Što se tiče polufinala, znači Novak i 3 debitanta. Konkurencija na travi je značajno slabija u odnosu na šljaku, pa zbog toga je i čitav turnir slabijeg kvaliteta u odnosu na RG, razumno zato što mladići još uvijek jedva da se znaju kretati na travi. Polufinalisti su redom 99. 97. i 96. godište što nam daje zaključak da je smjena generacija u tenisu već uveliko odrađena. Izraz next-gen se može zamijeniti terminom now-gen. Postoji jedan problem, a to je ovaj vanzemaljac koji ne planira stati, a nažalost po njih i dalje je fizički sposoban držati najveći nivo te sve dok je tako bit će najbolji. Igrački, tehnički i mentalno je 3 levela iznad bilo kojeg klinca.
Shapovalov je odličan kompletan turnir. Odgledao sam skoro sve njegove mečeve i baš baš me impresionirao. Može se sada ispisati roman o njegovom tenisu, manama i vrlinama. Popravio je kretanje, defanzivu i bekend a servis je vazda bio nezgodan. Bekend je najviše popravio, koristi i slajs što protiv Novaka može dati određeni rezultat. I sad tako dalje... roman bi se ispisao, a zaboravi reć da mu je na kraju protivnik ova budaletina, i džaba sam trošio slova na tastaturi

Čovjek koji je u stanju eksploatisat svaki nedostatak protivnika, i onaj najmanji. Pronaći način da te izbaci iz komforne zone i ubaci u mašinu gdje ćeš biti natjeran da se ili samoubiješ neiznuđenim greškama ili dopustiš njemu da te razvlači ko špagu po terenu, crta vinere i iznudi ti 300 grešaka

Shapovalov i dalje ima tendenciju da griješi u serijama, da ga muči forhend s vremena na vrijeme, a mislim da je to na ovom nivou nedopustivo. I koliko god bio dobar, a fakat jeste, skoro nemoguće je naći slučaj u kojem pobjeđuje u petak. Morao bi servirati kao Sampras kompletan meč, minimalno griješiti, dočekati lošiji dan Novaka... sve je to u domenu teško će se desiti.
Ovo drugo polufinale je kudikamo zanimljivije a posebno jer imamo sudar totalno različite filozofije tenisa. Beretini je udarač, s fantastičnim forhendom i još boljim servisom, igrač koji gotivi first strike tenis a ovamo je čovjek koji vole razmjene i duže poene, koji se fantastično kreće i koji ima baš dobru defanzivu. Tako da nije teško zaključiti ko će ići po poene. rizikovati i tražiti vinere, a ko će čekati greške. Hurkacz je 196 visok, servira odlično i šta me najviše kod njega impresionira je činjenica da je hladan ko špricer. Sinoć 15.000 ljudi ti zviždi, a on ne je.be živu silu, obrisa s nulom RF-a u trećem setu, nenormalno nešto. Zna šta radi, koliko može i ne pretjeruje u nekoj atraktivnosti. Ne trudi se da impresionira masu jer ovaj tenis koji igra možda jeste smarački, ali se pokazao kao izuzetno efikasan(Endi Mari za sirotinju

) . Žabar će morati miksati, slajs, skraćivati, izlaziti na mrežu, raditi sve da bi osigurao nepredvidivost u poenu jer najmanje šta želiš je upuštati se u neke mrtve relije, i siguran sam da će s takvim stavom i izaći na teren. Ako ništa ovaj meč bi morao biti daleko neizvjesniji po pitanju finaliste Wimbledona.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase