Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Donnie Darko
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Donnie Darko » 26 avg 2021, 23:56

fakat ce zabranit muziku u afganistanu.

zalosno.

qaa18

Post Postao/la qaa18 » 26 avg 2021, 23:58

PatriceKwedi je napisao/la:
26 avg 2021, 22:46
Ljudi idealiziraju tu Njemacku

Zivi tamo na nacin na koji zivis ovdje opet ces spajat kraj s krajem
Radit ces od jutra do sutra
Neces imat prijatelje niti ikakav socijalni zivot
Bit ces stranac i jeftina radna snaga

Sve ok ko zeli, ali jedan zivot imas i raditi da bi prezivio, a prezivljavat da bi radio nema smisla ...

Mada, razumijem da su ljudi ovdje ogorceni, primanja slaba, kvaliteta zivota na niskim granama, ali bogme i zivot na zapadu ima brdo mana
Ovo jedino ako sam sebi nametnes, a ljudi te fino pitaju zelis li raditi preko ili za praznik i fino ti plate.
A za druzenje imas prijetelje kojima nije mrsko skoknuti 200 km da se vide za vikend, ko hoce nadje nacin, ko nece nadje izgovor.
Osim toga za djecu dobijes po 200 e pa im je to i dovoljno, a u bosni ne dobijes nista.
Dosta svijeta je pored goruccih problema motivisalo i to da djeca imaju pristojnu mogucnost za lijep zivot, posebno oni sa 45+ godina, jer dosta ih je misljenja da je njihovo đisanje proslo i da sada djeci obezbjede normalnu osnovu za zivot, sto u bosni ne postoji evo skoro 200 godina, dok svedjani vec 200 godina ne znaju sta je to RAT, a kod nas svaka generacija pamti bar jedan.
CPOJ

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 27 avg 2021, 00:11

ljevak je napisao/la:
26 avg 2021, 23:38
Raonffa je napisao/la:
26 avg 2021, 23:27

Bgm sam mislio da te je kakva Helga klepila il da si kakvu našu gastarbajterku našao, al' ne može tebe srce na Moštre vuče i poseri ga :mrgreen:

Nemoj zayebavat, poštovala je većina, bilo je birtijica malo na crno u mraku što su radile al' rijetko koja.
Sad iz Mostra :mrgreen:

E onda ne zivimo u istom mjestu. Doduse ja sam mogao biti na drumu 0-24. Vjerovatno zbog toga nisam osjetio lockdown.
Pa znam ja da ti ne možeš bez njega :mrgreen:

Moguće al' eto sama atmosfera ružna i stenguta je bila u tom periodu.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

jolicnikola
Kontakt:

Post Postao/la jolicnikola » 27 avg 2021, 00:26

evo Jadranka je demantovala da joj je zabranjen ulazak u našu zemlju, može tražiti slobodno smještaj kod mene u Vitezu ako oće

5Korpus
Kontakt:

Post Postao/la 5Korpus » 27 avg 2021, 00:40

Svi djelovi Bosne imaju sve manje stanovništva a Sarajevo svakim danom sve više i više stanovništva,nije ni čudno jer je Baketu Bosna samo od Baščaršije do Čengića Vile
BOSANSKA KRAJINA

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 27 avg 2021, 01:10

Počeo sam sve aktivnije razmišljat o odlasku vani, a tip sam insana kojeg to sekunde ne privlači... Hvala Bogu takav sam nekakav da nisam zin'o na dunjaluk ali mene ova nepravda ovdje pojede. Dao sam sebi rok do 2023. da pokušam naći posao kakav ja vjerujem da zaslužujem, ako se to ne desi noga.

A njemački ću iz predostrožnosti upisat uskoro. Žao bi mi bilo ostavit sve ovo ovdje, ali ne mogu više psihički podnijet da rintam i kopam dok glupani dobijaju bolja radna mjesta i neke šefovske menadžerske pozicije.

Meni je šef insan koji ovako piše dane u službenim dokumentima
Ponedeljak
Srjeda
Četvrak
Nedelja

Mislim kako čovjek da ne ispizdi i da ne kaže jebote sve ovo i ode radit vani.

O plati da ne pričam, 750, kad imam sreće 800. Da mi nema roditelja ne bih imao jest s tom platom.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

sarajevskiPlavi1921
Kontakt:

Post Postao/la sarajevskiPlavi1921 » 27 avg 2021, 01:31

Marsal je napisao/la:
27 avg 2021, 01:10
Počeo sam sve aktivnije razmišljat o odlasku vani, a tip sam insana kojeg to sekunde ne privlači... Hvala Bogu takav sam nekakav da nisam zin'o na dunjaluk ali mene ova nepravda ovdje pojede. Dao sam sebi rok do 2023. da pokušam naći posao kakav ja vjerujem da zaslužujem, ako se to ne desi noga.

A njemački ću iz predostrožnosti upisat uskoro. Žao bi mi bilo ostavit sve ovo ovdje, ali ne mogu više psihički podnijet da rintam i kopam dok glupani dobijaju bolja radna mjesta i neke šefovske menadžerske pozicije.

Meni je šef insan koji ovako piše dane u službenim dokumentima
Ponedeljak
Srjeda
Četvrak
Nedelja

Mislim kako čovjek da ne ispizdi i da ne kaže jebote sve ovo i ode radit vani.

O plati da ne pričam, 750, kad imam sreće 800. Da mi nema roditelja ne bih imao jest s tom platom.
Ima tu puno faktora, normalno da bi tamo sigurno bilo vise posla a vjerovatno bi te vise i cijenili. Ali opet moze te prosrat da ovdje nadjes posao koji ti odgovara za dva dana. Ja sam trebao seliti prosle godine sa djevojkom i to je propalo jer smo prekinuli. Ni ja nisam bio zadovoljan platom doduse nemam fakultet ali opet sam mislio da zasluzujem vise. Opet sam planirao ici ovaj put sam u Zagreb i u medjuvremenu nadjem posao koji mi odgovara super plata za moje potrebe i vise nego sto mi treba a vikend slobodan i jos radim 8 sati ni minute vise. Tako to ide druze u zivotu ne znas kad ce te prosrat ja 10 godina cekam trudim se radim ucim na raznorazne nacine i tek sam nedavno docekao da se isplati.
Željezničar iznad svega.
Ivica Osim!!!

UVIJEK UZ TEBE

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 27 avg 2021, 01:31

Kod mene jedan iz komšiluka 85-to godište. Propao 2 puta u sedmom razredu i tad nekad i napusti školi kad je trebao treći put.
Veoma mlad otišao u Sloveniju pa u Njemačku. Pa odveo 30 ljudi za njim, da rade za njeg, u njegovoj firmi.
Kako, pojma nemam. Ne bi mogao A2 ni iz bosanskog položiti, a kamoli njemačkog.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 27 avg 2021, 01:48

Zato sto Svabe boli qrac jesi li citao Anu Karenjinu, nego je li znas radit posao koji mu treba ili ne. Koji ce qrac baustelcu, keramicaru ili bilo kojem zanatliji specijalno poznavanje jezika?
Kad ugovaras majstora, je li se raspitujes o kvalitetu i cijeni ili ga ispitujes gramatiku?

Dok sam bio u Becu, radili smo studentski ponekad za nekog lika montaze i demontaze onih velikih sajmova tamo. Covjek ima svoj tim od 20ak ljudi, plus uzme na crno nas 15ak studenata. Plati nas 15e po satu netto. Licno gradonacelnik Beca ga dodje i pozdravlja, dok smo radili. Lik Krajisnik, ne zna ni bosanski, a njemacki nabada i nakon 30ak godina tamo. Nikog to ne zanima. Zna covjek svoj posao, a to je jedino i bitno.

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 27 avg 2021, 02:04

meho-medo je napisao/la:
26 avg 2021, 23:46
Patrice_Evra_3 je napisao/la:
26 avg 2021, 22:44
Što se provali ovaj za plate profesora na fakultetima. :mrgreen:

Moguće je da imaju neki platu 1000-1200, ali ako nisu na punoj normi, tj. imaju manji fond časova/opterećenosti na nekom Univerzitetu.

Inače, na UNTZ mislim da čak i docenti imaju koeficijent oko 5, a osnovica plate je oko 450, ako se ne varam, što će reći da čak i oni imaju oko 2000, a vanredni i redovni svakako više.

To se može provjeriti na stranici UNTZ-a, ima mislim u zakonu o visokom obrazovanju TK to negdje, ti koeficijenti na osnovu kojih se obračunava plata. Osnovica za obračun plate varira, ali je uglavnom iznad 400 KM.

Inače, u srednjim školama u TK, profesori imaju 1200 - 1400 sa svim (plata + topli), ovisno o stažu.

Edit: Evo tog pravilnika, ako nekog zanima. :)

https://www.google.com/url?sa=t&****=we ... kihZd4w81j
Da tako je to, docenti otprilike imaju malo preko 2000, vanredni cirka 2500 a redovni profesori oko 2800 KM na UNTZ.
Sigurno je i na UNSA slična situacija, eh sad imal jos neko da kaze jel u Zenici bas ovako kao sto neutral kaze, nekako tesko mi je pojmiti da docent na fakultetu ima 1200.
tako je i na unsa, kad su ovi trenutni na vlasti bili prvi put :D mislim da su izbacili podatke zvanicno o platama i te su cifre bile otprilike ...

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 27 avg 2021, 05:36

80.000 ljudi samo ove godine, koji egzodus. Neka nam reis ima vremena za serijatska vjencanja, aferim. Da se znaju prioriteti.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 27 avg 2021, 08:35

5Korpus je napisao/la:
27 avg 2021, 00:40
Svi djelovi Bosne imaju sve manje stanovništva a Sarajevo svakim danom sve više i više stanovništva,nije ni čudno jer je Baketu Bosna samo od Baščaršije do Čengića Vile
Tako je i u susjednim državama. Hrvatska je na papiru malo bolja od Bosne a gledaj koliko gube ljudi. Razumijem EU papiri i sve ali opet..
Zagreb je meni se čini jedini koji ima nešto više ljudi svake godine.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 27 avg 2021, 08:46

Neutral je napisao/la:
26 avg 2021, 20:28
Ljudi rade za 500-600KM a imaju porodicu. 900KM je luksuz mimo drzavne institucije. Ja ne znam odakle vama toliki optimizam da su plate tako velike u privatnom sektoru mimo ITa.

Kolega bio vozac, 1200-1500 plata, osiguran, dao otkaz eno ga na benzinskoj za 830KM radi (uracunat topli) i sretan. Dok je radio za vece pare nije kuce vidio. Nedjelja mu slobodna a dok dodje iz Bosne kuci mora nazad (autoput kad se radio, vozio kamion). Kaze nemas zivot. I ovako mimo benzinske radi u kompanji koja radi sa telemachom pa na crno uzme par stoja.

Magistar gradjevine, inzinjer, 5-8Km satnica, ne vide kucu, rade u drugim gradovima. Ovo je Bosna, nije Njemacka.

Gradjevina, 640KM neosiguran jedan drug radio pola godine.

Cuj 900 malo u ovom vaktu. Jasmine ti si iz Jablanice, imam dosta rade iz Jablanice, koliko ljudi rade u pekarama? Najniza moguca plata za 12 sati? Pa onda firma na crno lupaju kamen, pa onda benzinska tipa Delta rade za 630KM itd.

Pocetna plata na Univerzitetu za profesora dr nauka je 1200-1400KM. Asistent imao 1000KM.
Daj bolan. Promijeni nick u depresija.
Šta luksuz? Pa građevinari se žale ne mogu naći radnika ispod milje.
Ovo za profesore isto tako lupaš, a uz to niko od njih ne radi samo kao profesor, svi su oni u nekim odborima banaka, preduzeća, institucija.
Ma žive ljudi i od penzije od 400 i nešto, ali kako, pseći život ili im pomaže rodbina iz vana.
Ti što rade za 500-600 KM moraju nešto i sa strane raditi, bolan misliš stvarno da može recimo muž, žena i dijete živjeti od 600 KM?!
Druga stvar ko god daje tih 500-600 daje još u koverti sa strane par stoja.
Koševo Zapad

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 27 avg 2021, 08:48

MortemHz je napisao/la:
27 avg 2021, 08:35
5Korpus je napisao/la:
27 avg 2021, 00:40
Tako je i u susjednim državama. Hrvatska je na papiru malo bolja od Bosne a gledaj koliko gube ljudi. Razumijem EU papiri i sve ali opet..
Zagreb je meni se čini jedini koji ima nešto više ljudi svake godine.
U Mađarskoj kad ideš prema Budimu okolo kilomentrima nema ništa, samo polja.
Koševo Zapad

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 27 avg 2021, 09:01

@ashburton slazem se sa napisanim :salut:

Što se stanovništva tiče, takav problem imaju i mnoge druge zemlje. Prvenstveno Španija, pa i Italija. Ljudi se sele iz manjih mjesta u velika. Zanimljivo, Nizozemska je neki dan imala više oglasa za posao nego što je ljudi nezaposleno.

Elem, vjerujem da će ova pandemija promjeniti malo sliku naseljenih mjesta u najvećim gradovima EU, odnosno da će se ljudi početi micati iz megagradova u ove manje gradiće ili čak na sela, pogotovo ovi stariji koji mogu raditi od kuće, a iživjeli su se i nije im više fazon da izlaze svugdje.

"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Jackk
Kontakt:

Post Postao/la Jackk » 27 avg 2021, 09:08

Pa i ovde su majstori debelo plaćeni. Stoja dnevnica po Hercegovini+njihova hrana i piće.
Takođe' nikoga ne zanima znaš li ti ko je napisao Crveno i crno.
Bogdanović-Ovčina-Isić-Zeljković-Dario-Hasanović-Radovac-Pršeš-Ćosić-Anđušić-Zajmović

'Listen, lads. Basically, you’re shit. Try enjoy the game. You’re probably going to get beaten. But just enjoy being shit'.”

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 27 avg 2021, 09:09

Da su bogdom ljudi u ovom broju otišl iu ratu.
Mnogi bi životi bili spašeni.
Tek iz ovog ugla vidiš koliko je rat besmislen.

Kada su u pitanju Italijani.
Ovi sa Sjevera ne idu nigdje. Uglavnom ide ova stoka sa juga što nisu ni po čemu kvalitetniji od nas.

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 27 avg 2021, 09:14

Uvijek sam se divio ljudima koji mogu zivjeti u malim gradovima i selima. Ja bih puko nakon mjesec dana.

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 27 avg 2021, 09:17

Epidaurus je napisao/la:
27 avg 2021, 09:14
Uvijek sam se divio ljudima koji mogu zivjeti u malim gradovima i selima. Ja bih puko nakon mjesec dana.
Pitaću te za 15-20 godina , normalno je da sa 25 godina želiš živjeti u većim gradovima...
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 27 avg 2021, 10:54

Ma samo idite vani, da je u pocetku tesko i jest, ali na kraju se isplati. Bitno je samo da ste psihicki stabilna osoba, ovo govorim iz svog iskustva. Za 2 godine koliko sam vani i kad pogledam unazad i vidim napredak koji sam ostvario, ne kajem se sekunde. Mozda sam imao srecu da mi se sve poklopi nekako, ali sam se i trudio, nije mi nista tesko bilo. Jezik vam je bitan, nemoj te to tek olako shvatati da i nije toliko, opet zavisi od vasih ambicija. Za bolje radno mjesto i vecu platu, ucite njemacki da ne ovisite ni o kome. Ja vjerujem da cu nagli finansijski skok tek doziviti kad nas dvoje bude radilo, jednu platu bez problema mogu ostaviti na stranu. Odmah uspijevas i na drugim poljima, aBd cilj je imati neku svoju firmicu, pojma nemate kako ljudi pare mlate ovim svabama haha. Mlate zato sto ima para jos uvijek u Njemackoj i to treba iskoristiti. Jbt u Bosni kad sam bio sa fakultetom mi nudili platu 400km i to na almy dole, ja se samo nasmijao, zahvalio i otisao. Vidio koliko je sati i pravac Njemacka, vjeruj te ni u ludilu se ne planiram jos uvijek vracati u Bosnu, jedino da me istjeraju odavde, al opet bi gledao drugo gdje da idem.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.