chily-rz je napisao/la: ↑19 avg 2021, 19:57
Neutral je napisao/la: ↑19 avg 2021, 18:57
Tolika borba kroz historiju oko Bosne, a ona je oduvijek bila neupitna. Ako nije dovoljan znak opstanak za vrijeme Osmanlija, onda ne znam kakav veći znak trebaš. No s druge strane neće biti naroda. Nije samo kod nas tako, već i kod Srba i Hrvata, koji doživljavaju demografski krah.
Ali tako to ide u društvo beskičmenjaka koji stavljaju sopstveni interes ispred državnog. Svi se zaklinju da su državnicu, a ustvari su jedan veliki spolni ud.
Kako bit državnik u državi koja to nije ? Da ostavimo i nakaradni dejton po strani i da imamo jednog "Vučića" na vlasti to bi opet bio neki ograničeni oblik diktature. Kažem ograničeni jer političari ovdje na balkanu djeluju po instrukcijama velikih sila, prate se globalni trendovi, zakoni se donose po instrukcijama EU, na svoju ruku mogu samo koliko im se dopusti.
Dovoljno je uzeti za primjer Mileta i Bakira, prodaju se za vjernike, imaju vlast da kroje zakone i onda legalizuju homoseksualnost koja je za islam i pravoslavlje strogo zabranjena. To nam govori da se samo prodaju kao vjernici da bi pokupili glasove ili da jednostavno nemaju izbora osim da se sagnu onima koji takve zakone kroje i nameću, ja vjerujem da je u pitanju obadvoje.
Možeš biti državnik, ali ljudi se brzo okole pa ih ponese neka funkcija i vlast u svojim rukama. Misle da se ništa ne može dogoditi bez njihovog aminovanja u gradu.
Ima kočenja što se tiče Dejtona, ali Dejtona ne smije biti nikome izgovor. Svaki kanton je za sebe kao država, a priča da neko nekoga ugrožava je besmisleno. Ko ugrožava Bošnjake u Zenici, Tuzli, Bihaću? Ko ugrožava Hrvate u Širokom, Čitluku, Neumu? Ko Srbe u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru? Niko, radi se o nesposobnim ljudima koji se pitaju.
Stoji to o instrukcijama velikih sila. Mi smo od smrti kralja Tvrtka podanici, što Osmanlijama, što Austro-Ugarima, što Titi, što zapadnim velesilama.