Tristan10 je napisao/la: ↑21 jun 2021, 15:54
Mora se priznati da Ivkovic dobro komunicira, pragmatican, razumije situaciju i ponasa se u skladu sa mogucnostima. Najgore bi bilo kad bi ti dosao sada neki trener i rekao Zeljo je veliki klub, uvjek ide na titulu kao npr Krcmarevic. Doduse tad je na papiru i imao bolji izbor igraca pa je i mogao tako da komunicira, ali ipak. Nema mi nista gore kad ambicije nisu u skladu sa realnim mogucnostima, to nikome nije dobro donijelo. Treba covjeka podrzati.
Ivković se danas dosta osvrnuo na finansijski aspekt kluba. Baš često puta je apostrofirao da uprava ne smije izradit igrače za plate. Baš je brutalno iskren i direktan. Uglavnom evo dijelovi koji se tiču finansija, ovo sam našao na netu gdje je malo detaljnije preneseno nego na većini portala:
Ja sam bio igrač i samim tim pošto sam bio igrač, neću prevariti igrača, a uz iskustvo kad prevariš igrača jednom onda nije moguće nijednom vratiti povjerenje. U razgovoru sa Upravom kluba, dogovorili smo se za dinamiku rješavanja problema prema igračima. Nezadovoljan igrač koji nema uslove da može normalno funkcionisati je loše za sve. Došli smo do zaključka da se jedan dio obaveza riješi kako smo se dogovorili, vjerujem da će to biti ispoštovano, ako ne bude onda smo u problemu. Ja sam došao pomoći, treba pomoć od svih ljudi u klubu.
Postoji jedno, ili izvršavamo obaveze i dogovore, ako ne izvršavamo onda ja tu nemam šta raditi. Ultimatum - to je jako teška riječ, mi smo razgovarali o dinamici rješavanja problema. Igraču možeš sve napraviti, ali nemoj obećati ako nema. Na njemu je hoće li to prihvatiti ili neće, ali mora se napraviti plan po kojem načinu će funkcionisati igrači koje ja određujem. Ne mogu ja pričati u ime predsjednika i direktora kluba, to je njihova stvar, ja želim da navijači budu uz klub, Navijači su ljudi koji žele da Željo bude ono što je bio, a Željo od 2013. nije to što je bio.
Zato uz svu njihovu ljubav prema klubu, ako nemaju razumijevanja prema klubu onda neće pomoći. Ja ću biti trener mjesec dana i doće novi, onda nismo ništa napravili. Mora se pustiti da prođe jedan određeni period da se vidi da li ima pomaka, ali ne ide sve u mjesec dana jer ja kada bih slušao sve moje prijatelje, a igrao sam sa velikim brojem igrača Želje, kada bih slušao šta pričaju o Želji, ja to smatram kao jednu vrstu izazova, da vidim šta mogu pomoći tim ljudima sa nekim svojim iskustvom da Željo dođe gdje je bio.
Nije lako, imate firme koje odlaze u stečaj, dođe stečajni upravitelj, moraš naći sponzora, moraš naći čovjeka koji daje lovu, a ko daje lovu on želi imati profit. Klub mora imati osnovne uslove, a to podrazumijeva da igrači imaju platu i normalne uslove.
- I u Milanu žele titulu, pa ih nema nigdje. Odustali su od Evrope, pa su igrali prvenstvo da osiguraju Ligu prvaka. Pritisak mi ne može niko staviti, ja ne mogu od igrača tražiti da budu prvi, ali ako oni to ne mogu, onda ja to neću. Nisam idiot.
- Ja sam dovoljno lud da prihvatim ovu ponudu. Svaki trener ima svoj način razmišljanja, ja sam konkretan i direktan, sve što imam reći, to ću reći ljudima u klubu, problemi se rješavaju kući, a ne van kuće. Da li ću biti trener dan, mjesec ili godinu, to zavisi o više stvari. Ja sam došao i razmišljam da ću ostati 100 godina, a mogu se spakovati i otići sutra, ali na korektan način. Ne ide, evo ruke i to je to. Imam iskustvo i znam živjeti u fudbalu, ne može me ništa iznenaditi, šta je danas istina, sutra je laž i obrnuto.
Željo je institucija, kultni klub, da vidim da li drugi ljudi imaju osjećaj da pomognu Želji u ovoj situaciji. Puno je tih stvari koje to pokreću, sad će doći navijači hvala Bogu ako bude sve okej, to je druga priča, Željo ima ogromnu snagu u navijačima, pola utakmica prethodne sezone bi navijači dobili, ne bi bili sedmi nego drugi ili treći. To je vojska, to je snaga i kada na to dodaš kvalitetu, puno je jednostavnije, a i finansijski jer navijači donose zaradu kluba. Bude oko 5-7 hiljada ljudi što je fantastična cifra što nemaju ni Dinamo, Zvezda, Partizan i ostali klubovi. Možda Hajduk ima. Ali zato ovi klubovi imaju druge stvari posložene.
Klub koji nema svoju omladinsku školu ne može opstati, nikad strani igrač nije donio lovu u klubu, nema drugog načina osim omladinskog pogona. Dinamov igrač u startu vrijedi pet miliona, a ovdje 500 hiljada. Razlika je u organizaciji kluba.
- Gana je poznata po vrlo dobroj kvaliteti igrača, imali su mlade igrače, bilo je dosta velikih igrača iz Gane. Rijeka ima ugovor sa Nigerijcima, pa su jedan ili dva zaigrali za Rijeku. Ako nema kvalitetu, nema tu šta raditi niko bez obzira na saradnju. Daj Bože da ima kvaliteta. Sve ćemo razmotriti, ja ne mogu procijeniti igrača za sedam dana, moram ga vidjeti kako se ponaša na treningu i kako na utakmici. Svi volimo igrača za utakmicu.