I zavrsis u prdekani.admin je napisao/la: ↑04 jan 2022, 15:00Mozel bit da niste skontali o cemu govorim?
Znaci, remote posao - radis za firmu u njemackoj, a zivis u BiH. Umjesto da primas tamo platu od koje ti njemacka uzme 50%, outsourcas to na svoju firmu koju si registrovao u BiH. Poslodavac ti isplacuje isti iznos, samo sto ti ne dajes Njemackoj pola, vec dajes Bosni 10%. Time si skoro pa uduplao sebi primanja, a zivis u jeftinijoj zemlji.
Minimalna plata 543 km
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Minimalna plata 543 km
Zasto u prdekani? To je savrseno legalno, cak pomazes drzavi jer placas porez za uslugu koju izvozis.
Da ima malo pametnih ljudi u BiH, drzava bi to stimulisala, to bi nam bio glavni ‘proizvod’ koji predstavljamo na expo, isl
Naravno, nije za magacinere, varioce, cnc operatere, medicinske sestre, to sam odmah rekao. Ali trend u svijetu je remote working, ima sasvim dovoljno ljudi koji bi to komotno mogli uraditi
Da ima malo pametnih ljudi u BiH, drzava bi to stimulisala, to bi nam bio glavni ‘proizvod’ koji predstavljamo na expo, isl
Naravno, nije za magacinere, varioce, cnc operatere, medicinske sestre, to sam odmah rekao. Ali trend u svijetu je remote working, ima sasvim dovoljno ljudi koji bi to komotno mogli uraditi
Ne postoje dzaba nomadske i freelancer vize. Plus lik iz trece zemlje tamo prve 2 godine NEMA pravo otvoriti firmu i nije mu prema njemackom zakonu dozvoljeno raditi sam, otvoriti firmu i slicno. Postoji razlog zasto je to tako.admin je napisao/la: ↑04 jan 2022, 15:08Zasto u prdekani? To je savrseno legalno, cak pomazes drzavi jer placas porez za uslugu koju izvozis.
10% mora, porez na dobit. Kao i cca 70% na 543 km minimalca koji sebi isplacujes kao platu. Jos 200 km godisnje za istaknutu firmu, jedno 50 km mjesecno racunovodji da ti tu jednu fakturu zavede kako treba i uradi godisnji obracun, mozda jos par sitnih taksi.
Dalje, nebitno imao li ti vjecni boravak tamo, gubis je sa odjavom iz drzave nakon 6 mjeseci. Ako se ne odjavis slijedi sigurna kazna od AOK.
Kakve bolan vize, firmu otvaras u BiH. Njemacka firma ima pravo kupiti uslugu od bosanski firme, i ima sporazum o duplom oporezivanju po kojem firmi iz njemacke ne fakturises pdv, samim tim na kraju mjeseca i ne placas nikakav pdvlitijum je napisao/la: ↑04 jan 2022, 15:12Ne postoje dzaba nomadske i freelancer vize. Plus lik iz trece zemlje tamo prve 2 godine NEMA pravo otvoriti firmu i nije mu prema njemackom zakonu dozvoljeno raditi sam, otvoriti firmu i slicno. Postoji razlog zasto je to tako.admin je napisao/la: ↑04 jan 2022, 15:08Zasto u prdekani? To je savrseno legalno, cak pomazes drzavi jer placas porez za uslugu koju izvozis.
Eh to je drugo, tako funkcionisu privatnici, onaj talijan sto je otvorio firmu za pravljenje pancerica i izvozi u Italiju. A onda dere robove po novcaniku, dok se on bogati. Klasican robovlasnicki sistem i takva firma sutra moze zatvorit svoje poslovanje ovdje i prebacit je recimo u Rumuniju ako bude jeftinije.admin je napisao/la: ↑04 jan 2022, 15:15Kakve bolan vize, firmu otvaras u BiH. Njemacka firma ima pravo kupiti uslugu od bosanski firme, i ima sporazum o duplom oporezivanju po kojem firmi iz njemacke ne fakturises pdv, samim tim na kraju mjeseca i ne placas nikakav pdvlitijum je napisao/la: ↑04 jan 2022, 15:12Ne postoje dzaba nomadske i freelancer vize. Plus lik iz trece zemlje tamo prve 2 godine NEMA pravo otvoriti firmu i nije mu prema njemackom zakonu dozvoljeno raditi sam, otvoriti firmu i slicno. Postoji razlog zasto je to tako.admin je napisao/la: ↑04 jan 2022, 15:08Zasto u prdekani? To je savrseno legalno, cak pomazes drzavi jer placas porez za uslugu koju izvozis.
Da je otvorio u Italiji, morao bi dat platu 1500 eura, ovako daje 5 stoja ako i to i kako kad.
Opet nisi skontao.
Firma nema robove vec samo jednog uposlenika, koji radi isti posao koji je radio u njemackoj, za iste pare, samo umjesto iz stana u Njemackoj, radi iz kuce u recimo hercegovini
Firma nema robove vec samo jednog uposlenika, koji radi isti posao koji je radio u njemackoj, za iste pare, samo umjesto iz stana u Njemackoj, radi iz kuce u recimo hercegovini
Stimulisati placanje iskljucivo osnovnog poreza, pa kad se razbolis i nisi u stanju raditi da si socijalni slucaj? Ili se mozda nekad penzionisati, i imati primanja koliko-toliko dovoljna da se odrzi isti standard zivota kao i u radnom vijeku? Tipicno razmisaljanje naseg naroda, daj mi sad i odmah, *ebo dugorocnu sigurnost.admin je napisao/la: ↑04 jan 2022, 15:08Zasto u prdekani? To je savrseno legalno, cak pomazes drzavi jer placas porez za uslugu koju izvozis.
Jadna je ta drzava koja potice freelancing za strane kupce, uz uplacivanje minimalnih doprinosa sistemu drustva u kojem osoba boravi. Ali sta drugo ocekivati od naroda u kojem se ismijavaju medicinski tehnicari i zanatlije cije je zanimanje u 70% slucajeva kompleksnije od web programera wannabe raketnih inzenjera.
De mi objasni kako bi drzava bila na gubitku da se ovdje doseli npr 10.000 EU gradjana od kojih svaki plati oko 15.000 km poreza godisnje za usluge koje izvrsava za ino trziste.
Svaki kupi zemlju, kucu, trosi te strane pare ovdje...
Mnogi Mozda skontaju da mogu prosiriti posao, pa outsourcati kvalitetan kadar iz BiH i naprave ozbiljnije firme, zaposle ljude
Mozda si u pravu, ali ne vidim to
Svaki kupi zemlju, kucu, trosi te strane pare ovdje...
Mnogi Mozda skontaju da mogu prosiriti posao, pa outsourcati kvalitetan kadar iz BiH i naprave ozbiljnije firme, zaposle ljude
Mozda si u pravu, ali ne vidim to
- ASD
- Kontakt:
Penzioni sistemi su u Evropi u ozbiljnim problemima. Pitanje je šta će biti za 10-20 godina.hifans je napisao/la: ↑04 jan 2022, 15:23Stimulisati placanje iskljucivo osnovnog poreza, pa kad se razbolis i nisi u stanju raditi da si socijalni slucaj? Ili se mozda nekad penzionisati, i imati primanja koliko-toliko dovoljna da se odrzi isti standard zivota kao i u radnom vijeku? Tipicno razmisaljanje naseg naroda, daj mi sad i odmah, *ebo dugorocnu sigurnost.admin je napisao/la: ↑04 jan 2022, 15:08Zasto u prdekani? To je savrseno legalno, cak pomazes drzavi jer placas porez za uslugu koju izvozis.
Jadna je ta drzava koja potice freelancing za strane kupce, uz uplacivanje minimalnih doprinosa sistemu drustva u kojem osoba boravi. Ali sta drugo ocekivati od naroda u kojem se ismijavaju medicinski tehnicari i zanatlije cije je zanimanje u 70% slucajeva kompleksnije od web programera wannabe raketnih inzenjera.
Produžavanje životnog vijeka je problem.
- DuljevinhoHaraldo
- Kontakt:
Freelancing i outsourcing mogu raditi samo senior developeri i koji medior.
⚜️~⚜️~⚜️
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
"Azur je za sve mlade golmane Jan Oblak" - A. Husarić
Mirvić + Dudić + Hadžija = Najjači trio BH fudbala
kad ce poljska liga, fali mi hamulic, hebo svjetsko:-) - @babino
To je vrlo usko razmisljanje. Kazu: nearly 36.2 million Americans could be working remotely by 2025.DuljevinhoHaraldo je napisao/la: ↑04 jan 2022, 15:29Freelancing i outsourcing mogu raditi samo senior developeri i koji medior.
Nemam zivaca kopati po statistikama ali vrlo vjerovatno je da je i za EU broj slican. Uopste nisu samo programeri u pitanju
Firme stede ogromna sredstva kroz remote work i to je pravac u kojem ce se sigurno ici jer svima odgovara. BiH zbog blizine EU, povoljne klime, ipak povoljnih civilizacijskih normi, odgovarajuce vremenske zone, izrazito povoljnih poreza, od tih miliona ljudi moze bar 10.000 ljudi privuci. Ako se sjeti naravno, kao sto nece. I Ako prestane svako sam sebe poseravati, pricati o ratu i slicnim glupostima.
Javi se Fadilu na fejsbuku kad bude imao lajv i predloži mu odličnu poslovnu strategiju, nek nam se razmaše privreda.admin je napisao/la: ↑04 jan 2022, 15:1310% mora, porez na dobit. Kao i cca 70% na 543 km minimalca koji sebi isplacujes kao platu. Jos 200 km godisnje za istaknutu firmu, jedno 50 km mjesecno racunovodji da ti tu jednu fakturu zavede kako treba i uradi godisnji obracun, mozda jos par sitnih taksi.
Šta ti predstavlja ovo 70% molim te?
Tako blizu, a tako daleko.
70% su standardni doprinosi koji se placaju na platu, zdravstveno, penziono i ostalo. Jednog uposlenika (sebe) moras imati
Ovo nikada nece postati masovni trend, jer malo koji iole ozbiljan strucnjak za bilo sta (kojeg strana firma stvarno treba zbog njegovoga znanja, a ne zbog jeftine cijene rada), ne zeli da mu se dijete odgaja u kancerskom drustvu sa xy podjela, u drustvu u kojem ti je potrebna veza za dobiti mjesto za lijecenje u drzavnoj klinici, gdje je glavna tema na kafi emigriranje iz te iste drzave, katastrofalna infrastruktura, nista posebna priroda/klima i neobjasnjivim postotkom idiot*a na mali broj stanovnika.
Glavni motori EU su zemlje koje su apsolutni svjetski lideri u automatici, robotici, auto- i kemijskoj/pharma industriji, a u ovim bransama je 100% remote work neizvediv. A obrazovanje za ove struke je kod nas vise-manje kriminalno. Izvoz jednostavnijih IT poslova u Indiju i slicne zemlje vec je odavno trend, dok mrvice koje uzimaju istocnoeuropske zemlje su nista sto moze znatno upregnuti ekonomiju neke drzave.
Hrvatska, koja je jos blize EU, a i clan te iste, s puno boljom klimom i vise turistickih destinacija od BiH, ne pomice se godinama s mjesta, usprkos puno boljim predispozicijama od BiH. Nitko sretniji od mene ako se ekonomija BiH i kupovna moc rapidno poboljsa u iducih par godina, ali iskreno ne vidim kako bi se takvo nesto moglo desiti. Svejedno, svaka cast pojedincu koji si je na nacin koji ti promoviras uspio osigurati jako dobar zivot u BiH.
Pa vjerovatno i nece za cijeli zivot i nece neki top kadar koji moze sebi birati kako ce zivjeti. Ali ljudi koji su neki srednji nivo i u nekoj Njemackoj imaju 3000 eura sto je dovoljno za ‘nako zivot bi mogli na 5-6 godina skontati da tako zarade sebi lovu. Realno bi takvima uz sasvim ugodan zivot u prirodi moglo nakon pet godina ostati nekih 200.000 eura koje ne bi inace nikad vidjeli. Ako je dvoje onda 400.000. S 400.000 eura koje zaradis radeci remote od 25. do 30. godine kupis sebi stan u Njemackoj i krenes zivjeti kao i svako drugi.
Ok, tamo je ludilo, med i mlijeko, al siguran sam da ima i tamo raje koja bi malo ako treba jela **** poslije faxa, a da od toga kupe sebi stan.
Ok, tamo je ludilo, med i mlijeko, al siguran sam da ima i tamo raje koja bi malo ako treba jela **** poslije faxa, a da od toga kupe sebi stan.
Ma bjezi bolan, Hrvatska nam bjezi 20 godina. Pa zalosno je da evo sad imas Open Balkan, a sve tri clanice imaju vec kandidatski status EU, mi nemamo nista. Ovo je zadnje sviralno to je jasno.
Licno se za vrijeme ove pandemije to najbolje moglo vidjeti. U "zlu". Imas bezbroj afera. Od Fikreta, diploma, respiratora pa na dalje. Ako ti ovo nije pokazalo, ja ne znam sta ce. Okej, mozda ti fino zivis, ali je pitanje hoce li sutra tvoje dijete.
I onda kad pitaju, sta zelis bit kad odrastes? Hocu astronaut, gdje moram da idem, u Beograd najblize!? Ima li igdje na svijetu da premijer i ostali dodju laganica na rociste picnuti sa zenama, sa osmijehom na licu i onda laganica nakon rocista lik donosi zakone i povecava poreze? Nigdje na svijetu nema birokracije i fiskalizacije kao kod nas. Valjda je jasno zbog cega nas stranci izbjegavaju u sirokom luku, pa recimo imas Tursku koja ulaze u Srbiju hiljadu puta vise.
Kakve veze ima stan s tim? U Njemackoj je 60 % nijemaca bez svog stana, pod kirijom i to je aspolutno okej kad se uvijek imat krov nad glavom jer ce uvijek moci da ga iznajmi, jer nikad nece biti bez posla, ako imalo hoce da radi. Ako nece, laganica na socijalu, dvoje zive, po 1000 i vise eura, dobijes stan besplatan i to je to. Poenta je da se ta zemlja brine o svojim ljudima, a po ovoj bi mogao krepat.
U rodjaka zena trudna mogla krepat ko ker, dok tamo ima svog doktora, gdje na mail dobijes snimke ultrazvuka i slicno, i to sve dzaba. Samo zbog zdravstva bolan vrijedi raspalit odavde i vise se nikad ne okrenut.
Evo jedno solidno pitanje oko kojeg bi se moglo diskutovati. Ima li u Njemackoj, ili igdje drugo u Europi da ti ljudi kao sto su Batko skupljaju za operaciju i da te salju po inostranstvu? Pri tome radis i placas zdravstveno i porez ovoj drzavi. Ja mislim da nema.
Licno se za vrijeme ove pandemije to najbolje moglo vidjeti. U "zlu". Imas bezbroj afera. Od Fikreta, diploma, respiratora pa na dalje. Ako ti ovo nije pokazalo, ja ne znam sta ce. Okej, mozda ti fino zivis, ali je pitanje hoce li sutra tvoje dijete.
I onda kad pitaju, sta zelis bit kad odrastes? Hocu astronaut, gdje moram da idem, u Beograd najblize!? Ima li igdje na svijetu da premijer i ostali dodju laganica na rociste picnuti sa zenama, sa osmijehom na licu i onda laganica nakon rocista lik donosi zakone i povecava poreze? Nigdje na svijetu nema birokracije i fiskalizacije kao kod nas. Valjda je jasno zbog cega nas stranci izbjegavaju u sirokom luku, pa recimo imas Tursku koja ulaze u Srbiju hiljadu puta vise.
Kakve veze ima stan s tim? U Njemackoj je 60 % nijemaca bez svog stana, pod kirijom i to je aspolutno okej kad se uvijek imat krov nad glavom jer ce uvijek moci da ga iznajmi, jer nikad nece biti bez posla, ako imalo hoce da radi. Ako nece, laganica na socijalu, dvoje zive, po 1000 i vise eura, dobijes stan besplatan i to je to. Poenta je da se ta zemlja brine o svojim ljudima, a po ovoj bi mogao krepat.
U rodjaka zena trudna mogla krepat ko ker, dok tamo ima svog doktora, gdje na mail dobijes snimke ultrazvuka i slicno, i to sve dzaba. Samo zbog zdravstva bolan vrijedi raspalit odavde i vise se nikad ne okrenut.
Evo jedno solidno pitanje oko kojeg bi se moglo diskutovati. Ima li u Njemackoj, ili igdje drugo u Europi da ti ljudi kao sto su Batko skupljaju za operaciju i da te salju po inostranstvu? Pri tome radis i placas zdravstveno i porez ovoj drzavi. Ja mislim da nema.
Rodjak kome ti puštaš takve plate? Ili ko tebi obračunava platu?
Poslodavac ima obavezu da plati 41,5% poreza, od toga su doprinosi za radnika 31%, a 10,5% su solidarni porezi.
Dok radnik plaća 10% poreza na dohodak od svoje zarade.
Tako blizu, a tako daleko.