Džanan Musa

Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,nerminh74

minimalisticki
Kontakt:

Re: Džanan Musa

Post Postao/la minimalisticki » 23 jul 2021, 15:27

lumani je napisao/la:
23 jul 2021, 12:23
minimalisticki je napisao/la:
23 jul 2021, 11:44
lumani je napisao/la:
23 jul 2021, 10:03
[*]

Normalno da ce igrati i dalje je iza Jusufa drugi igrac.
Musa je prilčno grohno tako da reći da je on drugi igrač se zasniva na nekim dostignućima iz prošloti kao što je U16 ili boravkom u NBA. Boravak je krasna riječ koja opisuje njegov angažman u Netsima. Isto tako je boravio u Efesu, tako da ne znam na koji način se odnosi ta tvrdnja. Za to vrijeme, dok je on boravio u Netsima i Efesu, neki drugi igrači su unaprijedili svoju igru, poput Gegića, Atić je bio lider repke u kvalifikacijama, Kamenjaš uskrsnuo...on sada može biti samo jedan od 12 istih ili sličnih. Prošlo je vrijeme njegove 'dominacije'.

Musa je i dalje boljih od ostalih ...a to ce ti vrlo brzo dokazati..da,Gega je napredovao u ABA 2 ligi ;)
Bolje je i napredovati u A2 ligi pa doći do A1, nego nazadovati od Netsa do ekipe koja je ušla u prvu ligu Španije. Znači barem 6 ekipa iz A1 je bolje od njih.

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 23 jul 2021, 16:09

imaće jarana tamo, neki rašid mahalbašić (ko god to bio) je potpisao za breogan

Drape
Kontakt:

Post Postao/la Drape » 23 jul 2021, 16:16

jestamaji je napisao/la:
23 jul 2021, 16:09
Mahalbašić je košarkaš koji je ubacio najviše poena za Austriju.

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 23 jul 2021, 16:22

lumani je napisao/la:
23 jul 2021, 14:40
Ne igra kod nas niko odbranu ,sem Nurka,Adina..sve ostalo je prosjek ili ispod...Musa igra napad dovoljno dobro da je odbrana sasvim OK..Samo se sjeti Duska i ostalih sve se gradilo oko Muse...
Uopste ga ne poredim s drugim igracima, pricamo o Musinom tijelu koje je itekako razlog njegove uzasne odbrane. Iako, porediti odbranu koju igra npr. Gegic, Atic, Lazic (a eto ispade da su i oni tu negdje s Musom) na tim pozicijama 2-3 je kao porediti nebo sa zemljom. U prevodu - nemoguce.

Felixians4
Kontakt:

Post Postao/la Felixians4 » 23 jul 2021, 16:36

Nikada njemu obrana problem bila nije. Tako su za Hezonju pričali da će obranom i playmakingom kupiti povjerenje, a izabran 5pickom na račun šuta,atletike,scoringa.

On u Europi bez beda može biti prihvatljiv defender na weaksideu, tu i tamo da se kocka i u tranziciji odmah do poena... Nije odveć eksplozivan,al nije ni blato. Nejak je,al visok. Izletio je iz tračnica zbog kombinacije loših postotaka šuta,vjerojatno nedovoljnog rada na sebi i lošeg govora tijela,sigurno ne zbog obrane.

minimalisticki
Kontakt:

Post Postao/la minimalisticki » 23 jul 2021, 16:47

Treba ga utovit ko vola, da dobije do 15 kila, pa onda nek radi na sebi.

dnalydal2
Kontakt:

Post Postao/la dnalydal2 » 23 jul 2021, 16:58

To mu je otprilike i jedini put kojim bi mogao da postane solidan evropski igrač. Da dobije na masi i snazi i da luđački radi na šutu i pikenrol odbrani pa da igra modernu četvorku, čak i small ball peticu. Dati mu loptu u ruke da ti gradi napad je čisto samoubistvo i to je moglo da prođe u omladinskoj konkurenciji i kad mu je bilo 17 godina, pa ajde da ga istrpiš... Sada sigurno više ne.

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 23 jul 2021, 17:02

Felixians4 je napisao/la:
23 jul 2021, 16:36
Nikada njemu obrana problem bila nije. Tako su za Hezonju pričali da će obranom i playmakingom kupiti povjerenje, a izabran 5pickom na račun šuta,atletike,scoringa.

On u Europi bez beda može biti prihvatljiv defender na weaksideu, tu i tamo da se kocka i u tranziciji odmah do poena... Nije odveć eksplozivan,al nije ni blato. Nejak je,al visok. Izletio je iz tračnica zbog kombinacije loših postotaka šuta,vjerojatno nedovoljnog rada na sebi i lošeg govora tijela,sigurno ne zbog obrane.
Sta sad da pricam s tobom kad sam odgledao sigurno 90% svih Musinih utakmica od kako igra kosarku, a bile su u TV prenosu?

Bio sam se malo utjesio da je u NBA popravio odbranu, medjutim u ono malo minuta sto je dobio u Efesu u TURSKOJ ligi protiv nekakvih Sporova me brzo demantovao.

DaVinci
Kontakt:

Post Postao/la DaVinci » 23 jul 2021, 17:46

Drape je napisao/la:
23 jul 2021, 16:16
jestamaji je napisao/la:
23 jul 2021, 16:09
Mahalbašić je košarkaš koji je ubacio najviše poena za Austriju.
A mog'o je i za nas ubacit' koji da ga nisu nekad davno nasi izlevatili ... :zviz:
'Jesil spreman da prihvatis da je BiH zadnja rupa na svirali, nedonosce, ludnica otvorenog tipa, moneta za potkusirivanje prolazis sigurno. Ako smatras drugacije ima forum pa se prijavi tamo' by BobRock

Felixians4
Kontakt:

Post Postao/la Felixians4 » 23 jul 2021, 18:31

Federer17 je napisao/la:
23 jul 2021, 17:02
23 jul 2021, 16:36

Sta sad da pricam s tobom kad sam odgledao sigurno 90% svih Musinih utakmica od kako igra kosarku, a bile su u TV prenosu?

Bio sam se malo utjesio da je u NBA popravio odbranu, medjutim u ono malo minuta sto je dobio u Efesu u TURSKOJ ligi protiv nekakvih Sporova me brzo demantovao.
pa šta da pričaš kad nisi razumio da sam i napisao da je njemu obrana "nebitna". Nije on pao na testu u NBA i Efesu zbog obrambenog dijela. Njemu je trebao spot up šut i krvavi rad da bi na tim razinama zaradio prvotno povjerenje s obzirom na ulogu pa minute,a to nije pružio i zato je out. Dakle,njemu je problem so far NAPAD i što tu nije prenio talent. Obranu podnošljivo bez ikakvog problema igrati može u Europi.

minimalisticki
Kontakt:

Post Postao/la minimalisticki » 23 jul 2021, 19:34

dnalydal2 je napisao/la:
23 jul 2021, 16:58
To mu je otprilike i jedini put kojim bi mogao da postane solidan evropski igrač. Da dobije na masi i snazi i da luđački radi na šutu i pikenrol odbrani pa da igra modernu četvorku, čak i small ball peticu. Dati mu loptu u ruke da ti gradi napad je čisto samoubistvo i to je moglo da prođe u omladinskoj konkurenciji i kad mu je bilo 17 godina, pa ajde da ga istrpiš... Sada sigurno više ne.
:thumbup:

Ghuraba

Post Postao/la Ghuraba » 23 jul 2021, 20:12

Jedan dodje i izmislja toplu vodu izjavom da su mu prethodne ekipe prvo trazile da pokaze ono sto ima, pa tek onda da pokusa izgraditi ono sto trenutno nema, a drugi ga gura na peticu u small ball petorci. To je isto da se Campara spusti u niski post i pokusa izgurati Nurkica.

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 23 jul 2021, 21:09

23 jul 2021, 18:31
pa šta da pričaš kad nisi razumio da sam i napisao da je njemu obrana "nebitna". Nije on pao na testu u NBA i Efesu zbog obrambenog dijela. Njemu je trebao spot up šut i krvavi rad da bi na tim razinama zaradio prvotno povjerenje s obzirom na ulogu pa minute,a to nije pružio i zato je out. Dakle,njemu je problem so far NAPAD i što tu nije prenio talent. Obranu podnošljivo bez ikakvog problema igrati može u Europi.
Pa valjda se u Musinom slucaju cilja na Euroligu u neko dogledno vrijeme. S losom odbranom, kakva je trenutno i sve vrijeme u njegovoj karijeri, tesko da ce ga ijedan ozbiljan EL tim uzeti u svoj roster. Dzaba i korektan napad, ako ces po pravilu biti probijen u odbrani, nadjacan u skoku itd. Kazem da sam se poprilicno razocarao gledajuci ono sto je odigrao u Efesu (mislim na odbranu), kada su ga kojekakvi anonimusi prolazili kao kroz sir. Mozda uzorak utakmica nije dovoljamn, mozda ima neki razlog zasto je tako bilo, ali odbrana se igra dobro ili lose bez obzira na sve.

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 23 jul 2021, 23:24

23 jul 2021, 15:27
lumani je napisao/la:
23 jul 2021, 12:23
23 jul 2021, 11:44

Musa je prilčno grohno tako da reći da je on drugi igrač se zasniva na nekim dostignućima iz prošloti kao što je U16 ili boravkom u NBA. Boravak je krasna riječ koja opisuje njegov angažman u Netsima. Isto tako je boravio u Efesu, tako da ne znam na koji način se odnosi ta tvrdnja. Za to vrijeme, dok je on boravio u Netsima i Efesu, neki drugi igrači su unaprijedili svoju igru, poput Gegića, Atić je bio lider repke u kvalifikacijama, Kamenjaš uskrsnuo...on sada može biti samo jedan od 12 istih ili sličnih. Prošlo je vrijeme njegove 'dominacije'.

Musa je i dalje boljih od ostalih ...a to ce ti vrlo brzo dokazati..da,Gega je napredovao u ABA 2 ligi ;)
Bolje je i napredovati u A2 ligi pa doći do A1, nego nazadovati od Netsa do ekipe koja je ušla u prvu ligu Španije. Znači barem 6 ekipa iz A1 je bolje od njih.

I sta je bolje igrati protiv 6 solidnih ili 12 solidnih ;) Decko je otisao U najjacu ligu i kraj price,na njemu da pokaze hoce li iskoristiti minutazu(kladim se sa svima da hoce!)

Felixians4
Kontakt:

Post Postao/la Felixians4 » 23 jul 2021, 23:25

Pa uzeo ga je NAJOZBILJNIJI VEĆ, prvak Europe! Evo gledam i napredne brojke, čak i u nba, i u playoffu to što je dobio, defanzivno je OK,iznad očekivanja. Problem je napad. Skakački isto OK,u G Ligi na 8,5 skokova bio za pola sata. Šta si gledao u Efesu? U Euroligi ima 10-ak minuta, u ligi neozbiljni suparnici manje-više koje su polurerezervisti rješavali,score 7-1 s njime,dobre brojke.

On mora biti na 12-13 poena minimalno uz bar 30 % za 3. Ima s kim igrati, slažu baš poentersku ekipu s puno talenta,potrebno je da iskaže zrelost i otključa talent. On može biti triple threat napast i u Endesi za gro ekipa. Agresivnost,iznuđivane slobodnih,kreacijaz a druge,floateri, eurostep - on to sve ima u arsenalu.

A obranu će trener već nekako pokriti , 1 v 1 on niti će biti zadužen vjerujem za glavne strijelce preveć, tu je dovoljno samo da ne ispada blesav off the ball.

Swanfilter
Kontakt:

Post Postao/la Swanfilter » 23 jul 2021, 23:42

Ima u Musi kuveta za mnogo vise od ozbiljne kosarke sigurno.

Uz onakvog menadzera praviti onako pogresne transfere, meni bas nije jasna ta prica od samog pocetka. Od one Cedevite gore opcije nije moglo biti. Odlazak u NBA nakon Cedevite ne treba ni spominjati.

Problem je njegova nezrelost, nedoraslost cijeloj situaciji. Valjda je ovim osrednjim transferom samog sebe uvjerio koliko je grijesio

Da je imao minute u NBA, dam glavu da bi se davio i tamo kao i sa Mirzom ...

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 24 jul 2021, 00:48

23 jul 2021, 23:25
Pa uzeo ga je NAJOZBILJNIJI VEĆ, prvak Europe! Evo gledam i napredne brojke, čak i u nba, i u playoffu to što je dobio, defanzivno je OK,iznad očekivanja. Problem je napad. Skakački isto OK,u G Ligi na 8,5 skokova bio za pola sata. Šta si gledao u Efesu? U Euroligi ima 10-ak minuta, u ligi neozbiljni suparnici manje-više koje su polurerezervisti rješavali,score 7-1 s njime,dobre brojke.

On mora biti na 12-13 poena minimalno uz bar 30 % za 3. Ima s kim igrati, slažu baš poentersku ekipu s puno talenta,potrebno je da iskaže zrelost i otključa talent. On može biti triple threat napast i u Endesi za gro ekipa. Agresivnost,iznuđivane slobodnih,kreacijaz a druge,floateri, eurostep - on to sve ima u arsenalu.

A obranu će trener već nekako pokriti , 1 v 1 on niti će biti zadužen vjerujem za glavne strijelce preveć, tu je dovoljno samo da ne ispada blesav off the ball.
Vec si sam sebi dao odgovor: uzeo ga najozbiljniji klub u Evropi koji mu nije dao mjesto u rosteru za veliku vecinu utakmica u EL, nije mogao uci u igru ni na +20 zadnje 3 min meca, a tek da odigra ozbiljne minute, a tek neke minute u egalu... i onda nakon pola godine morao ici dalje. Meni to dosta toga govori. U domacoj ligi plej of utakmice nije igrao, a omjer od 7-1 s njim je potpuno irelevantan ako su prije toga imali 22-0.

Mani statistiku, nerijetko ne prikazuje realno stanje na terenu. Kazem ti da sam odgledao gotovo svaku njegovu utakmicu koja se mogla gledati i znam kako dise na parketu. Od Hrvatske lige, G lige, do par utakmica u turskom prvenstvu (jer ni tu nije igrao nista ozbiljno). Utakmice u NBA i ABA ligi da ne pominjem. Musa igra jako losu odbranu, a po mom misljenju glavni razlog toga je njegova snaga (nejak) i krhkost tijela/mrsav - sto je u uskoj vezi.

Meni ta cinjenica sto igrao losu odbranu protiv poluozbiljnih igraca upravo potvrdjuje ono o cemu pricam sve vrijeme, kako ce tek cuvati nekog top Amera iz Reala, Barse, Efesa? A kazem ti, u Turskoj su ga prolazili kao kroz sir i hvatali skokove s glave. Toliko sam se bio nervirao da ni 10+ poena (koliko je znao postici) nije bilo dovoljno da potisne taj gorak okus.

U NBA-u, za onih nekoliko utakmica koliko je ulazio nakon nekih 5-6 min u prvoj cetvrtini (nekad mozda cak i kao prva izmjena) odbrana je bila (za mene) daleko iznad ocekivanog u pozitivnom smislu (naglasavao je to forumas @Chinaglia koliko se sjecam u vise navrata). To je bio glavni razlog zasto sam ocekivao da ce dolaskom u Evropu to biti jos izrazenije, s obzirom da su igraci na tim pozicijama 2-3 neuporedivo losiji. Medjutim, veliko razocarenje.

S predzadnjim pasusom se poprilicno slazem i tome se ako Bog da i sám nadam. Daleko od toga da sam (iako se postavlja pitanje ko sam ja :mrgreen:) 'digao ruke' od Muse, niti imam i najmanji cilj omalovaziti ga. Vidjet cemo sta ce na kraju biti, ali mora raditi na mnogim stvarima. Meni se ne svidja sto u njegovoj igri ne postoji skok-sut s nekih 3-4 metra od kosa. Dribling, prednja/zadnja promjena, ili eventualno nakon bloka i skok-suk s te (polu)distance. Nesto sto Bogdan Bogdanovic radi kao iz udzbenika. Sva igra mu se svodi na klasicni prodor (citaj lijevi, jer desni uradi jednom u 5 utakmica) ili flouter - pricam na postavljenu odbranu. Desna ruka isto nikako, nerijetko ima otvorenu tu stranu ali ne smije ni pomisliti da krene u prodor, pa cesto izbacuje nekakve pasove, ili ide na lijevu gdje je vec zatvoren.

Najiskrenije bih volio da me demantuje vec u prvim utakmicama i pokaze da mu je odbrana na zavidnom nivou.

Felixians4
Kontakt:

Post Postao/la Felixians4 » 24 jul 2021, 10:54

Upravo to govori da NE ZNAMO kakav je na euroligaškoj sceni. Ono, ako je ko tinejdžer bio viša klasa u top6-7 liga Europe i u Eurocupu, sigurno može biti najmanje rotacijski igrač Eurolige sve da je malo i nazadovao(što nije nemoguće, u biti ko da je izgubio 2-3 krucijalne godine).

Neću maniti statistiku,rijetko me prevari. Pa i da igra tako lošu odbranu, "nebitno". Njegov problem je napad i što u napadu nije isporučio ništa.

To da, nije unaprijedio mane još iz Cedevite(premda recimo jedno vrijeme je proširio range i poboljšao mehaniku s trice, no u NBA je to bilo jako loše) i definitivno će mu u tom smislu pomoći da oni ne igraju Europu - To su u Megi odabrali,jednom su probali Liga Prvaku, i po njima se na treningu i individualnim radom napreduje više u tim mladim godinama nego kad igrač svaka 2-3 dana,a nisi još definiran igrač fizički ni tehnički.

Ne mora odbrana biti na zavidnom nivou nego napad. A obrana je bitnije da nauči sheme i da se trudi te bude solidan team branič,dovoljno,posebno za daljnji tok karijere.

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 24 jul 2021, 11:35

24 jul 2021, 10:54
Upravo to govori da NE ZNAMO kakav je na euroligaškoj sceni.
Onda jos manje znamo kakav sam ja na euroligaskoj sceni, jer nemam ni tih 10 min koliko je Musa odigrao. Mozda bih bio od pomoci kakvoj ekipi... :think: Evo, nudim se Barseloni!

Felixians4
Kontakt:

Post Postao/la Felixians4 » 24 jul 2021, 11:39

Federer17 je napisao/la:
24 jul 2021, 11:35
24 jul 2021, 10:54
Upravo to govori da NE ZNAMO kakav je na euroligaškoj sceni.
Onda jos manje znamo kakav sam ja na euroligaskoj sceni, jer nemam ni tih 10 min koliko je Musa odigrao. Mozda bih bio od pomoci kakvoj ekipi... :think: Evo, nudim se Barseloni!
Bezvezan sarkazam

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: bordobijeli i 4 gosta.