Otelo je napisao/la: ↑26 avg 2021, 22:56
PatriceKwedi je napisao/la: ↑26 avg 2021, 22:46
Ljudi idealiziraju tu Njemacku
Zivi tamo na nacin na koji zivis ovdje opet ces spajat kraj s krajem
Radit ces od jutra do sutra
Neces imat prijatelje niti ikakav socijalni zivot
Bit ces stranac i jeftina radna snaga
Sve ok ko zeli, ali jedan zivot imas i raditi da bi prezivio, a prezivljavat da bi radio nema smisla ...
Mada, razumijem da su ljudi ovdje ogorceni, primanja slaba, kvaliteta zivota na niskim granama, ali bogme i zivot na zapadu ima brdo mana
Naravno da ima mana, niti iko govori da je savršeno, ali je bolje nego ovdje. I ne znam odakle vam svima da se radi od jutra do mraka. Tetak mi radi manje nego što je radio ovdje, ima normalnu pauzu u osam sati radnog vremena i ide kuci nakon toga, sestra zavrsi osam sati ide kuci, muz joj zavrsi osam sati ide kuci. Ostanes duze, budes placen. Nama je u glavi da se radi od jutra do mraka ako se u toku smjene ne popiju tri kafe na poslu i jedna u obliznjem kaficu i ne ispusi pola kutije cigare.
Imas dvije struje; jedni koji idealiziraju puno to sve i drugi koji to predstavljaju kao pakao gdje namas nista nego stan i posao. Doba je drustvenih mreza, na fb pun qrac grupa i zajednica ljudi sa Balkana u svim mogucima gradovima. Zvuci nevjerovatno, ali ako se potrudis i ne zatvoris sam u cetiri zida mozes nekog upoznati.
Ljudi zive u ubjedjenju da svi tamo peru guzice, a zapravo peru samo ovi sto su dosli u zadnjih par godina. Balkanska dijaspora je u Austriji i Njemackoj jako dobrostojeca. Iznad njemackog prosjeka sigurno. Ovi novopridosli, dodju i rade par godina hamalske poslove(pflege, posta i slicno), pa nakon sto savladaju jezik i oni easy idu na plate preko 2000 netto. Mnogo smo mi cjenjeniji od npr Afrikanaca, Arapa, Azijata/Indijaca i slicne mrake. Mi smo za Svabe ipak drzava udaljena nekoliko stotina km, a ne nekoliko hiljada.
Ovdje vlada misljenje da kurir brze poste u BiH ne radi nista, a tamo se slomi ili da ovdje medicinski radnici i njegovatelji sjede, a tamo se ubise od posla. Ljudi, to je u 90% bransi isti posao, uz isti obim posla, za par puta vecu svotu novca. Jedina razlika je sto nisi u svojoj domovini, ne razumiju te svi i nisi okruzen porodicom(ako nisu s tobom).
Ovaj Neutral se opet blamira. Redovni profesori uz puni broj casova nemaju ispod 2000KM platu. Imaju jedino oni, koji primaju 3 ili 4 plate, pa naberu 10k mjesecno. Imam u porodici takav slucaj. Covjek radi na 3 fakulteta+ je u radnom odnosu s privatnom kompanijom. Svugdje vanredni prof i ovamo puno radno vrijeme.