Koronavirus (COVID-19) - općenito

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Jeste li prebolili Covid ili se vakcinisali?

Nisam ni prebolio niti se vakcinisao
81
29%
Prebolio sam, nisam se vakcinisao
65
23%
Nisam prebolio, vakcinisao sam se
68
24%
I prebolio sam i vakcinisao sam se
68
24%

Ukupno glasova: 282

admin
Site Admin
Kontakt:

Re: Koronavirus (COVID-19) - općenito

Post Postao/la admin » 16 avg 2021, 13:40

Shategabri je napisao/la:
16 avg 2021, 13:27
admin je napisao/la:
16 avg 2021, 13:00
16 avg 2021, 10:31

Ti fakat naivan.

Jašta. Divim ti se koliko slijepo vjeruješ svemu što ti se plasira.

Ok, ne mogu vakcinisani, ali ja prav zdrav sam opasan za okolinu?
Znaci ti tvrdis da su recimo britanski ili delta soj nastali medju vakcinisanom populacijom?

Hoces da kazes da su negdje tajno masovno vacinisali ljude jos prije novembra 2020 i da je to uzrok nastanka raznih sojeva?

Gdje su to radili, koji su to ljudi?

Tako je, ti si vrlo opasan po okolinu, znatno opasniji od prosjeka jer i kad budes imao simptome neces sebi reci da je Mozda korona jer smatras da je to sve izmiljotina. Neces cak ni masku staviti vec ces kasljati ljudima u lice. Osobe kao ti su upravo najopasnije i neophodno ih je detaljno provjeriti prije nego sto ih se pusti u drustvo
Ja ne tvrdim ništa. Samo mi nije jasno kako si ti siguran da nisu?
Kako znaš da neko nije znao za sve ovo?
Postoje naznake da se za korona virus znalo prije nego je krenulo sve ovo sa Wuhanom pa dalje.

Ne smatram da je sve izmišljotina, daleko od toga. Ozbiljna je stvar, mnogi su imali ozbiljne zdravstvene probleme, mnoge je koštalo života.
Nisam ja ništa. Nikom ne punim glavu. Imam svoj stav i svoje mišljenje. Savršeno se dobro osjećam. Ako bude problema, javiću se dežurnom doktoru pa nek on odluči šta i kako.

Vidiš, taj tvoj stav da mene neko treba nešto provjeriti je zabrinjavajući. Ko si ti da mi to namećeš? Zato jer sam kao opasan po tebe? Pa ako si se vakcinisao u čemu je štos? Zaštitio si se, ne?
Čuj prije nego me se pusti u društvo...nema mene šta da ko pusta u društvo. Ja sam legitimni član društva koji radi za ovu zajednicu, uredno se naplaćuju između ostalog i zdravstvene usluge od moje plate, plaćam sve svoje obaveze, ali bi me trebalo provjeriti prije nego me se pusti u to društvo :crazy: super, znači u pravu sam, dolazi nam novi društveni poredak u kojem nemamo osnovna ljudska prava, nego će nas neko provjeravati prije nego nas pusti u društvo i odlučivati da li smo ili ne podobni za to isto. Nevjerovatno.
Nije ti jasno kako sam siguran da neko nije tajno vakcinisao neku populaciju ljudi negdje, nekad prije nego što su vakcine napravljene?

Pa isto kako sam siguran da virus nisu donijeli vanzemaljci u srednji vijek, a onda ga Galileo Galilej vremeplovom prebacio u 2019. godinu.

Logično je, putovao sam kroz tunel ispod piramide u visokom na Veneru i tamo sam čitao tajnu knjigu ljudi guštera u kojoj je sve objašnjeno.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 16 avg 2021, 13:43

World Map of Vaccinations
More than 4.71 billion doses have been administered—enough to fully vaccinate 30.7% of the global population
Zadnja izmjena: Neutral, dana/u 16 avg 2021, 13:44, ukupno mijenjano 1 put.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 avg 2021, 13:44

Neutral je napisao/la:
16 avg 2021, 13:35
Imas svoje misljenje ali postoji nesto sto se zove struka. Ako ti doktor kaze da se vakcinises, odakle ti uopce pada ideja da to ne uradis? Imam kolegu koji ima sina, 5-6 godina i nije ga vakcinisao niti sa jednom vakcinom. Znaci potencijalno moze dobiti “tezu” bolest za koju smo mislili da je izumrla jer postoje vakcine za iste, jer on smatra da su vakcine zlo, sto je besmisleno.

Dodje ti zidar da ti radi kucu kao struka, ti mu kazes majstore nije to tako.

Ja se u svemu drzim struke, ako sam po struci povjesnicar toga se i drzim, i povijest je pokazalo kakve su ranije pandemije bile. U svijetu brzog putovanja avionima, ova borba ce jos dugo trajati.
Prvi doktori se svi ne vakcinišu.
Hoćemo reći da i među njima ima onih koji su opasni po ostatak društva?
Ja razumijem da vakcina treba onima koji su slabog zdravlja, kojima će stvarno značiti kad dođe pitanje života ili smrti.
Ja nisam nikakva kritična kategorija, zapravo u ove dvije korona godine ja nikad nisam bio zdraviji.
I sad me treba na čistu miru natjerati da se vakcinišem?!

Vakcinisan sam ja tom vakcinom sa biljegom na ramenu :cool:
Dosta od mene :mrgreen:

Neću ba da se bocam i tačka :D strpajte me u kakav logor, pokažite da nam stupa era novog neofašizma.
Samo vi, evo sad će treći krug bocanja, pa četvrti...i tako dok ima gdje da se bocate.
Nekad je bilo sramota biti narkoman :mrgreen:
Koševo Zapad

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 16 avg 2021, 13:45

Okej. Ja imam dva kronicna oboljenja i prije vakcine sam bio kod doktorice i dva doktora specijalista. I svi su rekli da se mogu bez problema vakcinisati. Uradio sam i nalaze prije same vakcine. Doktor svu familiju vakcinisao i to svi razlicite vakcine primili (tada su jos vakcine slabo dostupne bile i vodio ih je u Hrvatsku, imaju putovnicu). Rece mi koja god dobra je. Tri razlicita doktora, sve neznalice.
Zadnja izmjena: Neutral, dana/u 16 avg 2021, 13:46, ukupno mijenjano 1 put.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 avg 2021, 13:46

admin je napisao/la:
16 avg 2021, 13:40

Nije ti jasno kako sam siguran da neko nije tajno vakcinisao neku populaciju ljudi negdje, nekad prije nego što su vakcine napravljene?

Pa isto kako sam siguran da virus nisu donijeli vanzemaljci u srednji vijek, a onda ga Galileo Galilej vremeplovom prebacio u 2019. godinu.

Logično je, putovao sam kroz tunel ispod piramide u visokom na Veneru i tamo sam čitao tajnu knjigu ljudi guštera u kojoj je sve objašnjeno.
Nevjerovatno je s kolikom ti sigurnošću tvrdiš da je to sve tako. Jel ti fakat vjeruješ svemu što čuješ na vijestima, nađeđ na netu ili gdje već?!

Kakvi sad vanzemaljci? Nisu ovo Slučajevi X :mrgreen:

Ma dobro, što bi bila smislena rasprava kad uvijek možemo prebaciti na zayebanciju ;)

I tamo nekog forumaša označiti budalom koja neće da se vakciniše, pa ga treba zato izopćiti iz društva.
Koševo Zapad

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 avg 2021, 13:48

Neutral je napisao/la:
16 avg 2021, 13:45
Okej. Ja imam dva kronicna oboljenja i prije vakcine sam bio kod doktorice i dva doktora specijalista. I svi su rekli da se mogu bez problema vakcinisati. Uradio sam i nalaze prije same vakcine. Doktor svu familiju vakcinisao i to avi razlicite vakcine primili. Rece mi koja god dobra je. Tri razlicita doktora, sve neznalice.
Pa eto u tvom slučaju ja se slažem da si se trebao vakcinisati.
Ja nemam nikakvih oboljenja.
Prije sam znao nekad fasovati grip, neka prehlada, sad nema ni to, gdje su svi ti virusi gripa, prehlade čega god, nema pojela korona?!

Kontamo li to što je tako?! Kako to da nema epidemije gripa kao inače?
Koševo Zapad

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 16 avg 2021, 13:52

Drug, bio sam najveci moguci skeptik korone. Slusao sam Bhakdia, i druge na njemackim kanalima kako su objasnjavali stvari tipa maska nema koristi i sl. Sve je to okej dok ne nastrada neko iz familije ili neko iz tvoje blizine, pa tek onda pocinjes shvacati ozbiljnost samog virusa. Stotinu puta sam rekao, vjerovatno ne bi koronu ni osjetio ili bi prosla sa blazim simptomima ali opasnost tog virusa se ogleda u tome da se nikad ne zna kako ce ti se virus ponasati kada dodje u dodir sa tvojim imunim sistemom. Kroz sve ove stranice nabrajao sam dosta primjera iz svog okruzenja.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 16 avg 2021, 13:53

16 avg 2021, 13:46
admin je napisao/la:

Nevjerovatno je s kolikom ti sigurnošću tvrdiš da je to sve tako. Jel ti fakat vjeruješ svemu što čuješ na vijestima, nađeđ na netu ili gdje već?!

Ma dobro, što bi bila smislena rasprava kad uvijek možemo prebaciti na zayebanciju ;)

I tamo nekog forumaša označiti budalom koja neće da se vakciniše, pa ga treba zato izopćiti iz društva.
Hajde ti reci kako se moglo desiti da sojevi nastaju zbog toga što su ljudi vakcinisani, ako su nastali prije nego što su nastale vakcine. Čak i ako ti je teorija da su vakcine nastale ranije, opet nije dovoljno da postoji vakcina, treba imati vakcinisanu populaciju da bi se među njom "zakotio" novi soj.

Meni je realnije da odem na Veneru kroz visočku piramidu. Ali eto, objasni nam koncept.

Nemoj sada da odignorišeš pitanje i prebaciš se na nešto drugo, stavi argument iza svoje ideje.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 avg 2021, 13:57

Neutral je napisao/la:
16 avg 2021, 13:52
Drug, bio sam najveci moguci skeptik korone. Slusao sam Bhakdia, i druge na njemackim kanalima kako su objasnjavali stvari tipa maska nema koristi i sl. Sve je to okej dok ne nastrada neko iz familije ili neko iz tvoje blizine, pa tek onda pocinjes shvacati ozbiljnost samog virusa. Stotinu puta sam rekao, vjerovatno ne bi koronu ni osjetio ili bi prosla sa blazim simptomima ali opasnost tog virusa se ogleda u tome da se nikad ne zna kako ce ti se virus ponasati kada dodje u dodir sa tvojim imunim sistemom. Kroz sve ove stranice nabrajao sam dosta primjera iz svog okruzenja.
Ja nisam nikakav skeptik. Za sebe držim da sam realista.
Svih mjera sam se uvijek držao. Nisam ja nikakav protivnik sistema, antivakser ili šta već.
Samo smatram da mi nakon dvije godine dodira sa virusom na sve strane vakcinacija ne treba.
Bio sam u dodiru s kolegama koji su u onom najvećem talasu oboljeli.
Prijatelj je netom prije nego mi je javio, u par dana, preležao uz tešku upalu pluća.
Ja nisam imao nikakve simptome!
Znači ako idemo nekom logikom, ja sam nekako već kroz sve to prošao, uz minimalne odnosno nikakve posljedice.

Ok, ide novi soj, ali vidi ovo...znači da niko od vakcinisanih nije siguran od nove mutacije, svi bi onda trebali primati treću vakcinu...koja je kao spremna već, a šta će sa milijardama već pripremljenih doza? Kojima ionako ističe rok?

Ne znam, sve je ovo jedno kolektivno ludilo.
Isprva sam, pogotovo dok sam radio od kuće, pratio sve to, onda sam rekao da imam šta pametnije raditi u životu.

I ovo što se na forumu upustam u raspravu oko toga mi je bezveze.
Bolje da nisam, osjećam se ko krmak u Teheranu :mrgreen:
Koševo Zapad

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 avg 2021, 14:00

admin je napisao/la:
16 avg 2021, 13:53
admin je napisao/la:

Hajde ti reci kako se moglo desiti da sojevi nastaju zbog toga što su ljudi vakcinisani, ako su nastali prije nego što su nastale vakcine. Čak i ako ti je teorija da su vakcine nastale ranije, opet nije dovoljno da postoji vakcina, treba imati vakcinisanu populaciju da bi se među njom "zakotio" novi soj.

Meni je realnije da odem na Veneru kroz visočku piramidu. Ali eto, objasni nam koncept.

Nemoj sada da odignorišeš pitanje i prebaciš se na nešto drugo, stavi argument iza svoje ideje.
Čovječe, ponavljam ti opet, nemam ja teoriju, ti je imaš. Ti znaš tačno kad šta i kako. Ja ne, ja samo pitam tebe kako ti sa tom sigurnošću sve znaš?!

Ne ignorišem ja ništa, čak šta više volio bih da bude zdrava rasprava, međutim ne čini mi se da je to moguće.

Svako iza svog stava i drži se busije. Neistomišljenike treba sprdati i ironiju provlačiti u odgovorima.
Nema tu smislene rasprave.

Kako da ti odgovorim na pitanje kad ono nema veze sa mnom :crazy:
Koševo Zapad

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 16 avg 2021, 14:04

16 avg 2021, 14:00
admin je napisao/la:

Čovječe, ponavljam ti opet, nemam ja teoriju, ti je imaš. Ti znaš tačno kad šta i kako. Ja ne, ja samo pitam tebe kako ti sa tom sigurnošću sve znaš?!

Ne ignorišem ja ništa, čak šta više volio bih da bude zdrava rasprava, međutim ne čini mi se da je to moguće.

Svako iza svog stava i drži se busije. Neistomišljenike treba sprdati i ironiju provlačiti u odgovorima.

Sa sigurnošću znam da je tako, zato što vrijeme teče linearno. Ne moze uzrok neke pojave biti nešto što se desilo nakon te pojave.

To nije pitanje "mišljenja" već je činjenica, nije zdrav razgovor ako ti propituješ da li vrijeme teče linearno. Onda smo na nivou vanzemaljaca, ljudi guštera i interstelarnih putovanja kroz visočke tunele.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 avg 2021, 14:09

admin je napisao/la:
16 avg 2021, 14:04
16 avg 2021, 14:00
admin je napisao/la:

Sa sigurnošću znam da je tako, zato što vrijeme teče linearno. Ne moze uzrok neke pojave biti nešto što se desilo nakon te pojave.

To nije pitanje "mišljenja" već je činjenica, nije zdrav razgovor ako ti propituješ da li vrijeme teče linearno. Onda smo na nivou vanzemaljaca, ljudi guštera i interstelarna putovanja kroz visočke tunele.
Dobro kad već sve znaš de mi bgt reci šta je sa virusom gripe? Kud nestade?

Ok, hajmo hipotetski, da li je moguće da se vještački uzgoji virus, da se proizvede vakcina za njega (sve linearno je li tako), da se taj virus pusti u prirodu, da onda ide ''proizvodnja'', ''pronalazak'' vakcine, kako hoćeš?!
Znam, teorija zavjere, zato kažem hipotetski, mislim da je jasno pitanje, da li je sve ovo moguće?
Koševo Zapad

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 16 avg 2021, 14:15

Manje gripe je dokaz da mjere za zaustavljanje širenja respiratorne zaraze koje su uspostavljene u cijelom svijetu zaista rade. Radili smo sve što je moguće da zaustavimo epidemiju gripe, o tome smo trubili dan-noć, policiju izveli na ulice u nekim dijelovima svijeta i eto uspjelo je.

Hipotetski, moguće je da se uzgoji virus, napravi vakcina, pusti virus, pa pusti vakcina.

Ali, mi smo diskusiju počeli tvrdnjom da novi sojevi nastaju zbog toga što su ljudi vakcinisani. O tome pričamo. A to ne drži vodu zato što su prvo nastali sojevi, pa su onda ljudi vakcinisani.

Ono što ni hipotetski nije moguće je da se uzgoji virus, napravi vakcina, pusti virus, pa tajno vakciniše značajan dio ljudi da to niko ne zna i onda među tom tajno vakcinisanom populacijom nastane novi soj virusa, pa se tek onda pusti vakcina.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 16 avg 2021, 14:17

Virus gripe i dalje postoji, samo što u siromašnoj državi tipa BiH, testovi na isti ne idu uporedo sa testom na koronu. I drugim državama je drugačije, ovdje mislim na Njemačku. Poenta cijele priče oko vakcinacije jeste normalan život sa koronom, da postane sezonska bolest kao i gripa. Pa za gripu se vakcinišu rizične grupe (doslovno svake godine), da ne bi preminuli od iste gripe.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 avg 2021, 14:20

admin je napisao/la:
16 avg 2021, 14:15
Manje gripe je dokaz da mjere za zaustavljanje širenja respiratorne zaraze koje su uspostavljene u cijelom svijetu zaista rade. Radili smo sve što je moguće da zaustavimo epidemiju gripe i eto uspjelo je.

Hipotetski, moguće je da se uzgoji virus, napravi vakcina, pusti virus, pa pusti vakcina.

Ali, mi smo diskusiju počeli tvrdnjom da novi sojevi nastaju zbog toga što su ljudi vakcinisani. O tome pričamo. A to ne drži vodu zato što su prvo nastali sojevi, pa su onda ljudi vakcinisani.

Ono što ni hipotetski nije moguće je da se uzgoji virus, napravi vakcina, pusti virus, pa tajno vakciniše značajan dio ljudi da to niko ne zna i onda među tom tajno vakcinisanom populacijom nastane novi soj virusa.
Aha, znači zbog svih mjera su se suzbili i ostali virusi, je li tako?

Ja to nisam tvrdio. Ja sam tebe pitao kako znaš da je nešto prije nečeg. Što ne bi moglo biti obrnuto u smislu da ipak ne znamo cijelu priču iako ispada da znaš/znamo?!

Pa ne sve tajno, samo taj dio do pustanja virusa....poslije Resident Evil scenario :mrgreen:
Da se unaprijed ogradim da nisam pristalica nikakve teorije niti to tabirim.
To što ti navodiš je u rangu Slučajeva X gdje jel vanzemaljci eksperimentišu na ljudima pa ih vraćaju nazad.
Koševo Zapad

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 16 avg 2021, 14:21

U Bosni i Hercegovini koronavirusom zaražene su još 63 osobe, pokazali su rezultati 2.079 testova rađenih u protekla 24 sata. Prijavljena su tri smrtna ishoda.

Podaci su to entitetskih zavoda za javno zdravstvo i Vlade Brčko distrikta.

Poređenja radi, u BiH jučer su registrovane 172 osobe koje su pozitivne na koronavirus, od 1.420 obrađenih testova, a nije bilo smrtnih slučajeva.

Vikend, ono što sam i kazao, manji broj. Bit će izuzetno zanimljivo pratiti sljedeće dvije sedmice (nije meme), da vidim reakciju od SFF, punih tribina i sl.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 avg 2021, 14:23

Neutral je napisao/la:
16 avg 2021, 14:17
Virus gripe i dalje postoji, samo što u siromašnoj državi tipa BiH, testovi na isti ne idu uporedo sa testom na koronu. I drugim državama je drugačije, ovdje mislim na Njemačku. Poenta cijele priče oko vakcinacije jeste normalan život sa koronom, da postane sezonska bolest kao i gripa. Pa za gripu se vakcinišu rizične grupe (doslovno svake godine), da ne bi preminuli od iste gripe.
Bravo, i to je ono što je i meni logično, rizične grupe se itekako trebaju vakcinisati, nema šanse da smo baš svi neka rizična skupina.
S tom razlikom što prije niko nije tjerao na vakcinaciju, a sad bogme gleda da te ograniči u svakom smislu da na kraju ispadne idem se vakcinisati da bih mogao u lokal, market, opštinu...ili recimo kino večeras SFF, kaže drug ima ulaznice, ali traže da si prebolovao ili vakcina ili antigen test.
Koševo Zapad

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 16 avg 2021, 14:24

16 avg 2021, 14:20
admin je napisao/la:
16 avg 2021, 14:15
Manje gripe je dokaz da mjere za zaustavljanje širenja respiratorne zaraze koje su uspostavljene u cijelom svijetu zaista rade. Radili smo sve što je moguće da zaustavimo epidemiju gripe i eto uspjelo je.

Ono što ni hipotetski nije moguće je da se uzgoji virus, napravi vakcina, pusti virus, pa tajno vakciniše značajan dio ljudi da to niko ne zna i onda među tom tajno vakcinisanom populacijom nastane novi soj virusa.
Aha, znači zbog svih mjera su se suzbili i ostali virusi, je li tako?

Ja to nisam tvrdio. Ja sam tebe pitao kako znaš da je nešto prije nečeg. Što ne bi moglo biti obrnuto u smislu da ipak ne znamo cijelu priču iako ispada da znaš/znamo?!

Pa ne sve tajno, samo taj dio do pustanja virusa....poslije Resident Evil scenario :mrgreen:
Da se unaprijed ogradim da nisam pristalica nikakve teorije niti to tabirim.
To što ti navodiš je u rangu Slučajeva X gdje jel vanzemaljci eksperimentišu na ljudima pa ih vraćaju nazad.
Suzbili su se ostali respiratorni virusi koji se šire kapljično, dahom i udisanjem virusa.

Da zaustaviš virus HIV potrebno je staviti kondom, neće biti dovoljna maska. Da zaustaviš virus gripe, treba maska. Pa nosili smo maske masovno, šta očekivati nego a se smanji širenje?

znači, diskusija je počela od ovog:
ministryofjustice je napisao/la:
16 avg 2021, 10:19
Neutral je napisao/la:
16 avg 2021, 10:14

Da virus ne mutira u nedogled zbog neodgovornih ljudi?
Misliš vakcinisanih osoba zbog kojih i mutira.
Moja tvrdnja je da virus ne mutira zbog vakcinisanih osoba. Argument u korist te tvrdnje je da je mutirao prije nego što je bilo dovoljno vakcinisanih domaćina u trenutku kad se niz mutacija već desio.

Slažeš li se?

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 avg 2021, 14:27

Neutral je napisao/la:
16 avg 2021, 14:21
U Bosni i Hercegovini koronavirusom zaražene su još 63 osobe, pokazali su rezultati 2.079 testova rađenih u protekla 24 sata. Prijavljena su tri smrtna ishoda.

Podaci su to entitetskih zavoda za javno zdravstvo i Vlade Brčko distrikta.

Poređenja radi, u BiH jučer su registrovane 172 osobe koje su pozitivne na koronavirus, od 1.420 obrađenih testova, a nije bilo smrtnih slučajeva.

Vikend, ono što sam i kazao, manji broj. Bit će izuzetno zanimljivo pratiti sljedeće dvije sedmice (nije meme), da vidim reakciju od SFF, punih tribina i sl.
Kad smo kod punih tribina, bile su pune tribine na EP širom Evrope, ima li ko saznanja da li je to na neki način napravilo određena žarišta?!
Pune su plaže od Turske, Grčke, Albanije, CG, Hr.
Čeka se da se vrate sa odmora pa će da bukne?
Ne čini li vam se da se sve to malo frizira ono po potrebi?
Neka da prođe sezona pa će se onda povećati brojevi?
Koševo Zapad

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 16 avg 2021, 14:30

@admin, kao što vidim/vidiš, to su pokrenuli drugi forumaši, nemam ja veze s tim.
Koševo Zapad

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.