Znaci Kenin napad je Sparsova najbolje odbrana ... jos jedna genijalna taktika Sparsovaca ...Drape je napisao/la: ↑16 maj 2021, 11:02Nije glavni razlog zašto Kamenog nema na defanzivnom skoku koliko bi trebalo to što mu nešto fali, već što se u odbrani čuva faulova i gubitka energije. igra 35 minuta kao igrač oko kojeg se sve vrti u napadu, to je velika potrošnja. Da je protiv Splita bio fokusiran na defanzivne skokove, imao bi ih najmanje 10. U reprezentaciji je na četvorci imao Sulejmanovića, u Sparsu ima Orelika i Buzu koji su dobri skakači koliko je i Zaha dobar šuter.Federer17 je napisao/la: ↑15 maj 2021, 21:14S dosta napisanog se slazem (u kontekstu igre Sparsa), ali treba uzeti u obzir cinjenicu da je Spars vecinu utakmice znao igrati s igracima koji nemaju ni 190 cm. Prinudjen si cuvati dva igraca, jer su Zahiragic/Klavzar/Hasandic na skoku (a pojedini i generalno) igraci manje. Ne moram ni napominjati da oni nemaju klasicnu cetvorku u ekipi. Kada uz sve to dodas anemicnog i tromog Buzu, te sporog (sa 10 kg viska) Orelika (za igranje odbrane) i rotaciju od maksimalno 4 'postena' igraca - dobijes sta dobijes (ovih -20 na domacem parketu).
Najmanje je za takvo stanje kriv Kamenjas, iako definitivno ima i njegove krivice (prije svega za ofanzivne skokove protivnika). Pisao sam vec ovdje da ce njegov hendikep u visini, kracim rukama i neatleticizmu uveliko utjecati na dalji tok karijere, jer su to stvari koje ponajvise doprinose dobroj odbrani. Mozes biti inteligentan, nauciti braniti, ali dzaba kad si u odredjenim segmentima ogranicen. Da je visi 3-4 cm, uz duze ruke, bih bio ubijedjen da bi (uz Boziju pomoc) igrao minimum Euroligu i bio jedan od najboljih centara na Starom kontinentu. Ovako, vidjet cemo akoBogda.
Sto se tice generalno njegovih igara koje (je) pruza(o), ja sam i vise nego fasciniran. Momak ima tek 2-3 poteza u napadu (bez suta sa poludistance) i gotovo da nema utakmice u kojoj je podbacio, a igrao je protiv nekih centara koji su itekako respektabilni. Tako da, konstatacija o poluamaterskoj aba 2 ligi i (time) umanjivanje njegovih odlicnih partija, nikako nije na mjestu. Da ima jos za (na)uciti, toga je svjestan svako ko je dva puta pogledao kosarkasku utakmicu.