Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Neutral
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Neutral » 01 sep 2021, 22:55

Rekao bi čovjek da ljudi beru novac kao sa drveta kako se barataju sa ciframa.

qaa18

Post Postao/la qaa18 » 01 sep 2021, 22:55

AshburtonG je napisao/la:
01 sep 2021, 22:48
qaa18 je napisao/la:
01 sep 2021, 21:53
01 sep 2021, 20:34
BCC subotom je kao prije pijaca u Banovicima. Svi iz okolnih opcina dolaze dole, a dok je bilo jos vise dijaspore nisi ni mogao uci u garazu, a da ne cekas pola sata.
Inace bas previse prostora je protraceno u onom centru. Nigdje nisam vidio onako velik povrsinski prostor s manjom iskoristenoscu. Ogromni prolazi, kao da se unutra u svakom trenutku nalazi 10000 ljudi.
Cijene nekretnina skacu isto iz razloga sto sve vise ljudi odlazi, pa samim tim raste priliv novca iz dijaspore. Da kupis stan od 100.000KM, ako vas dvoje radi u dijaspori(DE,AT, CH, FR ili skandinavske zemlje), ustedis ga za 5-6 godina max, a sve banke uglavnom daju sad i stambene kredite za ulaganje van drzave, tako da bukvalno stanove kupuju i postari cim steknu pravo na dizanje kredita.
Ako ti nije mrsko, mozes li otprilike dat prikaz te racunice za ove plate iz vana.
Dvoje koje rade pristojne poslove ne dolaze ispod 3500netto mjesecno. Da im ostaje mjesecno 1000e skupa(a ostane i mnogo vise) x12mjeseci(a neke firme imaju i 13. i 14. platu) imas minimalno 12k godisnje ustedjevine. Pomnozi to sa 5 godina. Imas solidan stan za taj novac ili napravis kucu. Pricamo o ljudima bez 17oro djece i slicne socijalne price, koji naklepaju djece, a imaju mjesecna primanja 2000e.

Za ljude sa zavrsenim fakultetima i majstorima, zanatlijama i slicno. U slucaju da dvoje radi, mjesecno ne izlaze ispod 4000 netto sigurno. Sam racunaj dalje. ;)
Hvala, sve je jasno!
CPOJ

Apolon
Kontakt:

Post Postao/la Apolon » 01 sep 2021, 22:58

rio_Ferdy88 je napisao/la:
01 sep 2021, 22:51
Zato takvoj dijaspori koja hoce ovdje da kupi stan i ne zivi u njemu osim 10-15 dana godisnje udariti poreze na to sto ne zive i onda nek kupuju, 100 Km po kvadratu svake godine koju ne provedu u njemu i to je to.
Dijasporomrzac !! :yawn:
Bio je i bog streličarstva, a njegove strijele nikad nisu promašile metu👈

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 01 sep 2021, 23:00

Zato takvoj dijaspori koja hoce ovdje da kupi stan i ne zivi u njemu osim 10-15 dana godisnje udariti poreze na to sto ne zive i onda nek kupuju, 100 Km po kvadratu svake godine koju ne provedu u njemu i to je to.
Ma iznajme, studenti i to..svako ima svoju racunicu

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 01 sep 2021, 23:01

Takvi ljudi iznajme jeftinije nasem narodu pa onda se vise isplati kad znas nekog takvog
Zadnja izmjena: Rosicky, dana/u 01 sep 2021, 23:04, ukupno mijenjano 1 put.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 01 sep 2021, 23:02

Neutral je napisao/la:
01 sep 2021, 22:55
Zato sto je lose i ti 10 godina razmisljas o tome, pa i dalje tapkas u mjestu i imas 50k postova na forumu, a od toga 49k besmislenih. ;)
Prestani se blamirat po forumu i pokusaj uradit nesto korisnije. Ona 2 mjeseca sto si korigirao manuelno 10k postova, mogao si polozit b2 njemacki i nac posao.
Neutral je napisao/la:
09 feb 2021, 09:36
08 feb 2021, 17:20
Prestani razmisljat i vec sutra kreni sa procesom, inace ces i 2025. godine napisat slican post.
U pravu si, ovako pričam tri godine, ali vjeruj da je kucnuo čas za promjene. Jedino ovo oko korone je problem, ali i on će biti, vjerujem riješen.

Mene je stid gdje sam potrošio vrijeme kada sam mogao do sada imati par godina staža kod Angele. Neki patriotizam guraš, dok drugi budžet BiH.

Njemački mi je na nivou B2-C1, vjerujem da mogu i C1 položiti, iako, vjerovali ili ne poslodavac nije čak tražio ni poznavanje jezika. Inače se radi o firmi Wolf system Osterhofen. Prejeftini je smještaj jer se radi o mjestu koje je udaljeno 100+km od Minhena, a tu mi prijatelj živi i ima kuću (žena, punac, punica), tako da bi mi pomogao na početku. Sva raja mi je u Minhenu, neki u Stuttgartu, dok je familija u Kasselu i Gelsenkirchenu. Moram se i s njim čuti.

Rekao sam da imam dvije opcije, čak možda i tri (treća vezana za struku), pa moram sa svima posebno razgovarati. Eto, Wolf system je prva opcija i ona mi se ne dopada toliko.
Zadnja izmjena: AshburtonG, dana/u 01 sep 2021, 23:04, ukupno mijenjano 1 put.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 01 sep 2021, 23:04

Rosicky je napisao/la:
01 sep 2021, 22:44
A za probleme sa komsijama su krivi vecinom oni koji se žale..ti imas pravila stanovanja i kucni red i ne znam kako ti netko moze zagorčavati život.

Npr mi smo imali romsku obitelj u najmu koja je pravila show po zgradi i nakon nekoliko mjeseci opomena su morali iseliti.

Također je to lagano i kad si vlasnik jer policija mora reagirati na takve stvari.
Ljeti kad dođe dijaspora pa odvrne muziku da se trese zgrada poslije 22h a ja moram na posao samo jedan poziv rijesi sve :D
Loša strana stana je da ti je dovoljna samo jedna nakaradna porodica u zgradi, pa da ti se po.sere u život.
Kod nas u ulazu je 10 stanova. Nas 9 normalnih, a ova jedna familija se mlati međusobno, bacaju opuske i svima nam se.ru po glavi. Kad zovnes policiju ona kaže da je nije muž mlatio i da se nisu svadjali. I mi ispadnemo levati jer zovnemo policiju da nju zaštiti.

Sa druge strane dobra strana je što sve troškove dijelis. Kad imaš kuću i trebaš novu fasadu, sve sam kesiras.
U zgradi nas 10 podijeli cifru, pa to dodje prilično OK cifra...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 01 sep 2021, 23:06

Svako za kako drugi treba.

Studirao sam da ne radim na baušteli u Njemačkoj, a bit će kad bude posla u BiH. Do tada radim u privatnoj firmi koja nema nikakve veze sa bauštelom. I nije mi loše kad radim 15-15. Nisam solo da pakujem kofere i odem, nije mi ni 20 godina.

Moj engleski je b2, njemački mi je na c1 nivou, perfektno ga razumijem, čitam, odlično govorim, jedino sam naglasak izgubio. Ja sam živio tamo 7 godina (3 razredna osnovne završio, ovdje upisao gimnaziju, filološki smjer, gdje sam opet imao četiri godine njemačkog) i dan danas imam veliki dio porodice tamo. Ima se do 35 vremena, tako sam i rekao, bliži se to vrijeme.
Zadnja izmjena: Neutral, dana/u 01 sep 2021, 23:10, ukupno mijenjano 2 puta.

qaa18

Post Postao/la qaa18 » 01 sep 2021, 23:09

Neutral je napisao/la:
Ovo sto se tice dijaspore je ostvarivo, za nekih 5 godina je moguce ostaviti 70 000 a vjerovatno i 100 000 €, naravno ovisi koliko su osobe disciplinovane i znaju sebi postaviti cilj.
Eh sad dolazimo do onoga: koji ce mi klinac stan od 100k € u bosni buduceda sam se vec dobrih 5 godina ulozio u posao u nkemackoj, ppsebno gledajuci demografska kretanja u bosoj našoj?
Al u bosni ko ga kupi zakovo je sebe na dugorocni kredit iako ima dobru platu (2000 km prema gorecki), ili ima kapital koji je zaradjen na "neki" nacin.
CPOJ

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 01 sep 2021, 23:12

kraljttbvb je napisao/la:
01 sep 2021, 23:04
Rosicky je napisao/la:
01 sep 2021, 22:44
A za probleme sa komsijama su krivi vecinom oni koji se žale..ti imas pravila stanovanja i kucni red i ne znam kako ti netko moze zagorčavati život.

Npr mi smo imali romsku obitelj u najmu koja je pravila show po zgradi i nakon nekoliko mjeseci opomena su morali iseliti.

Također je to lagano i kad si vlasnik jer policija mora reagirati na takve stvari.
Ljeti kad dođe dijaspora pa odvrne muziku da se trese zgrada poslije 22h a ja moram na posao samo jedan poziv rijesi sve :D
Loša strana stana je da ti je dovoljna samo jedna nakaradna porodica u zgradi, pa da ti se po.sere u život.
Kod nas u ulazu je 10 stanova. Nas 9 normalnih, a ova jedna familija se mlati međusobno, bacaju opuske i svima nam se.ru po glavi. Kad zovnes policiju ona kaže da je nije muž mlatio i da se nisu svadjali. I mi ispadnemo levati jer zovnemo policiju da nju zaštiti.

Sa druge strane dobra strana je što sve troškove dijelis. Kad imaš kuću i trebaš novu fasadu, sve sam kesiras.
U zgradi nas 10 podijeli cifru, pa to dodje prilično OK cifra...
Ne znam kako vam funkcioniraju predstavnici stanara itd.
Kod mene su npr 24 stana u zgradi i ukoliko neko pravi probleme prave se te stanarske opomene,tužbe itd koje urode plodom jer ti tehnologijom danas sve zavrsis za sekundu.

Najgore sto zbog dobrosusjedskih odnosa ljudi pristaju da im skače netkopo glavi..zagorcaj im zivot pravnim putemi smire se brzo :D

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 01 sep 2021, 23:14

[media][/media]
qaa18 je napisao/la:
01 sep 2021, 23:09
Neutral je napisao/la:
Ovo sto se tice dijaspore je ostvarivo, za nekih 5 godina je moguce ostaviti 70 000 a vjerovatno i 100 000 €, naravno ovisi koliko su osobe disciplinovane i znaju sebi postaviti cilj.
Eh sad dolazimo do onoga: koji ce mi klinac stan od 100k € u bosni buduceda sam se vec dobrih 5 godina ulozio u posao u nkemackoj, ppsebno gledajuci demografska kretanja u bosoj našoj?
Al u bosni ko ga kupi zakovo je sebe na dugorocni kredit iako ima dobru platu (2000 km prema gorecki), ili ima kapital koji je zaradjen na "neki" nacin.
Znam, kolega mi radi za smiješnu cifru za uslove u Njemačkoj, opet je uštedio novca koje ne bi ovdje za 10 godina zaradio (bez trošenja, samo da ih čuva).

Živio sam tamo, išao sam prije korone tamo na mjesec dana, posjetio Minhen i Kassel, prijatelja i familiju, nisam stigao do Gelsenkirchena, ali su oni došli do K, pa sam gledao opcije. Ovdje sam i pisao o opcijama, spominjao sam i firmu i sl. U jednom trenutku sam bio spreman 100% otići, ali ne da mi se. Uvijek kažem, ko može neka ide, vjerovatno ću i ja prije ili kasnije otići, vidjet ćemo šta će vrijeme donijeti. Najnovija opcija je sa arheologijom, ali pođe korona i to je stalo. Ne da mi se raditi kao njegovatelj, monter ili na baušteli. Nein, danke.
Zadnja izmjena: Neutral, dana/u 01 sep 2021, 23:15, ukupno mijenjano 1 put.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 01 sep 2021, 23:15

qaa18 je napisao/la:
Neutral je napisao/la:
Ovi iz dijaspore kad pričaju o BiH pričaju o radnici koja ima platu 600 KM u Bingu.
A kad pričaju o ovima vani, onda neko sa fakultetom ima neke hiljade.

Ja koliko vidim da ova naša raja ide sa srednjom školom da radi, malo ih ode sa fakultetom pa dobije posao.

Plus kad pričaju o štednji, uglavnom se priča svodi "kad dvoje radi".
Pa i u Bosni gdje dvoje sa fakultetima radi donesu finu cifru za naše uslove.

Da ne pričam o ljudima kojima su ostali stanovi od dede, roditelja ili slično, pa nemaju nekih velikih troškova tipa kirija ili rata kredita...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 01 sep 2021, 23:19

01 sep 2021, 23:15
qaa18 je napisao/la:
Neutral je napisao/la:
Ovi iz dijaspore kad pričaju o BiH pričaju o radnici koja ima platu 600 KM u Bingu.

Ja koliko vidim da ova naša raja ide sa srednjom školom da radi, malo ih ode sa fakultetom pa dobije posao.

Da ne pričam o ljudima kojima su ostali stanovi od dede, roditelja ili slično, pa nemaju nekih velikih troškova tipa kirija ili rata kredita...
Član familije je završio u Njemačkoj fakultet, nedavno je napravio kuću iz temelja, ali njegova primanja su zaista velika. I pored toga je morao dići veliki kredit da to može. Recimo žena mu je radila kao pomoćnica stomatologu, 1800-2k eura neto mislim, dobili dijete, ona htjela posao na 4 sata, niti jedan poslodavac joj nije htio dati to radno vrijeme, i sada samo on radi uz kredit.

Njegovatelj ima u Minhenu 1600 eura, kasnije 1900 eura neto. Naši ide tamo i školuju se za 400-800 eura (plaćen im je od škole stan, tj. soba), pa kad završe i oni imaju 1600 eura. S tim da rade nebensjob arbeit kako god, gdje primaju istu cifru, i tako Nijemci dobiju na 3-4 godine dok se školuje jeftinu radnu snagu. Pola Sanskog Mosta tako radi, kolega se i oženio, doveo ženu iz Sarajeva, eno im kćerka ima 3 godine. Oni su svi otišli prije par godina. Brat mu je to također uradio.

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 01 sep 2021, 23:32

Sta fali, nek kupuje raja, ne vidim sto bi to nekome smetalo
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 01 sep 2021, 23:38

Madal je napisao/la:
01 sep 2021, 23:32
Pa mozda zato sto mi koji zivimo ovdje ne mozemo pratit njihovu kupovnu moc, dizu cijene u nebo a ne koriste nekretninu.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 01 sep 2021, 23:49

Rosicky je napisao/la:
01 sep 2021, 22:23
Marsal je napisao/la:
01 sep 2021, 19:49
Živim u kući, ali tegoba. Imaš svaki dan posla oko nje, još moj stari većinu toga održava jer je u penziji pa opet i mene malo malo zapadne da vučem oko nje.

Mada, u poređenju sa stanom zaista taj mir i rahatluk kojeg imaš, nema cijenu.
Živim u stanu 25g i volio bi da mi neko objasni zašto u stanu nemas mir?

Ja kad odem u kuću koju imam na 2 dana zbog neceg iznerviram se ko nikad..stalno neko nailazi da vidi sta radim po avliji,da nesto pita..buka uz put,radne masine stalno neko nesto pali,isteruje,lupa,popravlja...odi pomozi ovo,ono :D
i ja iskreno evo 30 god. u stanu jos centar mir, rahatluk :D imamo porodicnu kucu na mejtasu vazda posla oko nje ... a u stanu vala rahatluk jos posljednjih 7,8 godina kako se radi izadjes u 7 vratis se u 6 pa kafa, piva realno rijetko ikog vidjam u komsiluku da ne kazem u haustoru :D najveci belaj vikendom kad treba malo usisati, pospremiti a i to je 2 sata posla :rol: ...

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 01 sep 2021, 23:49

StevieG8 je napisao/la:
01 sep 2021, 23:38
Madal je napisao/la:
01 sep 2021, 23:32
Pa mozda zato sto mi koji zivimo ovdje ne mozemo pratit njihovu kupovnu moc, dizu cijene u nebo a ne koriste nekretninu.
Ma nema ti to puno veze, da oni ne kupuju manje zgrada bi se opcenito gradilo. Onda i materijali za izgradnju su pokupili u svijetu, cak neki zbog toga dižu cijenu kvadrata i skuplje će platiti kvadrat nego oni koji su prije poskupljenja potpisali ugovor. Bilo bi manje atraktivnih lokacija, kvalitetnih zgrada itd. Nisu cijene kvadrata velike isključivo zbog dijaspore
Ovo što je neko napisao je postavio sigurno jednu od najboljih i najluksuznijih zgrada u Tuzli. Jbg imas i manje drastične primjere sa prihvatljivijim cijenama, na kraju krajeva ne mora biti novogradnja niti zgrada uopste
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 02 sep 2021, 00:03

qaa18 je napisao/la:
Neutral je napisao/la:

ma meni je glupa ta prica o stednji realno, mislim sa aspekta normalne plate ovdje i u njemackoj da zivis isti nacin zivota ustedit ces i ovdje realno, cak ovdje i vise radi tog standarda i troskova zivljenja, kaze meni jedan drug ustedi 300e mjesecno plata mu oko 1,5 a ovdje isto mu otprilike bila milja i po i skrsi sve.. al zato ovdje svaki dan piva, il kafa zaglavi do 12 u kafani a vikendom do jutra a tamo izadje u setnju i sportski zivot :D

qaa18

Post Postao/la qaa18 » 02 sep 2021, 01:01

bob je napisao/la:
02 sep 2021, 00:03
qaa18 je napisao/la:

ma meni je glupa ta prica o stednji realno, mislim sa aspekta normalne plate ovdje i u njemackoj da zivis isti nacin zivota ustedit ces i ovdje realno, cak ovdje i vise radi tog standarda i troskova zivljenja, kaze meni jedan drug ustedi 300e mjesecno plata mu oko 1,5 a ovdje isto mu otprilike bila milja i po i skrsi sve.. al zato ovdje svaki dan piva, il kafa zaglavi do 12 u kafani a vikendom do jutra a tamo izadje u setnju i sportski zivot :D
Sve je do discipline samog insana, neko ce ustedit 1000 € a neko ce sve spiskat i u njemackoj, ko i u bosni, medjutim stediti tamo a onda potrositi ovamo je nesto sasvim drugo.
Moj jaro , samac, kaze da ustedi svaki mjesec minimalno 500 €, a na minimalcu je.
Drugi, s boljim poslom kaze da oko milje svaki mjesec ostavi, doduse momci ne piju alkohol ,ne puse.
U bosni radili za 600km, zao im sto ranije nisu otisli u njemacku.
CPOJ

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 02 sep 2021, 01:04

qaa18 je napisao/la:
Neutral je napisao/la:

2 kasira u Lidlu imaju 3000 netto zajedno. Sad ti uporedi mogucnosti stednje i plateznu moc kasirke u Bingu i kasirke u Lidlu. Ne znam zasto vam je tesko shvatit da su to dvije razlicite ekonomske dimenzije.
Dvoje s fakultetima u njemackoj izlaze na 6000netto, ako imaju solidan posao. Medjutim, ljudima je to ovdje nepojmljivo i misle da su to lovacke price.

Mislim da uopce ne treba polemisat o potencijalu i mogucnostima stednje u te dvije ekonomije. Kao da poredis zaradu privatnog doktora i NK radnika.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.