Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Marsal
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Marsal » 01 sep 2021, 19:49

Živim u kući, ali tegoba. Imaš svaki dan posla oko nje, još moj stari većinu toga održava jer je u penziji pa opet i mene malo malo zapadne da vučem oko nje.

Mada, u poređenju sa stanom zaista taj mir i rahatluk kojeg imaš, nema cijenu.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 01 sep 2021, 20:16

Uselio u novu kucu prije par mjeseci. Mogao sam stan kupiti za ulozeni novac ali ne zalim sekundu. Rahatluk nema cijenu.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 01 sep 2021, 20:24

Iako dosta ljudi ide iz BiH. Na nekretninama i saobraćaju se to ne osjeti.
Cijene nekretnina skaču po gradovima (istina, na selima nekretnine propadaju).
Bio u subotu u BCC-u u Tuzli. Parking prebukiran. Trebam samo pokupiti kino kartu i izgubim na gužvu bar 15 minuta. I rijetko koga sam vidio sa stranim tablicama.

meho-medo
Kontakt:

Post Postao/la meho-medo » 01 sep 2021, 20:30

ASD je napisao/la:
01 sep 2021, 20:24
Iako dosta ljudi ide iz BiH. Na nekretninama i saobraćaju se to ne osjeti.
Cijene nekretnina skaču po gradovima (istina, na selima nekretnine propadaju).
Bio u subotu u BCC-u u Tuzli. Parking prebukiran. Trebam samo pokupiti kino kartu i izgubim na gužvu bar 15 minuta. I rijetko koga sam vidio sa stranim tablicama.
Eh to, al haman gradovi su nikad krcatiji a sela ostaju prazna.
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 01 sep 2021, 20:34

BCC subotom je kao prije pijaca u Banovicima. Svi iz okolnih opcina dolaze dole, a dok je bilo jos vise dijaspore nisi ni mogao uci u garazu, a da ne cekas pola sata.
Inace bas previse prostora je protraceno u onom centru. Nigdje nisam vidio onako velik povrsinski prostor s manjom iskoristenoscu. Ogromni prolazi, kao da se unutra u svakom trenutku nalazi 10000 ljudi.
Cijene nekretnina skacu isto iz razloga sto sve vise ljudi odlazi, pa samim tim raste priliv novca iz dijaspore. Da kupis stan od 100.000KM, ako vas dvoje radi u dijaspori(DE,AT, CH, FR ili skandinavske zemlje), ustedis ga za 5-6 godina max, a sve banke uglavnom daju sad i stambene kredite za ulaganje van drzave, tako da bukvalno stanove kupuju i postari cim steknu pravo na dizanje kredita.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 01 sep 2021, 20:55

Ne treba zaboraviti i da je u BiH jako puno uhljeba koji imaju velike plate. A kad se muž uhljebi, onda mora i žena. Logicno poslije i djeca idu na budžet :pinokio:

Samo u kantonima imamo 130 ministara. Gdje su njihovi zamjenici, savjetnici, qrci, palci.

A gdje su federalni i državni parlamentarci i sva svita oko njih, a svi bubaju kraljevske plate...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Dimitrov
Kontakt:

Post Postao/la Dimitrov » 01 sep 2021, 20:58

kraljttbvb je napisao/la:
01 sep 2021, 20:55
Ne treba zaboraviti i da je u BiH jako puno uhljeba koji imaju velike plate. A kad se muž uhljebi, onda mora i žena. Logicno poslije i djeca idu na budžet :pinokio:

Samo u kantonima imamo 130 ministara. Gdje su njihovi zamjenici, savjetnici, qrci, palci.

A gdje su federalni i državni parlamentarci i sva svita oko njih, a svi bubaju kraljevske plate...
Da svako u BiH ima skolu, fakultet pa i posao koji donosi mjesecno 2.000KM kao meni svi bi bili sretniji. Danas svima politicari i oni na visokim pozicijama ljudi krivi, a u biti svako je sebi kriv sto nije izabrao dobar zivot tj.nije se potrudio za njega. Ali zato se moze citav dan provodit ispijajuci kafice i listajuci forum, te kukati. Radit pa zaradit sebi i svima ce biti dobro. Preporucujem. :kafa:

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 01 sep 2021, 21:19

Iza svakog uspješnog političara stoji i uspješna žena, ha ja. Čitaš imovinski karton političara, žena uredno zaposlena 1.5-4k plata u BiH. Šta ti je sreća :rol:

Kao društvo smo replika Gothama.

meho-medo
Kontakt:

Post Postao/la meho-medo » 01 sep 2021, 21:37

Dimitrov je napisao/la:
01 sep 2021, 20:58

Da svako u BiH ima skolu, fakultet pa i posao koji donosi mjesecno 2.000KM kao meni svi bi bili sretniji. Danas svima politicari i oni na visokim pozicijama ljudi krivi, a u biti svako je sebi kriv sto nije izabrao dobar zivot tj.nije se potrudio za njega. Ali zato se moze citav dan provodit ispijajuci kafice i listajuci forum, te kukati. Radit pa zaradit sebi i svima ce biti dobro. Preporucujem. :kafa:
Nema svako mogućnost ni da studira.
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 01 sep 2021, 21:44

Svi bi mi na budžet da možemo. Ja prvi bih pozapošljavo boga oca da imam tu mogućnost.

jolicnikola
Kontakt:

Post Postao/la jolicnikola » 01 sep 2021, 21:45

je li je ovo Goretzka/Dimitrov zaslužio kantu godine?

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 01 sep 2021, 21:45

Bolje iz cetiri kuce po jedno nego cetvero iz jedne kuce.

qaa18

Post Postao/la qaa18 » 01 sep 2021, 21:47

meho-medo je napisao/la:
01 sep 2021, 19:07
Pa očigledno da dijaspora ili ono bas dobrostojeći domaći ljudi kupuju. Ali opet pitam se otkud onda tolika potražnja za ovim stanovima pa da cijena ode ovako visoko. Uzmimo u obzir da dvoje u porodici rade i da im je cirka mjesečno primanje oko 2500 do 3000. Da uštede 300000 ili da dignu kredit pa vraćaju, trebalo bi im 25 do 30 godina ( s tim da bi im rata kredita bila izmedju 1000 i 1500).

Ako ipak kupe ove manje stanove oko 60ak kvadrata to je opet oko 180 000, djeluje preskupo i kao sto Ferdi rece za to mozes napravit prelijepu kuću, doduse ne mozes biti u centru grada ali za te pare mozes srediti kucu onako kako želiš.
Od postenog rada to niko ne moze kupiti a da pljune iz dzepa toliki kes, pa ni da digne toliki kredit.
Kupuju vjerovatno gazdurine koje su se opet na neposten nacin obogatili toliko da mogu to kupiti.
CPOJ

qaa18

Post Postao/la qaa18 » 01 sep 2021, 21:53

AshburtonG je napisao/la:
01 sep 2021, 20:34
BCC subotom je kao prije pijaca u Banovicima. Svi iz okolnih opcina dolaze dole, a dok je bilo jos vise dijaspore nisi ni mogao uci u garazu, a da ne cekas pola sata.
Inace bas previse prostora je protraceno u onom centru. Nigdje nisam vidio onako velik povrsinski prostor s manjom iskoristenoscu. Ogromni prolazi, kao da se unutra u svakom trenutku nalazi 10000 ljudi.
Cijene nekretnina skacu isto iz razloga sto sve vise ljudi odlazi, pa samim tim raste priliv novca iz dijaspore. Da kupis stan od 100.000KM, ako vas dvoje radi u dijaspori(DE,AT, CH, FR ili skandinavske zemlje), ustedis ga za 5-6 godina max, a sve banke uglavnom daju sad i stambene kredite za ulaganje van drzave, tako da bukvalno stanove kupuju i postari cim steknu pravo na dizanje kredita.
Ako ti nije mrsko, mozes li otprilike dat prikaz te racunice za ove plate iz vana.
CPOJ

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 01 sep 2021, 21:56

Bitno je da legne na vrijeme.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 01 sep 2021, 22:23

Marsal je napisao/la:
01 sep 2021, 19:49
Živim u kući, ali tegoba. Imaš svaki dan posla oko nje, još moj stari većinu toga održava jer je u penziji pa opet i mene malo malo zapadne da vučem oko nje.

Živim u stanu 25g i volio bi da mi neko objasni zašto u stanu nemas mir?

Ja kad odem u kuću koju imam na 2 dana zbog neceg iznerviram se ko nikad..stalno neko nailazi da vidi sta radim po avliji,da nesto pita..buka uz put,radne masine stalno neko nesto pali,isteruje,lupa,popravlja...odi pomozi ovo,ono :D

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 01 sep 2021, 22:35

Rosicky je napisao/la:
01 sep 2021, 22:23
Marsal je napisao/la:

Ja kad odem u kuću koju imam na 2 dana zbog neceg iznerviram se ko nikad..stalno neko nailazi da vidi sta radim po avliji,da nesto pita..buka uz put,radne masine stalno neko nesto pali,isteruje,lupa,popravlja...odi pomozi ovo,ono :D
Ma stalno jarani kukaju na komšije, na mahale, na krce palce, iskreno nisam nikad proveo duži period u stanu ali dosta ljudi ima loša iskustva, pogotovo na današnjem vaktu.

Evo jedan čovjek, gospodin, komšija iznad sišao sa sela 40 kilometara od čaršije i sere mu se u život, a ne možeš mu ništa.

Ako imaš kuću takve mogućnosti su smanjene na minimum.

Ali sve ima svoje prednosti i nedostatke, kako kuća kako stan ali ja koji sam navikao da komšije ne vidim po 5 dana, da niko ne pušta muziku, da ne čujem gradsku buku teško bih se možda snašao u stanu.

To je jednostavno stvar navike. Ali i insana. Imam drugaricu koja ima vilu sa najljepšim dvorištem ikad, ona samo mašta da se u stan uvali. Drugi jaro opet ima predobar stan na predivnoj lokaciji (ja ne bih imao ništa protiv) kad dođe kod mene kući samo pati i govori da mi je da sam na tvom mjestu.

Rosicky
Kontakt:

Post Postao/la Rosicky » 01 sep 2021, 22:44

Marsal je napisao/la:
01 sep 2021, 22:35
Rosicky je napisao/la:
01 sep 2021, 22:23
Marsal je napisao/la:

Ma stalno jarani kukaju na komšije, na mahale, na krce palce, iskreno nisam nikad proveo duži period u stanu ali dosta ljudi ima loša iskustva, pogotovo na današnjem vaktu.

Evo jedan čovjek, gospodin, komšija iznad sišao sa sela 40 kilometara od čaršije i sere mu se u život, a ne možeš mu ništa.

Ako imaš kuću takve mogućnosti su smanjene na minimum.

Ali sve ima svoje prednosti i nedostatke, kako kuća kako stan ali ja koji sam navikao da komšije ne vidim po 5 dana, da niko ne pušta muziku, da ne čujem gradsku buku teško bih se možda snašao u stanu.

To je jednostavno stvar navike. Ali i insana. Imam drugaricu koja ima vilu sa najljepšim dvorištem ikad, ona samo mašta da se u stan uvali. Drugi jaro opet ima predobar stan na predivnoj lokaciji (ja ne bih imao ništa protiv) kad dođe kod mene kući samo pati i govori da mi je da sam na tvom mjestu.
Ma mislim da u globalu stan je puno veca prednost i nije rupa brz dna kao kuća..imam oboje pa znam zahtjeve :D

A za probleme sa komsijama su krivi vecinom oni koji se žale..ti imas pravila stanovanja i kucni red i ne znam kako ti netko moze zagorčavati život.

Npr mi smo imali romsku obitelj u najmu koja je pravila show po zgradi i nakon nekoliko mjeseci opomena su morali iseliti.

Također je to lagano i kad si vlasnik jer policija mora reagirati na takve stvari.
Ljeti kad dođe dijaspora pa odvrne muziku da se trese zgrada poslije 22h a ja moram na posao samo jedan poziv rijesi sve :D

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 01 sep 2021, 22:48

qaa18 je napisao/la:
01 sep 2021, 21:53
AshburtonG je napisao/la:
01 sep 2021, 20:34
Ako ti nije mrsko, mozes li otprilike dat prikaz te racunice za ove plate iz vana.
Dvoje koje rade pristojne poslove ne dolaze ispod 3500netto mjesecno. Da im ostaje mjesecno 1000e skupa(a ostane i mnogo vise) x12mjeseci(a neke firme imaju i 13. i 14. platu) imas minimalno 12k godisnje ustedjevine. Pomnozi to sa 5 godina. Imas solidan stan za taj novac ili napravis kucu. Pricamo o ljudima bez 17oro djece i slicne socijalne price, koji naklepaju djece, a imaju mjesecna primanja 2000e.

Za ljude sa zavrsenim fakultetima i majstorima, zanatlijama i slicno. U slucaju da dvoje radi, mjesecno ne izlaze ispod 4000 netto sigurno. Sam racunaj dalje. ;)

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 01 sep 2021, 22:51

Zato takvoj dijaspori koja hoce ovdje da kupi stan i ne zivi u njemu osim 10-15 dana godisnje udariti poreze na to sto ne zive i onda nek kupuju, 100 Km po kvadratu svake godine koju ne provedu u njemu i to je to.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: kraljttbvb i 34 gosta.