad nisi u materijalnoj situaciji, da te boli qrac koliko nesto kosta. Ti si mozda izgubio pojam za tim, ali to ne znaci da je nenormalno.

Kila lubenice bude i ovdje na pocetku sezone preko marke, isto kao sto i tamo bude 30ct kad joj prolazi sezona. Ja ne znam u kakvoj zabludi ti zivis. Kila oraha je ovdje skoro 20KM u marketu, a tamo je cak i jeftinije u lidlu. Ja platio neki dan za NG paprike 5KM skoro kilogram u marketu. Koliko kosta ulje kod nas, a koliko tamo? Puter?
Potrosim i ja 200e na steakove minimalno, pa necu uzet taj proizvod u neku usporedbu. :rol: Brat se uhvatio bobicastog sira, za koji 60% raje ovdje nije ni culo, odnosno ne zna na sta mislis. Jedini proizvodi koji su osjetno skuplji su mesni proizvodi, ali skoro iskljucivo mesni proizvodi dobijeni od crvenog mesa. U Austriji je to dosta izrazenije nego u DE. Takodjer, usluzne djelatnosti su dosta skuplje, ali opet za svakoga se tu nadje ponesto. Isto sto ce ovdje nizi sloj otici u cevabdzinicu na veceru u TZ, a ti ces otici u Mama Miu. Tamo ce baustelac u Türkis, a ti u Schwarzes Kameel. ;)
Higijena i sve ostalo je dosta jeftinije u DE, nego u Austriji, a tu je negdje cijena sa BiH.

Na kraju posta si rekao sustinu, koju sam i ja iznio, a ti pogresno shvatio. U svim zemljama EU, ces bez mnogo glavobolje proci mjesec dana s 2 minimalca, dok je u BiH to zivot od danas do sutra. Tvoja je prica, da su svi ovi postari i njihove zene, koje uglavnom i ne rade, madjionicari jer sa 2000e netto bez problema izdrze mjesec. Ne jedu biftek svaki drugi dan, ali to od njih niko ne bi jeo ni sa 1500KM u BiH, a taj novac je vec iznadprosjecno visoka plata za bh standarde. Dakle, kupovna moc minimalca u BiH je veca ili u najmanju ruku ista sa iznadprosjecnom platom u BiH, pod uslovom da su oboje pod kirijom.

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 05 jan 2022, 16:56

Ne znam ni ja o cemu lik prica, pa znam x ljudi koji zive u Austriji i oblace se upravo u Njemackoj jer je povoljnije i jeftinije. Cuj bobicasti sir hhahaha

JoeBleck
Kontakt:

Post Postao/la JoeBleck » 05 jan 2022, 17:05

:kralj:
_dreamer_ je napisao/la:

Ima i kod nas Moison Coco hljeb 5KM , bobicasti sir 8KM - 250gr , eco jaja -6KM , mlijeko bez laktoze 2.2KM i tako u nedogled.

Imas i u Njemackoj mlijeko od 0,8Euro centi ( licno kupovao) , imas i hljeb od 0,6Euro centi , imas i jaja koja nisu eco za smijesne pare.

Ti kupujes malo kvalitetnije sirovine koje malo vise kostaju , kupuj ih u BiH isto te dodje, dakle cjena na polici je u 10%

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 05 jan 2022, 17:23

Ma glavne potrepstine za zivot kao sto su brasno, mlijeko, jaja, puter su jeftinije u Njemackoj. Za slatko da ne govorim to se ne moze poredit. Idem za 10ak dana aBd nazad pa vam mogu uslikat sve i postavit ovdje, za one koji ne vjeruju, sjebat cete se ali je to tako.

PointBlank
Kontakt:

Post Postao/la PointBlank » 05 jan 2022, 17:58

Civa je napisao/la:
04 jan 2022, 09:44
Kad je ovako dobro u Bosni, ja ne znam što je 80 hiljada ljudi u prošloj godini samo otišlo..

I kad me onaj nedavno pita što sam razočaran. Pa zbog ovakve pohlepe i razmišljanja. Jbt kralj 80% penzionera prima 350-450KM, a ovim ljudinama bolje u BiH nego u Njemačkoj.

I Wanderson jarane u centru Minhena kod Marienplatza ti je kafa 2.2-2.6 eura. A Minhen je najskuplji grad u Njemačkoj. :bih:
Ne lazi dzaba, kafa u minhenu od 2.5e moze biti iskljucivo negdje na krajevima innenstadta, mozda na Feldmochingu. Legendice moja, kafa ispred marienplatza u onom kaficu je 6€ minimum. I to ona sto je posluse u “ćasi”.
Imas u mozaher paradisu espresso 2.5e, al kakav?
litijum je napisao/la:
04 jan 2022, 10:40
Plattling, konkretno. Dobro mi znamo ovog jednog nijemca pa nam je dao jeftinije, ali 350-400 eura tu ne prelazi kirija.
Pa jel me zezas, buraz landshut je daleko, a dje si tek ti.. veze nema s Minhenom, pogotovo da je sat udaljeno. Blizi Augsburg jbt
Zadnja izmjena: PointBlank, dana/u 05 jan 2022, 18:06, ukupno mijenjano 1 put.

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 05 jan 2022, 18:02

:rol:

zagor1987
Kontakt:

Post Postao/la zagor1987 » 05 jan 2022, 18:10

JoeBleck je napisao/la:
05 jan 2022, 17:05
:kralj:
_dreamer_ je napisao/la:

Ima i kod nas Moison Coco hljeb 5KM , bobicasti sir 8KM - 250gr , eco jaja -6KM , mlijeko bez laktoze 2.2KM i tako u nedogled.

Imas i u Njemackoj mlijeko od 0,8Euro centi ( licno kupovao) , imas i hljeb od 0,6Euro centi , imas i jaja koja nisu eco za smijesne pare.

Ti kupujes malo kvalitetnije sirovine koje malo vise kostaju , kupuj ih u BiH isto te dodje, dakle cjena na polici je u 10%
Imas JA mlijeko 70 centi al ako hoces kvalitet platis vise uglavnom smece je ovo jeftino

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 05 jan 2022, 18:11

PointBlank je napisao/la:
05 jan 2022, 17:58
Civa je napisao/la:
Kad je ovako dobro u Bosni, ja ne znam što je 80 hiljada ljudi u prošloj godini samo otišlo..

I kad me onaj nedavno pita što sam razočaran. Pa zbog ovakve pohlepe i razmišljanja. Jbt kralj 80% penzionera prima 350-450KM, a ovim ljudinama bolje u BiH nego u Njemačkoj.

I Wanderson jarane u centru Minhena kod Marienplatza ti je kafa 2.2-2.6 eura. A Minhen je najskuplji grad u Njemačkoj. :bih:
Ne lazi dzaba, kafa u minhenu od 2.5e moze biti iskljucivo negdje na krajevima innenstadta, mozda na Feldmochingu. Legendice moja, kafa ispred marienplatza u onom kaficu je 6€ minimum. I to ona sto je posluse u “ćasi”.
litijum je napisao/la:
Plattling, konkretno. Dobro mi znamo ovog jednog nijemca pa nam je dao jeftinije, ali 350-400 eura tu ne prelazi kirija.
Pa jel me zezas, buraz landshut je daleko, a dje si tek ti.. veze nema s Minhenom, pogotovo da je sat udaljeno. Blizi Augsburg jbt
Sati i 15 minuta tacno vozom, direktna linija do Minhena, nema presjedanja. Ne vidim problem u tome nikako. Mirnije mjesto, vrlo malo nasih, skoro nikako. Bolje i za jezik. Regensburg ti 45 minuta vozom, Passau isto.

Ti bi za 300 eura kiriju da si 15 minuta od Minhena, ne moze **** ga.

zagor1987
Kontakt:

Post Postao/la zagor1987 » 05 jan 2022, 18:12

Civa je napisao/la:

litijum je napisao/la:
Cuj u Minhenu kafa 2.5 eura haha. Dobijes capucino velicine tanjira za 5 eura ocaj zivi. Sto se tice penzionera i u Njemackoj se zale

zagor1987
Kontakt:

Post Postao/la zagor1987 » 05 jan 2022, 18:14

litijum je napisao/la:
05 jan 2022, 18:11
Civa je napisao/la:

litijum je napisao/la:
Sati i 15 minuta tacno vozom, direktna linija do Minhena, nema presjedanja. Ne vidim problem u tome nikako. Mirnije mjesto, vrlo malo nasih, skoro nikako. Bolje i za jezik. Regensburg ti 45 minuta vozom, Passau isto.

Ti bi za 300 eura kiriju da si 15 minuta od Minhena, ne moze **** ga.
Landshut je pun nasih ljudi pojma nemam gdje se ti kreces

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 05 jan 2022, 18:17

Na Marienplatzu kafa 3€ i čaša vode skoro 3€, 6€. Sto se tice hrane najgori izbor je 7€ minimum, sladoled oko 2€ kugla.

Sto se tice kafe ima ono sranje espreso, machiato po 2, 2,5€, ako hoces da popijes kapucino ko covjek moras dati 5€ i jos sok, voda 3,4€. Hoces pojest nesto da valja minimum 13,14€.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.