Postao/la Los_Blanos2 » 18 jan 2011, 11:43
Plišek: Džeko može napraviti još dva velika transfera
Jiri Plišek, trener koji je u Željezničaru primijetio Edina Džeku, mišljenja je da je prelazak u Manchester City tek odskočna daska koja će našega reprezentativca lansirati u sam vrh europskog i svjetskog nogometa.
Na Plišekovu preporuku, češke Teplice kupile su Edina Džeku za svega 50,000 eura. Podsjetimo, na Grbavici su se tada smijali češkom stručnjaku…
- Ma i u Češkoj su se smijali kada sam govorio da će Edin biti svjetski as, ali brzo ih je on sam uvjerio da griješe. Džeko je imao sve predispozicije, bilo je potrebno samo da radi. Na samom početku, kada sam došao u Želju i vidio njegove rezultate na testovima, odstranio sam ga iz ekipe rekavši mu da mora da radi kako treba ili će otpasti. On je vrlo inteligentan momak i brzo je shvatio da je sve to za njegovo dobro - prisjeća se Plišek u razgovoru za Dnevni avaz.
Džeko je prvih šest mjeseci u Češkoj proveo kod Plišeka u klubu Usti nad Labem, gdje je blistao, a onda je nastavio u istom tempu i u Teplicama. Idealan put za razvoj, ali Plišek smatra da se sve to moglo dogoditi i u Željezničaru.
- Edin bi došao do ovog nivoa i na Grbavici samo da su nas pustili da radimo. Njemu nije trebala Češka, mogao je iz Željezničara otići u Njemačku i donijeti klubu mnogo više novca tada, a i sada. Trebala mu je samo zdrava sredina koja će ga poštovati i sačekati da sazri kao igrač - govori Čeh.
Za njega ne postoji dilema može li Džeko blistati u Engleskoj kao što je u Njemačkoj.
- Kada je otišao u Wolfsburg, rekao sam, Edin može još više. Sada, kada je u Manchester Cityju, opet kažem, može još više, da napravi bar jedan ili dva velika transfera. On može igrati bilo gdje, ima tako izvrsne predispozicije, kondiciju, tehniku i glavu da ispoštuje svaku taktiku - ističe Plišek.
El mejor club del siglo XX Real Madrid C.F.
Raul artista siempre madridista
FK Željezničar
Podrška Papetu