Minimalna plata 543 km

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Centre forward
Kontakt:

Re: Minimalna plata 543 km

Post Postao/la Centre forward » 30 dec 2021, 23:50

Nije više stvar ni u novcu nego u odsustvu sistema. Lično znam slučaj gdje je inženjer el tehnike sa suprugom ljekarom u kasnim četrdesetim napustio sve ovdje i otiš'o za Dansku. Mnogi ne mogu da shvate da je čovjek najveći resurs.

Prije par mjeseci sam komšijo odvez'o na UKC Tuzla i vidio apokalipsu. Tek kad vidiš kako "rade" naše institucije shvatiš da je država propala i što je moj profesor Dr. Hasan Zolić govorio, djeco propali smo i nažalost, nema nazad.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

litijum
Kontakt:

Post Postao/la litijum » 31 dec 2021, 00:01

rishovski je napisao/la:
30 dec 2021, 23:25
Pa lako je s.rat za platu od 500 ili 600 KM,kako je mala,to svi znaju... ali Boga mi koga zivot pritisne i nema u tom momentu izlaza,radit ce samo da ima jesti i piti... Ima ih koji ne rade ništa i kao ne bi radili za 500 KM,al zato ih nije stid pitat nekog za cigaru ili popiti nesto na tuđi račun ili grebat se od roditelja penzionera.. I kako god dvoje u porodici ako radi,neka je po 600,opet je puno drugacije imati 1200 na kraju mjeseca nego 0 KM... ali sam narod je kriv za plate,sad se mora trpiti dok ne dođu bolji dani....
Vidis to je pogresno razmisljanje. Zbog takvog kontanja ljudi i rade za te pare. Daj sta das. Pa onda naklepaju dvije tri jos sirotinje. Iako se slazem, pojedinac ne moze nista mijenjat.

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 31 dec 2021, 00:42

litijum je napisao/la:
30 dec 2021, 19:52
Justin je napisao/la:
30 dec 2021, 19:33
Apolon je napisao/la:
30 dec 2021, 18:58

Ko ih yebe, imali su mogucnost da se skoluju, ali bolje je pusiti iza skole :yawn:
Srecom takvi nas sve vise napustaju i idu da zaglupljuju Svabiju. :yawn:
Pa ne treba ni vani ocekivat cuda sa srednjom skolom i bez jezika. Ali sto bi neko u Bingu isti posao odradio 200 sati sa 3 slobodna dana u mjesecu kad moze to isto radit i u Austriji sa normalnim brojem sati, bez mobinga i normalnom platom. A tesko da u Austriji 5 godina ostane na tom poslu/poziciji.
Ako zelis mozes ocekivat cuda, jer nisu ljudi optereceni samo sa zavrsenom skolom, vec cijene tvoje zalaganje i rad. Daju ti mogucnost da napredujes i ostvaris nesto (Pa i sa Srednjom skolom) ali ako i ostanes obicni radnik Bit ces cijenjen . I tko rad i zivot u Austriji gleda samo kroz platu, taj nema pojma.
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

Padovan
Kontakt:

Post Postao/la Padovan » 31 dec 2021, 09:51

kanarinac je napisao/la:
30 dec 2021, 21:10
Ovako stoje stvari,vise gotovo niko ne radi za 543 km,mozda 1% radnika,ali zato 90 % radnika prima minimalac na banku,a ostalo na ruke,u čemu je problem,problem je u tome ako povecaju minimalac sto ce ovi robovlasnici placati regularno vise poreza drzavi,drzava ce da bude jaca,a ne slabija kako Fadil predstavlja,ali oni koji nas predstavljaju i glasaju za ovaj zakon su ustvari i nasi robovlasnici,Jadno je da svi znaju da ovako stvari stoje,a kao niko ne zna,to je ono sto nas tjera iz ove drzave,ljudi firma koja ne moze isppstovati minimalac 1000 km neka se zatvori kratko i jasno,a vjerujte da mogu sve to ispostovati.
Ljudi nas jebu,ljudi se sprdaju sa nama,kao da zaista nos obrisat neznamo,uredu kazu ima nas nismo VSS,ali smo mozda posteni i vrijedni radnici,koji i vama sa VSS zaradjujemo platu,ali neka jos malo.
Samo što na tih 1000 KM neto, bruto je 1700 za poslodavca, jednostavno ovakvim zakonom tjeraš privatnike da daju u kovertu, jer ovaj nivo doprinosa na platu je poguban i nije održiv, i zakon koji je trebalo prije 10 godina mijenjati, a i oni nisu uspjeli ni ove godine, iako cijelu godinu sastanče.
1992-1995 nikad zaboraviti...

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

FC Ljuta Krajina

Robust
Kontakt:

Post Postao/la Robust » 31 dec 2021, 09:56

Padovan je napisao/la:
31 dec 2021, 09:51
kanarinac je napisao/la:
Ovako stoje stvari,vise gotovo niko ne radi za 543 km,mozda 1% radnika,ali zato 90 % radnika prima minimalac na banku,a ostalo na ruke,u čemu je problem,problem je u tome ako povecaju minimalac sto ce ovi robovlasnici placati regularno vise poreza drzavi,drzava ce da bude jaca,a ne slabija kako Fadil predstavlja,ali oni koji nas predstavljaju i glasaju za ovaj zakon su ustvari i nasi robovlasnici,Jadno je da svi znaju da ovako stvari stoje,a kao niko ne zna,to je ono sto nas tjera iz ove drzave,ljudi firma koja ne moze isppstovati minimalac 1000 km neka se zatvori kratko i jasno,a vjerujte da mogu sve to ispostovati.
Ljudi nas jebu,ljudi se sprdaju sa nama,kao da zaista nos obrisat neznamo,uredu kazu ima nas nismo VSS,ali smo mozda posteni i vrijedni radnici,koji i vama sa VSS zaradjujemo platu,ali neka jos malo.
Samo što na tih 1000 KM neto, bruto je 1700 za poslodavca, jednostavno ovakvim zakonom tjeraš privatnike da daju u kovertu, jer ovaj nivo doprinosa na platu je poguban i nije održiv, i zakon koji je trebalo prije 10 godina mijenjati, a i oni nisu uspjeli ni ove godine, iako cijelu godinu sastanče.
najgore je sto da dns svima bude plata milja minimalno danasnja vrijednost tog novca zbog inflacije bi bila kao sest stoja prije dvije godine

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 02 jan 2022, 01:05

Padovan je napisao/la:
31 dec 2021, 09:51
kanarinac je napisao/la:
To je prica za malu djecu nasih prokletih biznismena, doprinosi nisu nista veci nego u drugim zemljama, a porez na platu/dobitak je kod nas manji drasticno.

Ja ti to odgovorno tvrdim kao neko ko poznaje recimo i BH i Austrijski sistem.

Meni je u Austriji bilo zao obracunati dio honorara u 2021 godini jer sam u poreskoj stopi od 50%. Dobro ste procitati, 50% je od odredjene cifre porez na dobitak. A baska doprinosi. Porednjena radi, u Bosni je porez 10% i kuka se radi price o povecanju na 13%.

I sad kao treba da zalim nase firmase dole...
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Padovan
Kontakt:

Post Postao/la Padovan » 02 jan 2022, 09:46

Ali porez na dohodak je za sve (osim ako imas clanove za izdrzavanje), glupost je oporezivati minimalne, pa i plate do 1000 KM.

70% na neto platu je neprihvatljivo, ne znam sad koliko je tacno u Austriji, ali tesko da je toliko, a drugo nije realno porediti Austriju i BiH zbog milion razloga, a uopste Austriju i sa drugim zemljama, jer je za radnika jedna od najbolji drzava u Europi.

Nas treba porediti sa zemljama u okruzenje.

Niko nije napisao da treba zaliti ali, ali cinjenica je da su nameti za firme prevelike, svakako da i u ovakvoj situaciji ima prostora za mnogo vece plate, ali i drzava mora reagovati, pogledaj samo sta je Austrija, Slovenija uradila za svoju i privredu u korona periodu a sta BIH.
1992-1995 nikad zaboraviti...

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

FC Ljuta Krajina

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 02 jan 2022, 09:55

Sa 543 KM moze prezivjeti mozda jedna osoba da svaku marku isplanira unaprijed, da imas obezbijedjen smjestaj i da nije zima tj sezona grijanja. MOZDA. PREZIVJETI.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 02 jan 2022, 09:59

DuljevinhoHaraldo je napisao/la:
30 dec 2021, 17:07
200-300 KM vrtić + 500 KM kirija + 250-300 KM dažbine, 400-500 KM podmjere - odlasci u granap, 100-150 KM goriva.

Ovo su otprilike konstantni troškovi ako dvoje rade. Treba ti minimalno 2k u kuću da možeš normalno (pre)živjeti. I ovo je samo tročlana porodica.

Na ovo treba dodati i 200 - 300KM kad nešto iskrsne (svadbe, odlazak i dočekivanje gostiju, treba gume mijenjat, servis, otišla krajnica, garderoba, zubar, itd )
Porodice u kojoj dvije osobe rade na minimalcu ne placaju privatni vrtic, ne zive u stanu od 500 km kirije (500 je super dvosoban stan na grbavici, od minimalca se ne renta grbavica). Takodjer, voze se gradskim prevozom a ne vlastitim autom.

Na minimalac ide i topli oborok, pa je to bar 700. Znaci dvoje oko 1500, tj. Moze se fino uklopiti ako dvoje radi i Ako se ne vozi auto i ne zivi u najskupljem dijelu sarajeva u iznajmljenom stanu.

Realno, ni u minhenu neces raditi najnizi posao, djecu slati u privatni vrtic i rentati stan u najskupljem dijelu grada i voziti se na posao na kasi lidla autom.

Zivjeti sam a raditi na minimalcu je luksuz koji ni u jednoj drzavi niko sebi ne moze priustiti.

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 02 jan 2022, 10:45

admin je napisao/la:
02 jan 2022, 09:59
200-300 KM vrtić + 500 KM kirija + 250-300 KM dažbine, 400-500 KM podmjere - odlasci u granap, 100-150 KM goriva.

Ovo su otprilike konstantni troškovi ako dvoje rade. Treba ti minimalno 2k u kuću da možeš normalno (pre)živjeti. I ovo je samo tročlana porodica.

Na ovo treba dodati i 200 - 300KM kad nešto iskrsne (svadbe, odlazak i dočekivanje gostiju, treba gume mijenjat, servis, otišla krajnica, garderoba, zubar, itd )
Porodice u kojoj dvije osobe rade na minimalcu ne placaju privatni vrtic, ne zive u stanu od 500 km kirije (500 je super dvosoban stan na grbavici, od minimalca se ne renta grbavica). Takodjer, voze se gradskim prevozom a ne vlastitim autom.

Na minimalac ide i topli oborok, pa je to bar 700. Znaci dvoje oko 1500, tj. Moze se fino uklopiti ako dvoje radi i Ako se ne vozi auto i ne zivi u najskupljem dijelu sarajeva u iznajmljenom stanu.

Realno, ni u minhenu neces raditi najnizi posao, djecu slati u privatni vrtic i rentati stan u najskupljem dijelu grada i voziti se na posao na kasi lidla autom.

Zivjeti sam a raditi na minimalcu je luksuz koji ni u jednoj drzavi niko sebi ne moze priustiti.
Nek si ti živ i zdrav Tibra mrtva aka najgori stanovi na svijetu su 350-400 KM , 35-40 kvadrata ...
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 02 jan 2022, 11:12

Tibra je novogradnja uz tramvajsku pricu i uopste nije jeftina. Ima naselja koja su znacajno jeftinija. Za 300 se moze naci stan u Sarajevu u kojem moze zivjeti porodica.

Ja sam odrastao u 35 kvadrata, cetveroclana porodica. U to vrijeme, dobrostojeci. Vozili smo se autobusom, isao sam u drzavni vrtic, auto se palio samo kad se na more krene. nista mi nije falilo.

Ne kazem da plate ne bi trebale biti vece, ali kad procitam ovo o privatnom vrticu, stanu u ekskluzivnom dijelu grada, obaveznom autu i onda prica kako se ne moze prezivjet, isto nadrealiste da gledam

MaryJane
Kontakt:

Post Postao/la MaryJane » 02 jan 2022, 11:24

admin je napisao/la:
02 jan 2022, 09:59

Evo ga, ovaj admin pravit bakirov/fadilov bot hahah. Cuj moze se fino uklopiti sa dva minimalca. ALI, ako se odreknes svega i svacega, nemoj odjecu kupovat, nemoj djecu imat, nemoj meso jest, motaj sam kupus :bow:
Znaci budi ofucani rob, ko te j. :bow:
Nevjerovatno kako lezerno opravdava ovu jadnu cifru za prezivljavanje...
Che

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 02 jan 2022, 11:27

Moze se prezivjeti, ali zivjeti jako tesko.

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 02 jan 2022, 12:15

Glavno pitanje: Jel kriva drzava ili narod?

Ja mislim da je ovo drugo, tako da svi vi koji kazete da odlazite zbog ovih debila na vlasti, nije istina, za vas odlazak su krivi svi oni koji ostaju ovdje
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 02 jan 2022, 12:34

Pa logicno da su ljudi krivi. Nisu se politike same postavile, kakav narod takva vlast.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 02 jan 2022, 13:37

Padovan je napisao/la:
02 jan 2022, 09:46
Ali porez na dohodak je za sve (osim ako imas clanove za izdrzavanje), glupost je oporezivati minimalne, pa i plate do 1000 KM.

70% na neto platu je neprihvatljivo, ne znam sad koliko je tacno u Austriji, ali tesko da je toliko, a drugo nije realno porediti Austriju i BiH zbog milion razloga, a uopste Austriju i sa drugim zemljama, jer je za radnika jedna od najbolji drzava u Europi.

Nas treba porediti sa zemljama u okruzenje.

Niko nije napisao da treba zaliti ali, ali cinjenica je da su nameti za firme prevelike, svakako da i u ovakvoj situaciji ima prostora za mnogo vece plate, ali i drzava mora reagovati, pogledaj samo sta je Austrija, Slovenija uradila za svoju i privredu u korona periodu a sta BIH.
Tih 70% je laz i podvala privatnika koji ne znaju ili ne zele da znaju da citaju zakon.

Postoji bruto 1 i bruto 2 placa. Brutto 1 placa je ono sto ti stvarno zaradis, npr 3000 km. Od toga ti kao radnik moras da das doprinos od zaradjene place za socijalno, plus odbije ti se porez na dobitak od 10%. I ti dobijes npr 2300 km na ruke, a, onih 700km (cifre su proizvoljne) poslodavac U TVOJE IME daje drzavi.

Pored toga postoji dio doprinosa za socijalno koje poslodavac baska na ovo pomenuto daje drzavi. E zbir svega toga je Bruto 2 placa.

Privatnici nasi tih 70% dobiju kada saberu i one doprinose koje ti kao radnik dugujes i one koje oni kao poslodavci duguju. A Fakt je da su pravno gledano njihovi doprinosi samo onaj dio izmedju bruto 1 i bruto 2.

Nemam sad vremena da ti trazim tacne cifre, ali vjeruj mi da mi u Austriji dajemo debelo vise drzavi, zato nam je i bolji socijalni sistem.

A kod nas u Bosni ce socijalni sistem uvijek biti za neku stvar jer 50% Radnika je prijavljeno na minimalac, pa ne znam kako ocekujete da se sve iz tih minimalnih doprinosa finansira.

Sto se tice zivota u austriji, od 1500 eura se moze prezivljavati, samo iole normalan stan ce te kostati 600-700 eura. Ljudi u Austriji normalnije zive ako oboje rade, pa onda se od jedne plate placaju obaveze, a od druge zivi. I eto ima ta 13ta i 14ta plata da ne moras sparati za godisnji odmor. Ali kazem, mora dvije raditi, inace je patnja.

Mozes ti od 1500 eur zivjeti ako neces otici posteno na veceru, s djetetom u zoloski vrt itd. Evo ja sa zenom isao jucer u Melk da obidjem njihov jedan dvorac, **** ulaz u muzej 13 eur po osobi. Dok nesto sjednes i pojedes i dok uzmes u obzir gorivo, izlet kosta 100 eur a nista specijalno jarane.
Zadnja izmjena: _dreamer_, dana/u 02 jan 2022, 13:41, ukupno mijenjano 1 put.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 02 jan 2022, 13:40

Ne idemo na izbore a i onaj ko ide bira provjereni lopovluk.

Narod kao mi u genima ima potlačenost koja izbija iz svakog aspekta naših života.

Imam platu iznad 1000km,srednja skola zavrsena i svejedno mislim da ovdje svojim radom možeš živjeti dobro.
Problem je sto ljudi poslije posla idu u kladionice i kafiće a ja npr idem na dodatnu zaradu nekim privatnim poslom

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 02 jan 2022, 13:47

Rosicky je napisao/la:
02 jan 2022, 13:40
možeš živjeti dobro.
Problem je sto ljudi poslije posla idu u kladionice i kafiće a ja npr idem na dodatnu zaradu nekim privatnim poslom
Evo npr meni ovo ne spada pod "mozes zivjeti dobro". Kako mozes zivjeti dobro, ako ustanes danas, radis i onda poslije posla opet ides da radis. Meni je to npr nezivljenje taman da mi je posao najdraza stvar na svijetu, a 95% ljudi u bih radi nesto sto ne voli jer mora.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 02 jan 2022, 13:51

Petpostavljam da mu je radno vrijeme do 4 pa onda ode covjek 2-3 h ekstra odradi za dobar Honorar. Taman onda dodje na more radno vrijeme.

Mozes raditi do 4 i imati manje, ili raditi do 6-7 i imati vise. Sve je uglavnom stvar linog izbora

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 02 jan 2022, 13:53

VGS je napisao/la:
02 jan 2022, 13:47
Rosicky je napisao/la:
02 jan 2022, 13:40
možeš živjeti dobro.
Evo npr meni ovo ne spada pod "mozes zivjeti dobro". Kako mozes zivjeti dobro, ako ustanes danas, radis i onda poslije posla opet ides da radis. Meni je to npr nezivljenje taman da mi je posao najdraza stvar na svijetu, a 95% ljudi u bih radi nesto sto ne voli jer mora.
Ali to ne traje cijeli zivot..u srednjim 20tim ostvaris sebi dovoljno da sada mi ostaje udaranje temelja ukoliko ostanem u ovoj državi..plac se ima,ustedevine dovoljno da kuca krene niknuti itd itd... kolika god da je plata ti u jednom trenutku moras zrtvovat vrijeme za ostvarenje ciljeva.

Kada do tipa 27g imas sve,osnujes porodicu i zivis na svojoj zemlji sigurno su troskovi manji.
Držim svoje svinje,baštu itd...ne znam kako ljudi inače žive da im je čudan pojam o dodatnoj zaradi..pa to je i vani normalno.

Edit: Isto smatram da zivim bolje od vecine koji "zive"..putujem,ljetujem,zimujem uvijek se negdje ide i trosi na guzicu jel..one dane kad ne radis provodis dosta kvalitetnije jer nemas dokolice svaki dan..vec iskoristis maximum iz onog dana koji si slobodan...inače bi sjedio kod kuce jer mi je mala plata i nemam kuda izvest curu osim u kafic u kojem smo zadnji 5g :D
Zadnja izmjena: Rosicky, dana/u 02 jan 2022, 13:58, ukupno mijenjano 1 put.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: jasmin10, VivaLaStella i 13 gostiju.