VeteranSA je napisao/la: ↑21 apr 2021, 10:06
Petar Bojo....često ga spominjemo ovdje, pretežno u negativnom kontekstu, loših igara i limitiranosti u pojedinim segmentima igre. Poredimo sa pojedinim igračima, pravimo paralele...Interesantno je da ga poredimo najčešće sa igračima iz veznog reda, najčešće zadnjim veznim, dok je momak većinu utakmica odigrao na krilu. Bojo jeste zadnji vezni, ( trka, destrukcija, razbijanje, duel, ne neka posebna tehnika) ali na žalost veoma malo utakmica je odigrao na toj poziciji( možda @Braco ili @Brko mogu izbaciti neki podatak). Ja se sjećam protiv torpeda (5-2), i protiv Borca čini mi se kada je dobio crveni karton. Ostalo fakat ne znam da je igrao tu poziciju. I onda se pitam kako ocjenjujemo momka koji ne radi (igra) ono što najbolje zna.
Još bih naglasio da je on djelovao dosta solidno kada je došao kod nas, ali je žrtva talentovanog i perspektivnog Alispahića koji mu je uzeo poziciju i mjesto u ekipi. Ne branim ga, niti mislim da je poseban kalibar, ali moramo i voe i ovakve stvari uzeti u obzir kada analiziramo igrače.
Bojo je došao iz Mladosti kao jedan od talentovanijih veznjaka lige i ako se ne varam bio je mladi reprezentativac prije nego je i došao u Želju. Ako je tačno po pisanju portala tada, mi i pitari smo bili zagrizli za njega tada.
Bio sam optimističan zbog njegovog dolaska prvo iz razloga koje sam naveo u prvoj rečenici. Drugo, platili smo neku odštetu za njega 50-60 hiljada KM kako su portali prenosili, a znamo koliko je Amar težak na parama što je on i sam priznao u intervjuu za klix. Mislio sam čim je Amar dao signal da se plati odšteta, da nešto ima u momku.
Sjećam se ljetnih priprema kada je došao i koje je obavio dobro. Na onom turniru u Hrasnici protiv Veleža je fino odigrao i svo smo ga u svojim prognozama stavljali u prvih 11.
Prva njegova službena utakmica je bila protiv Borca na Grbavici u prvom kolu kad smo igrali 0-0, a Borac nije centra prešao. Koštala nas je po našoj staroj navici loša realizacija. Kako je Veseli rekao na pressici nekoliko dana poslije te utakmice mi smo jednostavno "maleri". U toj utakmici je Bojo dobio crveni ali ako mislim da je pružio dobru partiju.
Desetak dana poslije te utakmice, Štilić potpisuje za Želju. Bojo je i dalje igrao prvih 11 jer Štilić nije bio još spreman da igra od prve minute. Ubrzo dolazi i taj 5-2 derbi gdje Bojo postiže go. Sljedeće kolo u Mostaru zabija go izjednačenje protiv Veleža u stilu onoga što ga odlično krasi - kretanje bez lopte prema naprijed gdje se ubacuje iz drugog plana.
Međutim kako Štilić postaje spremniji formira se vezni red Alispahić - Dado - Štilić koji ubrzo postaje i najbolje vezni red države iako je Bojo redovno igra prvih desetak kola. Za Boju tu mjesta nije bilo i to je jedan od prvih loših znakova za njega. Gubimo u Mostaru od Zrinjskog gdje smo igrali katastrofalnu utakmicu, a Bojo je na poziciji desnog krila se utopio u sivilio na tom meču. Poslije toga sve manje igra i vjerovatno gubi na samopouzdanju.
Realno Štilića nije mogao izbaciti iz prvih 11 tada jer je Štila bio najbolji igrač lige, a Meša i Dado su vrhunski igrali, a ekipa koja pobjeđuje se ne mijenja kako bi neki rekli.
Par mjeseci poslije dolazi i prekid prvenstva. Nema utakmica nekoliko mjeseci i taman kad smo se svi okupili i obavili pripreme Bojo doživi tešku povredu. Kad se vratio poslije povrede, prošlo je oko 8 mjeseci njegovog neigranja zbog korona pauze i povrede i realno veliki mentalni udarac za njega. Mada i u njegovoj prvoj sezoni on je već počeo igrati toplo-hladno nakon dobrog starta.
Ove sezone igra više hladno nego toplo i nikako da pokaže zbog čega je doveden. Mislio sam da će se odlično snaći u romb sistemu kao desni centralni vezni kojem je zadatak da pokriva desnu stranu. Pomislio sam da je to savršena uloga za njega jer mu nije strano da igra po strani, plus ima motoriku koju zahtjeva ta pozicija u rombu. Međutim opet blijede partije.
Čak sam pročitao i neki komentar navijača Mladosti na njegove partije u Želji nedavno u kojim kaže da Bojo nije ni blijeda sjenka onog Boje iz Mladosti. Žao mi je jer se radi o vrlo odgojenom momku i prije svega velikom sportisti. Međutim, ovo što on pruža nije na nivou koji nama treba. Spominjalo se ove zime da mu Amar želi produžiti ugovor koji ističe sad na ljeto međutim sada nisam siguran koliko je to realno. Prvo jer ne igra dobro, a drugo navodno ima dobre menadžere koji bi ga možda negdje drugo mogli gurnuti.
Mislim da mu je možda ovo kod Bake i posljednja prilika da se dokaže i zaradi sebi novi ugovor (ukoliko Bojo uopšte ima želju da ostane, a u to nisam upućen). Pošto sad kod novog trenera svi kreću od nule, na Baki je da procjeni da li je on kvalitet ili ne. Ako je kod Amara igrao tanko i sad kod Bake ako bude takav onda ne vidim razlog da ostane. Jer ako 2 trenera poput Amara i Bake vide da nema nekog specijalnog hajra od tebe onda yebiga. Mada mu je po medijskim natpisima Amar htio produžiti ugovor iz razloga koji su znani samo Amaru. Mada i u ovoj drugoj polusezoni kod Amara je počeo samo 2 utakmice od prvih 11, a evo kod Bake je u prvom meču isto na klupi bio. Tako da realno male su šanse da će nešto drastično drugačije pokazati do kraja prvenstva ali vidjet ćemo.
Sve u svemu, kad sumiram Bojine 2 godine u Želji mislim da nam je ostao dužan i da je moglo bolje i trenutno sam bliži mišljenju da treba otići nego ostati jer slabo je šta pokazao.