Nisi rekao, ali to je ta potka.Epidaurus je napisao/la: ↑16 jun 2021, 17:46Nit gdje pisem da smo nesposobni nit genetski hendikepirani. Kako si to uspio zakljucit ne bih znao. Mada o sposobnosti tj nesposobnosti celnika ovdasnih saveza najbolje govore kvaliteti liga ranije navedenih zemalja. Pogotovo ove nase koju bi najbolje bilo zakonom zabranit jer je sve samo ne sport.
Talenat o kojem ti pricas bi mogao samo usima mahat i svirat ku.rcu da nema vrhunske uslove za razvoj. Uostalom rad i uslovi za razvoj su glavni faktor hoce li se talenat razviti u igracinu ili u seoskog zonglera. Uostalom ti poput Rakitica, Ibre i slicnih su rodjeni i odrasli u drugim zemljama, ne znam po kojem osnovu oni vise pripadaju Hrvatskoj ili BiH koju nisu vidjeli kako treba nego Svicarskoj ili Svedskoj. Jedino po tom nacionalnom al taj faktor je toliko retrogradan i komican u 21om stoljecu gdje su nacije maksimalno izmijesane.
Bez coveka nema fudbalera. Stariji je covek od fudbalera na toj lestvici "zasluga".
A to sto ti jos uvek ne shvatas, shvatila je FIFA pre 50 godina kada je dozvolila emigraciji da nastupa za svoje matice i promenila pravilnik. A cilj te odluke je bio samo jedan: pospesiti medjunarodni fudbal, konkurentnost, pridobiti vise kvalitetnih reprezentacija. Istovremeno su "ukinuti" tzv. oriundi gde su Italijani i Spanci putem novca i platezne moci svojih klubova kupovali na desetine Brazilaca, Argentinaca i Urugvajaca i za svoju reprezentaciju. Rezultat takvih odluka bio je apsolutno pozitivan. Fudbal se razvio u vise zemalja i regija. Usledio je zlatni period 70-ih, 80-ih, 90-ih kada je izjednacenost kvalitetom bila nikada veca i nikada vise konkurenata za sam vrh na svetskim i evropskim prvenstvima. Danas se opet ide na koncentraciju kvaliteta u par zemalja, meni je licno to neatraktivno.