Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Rosicky
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la Rosicky » 07 dec 2021, 17:10

TheChief je napisao/la:
07 dec 2021, 17:06
Na kojim drogama je Zoran Milanovic ?

Lik je pukao k'o fosna.
Milanović odgovara na retoriku iz Sarajeva.
Brutalno su krenuli na njega i zbog toga je krenio sa umanjivanjem genocida itd.

Dodik je svaki mjesec sa njim na sastanku i dogovor o zastupanju Hr naroda od strane dodika za podršku Milanovica u rusenju debila iz Sarajeva vec razotkriva svu jad i bijedu gradanske bih politike.

EC3
Kontakt:

Post Postao/la EC3 » 07 dec 2021, 17:12

Marsal je napisao/la:
07 dec 2021, 17:09
admin je napisao/la:
07 dec 2021, 16:41
Marsal je napisao/la:
07 dec 2021, 16:35

Molim te oprosti nam što nemamo san da radimo u Euroasfaltu i Preventu.
e vidiš...

naredni put kad ti bude skupa akciza na gorivo a nema dovoljno izgrađenih puteva od njih, ne krivi nekog Fadila i Fadilovog Fadila jer je on zavrno samo milion KM, to je sića. A milijarda KM od tih akciza o kojim pričamo otišla je na sve kojim je bio san da se uhljebe i onda još uhljebe i nekog komšiju. I otići će dio i tebi ako ispuniš svoj san.

nisu nama vanzemaljci došli, stavili Fadila na vlast i napravili nam sve ove probleme. Aparat je ogroman i preskup samo zato što politika ispunjava želje svojih birača i zapošljava ih gdje se ne mora ništa raditi za redovnu, bilo kakvu, platu.
Sve si ti to upravu ali ja te pitam i nemoj izbjegavat odgovor: zašto ljudi u BiH više teže ka državnoj službi nego ka privatnim firmama dok je u ostatku razvijene Europe situacija suprotna?
Zbog sigurnosti posla. Evo npr ja kad bi dobio posao u drzavnoj firmi bilo kakav pa i van struke, paralelno bi registrovao pravnu kancelariju i dodatno bi zaradjivao a radom u drzavnoj sluzbi bi imao sigurna primanja.
Otto Hightower: You only lost one eye. How could you be so blind?

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 07 dec 2021, 17:19

Ja sam bio na državnim jaslama pola godine i dao otkaz . Svi se syebali , budalo vako nako , ma neću da budem uhljeb koji ništa ne radi i prima platu za to ... Ne mogu napredovati , svaki dan isti ... Halalio sam 3000 KM što sam dao , lik mi htio vratiti pare ja nisam htio uzeti , dogovor je dogovor .
Najbolja odluka u životu , ostao ovdje i borio se , sada ubirem "plodove" toga .
Odlazak iz Bosne i Hercegovine nikad nije bio opcije .
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

EpateguiHuleteti
Kontakt:

Post Postao/la EpateguiHuleteti » 07 dec 2021, 17:23

Ovde je administrator jedini normalan covek, normalan u figurativnom smislu, ne vredjam nikoga, nista pejorativno i prema kome. Jedini se bavi - prezentom. Jedini - ozbiljno razmislja.
Posveti se sebi, svom poslu, man' se medija, "velikih tema", menjaces. Menjaces prvo sebe, svoj svet u svom mikrokosmosu, a potom neprimetno i svet oko sebe. Neces primetiti, ali ce drugi primetiti tebe i takve kao tebe.
Kod nas je vest biznis, a mediji su ga nanjusili i obilato ga eksploatisu. Sa medijima se mogu samo sprdati (pored prikupljanja izvora informacija), da me medij upregne, mobilise, izvuce iz sopstvene zone komfora, ni u ludilu, za cije babe zdravlje? I pri tome ne moras biti oportunista.
E' sad "admin" je rekao i jednu vrlo zanimljivu recenicu na kojoj se mogu postulati ispisati, a poznata je decenijama: "politicari su onaki kakvi su im biraci", parafraziram. Oprecna i gruba skoro pa poslovica i svi cemo se naci sa obe strane u raznim aspektima, za i protiv. A potace nas na razmisljanje kada to targetiranje dodje do svakog pojedinca od nas, pre toga nece, jer je najlakse etiktirati, i sto dalje od sebe (tome nama politicari i najvise sluze, da ih gadjamo blatom zbog licnih frustracija, a oni se slozili s time, pa se ne bave nama, nego sami sobom i svojim privatnim biznisom na funkciji). Dakle, mozemo li se urediti kao drustvo? Dugorocan je proces, a opet mozes urediti - samo sebe. To su ljudi u uredjenijim drustvima shvatili i to im je bio putkokaz. Kod nas je jos uvek kriv, politicar, drugi narod/drzava, komsija ("jer se preko moje grbace obogatio"), drzavni sluzbenik koji samo obavlja svoj posao i drugi. U trazenju odgovora dodje se i do sistema, drustvenog, tj. iskustava kroz koja smo svi kolektivno prolazili. Pa cemo naci opravdanje u tome sto je kod nas vladao komunizam, zona komfora, a na Zapadu kapitalizam, citaj: zavisis sam od sebe.
I onda na kraju dodjemo do te zaista istine: da, mi smo drustvo koje bi se jos uvek najradije uhlebilo u drzavnom aparatu/sluzbi. Tako nas uce od malena, to gledamo, takav nam je obrazovni sistem najposle. Da ne duzim vise, ispisao bih jos (suvisnih) recenica.

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 07 dec 2021, 17:31

Juventinissimo je napisao/la:
07 dec 2021, 14:29
EC3 je napisao/la:
07 dec 2021, 14:25
Znam da je tesko dobiti posao i da su plate male ali da se moze napredovati sto mi je i najbitnije jer imam zavrsen fax. Nadao sam se da je oko 1000 sa toplim obrokom i kartom.
Evo ti profi tip: trazi posao u Hercegovini ili u ostalim opstinama sa vecinskim hrvatskim stanovnistvom. Tu su za iste poslove plate do 50% vece nego tamo gdje je bosnjacka sredina. :mrgreen:
Upravo tako, mada znaju ici i do 70-80 % vece nego i bosnjackim sredinama. Nevjerojatno je za koliko su ljudi spremni raditi npr po Olovu, Kladnju za 500-600 KM. Dok vec u Grudama,Citluku se ne radi ispod 1000...

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 07 dec 2021, 17:32

EpateguiHuleteti je napisao/la:
07 dec 2021, 17:23
Ovde je administrator jedini normalan covek, normalan u figurativnom smislu, ne vredjam nikoga, nista pejorativno i prema kome. Jedini se bavi - prezentom. Jedini - ozbiljno razmislja.
Posveti se sebi, svom poslu, man' se medija, "velikih tema", menjaces.
Potpada li korona pod "velike teme", a ubjedjivanje ljudi da vjeruju nauci i u ucinkovitost vakcina pod "menjanje"?
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 07 dec 2021, 17:34

admin je napisao/la:
07 dec 2021, 16:25
govorimo o ukupnom prosjeku, ne o jednoj fabrici i jednom pogonu u toj fabrici.

evo ti primjer rudara... njih 10% radi, ostali su u upravi, administraciji, neki uhljebi koji se sudaraju po hodnicima, niko ništa ne radi, rezultati katastrofalni. Plata im je mala, mozda. Ali svedi ih na ono što ih zaista treba za taj posao, pa podijeli samo njima ukupan iznos od plata. plata bi rudaru bila veća nego hirurgu.

pola drzave radi u nekakvoj drzavnoj službi gdje su plate realno male. Ali oni samo kopaju nos, ne rade apsolutno ništa, 80% ih je totalni višak. Da im daš 100 maraka na kraju mjeseca, previše si im satnicu rada platio.
To jest drzavni aparat je ogroman namet,ali mislis li da bi bilo bolje kad bi se on prepolovio. Bi li drzava napredovala ili bi to značilo odlazak tih ljudi van zemlje. Nisam siguran da bi to donijelo nekoga pomaka.

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 07 dec 2021, 17:36

TheChief je napisao/la:

Lik je pukao k'o fosna.
kokain

EC3
Kontakt:

Post Postao/la EC3 » 07 dec 2021, 17:36

07 dec 2021, 17:23
Posveti se sebi, svom poslu, man' se medija, "velikih tema", menjaces. Menjaces prvo sebe, svoj svet u svom mikrokosmosu, a potom neprimetno i svet oko sebe. Neces primetiti, ali ce drugi primetiti tebe i takve kao tebe.
Kod nas je vest biznis, a mediji su ga nanjusili i obilato ga eksploatisu. Sa medijima se mogu samo sprdati (pored prikupljanja izvora informacija), da me medij upregne, mobilise, izvuce iz sopstvene zone komfora, ni u ludilu, za cije babe zdravlje? I pri tome ne moras biti oportunista.
E' sad "admin" je rekao i jednu vrlo zanimljivu recenicu na kojoj se mogu postulati ispisati, a poznata je decenijama: "politicari su onaki kakvi su im biraci", parafraziram. Oprecna i gruba skoro pa poslovica i svi cemo se naci sa obe strane u raznim aspektima, za i protiv. A potace nas na razmisljanje kada to targetiranje dodje do svakog pojedinca od nas, pre toga nece, jer je najlakse etiktirati, i sto dalje od sebe (tome nama politicari i najvise sluze, da ih gadjamo blatom zbog licnih frustracija, a oni se slozili s time, pa se ne bave nama, nego sami sobom i svojim privatnim biznisom na funkciji). Dakle, mozemo li se urediti kao drustvo? Dugorocan je proces, a opet mozes urediti - samo sebe. To su ljudi u uredjenijim drustvima shvatili i to im je bio putkokaz. Kod nas je jos uvek kriv, politicar, drugi narod/drzava, komsija ("jer se preko moje grbace obogatio"), drzavni sluzbenik koji samo obavlja svoj posao i drugi. U trazenju odgovora dodje se i do sistema, drustvenog, tj. iskustava kroz koja smo svi kolektivno prolazili. Pa cemo naci opravdanje u tome sto je kod nas vladao komunizam, zona komfora, a na Zapadu kapitalizam, citaj: zavisis sam od sebe.
I onda na kraju dodjemo do te zaista istine: da, mi smo drustvo koje bi se jos uvek najradije uhlebilo u drzavnom aparatu/sluzbi. Tako nas uce od malena, to gledamo, takav nam je obrazovni sistem najposle. Da ne duzim vise, ispisao bih jos (suvisnih) recenica.
Vidi ja ne zelim nikome da pametujem s obzirom na to u kakvoj sam situaciji niti volim takve ljude. Kad uzmes u obzir trenutno stanje na trzistu rada i da su najtrazenija zanimanja operateri u call centrima, konobari i komercijalisti a da je s druge strane hiperprodukcija visokoobrazovanog kadra. Pravnici, ekonomisti jako tesko mogu dobiti posao u struci i onda jedina sigurna varijanta im je da probaju upasti na drzavne jasle i tako imati sigurnost. Firme propadaju odlaze u stecaj, plate su male. Izuzetak je kad radis posao koji je trazen tipa programeri. Znam slucaj jednog momka koji je odbio da bude asistent na fakultetu jer mu se vise isplati da radi freelance i vise zaradjuje. Ista stvar je sa zanatima dobar zanatlija moze zaradjivati velike pare ali isto tako moras imati neku zaledjinu. Nije isto kad ti je otac npr frizer,automehanicar koji ima stalne musterije,konekcije i kad na temelju toga grades neki biznis. Nego u slucaju kad zavrsis zanat i nemas nikog, zato je na birou mislim oko 800 automehanicara samo u Sarajevu, a moj prvi komsija koji nastavlja porodicni "biznis" zaradi mjesecno 2,3 hiljade KM radeci taj isti posao.

TheChief
Kontakt:

Post Postao/la TheChief » 07 dec 2021, 17:39

07 dec 2021, 14:59
Rosicky je napisao/la:
07 dec 2021, 14:40
Kad vidim kakve su plate imali ljudi koji dolaze po 50km da bi radili ovdje za nešto za šta narod ovdje ne bi usto iz kreveta ispada kao da je druga drzava
Odgovor je jednostavan - mentalitet.

Rasprava moze otici u pogresnom smjeru i mogu biti kamenovan, ali cu reci naglas - hrvati su mentalno tri koplja iznad bosnjaka. Cijene sebe, nebitno bilo to zasluzeno ili ne, dok su bosnjaci submisivni i strasljivi. Govorim iz iskustva i sa poslovne strane.

Uzmi i uporedi bilo koju poziciju, npr. u Zepcu i Zenici. Po svim parametrima to bi trebala biti klasicna situacija David protiv Golijata. Ali ima pozicija na kojima je u Zepcu plat(ć)a i 100% veca nego u Zenici.

Hrvat iz Zepca nece raditi za 600KM.
Danasnji naslov to najbolje oslikava:
Ideje koje se provlače: Bošnjake umiriti zakonom o zabrani negiranja genocida, Srbima imovina, a Hrvatima Izborni
Malo je reci zalosno.

slusalica
Kontakt:

Post Postao/la slusalica » 07 dec 2021, 17:39

Rosicky je napisao/la:
07 dec 2021, 17:10
TheChief je napisao/la:

Lik je pukao k'o fosna.
Milanović odgovara na retoriku iz Sarajeva.
Brutalno su krenuli na njega i zbog toga je krenio sa umanjivanjem genocida itd.

Dodik je svaki mjesec sa njim na sastanku i dogovor o zastupanju Hr naroda od strane dodika za podršku Milanovica u rusenju debila iz Sarajeva vec razotkriva svu jad i bijedu gradanske bih politike.
U sustini, svi su pragmaticni i koriste nejac nase politike koju nam prezentuje SDA (btw, hebem mamicu svakom na ovom forumu i sire ko glasa za intelektualnu nesposobnost laznjaka koji se predstavljaju kao spasioci bosnjackog naroda u vidu Bakira i SDA) zarad sopstvenih interesa.
Volio bih da postanemo svjesni da su najveci neprijatelji naseg naroda glupaci iz te Izmetbegovicke loze.
Niti jedan unutrasnji ili vanjski neprijatelj.
Opet, s druge strane, pitanje je kakva je alternativa u vidu Niksica, Fahra ili ne znam koga. U svakom slucaju, manje su zlo od ovogo glupaka.
tz tz tz tz tz tz

EpateguiHuleteti
Kontakt:

Post Postao/la EpateguiHuleteti » 07 dec 2021, 17:50

@ EC3

Naveo si samo egzemplarno ono sto sam ja prethodno u opseznoj formi.
Ne pada mi na pamet da popujem, izvinjavam se, pogresno sam se izrazio verovatno, apostrofirah samo "admina" kao diskutanta koji najvise cija u srz ove (svakodnevne) problematike.
Ukratko, kada svi mi (ja prvi) naucimo da se bavimo svojim poslom, a ipak ne radi benefita svaki put zavrnemo sopstveni poreski i drzavni aparat, onda cemo napraviti iskorak, kao pojedinci. Verovatno je utopija, mozda i nije. Ne znam odgovor na to pitanje.

TheChief
Kontakt:

Post Postao/la TheChief » 07 dec 2021, 17:53

Vjeverica777 je napisao/la:
07 dec 2021, 17:31
EC3 je napisao/la:
07 dec 2021, 14:25
Znam da je tesko dobiti posao i da su plate male ali da se moze napredovati sto mi je i najbitnije jer imam zavrsen fax. Nadao sam se da je oko 1000 sa toplim obrokom i kartom.
Evo ti profi tip: trazi posao u Hercegovini ili u ostalim opstinama sa vecinskim hrvatskim stanovnistvom. Tu su za iste poslove plate do 50% vece nego tamo gdje je bosnjacka sredina. :mrgreen:
Upravo tako, mada znaju ici i do 70-80 % vece nego i bosnjackim sredinama. Nevjerojatno je za koliko su ljudi spremni raditi npr po Olovu, Kladnju za 500-600 KM. Dok vec u Grudama,Citluku se ne radi ispod 1000...
Plata u Bingu gdje su Bosnjaci 550 KM.
Bingo gdje su Hrvati 800 KM.

Gratis. Kod drugih nema zelenih kecelja.

Muameer
Kontakt:

Post Postao/la Muameer » 07 dec 2021, 17:55

Pozz raja

Prati li iko ovu "lutriju, tombolu" za izvlacenje njemackih viza?
Neko moze iz 1 pokusaja da bude izvucen, neko moze 10x pokusavati pa opet da ga, nazalost, ne izvuku.

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 07 dec 2021, 17:56

TheChief je napisao/la:
07 dec 2021, 17:39
Danasnji naslov to najbolje oslikava:
Ideje koje se provlače: Bošnjake umiriti zakonom o zabrani negiranja genocida, Srbima imovina, a Hrvatima Izborni
Malo je reci zalosno.
Ma ne bih da komentarisem dnevnopoliticke doze mentalne vakcinacije. :mrgreen:

Ja sam licno i prije zabrane na ovoj temi bio poprilicno apolitican. Ali cinjenica je da ako (kad) se ne bavis politikom, ona se kad-tad u nekom obliku pocne baviti tobom.

Narod se treba baviti politikom u vidu konstantnih protesta. Naravno i izborima, ali protesti kao korektor su vazniji od izbora. Ali ne stihijskim protestima i pritiskom u reziji Maxa Allegrija, vec gegenpresing protestima u stilu Jurgena Klopa. Disat im za vratom svaki dan i pjevat you'll never walk alone. Hoce li biti bolje nakon protesta - mozda. Hoce li biti gore - nece sigurno.

Medjutim, bosnjaci (pa i skoro svi balkanski narodi) kao narod u svakom hromosomu imaju submisivnost, osobinu koju politicari obozavaju. Dodaj tu i malo religije, gdje su dobri bosnjani uzeli samo onaj hudnicki, suti i trpi, Allah zna najbolje, od boga je, dio, a onaj dzihadski koji se nagradjuje sa 99 djevica je odbacen, i imas evo sta imas.
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

EC3
Kontakt:

Post Postao/la EC3 » 07 dec 2021, 18:02

07 dec 2021, 17:50
@ EC3

Naveo si samo egzemplarno ono sto sam ja prethodno u opseznoj formi.
Ne pada mi na pamet da popujem, izvinjavam se, pogresno sam se izrazio verovatno, apostrofirah samo "admina" kao diskutanta koji najvise cija u srz ove (svakodnevne) problematike.
Ukratko, kada svi mi (ja prvi) naucimo da se bavimo svojim poslom, a ipak ne radi benefita svaki put zavrnemo sopstveni poreski i drzavni aparat, onda cemo napraviti iskorak, kao pojedinci. Verovatno je utopija, mozda i nije. Ne znam odgovor na to pitanje.
Samo sam se nadovezao na tvoj post. Utopija dobro si to napisao. Nama je potrebna drasticna promjena drustvenog sistema i okretanje ka liberalizmu. Ako se dobro sjecam na faxu smo ucili da liberalizam znaci da je svaki pojedinac prepusten sam sebi i da napredovanje u drustvu zavisi od njegovog rada. Nazalost nase drustvo jos uvijek nije na tom nivou kvalitet se ne cijeni i za sve ti je potrebna veza. Privilegovani napreduju i nakon zavrsenih privatnih fakulteta a djeca sirotinje po zavrsetku studija jako tesko uopste dobiju priliku da rade. Sve dok se to ne promijeni mladi ce napustati zemlju a mi cemo tapkati u mjestu. Iz tog razloga ljudi teze sigurnost te pokusavaju upasti na drzavne jasle. Moje misljenje, mozda grijesim.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 07 dec 2021, 18:15

Najveci problem BiH je jako slab obrazovni sistem.
Pola fakulteta treba ukinuti, pa i Univerziteta.

Evo recimo.
Kada je TK u pitanju. Univerzitet u Tuzli treba da bude jedini univerzitet. Sa naravno skracenim kapacitetima. Barem 2/3 mjesta za studente treba ukinuti.
Tehnoloski, ekonomski, pravni, rudarstvo, pmf, dif, edukacijsko rehabilitacijski, dobar dio filozofskog treba ukinuti.

Ostaviti masinstvo, elektrotehniku, medicinu i jezike (engleski i njemacki), mada i to moze se komotno prebaciti u Sarajevo.
Možda pokrenuti šta u vezi informatike.

Zenica nikada nije imala kapacitete da bude studentski grad.
Tu samo ostaviti par fakulteta kao ispostave, da li univerziteta u Sarajevu ili univerziteta u Tuzli.
Isto je i sa Bihaćem.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 07 dec 2021, 18:18, ukupno mijenjano 1 put.

Rigoletto
Kontakt:

Post Postao/la Rigoletto » 07 dec 2021, 18:16

TheChief je napisao/la:
07 dec 2021, 17:53

Sta ti to govori?
imamo žicu za jela na žlicu, goveđigulašmajka

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 07 dec 2021, 18:17

Najlakše i najbezbolnije se zaposliti negdje u državnu firmu. Imaš stabilan i siguran posao, svi mi to želimo. Mogući jedan od razloga zašto tome težimo je i manjak znanja, dobar broj ljudi fakultete završava samo reda radi, da ima na papiru da je to završio i nije cilj da se tu bilo šta nauči. A i još jedan od mogućih razloga je strah od neuspjeha, nedostatak samopouzdanja. U državnoj firmi je mnogo teže dobiti otkaz pa se tu nekako osjećaju u komfornoj zoni.

Svi mi moramo raditi na sebi, ne može se kroz fakultet sve naučiti već mora postojati navika i samostalnog istraživanja, usavršavanja. Niko nam ništa neće na pladnju servirati i nije niko dužan da to uradi. Sve kreće od znanja, ukoliko znaš da radiš to što želiš da radiš, neće biti problema, uspjeh je zagarantovan ali isto tako se mora imati i vjere u sebe.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

TheChief
Kontakt:

Post Postao/la TheChief » 07 dec 2021, 18:24

Rigoletto je napisao/la:
07 dec 2021, 18:16
TheChief je napisao/la:
07 dec 2021, 17:53

Sta ti to govori?
Napisao sam vec.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: lol89 i 58 gostiju.