Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
U Austriji je nedavno uveden taj eko porez. Mislim sa stupa na snagu od NG i oporezovace se sve od neodvjanjana smeca do auta.
ima tu mapa, a ko ne zna ima i objašnjenje o čemu se govori:
https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_tax
Samo austrija je izmješana sa ovim "under consideration", pretpostavljam da su neke regije već usvojile, a neke još razmišljaju, ali će naravno usvojiti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_tax
Samo austrija je izmješana sa ovim "under consideration", pretpostavljam da su neke regije već usvojile, a neke još razmišljaju, ali će naravno usvojiti.
Pa naši porezi su prvenstveno loše poredani. Najmanji porez je na dobit, vjerovatno na svijetu. A dobit je samo suficit, potpuno nebitno za život pojedinca koji nema dobit. Najmanji su nam porezi i na cigare, alkohol i luksuznu robu, što opet da se poveća ne bi ugrozilo pojedinca koji ne koristi taj luksuz. Porez na auta, raznu imovinu, isl, tiču se samo onih koji tu imovinu imaju. Porez na štednju koji se predlaze ne odnosi se na pare u banci, već na ono što zaradiš od kamate, isl. Porezi uglavnom vrijede samo za onaj dio koji je suficit o kojem pričaš.Juventinissimo je napisao/la: ↑07 dec 2021, 15:18Eko je tu samo primjer. Poenta je da kad uvodis bilo koji porez na prihod koji nije dovoljan za dostojanstven zivot pojedinca, to nece dovesti do napretka, vec do ubrzavanja siromastva.
Ali mozes uvesti zone, pa reci da od, npr. Bascarsije do Nedzarica nema lozenja. Tacka. Ne svidja ti se, od cukundjeda ti se tu lozilo, nes ti meni govorit sta cu ja lozit, i sl... Nema izuzetaka. Nemas para - prodaj - seli u drugu zonu.
Realno, uvođenje normalnih stopa poreza na siromašne ljude ne bi mnogo uticalo. Čak je i ovaj zakon oko poreza na plate kojem se priča pogrešno interpretiran i uopše se ne bi negativno odrazio na obične radnike. Tj. bi samo ako bi poslodavci ono što su zavrtali državu pokušali nadoknaditi preko leđa radnika, što na žalost nije nerealno. Ali to je opet ona priča o korupciji.
Iz direktnih primjera znam da je recimo u engleskoj oporezovano nasljeđe iznad nekog iznosa i to od prvog koljena (slagaću, ali iznos najmanje moguće nekretnine u londonu). Naslijediš stan od roditelja, moraš ga prodati, jer državi trebaš dati trećinu ili više samo da preuzmeš taj stan. I to je tako, ko te **** sviđa li ti se ili ne i jel ti dedo izgradio tu kuću.
Neodvajanje smeca je vec ranije bilo fino regulisano. Na kriju placas jos dodatne troskove korištenja stana, od vode, odrzavanja haustora i odvoza smeca (struja i grijanje idu dodatno i sam sebi biras dobavljace tih usluga). Ako bilo ko u zgradi ne odvaja smece ili pljuje, pisa il baca stvari po haustoru svi stanari na osnovu godisnjeg obracuna troškova korištenja dobiju povecanje cijene. Kad citava zgrada ispasta zbog jedne budale onda se to vrlo lako rijesi unutar same zgrade.
-
- Kontakt:
Kad natocis 100KM goriva, vise od pola si dao drzavi, pa evo svi vozimo po ekstra brzim cestama.
🔹
Ma znam sve si upravu. Jedan vozac kamiona moze zaraditi 3000 KM mjesecno naravno u zavisnosti od firme i rute ali ima opcija ako si spreman raditi.Rosicky je napisao/la: ↑07 dec 2021, 14:52Ma bolja vremena moraš sam sebi kreirati,teško ćeš imati liniju napredovanja u vec uigranim firmama pogotovo bankama gdje kadar ostaje jako jako dugo.
Ja nemam faks ali imam platu više od 1k km plus radim osim posla sve sto je moguće.
Dok si mlad i jak moras napraviti okvir i ostvariti puno toga kako bi ovisno o razmišljanju danas sutra lakse osnovao obitelj i zacementirao sebi neki uredan posao od kojeg bi zivjeli.
Najgora mana svih momaka koje znam da idu na faks ili su ga zavrsili je da cekaju da nesto spadne s neba ili rade sitno pa mjenjaju poslove jer nemaju radnu naviku.
Ja razumijem da se narod uzdigne kada završi faks pa ne bi lopate ali takav mentalitet je izvor nizeg standarda koji onda generira nezadovoljstvo jer "ja sa faksom 800 a ovaj bez xxxx " a ustvari si ti taj koji je izbirljiv.
Ljudi nisu svjesni da su faks zavrsili u jbnoj BiH gdje se priznaje 10 fakulteta i sve osim tih mene bi to bilo sramota i reć da bi se uzdigao nad nekim..ne da omalovažavam onog tko je završio nego sistem u kojem je zavrsio.
Otto Hightower: You only lost one eye. How could you be so blind?
Ispade ja branim državu, a država raspad i sve gore od goreg...PatriceKwedi je napisao/la: ↑07 dec 2021, 15:31Kad natocis 100KM goriva, vise od pola si dao drzavi, pa evo svi vozimo po ekstra brzim cestama.
ali treba biti i objektivan.
10 godina se nije ni metar autoputa napravio. Od kad to plaćamo, otvorena su gradilišta na deset strana, od tarčina, preko počitelja, pa vranduk, pa žepče, evo doboj... haman gotov je put od stoca do neuma, tamo po hercegovini naravno napravljeno je najviše... neki dan išao ka livnu, put bolji nego u njemačkoj i još ga nešto šire. valja potrošiti negdje trećinu para, a nemaš gdje. Ispod Mostara čitam isto neko gradilište ide, nekakve sam gledao ogromne mostove...
OK, ne valjaju putevi, krade se šta god se moze ukrasti... ali istina je i to da se krenulo raditi nešto od kad smo počeli te akcize plaćati. a putevi su takvi kakvi su, između ostalog i zbog toga što smo to tek počeli plaćati, ne moze preko noci.
-
- Kontakt:
a pogledaj orgija na rukometnoj temi, Kwedi i Huleteti se karaju među sobom, PL tema je mila majka za to

- tuzlak1987
- Kontakt:
S obzirom da je TK vjerovatno najvise akciza platio, a nije dobio nista jer se gradi samo u balinskim ustaskim i cetnickim sredinama gdje monopol ima SDA HDZ i SNSD bilo bi posteno da TK ne placa nikakve poreze i da ima besplatnu struju.
najbolje da se odcjepite, još samo vi niste o tome razmišljali.tuzlak1987 je napisao/la: ↑07 dec 2021, 15:45S obzirom da je TK vjerovatno najvise akciza platio, a nije dobio nista jer se gradi samo u balinskim ustaskim i cetnickim sredinama gdje monopol ima SDA HDZ i SNSD bilo bi posteno da TK ne placa nikakve poreze i da ima besplatnu struju.
valjda ćete i vi tim autoputem ići, ili se vi okrenete nazad kad dodjete do granice kantona?
- tuzlak1987
- Kontakt:
Pa to je i tacno jer jedini koji bi trebali da traze otcjepljenje su USK i TK. Kod ovih sto traze da se otcjepe je jedini problem Zeljko Komsic. Ostalo im je sve potaman.admin je napisao/la: ↑07 dec 2021, 15:47najbolje da se odcjepite, još samo vi niste o tome razmišljalituzlak1987 je napisao/la: ↑07 dec 2021, 15:45S obzirom da je TK vjerovatno najvise akciza platio, a nije dobio nista jer se gradi samo u balinskim ustaskim i cetnickim sredinama gdje monopol ima SDA HDZ i SNSD bilo bi posteno da TK ne placa nikakve poreze i da ima besplatnu struju.
- Juventinissimo
- Kontakt:
Ne financira se izgradnja autoputa iz akciza na gorivo i naplate putarina, vec pomocu kredita iz EU fondova.
Idi na koronu, napusti chat, ovo je narodna tema.
Idi na koronu, napusti chat, ovo je narodna tema.

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
a kako se krediti planiraju vraćati?Juventinissimo je napisao/la: ↑07 dec 2021, 15:50Ne financira se izgradnja autoputa iz akciza na gorivo i naplate putarina, vec pomocu kredita iz EU fondova.
Idi na koronu, napusti chat, ovo je narodna tema.![]()
- Juventinissimo
- Kontakt:
1. Uberes 2 milijarde, a uzmes 300 miliona kredita na 30 godina
2. Vracas ratu 10 miliona iz 2 milijarde
3. Zanemaris milijardu i 990 miliona
4. Napusti chat
2. Vracas ratu 10 miliona iz 2 milijarde
3. Zanemaris milijardu i 990 miliona
4. Napusti chat

ti se vraćaš na to da je drzava korumpirana i birokratski aparat preskup. stvari su povezane, a pričamo o tome da se razni nameti moraju plaćati.
problem je što se loše troše, a ne što postoje.
problem je što se loše troše, a ne što postoje.
- Marsal
- Kontakt:
Sa mnom u departmentu radi jedan HrvatJuventinissimo je napisao/la: ↑07 dec 2021, 14:59Odgovor je jednostavan - mentalitet.
Rasprava moze otici u pogresnom smjeru i mogu biti kamenovan, ali cu reci naglas - hrvati su mentalno tri koplja iznad bosnjaka. Cijene sebe, nebitno bilo to zasluzeno ili ne, dok su bosnjaci submisivni i strasljivi. Govorim iz iskustva i sa poslovne strane.
Uzmi i uporedi bilo koju poziciju, npr. u Zepcu i Zenici. Po svim parametrima to bi trebala biti klasicna situacija David protiv Golijata. Ali ima pozicija na kojima je u Zepcu plat(ć)a i 100% veca nego u Zenici.
Hrvat iz Zepca nece raditi za 600KM.

Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
- Juventinissimo
- Kontakt:
e ova ti je fadilovska, a i sokrat bi bio zadovoljan

problem je sto je plata nedovoljna za dostojanstven zivot, a ne sto je mala
problem je sto se ljudi ne vakcinisu, a ne sto vakcina ne sprjecava prenos virusa
jbg, vazno je identificirati problem da bi ga znao rješavati.
dok god misliš da bi ti bilo potaman da ne plaćaš nikakav porez, nećeš napredovati.
kad skontaš da je dobro što ga plaćaš, a da druga pitanja trebaš rješavati, već si napravio korak u pravom smjeru.
što si ti pobjegao iz drzave u kojoj nema poreza u drzavu u kojoj ti porez uzme više od pola svega što napraviš. bježao si ka porezu, a ne od njega.
dok god misliš da bi ti bilo potaman da ne plaćaš nikakav porez, nećeš napredovati.
kad skontaš da je dobro što ga plaćaš, a da druga pitanja trebaš rješavati, već si napravio korak u pravom smjeru.
što si ti pobjegao iz drzave u kojoj nema poreza u drzavu u kojoj ti porez uzme više od pola svega što napraviš. bježao si ka porezu, a ne od njega.
- Juventinissimo
- Kontakt:
ti si sam vec identifikovao problem, i u mom slucaju razlog - nisam ja bjezao od poreza, ja sam pobjegao jer se lose trose
ako već pričamo o dovoljnim i nedovoljnim platama, imam i tu jedno nepopularno mišljenje...
u našoj drzavi je plata u prosjeku prevelika za ono što se tokom dana uradi. Ne govorim o pojedincima, već o prosjeku. Koliko se prosječno radi kod nas, još se odlično i živi.
u našoj drzavi je plata u prosjeku prevelika za ono što se tokom dana uradi. Ne govorim o pojedincima, već o prosjeku. Koliko se prosječno radi kod nas, još se odlično i živi.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 10 gostiju.