Koronavirus (COVID-19) - općenito

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Jeste li prebolili Covid ili se vakcinisali?

Nisam ni prebolio niti se vakcinisao
81
29%
Prebolio sam, nisam se vakcinisao
65
23%
Nisam prebolio, vakcinisao sam se
68
24%
I prebolio sam i vakcinisao sam se
68
24%

Ukupno glasova: 282

Dzoni
Kontakt:

Re: Koronavirus (COVID-19) - općenito

Post Postao/la Dzoni » 01 avg 2021, 07:54

jozinho je napisao/la:
01 avg 2021, 00:21
Pametno moje, vidim da je navika vrijeđanja i etiketiranja postojana i dalje.
Šta ćeš ti pametan svi ostali glupi.
Ja i dalje pokušavam shvatiti što sam ja to netočno napisao da je se ovaj zakačio na raspravu i još tvrdi da sam nešto rekao što nisam.
Primjetio sam ja da on to voli, pogotovo ako kažeš nešto protiv cijepiva, tada se pripremi za topnički napad sve dok te on ne uvjeri da si ti samo priglupi teoretičar zavjera koji ni dvije rečenice ne zna sastavit.
Nema veze ni koji si fakultet završio, ni što si po zanimanju.
Lik koji nikad nije pisao ni na jednoj temi.
Sad mjenja nazive ove teme, vrijeđa ljude, banuje i nedozvoljava misljenja koja se kose sa njegovim.
Posvetio se momciluk maksimalno.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 01 avg 2021, 09:20

SPY je napisao/la:
01 avg 2021, 01:10
admin je napisao/la:

Sve ok, al kakve ti gluposti valjaš, nenadmašan si komad balvana.

prvo, 5% stanovništva je oko 500.000.000 ljudi. samo.

Drugo, to što ti nisi ni pokušao naći nezavisnu stufiju, ne znači da je nema. ukucaj na google "covid vaccine independent studies" izbaciće ih masu. Evo ti jedna: https://www.theguardian.com/world/2021/ ... ople-finds

Sad idi ujutro i primi vakcinu, budi čovjek i stani iza svojih riječi.

Treće, ne treba ti studija za vakcinu koja je već aplicirana 5.000.000.000 puta. Primila je već oko polovina stanovnika Evrope i Amerike, uglavnom po dva puta. Da ima neki problem, poznavao bi nekog ko je umro od vakcine, kao onaj kolega što ih poznaje nekolicinu. O efikasnosti govore podaci iz Engleske recimo, pa sad već i ostatka zapadne Evrope. To je najveća studija, a i najbitnija.
Oke ja gluposti valjam. Dokaži. Sve te silne "independent" su jako dependet od strane svojih finansijera. Samo što se tako predstavljaju. Zašto u proteklu godinu dvije nismo imali niti jednu javnu debatu "struke" oko virusa. Naravno da nema jer ne dozvoljavaju bilo kakvo suprotno mišljenje niti diskusiju. Inače bi ovi što su vakcinisani i opet moraju se drzati "mjera" tzv. "struke". Nosi maske, peri ruke i distanca pliz. :zviz: Rekli bi koji qrac se dešava i gdje sve ovo vodi. Neki dan izlazi vijest "pandemija nevakcinisanih", danas izlazi vijest da isto prenose virus vakcinisani i nevakcinisani. :thumbup:

Ljudi koji imaju nešto reći u vezi virusa teško da dospiju do javnosti ili šire mase. Iako dospiju dobijaju etikete luđaka, teoreticara zavjere iako su ljudi strucni u tom polju.

Djecu, za koju je ovaj "virus" najmanje opasan maltretiraju "online" školovanjem, pregradama pleksiglasa, socijalnom distancom, svim i svacim ih programiraju za buduce generacije poslušnika.

Ima li išta ljudsko u vašim glavama ili ne vidite dalje od nosa?

"Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety." - Ben Franklin
Javnu debatu? :urnebes:

Pa jeste li vi svjesni kako nauka funkcioniše, ne samo medicina, nego svaka?

BIHfan
Kontakt:

Post Postao/la BIHfan » 01 avg 2021, 09:31

Gazda svim Covid fanovima i placenicima, Dr Fauci kaze

Bocnuti sire zarazu isto kao i oni koji nisu bocnuti. Rjesenje? Jos vise bockanja, jer eto razlog zasto bocnuti sire zarazu su ipak nebocnuti. :urnebes: :urnebes: :urnebes:
Rose joins Oscar Robertson, Michael Jordan, Jerry West, Larry Bird, LeBron James and Dwyane Wade among those only able to average at least 25 points, 7.5 assists and four rebounds in a season.
FK DELFIN NEUM

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 01 avg 2021, 09:59

Pa to se znalo da mogu sirit zarazu, nije neka nova nauka. Ono sto vakcinisani doprinose je skracivanje vremena boravka virusa u tijelu i pomoc pri laksem prevladavanju zaraze. Skracivanje vremena pomaze u skracivanju opcija na koga virus opet.moze skociti. Kad mu to poturis virus se izgubi u kolektivnom imunitetu. A ono sto je kljuc je masovna vakcinacija. Ovako po dvoje, troje nema smisla. Antivakseri seru na vakcinaciju a sami uticu na to da ona u procesu sticanja kolektivnog imuniteta izgubi smisao. Ne razumijem taj mentalni sklop da neko zbog svog principa i ega svjesno ugrozi zivot drugog.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 01 avg 2021, 10:44

Dzoni je napisao/la:
01 avg 2021, 07:54
jozinho je napisao/la:
Pametno moje, vidim da je navika vrijeđanja i etiketiranja postojana i dalje.
Šta ćeš ti pametan svi ostali glupi.
Ja i dalje pokušavam shvatiti što sam ja to netočno napisao da je se ovaj zakačio na raspravu i još tvrdi da sam nešto rekao što nisam.
Primjetio sam ja da on to voli, pogotovo ako kažeš nešto protiv cijepiva, tada se pripremi za topnički napad sve dok te on ne uvjeri da si ti samo priglupi teoretičar zavjera koji ni dvije rečenice ne zna sastavit.
Nema veze ni koji si fakultet završio, ni što si po zanimanju.
Lik koji nikad nije pisao ni na jednoj temi.
Sad mjenja nazive ove teme, vrijeđa ljude, banuje i nedozvoljava misljenja koja se kose sa njegovim.
Posvetio se momciluk maksimalno.
Ja ne smijem pisati na sportskim temama, a ovoj sam se istina je maksimalno posvetio. Misljenja dozvoljavam. Stetne lazne informacije ne dozvoljavam.

Smeta vam kad trazim da ‘misljenje’ potkrijepite vjerodistojnim izvorom, da dopunite cinjenicama, objasnite detalje... misljenje je ko guzica, svak ga ima.

Spy, Jesil se vakcinisao jutros ili si slagao?

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 01 avg 2021, 12:50

sljivo je napisao/la:
01 avg 2021, 09:59
Pa to se znalo da mogu sirit zarazu, nije neka nova nauka. Ono sto vakcinisani doprinose je skracivanje vremena boravka virusa u tijelu i pomoc pri laksem prevladavanju zaraze. Skracivanje vremena pomaze u skracivanju opcija na koga virus opet.moze skociti. Kad mu to poturis virus se izgubi u kolektivnom imunitetu. A ono sto je kljuc je masovna vakcinacija. Ovako po dvoje, troje nema smisla. Antivakseri seru na vakcinaciju a sami uticu na to da ona u procesu sticanja kolektivnog imuniteta izgubi smisao. Ne razumijem taj mentalni sklop da neko zbog svog principa i ega svjesno ugrozi zivot drugog.
Ali onda nema logike da vakcina bude uslov za ulazak bilo gdje jer ako Osoba A kao vakcinisana i Osoba B kao nevakcinisana šire jednako virus. I ne govorim o teorijama zavjere već da je u nekim stvarima nauka, općenito ljudi koji donose odluke, izgubili kompas oko donošenja odluka.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 01 avg 2021, 12:58

Pa ne sire jednako.

Kako su izgubili kompas ako stvari u zemljama koje su dovoljno vakcinisale funkcionisu?

Cilj je bio da se skroz smanji broj mrtvih a zivot vrati u normalu. Mjere se postepeno ukidaju, cijela Evropa neracunajuci nevakcinisanu Rusiju po 200tinjak mrtvih dnevno. To ocigledno ide i treba zahvaliti nauci, vakcini i ljudima koji su se vakcinisali, sigurno ne onim koji su pametovali, furali neko svoje misljenje i ometali put ka rjesenju.

Najjace mi je to sto su vakcine ocigledno rijesile problem i ako ne bude neugodnih iznenadjenja, to je to. Potpuno logicno, znalo se od prvog dana gdje je izlaz. A ‘naucnici’ i dalje trube svoje. Ocekujem uskoro zaokret u filozofiji kao onaj kad su prestali pricati o 5G, pa prestali pricati da virus ne postoji... sad je vrijeme za nesto novo

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 01 avg 2021, 13:25

admin je napisao/la:
01 avg 2021, 12:58
Pa ne sire jednako.

Kako su izgubili kompas ako stvari u zemljama koje su dovoljno vakcinisale funkcionisu?

Cilj je bio da se skroz smanji broj mrtvih a zivot vrati u normalu. Mjere se postepeno ukidaju, cijela Evropa neracunajuci nevakcinisanu Rusiju po 200tinjak mrtvih dnevno. To ocigledno ide i treba zahvaliti nauci, vakcini i ljudima koji su se vakcinisali, sigurno ne onim koji su pametovali, furali neko svoje misljenje i ometali put ka rjesenju.

Najjace mi je to sto su vakcine ocigledno rijesile problem i ako ne bude neugodnih iznenadjenja, to je to. A ‘naucnici’ i dalje trube svoje. Ocekujem uskoro zaokret u filozofiji kao onaj kad su prestali pricati o 5G, pa prestali pricati da virus ne postoji... sad je vrijeme za nesto novo
Po onome što sam čitao od CDC-a mogu da prenose jednako virus jer istu količinu virusa mogu da imaju. Koliko znam cilj je bio zaustaviti pandemiju a to vakcine ne rade i ne mogu uraditi, ne može se reći da smo riješili problem 500-600 hiljada novozaraženih na dnevnoj osnovi. Kratkoročno jesmo riješili ali dugoročno nismo jer pitanje je vremena kad će se pojaviti novi soj koji će neutralizovati vakcinu.

Damir Dzumhur!!!!

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 01 avg 2021, 13:31

Unofficialpage je napisao/la:
01 avg 2021, 13:25
admin je napisao/la:
01 avg 2021, 12:58
Pa ne sire jednako.

Najjace mi je to sto su vakcine ocigledno rijesile problem i ako ne bude neugodnih iznenadjenja, to je to. A ‘naucnici’ i dalje trube svoje. Ocekujem uskoro zaokret u filozofiji kao onaj kad su prestali pricati o 5G, pa prestali pricati da virus ne postoji... sad je vrijeme za nesto novo
Po onome što sam čitao od CDC-a mogu da prenose jednako virus jer istu količinu virusa mogu da imaju. Koliko znam cilj je bio zaustaviti pandemiju a to vakcine ne rade i ne mogu uraditi, ne može se reći da smo riješili problem 500-600 hiljada novozaraženih na dnevnoj osnovi. Kratkoročno jesmo riješili ali dugoročno nismo jer pitanje je vremena kad će se pojaviti novi soj koji će neutralizovati vakcinu.
Mogu i da umru, ali se rijetko desi.

‘Mogu’ i ‘zaista prenose’ nije ista stvar.

Ako pratis zapadnu evropu, vidjeces da su zarazeni u padu.
Tih 500-600.000 sada su vecinom u zemljama koje nisu vakcinisale. Stvari idu u dobrom pravcu, naravno, moguce je i to sto ti kazes i sasvim sigurno niko nece gumicom obrisati koronu, ali mnogo ljepse je znati da imamo cime da se borimo, u odnosu na onu situaciju od prije godinu dana

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 01 avg 2021, 14:00

U prenosnost virusa spada i vrijeme koje virus bude u domacinu, ne samo da li je virus u domacinu ili nije. Nije isto ako virus bude u covjeku 6, ili 8 dana, ovo dan, dva razlike je puno kad se gleda nastanak i sirenje epidemije ili pandemije. Ko je vakcinisan moze biti zarazen i moze biti prenosnik, to nek je jasno, ali ono sto vakcinisana osoba ima a to nema nevakcinisana je brz odgovor tijela, krace vrijeme oporavka i generalno manje rizika po zdravlje. Vakcina nije carobni stapic, i niko to i ne kaze da jeste niti je kad govorio, vec jedan mehanizam borbe protiv pandemije koji skracuje vrijeme izlaganja virusu i skracuje opcije virusu da se siri. Vakcine ce spasiti mnoge ljude, to je jasno.

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 01 avg 2021, 14:08

To je sve apsolutno tacno i okej. Medjutim ono sto nije okej je diskriminacija da vakcinisani moze putovati a nevakcinisani se mora testirati iako oboje prenose virus. Ovaj prvi eto malo krace ima virus u sebi ali je i dalje realna opasnost. Trebaju ili svi moci putovati ili svi raditi test. Ovako je nelogicno dok god i vakcinisani moze prenositi i cista diskriminacija odnosno prisilno vakcinisanje ljudi da bi mogli se kretati slobodno.

Ostalim aspektima vakcine sve 5 i sve podrzavam.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 01 avg 2021, 14:23

Nije diskriminacija iz nekoliko razloga: puno brze ili efikasnije ce nevakcinisani zaraziti druge nego sto ce to vakcinisani i generalno manje su sanse da vakcinisani nosi duze patogen od onih koji nisu, i manje ce biti na teretu zdravstva. I sad bi ti one koji su otisli da se vakcinisu, dobili vakcinu i generisali neka antitijela stavio u ravan onih koji nisu nista od toga. Diskriminacija bi bila i prema meni koji sam se vakciniso, ucinio konkretan korak u sprecavanju pandemije i onda da opet radim testove i trosim se, a neko nije mrdno qrcem i sere o vakcinama i isto. Ne moze bit isto niti ce kad biti. (Druga je sad prica ako se nema vakcina, kao sto je kod nas slucaj ili neko iz zdravstvenih razloga ne smije da se vakcinise, ali o njima nikad i ne govorimo)

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 01 avg 2021, 14:23

admin je napisao/la:
01 avg 2021, 13:31

Tih 500-600.000 sada su vecinom u zemljama koje nisu vakcinisale. Stvari idu u dobrom pravcu, naravno, moguce je i to sto ti kazes i sasvim sigurno niko nece gumicom obrisati koronu, ali mnogo ljepse je znati da imamo cime da se borimo, u odnosu na onu situaciju od prije godinu dana
Delta soj mijenja igru totalno, jednostavno obe skupine ljudi jednaku količinu virusa zadržavaju u sebi, u nazalnom dijelu, i kao takvi skoro pa jednako prenose virus. To je CDC objavio.

Vidimo ogromne brojeve u zemljama sa visokom stopom vakcinisanih. U Izraelu su skoro svi vakcinisani i sasvim je logično da je najviše zaraženih među vakcinisanim. I tu vidimo snagu vakcine, veliki brojevi ali hospitalizacija mala.

A ako kažemo da je većina zaaženih u zemljama koje nisu vakcinisale onda imamo kontradiktornost jer opet imamo malu stopu hospitalizacije uprkost tome što nisu vakcinisali ljude.

Da se razumijemo, ja nisam protiv vakcine ni 1%, čekam svoj red i mene strašno nerviraju ljudi koji osporavaju uspješnost nauke, ali ima nekih glupih stvari koje nemaju logike. A jedna od tih je da vakcinisani ne trebaju test a mogu da šire virus kao i nevakcinisani, možda nevakcinisani malo više šire.

Damir Dzumhur!!!!

hlive
Kontakt:

Post Postao/la hlive » 01 avg 2021, 14:33

Eo recimo primjer sa ovih utakmica UEFA Con L. Ili bilo koje UEFA ne priznaje vakcinu. Odnosno ne mozes biti prisutan u Zoni 1 bez obzira jesi primio 2 doze i je li imas te potvrde. I dalje moras imat neg pcr test

Inače zena od rođaka mi, Njemica, nakon druge doze Moderne obolila. Borili joj se za zivot. Trenutno je u kolicima.

Ne prođe svatko jednako s vakcinom. Jbg
It's better when it's live

fera
Kontakt:

Post Postao/la fera » 01 avg 2021, 14:36

Unofficialpage je napisao/la:
01 avg 2021, 14:23
admin je napisao/la:
01 avg 2021, 13:31

Delta soj mijenja igru totalno, jednostavno obe skupine ljudi jednaku količinu virusa zadržavaju u sebi, u nazalnom dijelu, i kao takvi skoro pa jednako prenose virus. To je CDC objavio.

Vidimo ogromne brojeve u zemljama sa visokom stopom vakcinisanih. U Izraelu su skoro svi vakcinisani i sasvim je logično da je najviše zaraženih među vakcinisanim. I tu vidimo snagu vakcine, veliki brojevi ali hospitalizacija mala.

A ako kažemo da je većina zaaženih u zemljama koje nisu vakcinisale onda imamo kontradiktornost jer opet imamo malu stopu hospitalizacije uprkost tome što nisu vakcinisali ljude.

Da se razumijemo, ja nisam protiv vakcine ni 1%, čekam svoj red i mene strašno nerviraju ljudi koji osporavaju uspješnost nauke, ali ima nekih glupih stvari koje nemaju logike. A jedna od tih je da vakcinisani ne trebaju test a mogu da šire virus kao i nevakcinisani, možda nevakcinisani malo više šire.
Ni meni to nema smisla ako je istina naravno da vakcinisani prenose u istoj mjeri. Zasto njima onda ne treba testiranje? Ok mi je i da se ljudi vakcinisu samo da bi zastitili sebe od tezih simptoma ali onda tu pada u vodu ona prica o zastiti drugih.
Ako je istina to sto se pise onda je situacija jos gora jer ce ovi koji se ne kontrolisu slobodno siriti virus a uvedi im testiranja ljudi gube jedan od najvecih motiva za vakcinaciju jer vecina koje poznajem kazu da su se vakcinisali da ne bi morali raditi pcr gdje god krenu.
Kod mene je zena od astre vec par dana prilicno lose ima bas visoku temperaturu losije mi se cinila nego kad smo covid imali pa sam ja odlucio sacekati neku drugu vakcinu :-)
Po meni se i dalje ima smisla vakcinisati ali samo da bi zastitio sebe.
You are someone else I am still right here

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 01 avg 2021, 14:43

Glupe stvari i bez logike mogu biti samo u mjerama kako politickim tako i u mjerama kriznih stabova koji se bore protiv pandemije. Ili, glupost ili manjak logike moze doci iz selektivnog odabira pojava koje se posmatraju (ne znamo sve slucajeve niti je to moguce individualno). Glupost ili manjak logike ne moze biti u nauci ili naucno istrazivackom radu. Te dvije stvari treba razgraniciti. Traziti mane u jednom (mediji, politika, mjere...) i to preslikavati na nauku i naucni rad nije ok. Ljudi nece da se vakcinisu ili nema vakcina za masovno, i onda kad virus zavlada opet, ljudi krivnju bacaju ka vakcinama ili nauci. Drugo, ovo podrucje i ovaj slucaj je nesto novo za nas sve, sve se otkriva i uci u hodu, katkad mjera prethodi nauci, katkad nauka mjerama ili odgovoru na pandemiju. U tom slucaju generalna logika ii zakon u svemu ovome se ne moze naci. To je inace problem indukcije, zakljucivanje na osnovu nekih pojedinacnih slucajeva kakav je opci zakon. To ne smijemo raditi. I onda se iz razlicitih interesa ili agendi ta "nelogicnost" zavodi kao neki plan ili zavjera ka necemu.

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 01 avg 2021, 14:45

sljivo je napisao/la:
01 avg 2021, 14:23
Nije diskriminacija iz nekoliko razloga: puno brze ili efikasnije ce nevakcinisani zaraziti druge nego sto ce to vakcinisani i generalno manje su sanse da vakcinisani nosi duze patogen od onih koji nisu, i manje ce biti na teretu zdravstva. I sad bi ti one koji su otisli da se vakcinisu, dobili vakcinu i generisali neka antitijela stavio u ravan onih koji nisu nista od toga. Diskriminacija bi bila i prema meni koji sam se vakciniso, ucinio konkretan korak u sprecavanju pandemije i onda da opet radim testove i trosim se, a neko nije mrdno qrcem i sere o vakcinama i isto. Ne moze bit isto niti ce kad biti. (Druga je sad prica ako se nema vakcina, kao sto je kod nas slucaj ili neko iz zdravstvenih razloga ne smije da se vakcinise, ali o njima nikad i ne govorimo)
Vecina razloga koje si naveo nema nikakve veze sa temom o nelogicnosti dozvole vakcinisanom da putuje a zabrani nevakcinisanom. Evo ispada cak i da jednako prenose ili je razlika jako mala.

Kad dodamo cinjenicu da onaj vakcinisani 95% nema nikakvih simptoma i ide raznosi virus sirom evrope, a nevakcinisani ce imati neke simptome pa ce ostati kuci da lezi umjesto da putuje, onda ispada da je u kontekstu prenosenja virusa opasnija vakcinisana osoba jer nema simptome a ne radi testove.

Jedina stvar u vezi vakcine koja je totalni nonsense jeste ova diskriminacija u vezi putovanja, ulazaka u objekte i slicno kad su vakcinisani cak i veca prijetnja kod novih sojeva.

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 01 avg 2021, 14:50

Jedino objasnjenje ove diskriminacije u putovanjima moze lezati u tome da se nagrade ljudi koji se vakcinisu i potaknu na vakcinaciju. Logike u kontekstu sirenja ili nesirenja virusa nema nikakve.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 01 avg 2021, 14:57

Vakcinisani i nevakcinisani u kontekstu pandemije, bolesti, prenosenja bolesti, uticaja na svoje ili zdravlje drugih i uticaja na zdravstvo nikad nece biti isto. Nikad, pa da je razlika u jednom virusu. Cini mi se da su antivakseri jedva docekali ovaj delta soj da bi dokazali neka svoja pogresna uvjerenja i stavove. A cak i za delta soj postoji razlika izmedju vakcinisanog i nevakcinisanog.

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 01 avg 2021, 15:19

sljivo je napisao/la:
01 avg 2021, 14:57
Vakcinisani i nevakcinisani u kontekstu pandemije, bolesti, prenosenja bolesti, uticaja na svoje ili zdravlje drugih i uticaja na zdravstvo nikad nece biti isto. Nikad, pa da je razlika u jednom virusu. Cini mi se da su antivakseri jedva docekali ovaj delta soj da bi dokazali neka svoja pogresna uvjerenja i stavove. A cak i za delta soj postoji razlika izmedju vakcinisanog i nevakcinisanog.
Ko je rekao da su isti u kontekstu pandemije? Govorim u kontekstu putovanja. Istu opasnost predstavljaju i jedni i drugi a jedni se trebaju testirati a drugi ne trebaju. Nema se tu sta raspravljati, cinjenica. Vakcinisani su veca opasnost po okolinu kada putuju jer ne rade test i nemaju simptome. Privilegije dobijaju samo kao podsticaj za vakcinisanjem odnosno kao nagradu sto su to uradili.

Dok se mislilo da ne prenose virus, tad sam postovao takvu mjeru.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.