timpramosavePla je napisao/la: ↑28 apr 2021, 19:15
Brkooo je napisao/la: ↑28 apr 2021, 18:16
Zar fakat ima ljudi koji misle da je Muftic visok 184 cm.
Mali je visok oko metar i 60 i kusur centimetara. Ovoliki nedostatak visine je ogroman ali ogroman hendikep, koliko god ta rijec hendikep surovo zvucala. Pogledajte njegove utakmice kad je bio pionir i ovu sad protiv Olimpika. Razlika u visini i konstituciji tad i sad, skoro da i ne postoji. To je isto da neko u kosarci stavi covjeka od metar i 60 cm na poziciju centra. Mozda i moze ali u Mijanmaru..
Taj "hendikep" dovodi do niza problema. Ne moze uhvatiti centarsuteve. U ovoj ligi je kljucno imati golmana koji kupi centarsuteve jer se 90% igre i napada bazira na centarsutevima. Onda nastupaju lancani problemi, ako izbijes loptu u korner(makar i izblokirao protivnika u 100% sansi)eto opet belaja i ogromne sanse za protivnika. Onda i odbrana postaje nervoznija jer nemas sigurnog golmana iza sebe. I ti si onda u konacnici izgubio utakmicu. Mjesecima unaprijed sam o ovome pisao i onda me Baka negativno iznenadio jer je poslusao uhljeba i parazita Fejzica..
Kjosevski, Krsic, Muftic itd su golmani koje smo proizveli zadnjih godina. Za ovo bi neko u normalnom klubu dobio otkaz. Kad ti do juniora i seniora dodje golman koji je metar i zilet, to znaci da radis nesto pogresno. Kad u kontinuitetu godinama radis nesto ovako pogresno onda nemas pojma o tome sto radis.
Zbog cega je Kovacevic najbolji golman u ligi? Ako mu sutnes prema golu vjerovatno ce primiti gol ali zato ce pokupiti skoro sve centarsuteve(vecina ekipa u ligi forsira igru po krilima i centarsuteve) i nece odbrana onda strahovati i biti nervozna.
Zamislite sad kod nas tragikomicne situacije. Fejzic koji je trener golmana i koji nije mogao loptu nabiti preko centra ce uciti malog Milicevica koji zna ispucati loptu preko centra i to uglavnom precizno ide lopta prema onome kome je upucena.
Ni centru nije potrebna samo visina,po tebi bi Nedzad Sinanovic bio najbolji centar svijeta,a imas bruku "nizih" centara koji imaju odlicne karijere.Jer imaju neke druge sposbnosti izrazenije od njihovih kolega,sut za tri,trku,kontrolu lopte,sut generalno,ali da ne idemo dalje,ali bitno je te druge strane izraziti..
Kovacevic nek se zahvali Pavlovicu i srednjaku,jos bi bio u akademiji.On je izrastao u vrhunskog golmana za ovr uslove.Nije istina da ako mu osutas da ces dati gol.Proslo kolo je spasio njih od poraza intervencijom ko Seha u najboljim danima.
Kod nas brani golman koji je visociji od Vladana.
Sto onda mi imamo problema sa Ericem?
Isti je visociji od Kovacevica (transfermarket) bar 4cm. I dallje imaa golamana koji promasi loptu prosle sezone onako iz glave Siroki,Tuzla,Sloboda.. ove samo spomenuti MDK i Radnik,dosta.Cao ni taj Fejzic je poprilicno visok pa ga Hadzic lobova nekim smijesnim sutem koji jedva ide sa 20m iskosa.Nekome golmani donose,a nekome odnose bodove.
Nije sve u visini,znaci.Mislim da sam istu raspravu pokretao nekad ranije,dok Eric nije dosao u nas klub.Tad su njega,Kozica i slicne nizerazredne golmane predstavljali kao klasu iznad Vece.A Veca ako nista ima iste mane,ali bar ima milion puta jaci refleks.U sustini je golman za njih.
U svakom slucaju Muftica ne treba vise stavljati na gol.Jer njegove kvalitete nisam nikakve vidio,nor Veca je prvu tekmu fantasticni branio protiv Sirokog.Izvadio par zicera.
Bender nek bude sljedeca opcija.
Previse bukvalno si shvatio, normalno da pored visine moras imati i neke druge sposobnosti koje ces koristiti kao svoje prednosti ali ne moze centar od 160 cm igrati odbranu na centru od 210 cm, to je ogromna razlika u visini..
Mi imamo problem sa Ericem jer je nesiguran golman. Golman koji ima visinu ali ne zna uhvatiti loptu, unosi nervozu u odbranu i cesto napravi neku gresku.
Jesi li ikad vidio Fejzica? Ne mogu da vjerujem da neko za Fejzica moze napisati da je poprilicno visok. To znaci da ili nisi pratio Zelju, da ne znas ni kako izgleda Fejzic ili da napamet komentarises. Fejzic je nizak..
Kjosevski jedino golmansko sto je imao u sebi je bio refleks, sve ostalo je jako tanko.
Mi da smo imali normalnog i kvalitetnog golmana u zadnjih 7-8 godina, osvojili bi puno vise od samo 1 kupa..