Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

EC3
Kontakt:

Re: Chat - bez ratnih i političkih tema

Post Postao/la EC3 » 07 dec 2021, 13:43

Otelo je napisao/la:
07 dec 2021, 13:39
EC3 je napisao/la:
07 dec 2021, 13:10
Da preformulisem pitanje, koliko zaradjuju kreditni sluzbenici koji rade u bankama sa SSS? Hvala
Brate, još samo nisi pitao koliko dileri zarađuju po prodanom gramu :mrgreen:
Znam ali tesko je u BiH naci jedan normalan i perspektivan posao kad jedino sto je dostupno su call centri i konobarisanje.
Otto Hightower: You only lost one eye. How could you be so blind?

Fantasista
Kontakt:

Post Postao/la Fantasista » 07 dec 2021, 13:46

Raspravljate o bitnoj temi i ima dobrih ideja ali sve vam pada u vodu zbog toga što ne postoji sistem i država. Imaš porez i šta sve ne i sve pare odu na plate guzonja koji primaju po 5 ili 10 hiljada mjesečno dok penzioner ima 4 joje nakon 40 godina staža. Subvencije i da budu sve bi pokrali kao i ostale donacije od stranaca. Da sav novac ode gdje treba gdje bi nam bio kraj.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 07 dec 2021, 13:49

EC3 je napisao/la:
07 dec 2021, 13:43
Otelo je napisao/la:
EC3 je napisao/la:
Da preformulisem pitanje, koliko zaradjuju kreditni sluzbenici koji rade u bankama sa SSS? Hvala
Znam ali tesko je u BiH naci jedan normalan i perspektivan posao kad jedino sto je dostupno su call centri i konobarisanje.
Zar nisi u Telecomu?

I još si pravo završio ako se dobro sjećam, a pravnika milion. Zeznuta situacija totalno.

I da se nadovežem na temu, da bi se kuća grijala kroz zimu na drva preko centralnog treba oko 15 - 20 metara drva.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

EC3
Kontakt:

Post Postao/la EC3 » 07 dec 2021, 13:54

Otelo je napisao/la:
07 dec 2021, 13:49
EC3 je napisao/la:
07 dec 2021, 13:43
Otelo je napisao/la:

Zar nisi u Telecomu?

I još si pravo završio ako se dobro sjećam, a pravnika milion. Zeznuta situacija totalno.

I da se nadovežem na temu, da bi se kuća grijala kroz zimu na drva preko centralnog treba oko 15 - 20 metara drva.
Moj brat radi u Telekomu na salteru, a ja sam vec dvije godine i 3 mjeseca nezaposlen tj od zavrsetka studija. Neke stvari pitam za njega, neke za sebe 😅. A sta mi je ostalo, banka, komercijalista ili prekvifikacija na neki zanat ili mozda IT academia i slicno ali nisam siguran da li sam dovoljno pametan za to. Ali npr za kamion je milion papira, prvo dok dobijes dozvolu za C kategoriju pa se onda moras prekvqlifikovati i poloziti drzavni ispit i na kraju naci poslodavca koji ce ti dati priliku da radis bez iskustva 😅 a jos ti se i ljudi podsmijavaju jer si kamiondzija

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 07 dec 2021, 14:17

EC3 je napisao/la:
Meni je jednom uz neku dokumentaciju kreditna sluzbenica isprintala i svoju platnu listu. Bilo 928KM, sa toplim i prevozom.

Kreditni cak imaju malo vise, ali oni obicni na salteru su imali prije par godina +/-550KM plus topli i prevoz. Ne znam jel se sta promijenilo u ove 2-3 god, ali ne vjerujem.
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 07 dec 2021, 14:19

EC3 je napisao/la:
07 dec 2021, 12:18
Nemojte se ljutite na mene ali me zanima 😅 kolike su plate u bankama sa SSS ? Hvala
U posavini je min 1000km.

Kod nas dvije banke traže takve radnike barem 3 natječaja vec,6mjesta im fali a nasli jednog dosad :D

Kod nas rijetko tko oce da radi za 1k km,trazi se posao preko stranke pa se izbjegava konkretan rad :D

EC3
Kontakt:

Post Postao/la EC3 » 07 dec 2021, 14:25

Znam da je tesko dobiti posao i da su plate male ali da se moze napredovati sto mi je i najbitnije jer imam zavrsen fax. Nadao sam se da je oko 1000 sa toplim obrokom i kartom.

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 07 dec 2021, 14:26

admin je napisao/la:
07 dec 2021, 11:37
Sad će biti drvlje i kamenje na mene, ali u pravu je Fadil kad kaze da su porezi generatori privrede. Ne mozemo mi napredovati a da ne skupljamo poreze.
U korona situaciji, procenat je procenat. Ali u ekonomiji, odnosno u konkretnom primjeru i nije bas.

Nije isto:

• kad ti za zivot treba recimo 2.000€, dok imas prosjecnu platu 2.500€, a udare ti dodatni eko porez od 2%, i

• kad ti za zivot treba recimo 1.500KM, dok imas prosjecnu platu 1.000KM, a udare ti dodatni eko porez od 2%

Porez su generatori napretka kad se oporezuje suficit iznad break-even tacke, ali ako oporezujes dezicit ispod break-even tacke, to je katalizator siromastva.

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 07 dec 2021, 14:29

EC3 je napisao/la:
07 dec 2021, 14:25
Znam da je tesko dobiti posao i da su plate male ali da se moze napredovati sto mi je i najbitnije jer imam zavrsen fax. Nadao sam se da je oko 1000 sa toplim obrokom i kartom.
Evo ti profi tip: trazi posao u Hercegovini ili u ostalim opstinama sa vecinskim hrvatskim stanovnistvom. Tu su za iste poslove plate do 50% vece nego tamo gdje je bosnjacka sredina. :mrgreen:

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 07 dec 2021, 14:30

Epidaurus je napisao/la:
07 dec 2021, 12:09
Bundesliga je napisao/la:
07 dec 2021, 12:02
Nije to samo lozenje. Sta ce penzioner ili covjek koji zaradjuje 500-600 KM. Valja platiti sve racune, namirnice koje su otisle u nebo i jos ce otici. I kako oni da priuste grijanje na struju koje usput ne moze zagrijati kako treba. Grij se na klimu, konvektore pa ces vidjet koliko su hladni zidovi i koja je razlika. I jos im poreze slozit jel? Ja ne znam je li imaju ljudi ovdje ikakvog saosjecanja prema drugima. Takvim ljudima treba pomoci pa nek onda predju barem na pelet. Ali gledajte sad da razvedete grijanje na pelet i kupite pec treba vam 6-7k najmanje. Kasnije je tona peleta opet jeftinija od 5 metara drva. Tona peleta eto nek je 360 KM a 5 metara bukve 450 KM. Bolje svima, ali kako ce penzioner i sirotinja izvalit 6-7k za takvo grijanje? Eh u tome je stvar.
Ljudima koji nemaju dovoljno novca da se griju na ekoloski iole prihvatljiv nacin svakako da treba pomoci. Doduse i oni bi se trebali koliko toliko prilagodit pa ne zivjet u kucama od 150-200 kvadrata po gradovima ako vec imaju minimalne penzije i jedva sklapaju kraj s krajem. Onu gamad sto ima kuce na 3 sprata i vozni pard od 50+ milja maraka, a grije se na smece treba derat takvim kaznamada se tresu od straha i kad hoce rostilj zapalit.
Pa to je jedini nacin da se nesto uradi. A ne ovo sto propagira balonja kojeg roditelji finansiraju, ciji tata debil nije znao na vrijeme izvaditi onu stvar iz kante za spermu.

Sufinansiranje, neki laksi krediti i slicno. I opet ce i tako trebati 5-10 godina, jer je narod bijeda. Zato i govorim, ovi koji su na roditeljskoj sisi mogu prvo od sebe poci u borbi za ekologiju, pa recimo ne bacati smece svugdje i prestati voziti motorna vozila. A ko moze preci sa uglja na pelet svakako ce preci, nije niko lud patiti se sa ugljem ako ima para za pelet. Doduse, ne znaju to oni koji vjerovatno ne znaju ni odloziti vatru, vec misle da se i to radi preko termostata. Ugalj je pet puta veci i prljaviji posao od peleta.

Ajd za tebe i razumijem, ne zivis ovdje, a znam svakako da si normalan iako si lose predstavio svoje misljenje u ovom slucaju. Ali mi nije jasno kako neko ko se krece po BiH moze srati ljudima sto loze ugalj, a kad prolazis ulicom vidis da je 70% auta starije od 20 godina, da kuce po selima nemaju ni fasadu, a da ti pola populacije radi kod privatnika za smijesne pare, da ljude pogadja sto je hljeb skuplji za 30%.. i onda ocekivati od tog istog naroda da na ustrb sebe uvaljuje se u neki kredit da bi nekom guzonji koji izvlaci pare iz drzavnog aparata bilo lakse disati.

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 07 dec 2021, 14:31

Juventinissimo je napisao/la:
07 dec 2021, 14:26
admin je napisao/la:
Sad će biti drvlje i kamenje na mene, ali u pravu je Fadil kad kaze da su porezi generatori privrede. Ne mozemo mi napredovati a da ne skupljamo poreze.
U korona situaciji, procenat je procenat. Ali u ekonomiji, odnosno u konkretnom primjeru i nije bas.

Nije isto:

• kad ti za zivot treba recimo 2.000€, dok imas prosjecnu platu 2.500€, a udare ti dodatni eko porez od 2%, i

• kad ti za zivot treba recimo 1.500KM, dok imas prosjecnu platu 1.000KM, a udare ti dodatni eko porez od 2%

Porez su generatori napretka kad se oporezuje suficit iznad break-even tacke, ali ako oporezujes dezicit ispod break-even tacke, to je katalizator siromastva.
Što ga šamaraš?
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 07 dec 2021, 14:31

fadil jest uprskao mnogo jer mu takvo i okruzenje,najvjerovatnije ce biti i optuzen ali je doktor za ekonomiju
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

EC3
Kontakt:

Post Postao/la EC3 » 07 dec 2021, 14:31

07 dec 2021, 14:29
EC3 je napisao/la:
Evo ti profi tip: trazi posao u Hercegovini ili u ostalim opstinama sa vecinskim hrvatskim stanovnistvom. Tu su za iste poslove plate do 50% vece nego tamo gdje je bosnjacka sredina. :mrgreen:
Mislis place 😉 hvala na savjetu

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 07 dec 2021, 14:40

07 dec 2021, 14:29
EC3 je napisao/la:
To jest.

Kad vidim kakve su plate imali ljudi koji dolaze po 50km da bi radili ovdje za nešto za šta narod ovdje ne bi usto iz kreveta ispada kao da je druga drzava

EC3
Kontakt:

Post Postao/la EC3 » 07 dec 2021, 14:45

Ma samo nek je 1000KM plata i stabilan posao i meni je to dovoljno do nekih boljih vremena 😁

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 07 dec 2021, 14:52

EC3 je napisao/la:
07 dec 2021, 14:45
Ma samo nek je 1000KM plata i stabilan posao i meni je to dovoljno do nekih boljih vremena 😁
Ma bolja vremena moraš sam sebi kreirati,teško ćeš imati liniju napredovanja u vec uigranim firmama pogotovo bankama gdje kadar ostaje jako jako dugo.
Ja nemam faks ali imam platu više od 1k km plus radim osim posla sve sto je moguće.
Dok si mlad i jak moras napraviti okvir i ostvariti puno toga kako bi ovisno o razmišljanju danas sutra lakse osnovao obitelj i zacementirao sebi neki uredan posao od kojeg bi zivjeli.

Najgora mana svih momaka koje znam da idu na faks ili su ga zavrsili je da cekaju da nesto spadne s neba ili rade sitno pa mjenjaju poslove jer nemaju radnu naviku.
Ja razumijem da se narod uzdigne kada završi faks pa ne bi lopate ali takav mentalitet je izvor nizeg standarda koji onda generira nezadovoljstvo jer "ja sa faksom 800 a ovaj bez xxxx " a ustvari si ti taj koji je izbirljiv.

Ljudi nisu svjesni da su faks zavrsili u jbnoj BiH gdje se priznaje 10 fakulteta i sve osim tih mene bi to bilo sramota i reć da bi se uzdigao nad nekim..ne da omalovažavam onog tko je završio nego sistem u kojem je zavrsio.
Zadnja izmjena: Rosicky, dana/u 07 dec 2021, 15:00, ukupno mijenjano 1 put.

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 07 dec 2021, 14:59

Rosicky je napisao/la:
07 dec 2021, 14:40
Kad vidim kakve su plate imali ljudi koji dolaze po 50km da bi radili ovdje za nešto za šta narod ovdje ne bi usto iz kreveta ispada kao da je druga drzava
Odgovor je jednostavan - mentalitet.

Rasprava moze otici u pogresnom smjeru i mogu biti kamenovan, ali cu reci naglas - hrvati su mentalno tri koplja iznad bosnjaka. Cijene sebe, nebitno bilo to zasluzeno ili ne, dok su bosnjaci submisivni i strasljivi. Govorim iz iskustva i sa poslovne strane.

Uzmi i uporedi bilo koju poziciju, npr. u Zepcu i Zenici. Po svim parametrima to bi trebala biti klasicna situacija David protiv Golijata. Ali ima pozicija na kojima je u Zepcu plat(ć)a i 100% veca nego u Zenici.

Hrvat iz Zepca nece raditi za 600KM.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 07 dec 2021, 15:03

07 dec 2021, 14:59
Rosicky je napisao/la:
07 dec 2021, 14:40
Odgovor je jednostavan - mentalitet.

Rasprava moze otici u pogresnom smjeru i mogu biti kamenovan, ali cu reci naglas - hrvati su mentalno tri koplja iznad bosnjaka. Cijene sebe, nebitno bilo to zasluzeno ili ne, dok su bosnjaci submisivni i strasljivi. Govorim iz iskustva i sa poslovne strane.

Uzmi i uporedi bilo koju poziciju, npr. u Zepcu i Zenici. Po svim parametrima to bi trebala biti klasicna situacija David protiv Golijata. Ali ima pozicija na kojima je u Zepcu plat(ć)a i 100% veca nego u Zenici.

Hrvat iz Zepca nece raditi za 600KM.
Pa evo konkretnona poslu kojem radim zbog pocetne plaće sva radna snaga je izvan općine :D
Od domacih radnika i pripadnika hr naroda tu sam ja i jos jedan +2 bosnjaka koja su u ozbiljnim godinama.

Nije moguce naci ni jednog radnika u proizvodnji koji ce raditi lagan posao za platu koja ne prelazi 700km.

Neki dan je npr jedan poznanik dao otkaz na benzinskoj gdje je imao 1000km platu jer je ,"mala plata" i prebacio se u konobare :D
Takvim "ucjenama" plate se i podižu pa tako jedan restoran napise natjecaj za konobaricu koja ima 1k platu plus jelo i placen prijevoz jer mu za manje nece nitko raditi

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 07 dec 2021, 15:10

07 dec 2021, 14:26
admin je napisao/la:

Nije isto:

eko porez nam je zadnji na redu, a naravno da ga treba uvesti. i ne treba krenuti sa domaćinstvima, već sa privredom koja ima suficit, ali će sigurno svi doći na red. Preblizu smo mi evropi i previše od njih zavisimo da nam dozvole da furunjamo ovdje, ipak ne stoji zrak u kanisteru pa da može kod nas biti smrad a da se kod njih ne osjeti.

Kad uvedu poreze, a uvest će ih, onda babo kad krene praviti kuću u kojoj će živjeti s dvije porodice od dva sina, možda prvo razmisli da li će svi ipak živjeti skupa. Jer u 99% slučajeva ti sinovi su otišli, a i oni koji nisu, snahama ne pada na pamet da sa babom žive. Nije više '43.

Što se tiče situacije u Austriji, to je jedina država EU koja još ima neke regije koje razmišljaju o uvođenju Carbon Tax-a. Svi ostali, pa i Hrvatska su već usvojili program. Mi naravno smo kao i u svemu pametniji od ostalih, pa ložimo cipele i ne razmišljamo da prestanemo :lol: :lol:

Juventinissimo
Kontakt:

Post Postao/la Juventinissimo » 07 dec 2021, 15:18

Eko je tu samo primjer. Poenta je da kad uvodis bilo koji porez na prihod koji nije dovoljan za dostojanstven zivot pojedinca, to nece dovesti do napretka, vec do ubrzavanja siromastva.

Ali mozes uvesti zone, pa reci da od, npr. Bascarsije do Nedzarica nema lozenja. Tacka. Ne svidja ti se, od cukundjeda ti se tu lozilo, nes ti meni govorit sta cu ja lozit, i sl... Nema izuzetaka. Nemas para - prodaj - seli u drugu zonu.
Zadnja izmjena: Juventinissimo, dana/u 07 dec 2021, 15:18, ukupno mijenjano 1 put.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 38 gostiju.