Poslao sam par osoba u gnjavatore, dosadili su više kao dijareja. Pišem na temi koja nosi naslov koronavirus, a držim se te iste sa zvaničnim podacima, ali da po stoti put riješim dilemu ovih dosada koji ništa ne čitaju nego im je percepcija na nivou kindergartena.
Nisam nikad bio za lockdown i zatvaranje ljudi, a obrazložio sam to ranije. Tokom lockdowna je dosta prijatelja i poznanika ostalo bez posla. Ja sam bio na minimalcu 3 mjeseca iako sam radio potpuno isti posao koji inače radim. Zamislite da imate kući ženu, djecu (kao kolege), a zbog neodgovornih ljudi koji ne poštuju maske u zatvorenom prostoru, distancu, masovna okupljanja, dolazi do većeg broja novozaraženih pa takvu neodgovornost plaćaju svi ljudi, pa i oni odgovorni. Mjesecima se piše o delta soju koji je mnogo zarazniji od drugih. Ovdje se uzima taj soj zdravo za gotovo, kao nije ništa specijalno, a u prethodnih par dana se rapidno diže broj novozaraženih. I pored toga smo imali utakmicu na Grbavici sa preko 10.000 ljudi, te večeras SFF.
Ljudi očigledno zaboravljaju u kojoj državi živimo. U državi koja je treća po smrtnosti u svijetu, u državi gdje se od respiratora napravila afera, u državi gdje je struka u svemu, a posebno u zdravstvu upitna pa šaljemo nađe građane da se sa donacijama građana po pozivu na neki broj, liječe u Turskoj ili nekoj drugoj državi. I kako da kao običan građanin imate povjerenje u takav sistem?
Moja je želja vrlo jednostavno. Čuvajmo sebe i druge i kao takvi možemo kroz čitavu godinu živjeti normalno, bez lockdowna, restrikcija i slično. Slučajeva bi bilo ali ni blizu kao u ovih par prethodnih dana. Ovo što se dešava u BiH, poprimit će apokaliptične razmjere u sljedećih 2-4 sedmice sa brojem novozaraženih.
I za kraj, famozno ako si pozitivan ne znači da si bolestan. Sigurno se neko testira bez simptoma tek tako, došlo mu na 50 stepeni da ode po uputnicu za test ili da ode u privatnu polikliniku ili laboratorij i odradi taj test. Ostaje upitno da li te privatne ustanove prijavljuju pozitivne slučajeva nadležnima u zdravstvu.
Lako je pametovati po forumu, sve dok ti neko ne umre iz porodice. Do tada, hvala dragom Bogu pa ima opcija ignore.