Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 139

BuffonGigi
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la BuffonGigi » 07 apr 2021, 14:29

bombaysaphire je napisao/la:
06 apr 2021, 21:48
Papastathopoulos je napisao/la:
06 apr 2021, 21:03
StrikeWarzone je napisao/la:
31 mar 2021, 20:18

Zato su uveli da nakon bilo kakvog udesa, da li je manja ili veća šteta ide polica -30%. I mislim da je i to od ove godine.
Prva registracija na moje ime (47kw auto) 670km, a sesta 600km...ovo je BiH :bih:
Jesi li imao kakav udes u tih 6 godina ?
Ma nema to veze s udesima. SDA bagra svake godine u prosjeku podize dadzbine za registraciju za 10%. Tako da se tu taman bonus iskompenzuje.

A isto tako, nije losa stvar zastita bonusa koju nude odredjena osiguranja. Krece se od 20 KM pa na dalje. Tako da u slucaju i da skrivis nesrecu, bonus ostaje.
Allegri mozda nema igru, ali zato ima uzasne rezultate ;)

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 08 apr 2021, 20:18

Audi a4 2011., u leru cudan zvuk, kao da nesto klepti, ne znam kako objasniti :mrgreen: ne toliko glasno ali primjeti se, i ne stalno, tokom voznje nisam primjetio nista.Jucer mi javilo na tabli da je ulje pri kraju, donasuo ulja i mislim da je tad poceo cudan zvuk, ili nisam cuo ranije.Otjeracu ga majstoru ali sutra imam put od 250 kilometara skoro, ne znam da li krenuti ili ne.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 09 apr 2021, 11:58

Prva stvar - ustanoviti gdje motor gubi ulje. Imas odredjenu toleranciju na 1000 km al' tu se radi o malim kolicinama.

Ulje moze trositi na karikama, dihtungu glave motora, poklopcu, dihtungu kartera itd.

Svaki zvuk iz predjela motora je razlog za posjetu servisu. Moguce da se radi o lancu (ako ga vozila ima), leteci lezajevi isl. Ako cvili - dotrajao remen (obicno klinasti) itd.

Msm da je rizik prevaliti toliku kilometrazu cak i da se radi o nekom manjem zahvatu, cisto iz razloga jer ne znas da li je odjednom poceo trositi vise ulja, te uopce zbog potrosnje pomenutog.

Moguce je i da gorivo kapa u karter kao rezultat loseg sagorijevanja pa stvara privid kako je razina ulja normalna, dok ga ovamo trosi ili mu pak raste nivo.

Onda, kod turbo motora turbina se podmazuje uljem iz motora a moguce da propusta na crijevu...
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 09 apr 2021, 17:19

Hvala druze na opsirnom odgovoru :thumbup: ipak se otislo na put, srecom bez problema ikakvih ali vec sutra auto ide na servis. Pretpostavljam da je do remena jer cvili kao sto kazes ali vidjecemo, valjda nije nista skupo

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 10 apr 2021, 08:49

Njemački biznismen podijelio je svoje utiske sa ovog putovanja dugog 550 km. Njemački Špigl objavio je priču biznismena Tomasa Gajgera, koji je opisao svoje iskustvo putovanja od Minhena do Zagreba u električnom automobilu.

Gajger je vozio Porsche Taycan, navodno najbolji odgovor njemačke auto-industrije na Tesline električne automobile, ali nije baš zadovoljan kako je sve to funkcionisalo, prenosi I'ndex.hr.

"Od Minhena do Zagreba ima oko 550 kilometara, prema aplikaciji Google Maps vrijeme putovanja je oko pet sati. Mnogi poslovni ljudi dizelašem pređu takve udaljenosti u jednom potezu. Međutim, s obzirom na to da bi budućnost automobila trebalo da bude električna, a proizvođači sve više hvale nove modele baterija kao pogodne za duga putovanja, ja se, kao priznati skeptik prema električnim automobilima, odlučujem na svoje prvo dugo putovanje u vozilu pogonjenom isključivo strujom", piše Gajger na početku svoje priče.

Problemi sa punjenjem baterije

Gajger se ka Zagrebu zaputio u modelu Porsche Taycan, koji ima 476 konjskih snaga, a može ići i do 230 kilometara na sat.

U teoriji se baterija u vozilu puni od pet do 80 odsto kapaciteta za 22,5 minuta, a puna je do kraja nakon nekih pola sata.

Zvanični podaci kažu da autonomija vožnje sa punom baterijom iznosi do 484 kilometara, piše Gajger. Ipak, pokazalo se da baš oko punjenja baterije ima najviše problema.

U Minhenu je, uz mnogo muke, uspio da napuni bateriju veče prije puta, te dodaje da bi sa dizelašem samo svratio na benzinsku pumpu i za pet minuta imao pun rezervoar goriva.

Još jedno negativno iznenađenje slijedi ujutru. Kompjuter u automobilu izračunao je da sa gotovo punom baterijom Gajger može da pređe maksimalno 338 kilometara, što je značajno manje od obećana 484 kilometra.

"Zbog toga računar planira dva zaustavljanja za punjenje baterije na putu do Zagreba. Pet sati vožnje, koliko je procijenio Google, sada se pretvara u više od šest sati putovanja", konstatuje se u članku.

Baterija se, međutim, brzo ispraznila pa je računar kod Salcburga predložilo novo punjenje, ali Gajgeru u početku nije bilo lako da nađe stanicu za punjenje. Na jednoj nije funkcionisao softver potreban za punjenje Porsche Taycana.

Solidarnost među vozačima električnih automobila

Postoji još jedan problem kod punjenja: "U stvari, nikad ne 'protiče' toliko električne energije koliko je obećano, 160 kW koje je obećao navigacioni sistem ne može da se dobije. Već na početku punjenja dobijam jedva 100 kW, koji iz minuta u minut postaju sve manji."

Gajger dodaje da se sporo punjenje baterije ponavljalo tokom čitavog puta.

"Punjenje gorivom ostaje bitna razlika u odnosno na automobil s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. U automobilu na struju moram da razmišljam mnogo više o tome i brzu traku na auto-putu mogu pravilno koristiti samo s ispravnom strategijom punjenja", piše on.

Kao simpatičnu stranu putovanja električnim automobilom, ovaj njemački poslovni čovjek navodi solidarnost među vozačima i napominje da su mu tokom punjenja uvijek nudili pomoć kada bi nešto zapelo.

Napominje i da mu je portir u Zagrebu, kada je konačno stigao do cilja, takođe pomogao oko punjenja.

"Putovanje se završava u kasnim večernjim satima. Suprotno prognozi koju je dao Google (16 h) i aplikaciji Porsche-Navi (17 h), u Zagreb stižemo tek nešto prije 20 časova. To je gotovo devet sati za manje od 600 kilometara vožnje. Nema radosti, pogotovo jer se vraćam sutradan, a lov na mjesto za punjenje baterije kreće ispočetka", zaključuje Tomas Gajger u svom članku.

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 10 apr 2021, 09:18

Zato je Plug in Hybrid najbolja opcija, dizel za duza putovanja.
Aljegri, out!

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 15 apr 2021, 01:03

Asteriks je napisao/la:
10 apr 2021, 08:49
Možeš li otključati pp ?
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Profesor
Kontakt:

Post Postao/la Profesor » 15 apr 2021, 05:13

VelaHavle je napisao/la:
10 apr 2021, 09:18
Moze li malo obsirnije o tome?

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 15 apr 2021, 10:36

Profesor je napisao/la:
15 apr 2021, 05:13
VelaHavle je napisao/la:
10 apr 2021, 09:18
Moze li malo obsirnije o tome?
Aljegri, out!

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 16 apr 2021, 09:29

slika

slika

Mercov odgovor na Teslu S

770 km na jednom punjenju

Iako bih opet Teslu izabrao i to u P modu, 800 konja bajo moj :mrgreen:

A i mogu malo odspavati dok me vozi na posao :zviz:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 16 apr 2021, 19:57

Đe ćeš na Gadafija :salut: :salut: :salut:
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 16 apr 2021, 20:10

rio_Ferdy88 je napisao/la:
16 apr 2021, 09:29
slika

slika

Mercov odgovor na Teslu S

Iako bih opet Teslu izabrao i to u P modu, 800 konja bajo moj :mrgreen:

A i mogu malo odspavati dok me vozi na posao :zviz:
Ne mozes zaspat, to je mitologija da ce auto vozit samo. Tesla tada odma usporava i staje, ne znam koliko traje, ali nije vise od par minuta
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 17 apr 2021, 12:42

Deklaracija proizvodjaca ali u idealnim uvjetima, tacnije voznjom oko 80 km/h, bez klime, opterecenja i nekih prepreka. U stvarnosti racunaj i preko 100 km manje.

Treba oko pola sata do 80 % baterije na brzim punionicama. Gledajuci trenutnu infrastrukturu, takve punionice su vecinom rasporedjene (preko 70 %) u neke 4 evropske drzave, pa bi putovanje mimo ovih ruta znacilo dodatni gubitak vremena.

Klare

Post Postao/la Klare » 19 apr 2021, 21:53

Uzeo sam Golf 6 2.0 Highline.
Auto je savršenstvo. Neću puno pisati, ali VW prepoznatljiv kvalitet i robusnost, oduševljen sam detaljima i sa količinom opreme,
a auto izgleda fantastično. Jak i na niskim obrtajima, a komfor je da uđem u auto umoran a odmorim se nakon 100km.

U ovlaštenom su mi za veliki servis i zamjenu svih filtera tražili 1400 što je previše, pa sam otišao u Unitrade, kod njih 750, a garanciju oboje daju na dvije godine.

I još jedna stvar, centralni displej je ispravan, ali čitava multimedia osim radia ne funkcioniše, cd, sd, aux, bluetooth ništa ne očitava što mi je čudno. npr sd on učita ali loading traje i traje. cd nikako neće da povuče unutra. aux kad spajam začuje se lagani šum što je dokaz da je sam utor ispravn, ali ga ne registruje, a buetooth ne očitava nikako. kod nas nema dobrih majstora za ovakve stvari. Imate li prijedlog.

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 19 apr 2021, 23:25

Sretno Klare i navoz‘o se :thumbup:
Aljegri, out!

Klare

Post Postao/la Klare » 20 apr 2021, 19:41

Hvala drug, sve najbolje, i ja želim svakom da uzme auto koje će ga učiniti sretnijim čovjekom.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 apr 2021, 20:22

Klare je napisao/la:
19 apr 2021, 21:53
Uzeo sam Golf 6 2.0 Highline.
Valjda si uzeo manuelac a ne onaj sa DSG-om. Razlog, ovaj drugi je skuplji za odrzavat a vec na cca 120k moze biti intervencija, sto se potvrdilo na prilicnom broju primjeraka, pogotov s pocetka generacije.

Dijelovi ovjesa, opet zavisno od nacina voznje te podloge traju oko 150k.

Inace, Golf 6 krasi odlicna zavrsna obrada, kvalitet materijala do onih krajnih sitnica tipa trajnosti rucice isl.

Izbjegavaj krace relacije te voznju na nezagrijan motor, zbog egr-a i drugih stvari. Motanjem do kraja u neku stranu mozes provjeriti stanje manzetni (dva puta godisnje) na poluosovinama zbog kinetickih zglobova.

Sto se multimedije tice, gledaj nesto polovno...

Nego, Volkswagen ID.4 named World Car of the Year 2021... :salut:

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 20 apr 2021, 20:42

Klare je napisao/la:
20 apr 2021, 19:41
Hvala drug, sve najbolje, i ja želim svakom da uzme auto koje će ga učiniti sretnijim čovjekom.
Jesi vidio poruku ?
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 23 apr 2021, 09:27

Fuel types of new cars in the EU...
slika

Nikad manji udio dizela.

StrikeWarzone
Kontakt:

Post Postao/la StrikeWarzone » 23 apr 2021, 14:23

Asteriks je napisao/la:
23 apr 2021, 09:27
Mišljenje o Fiat Grande Punto 1.3 myet 55kw,2007g. Znam samo da taj motor haos hvale da ga Opel koristi i da mu je potrosnja smijesna, otprilike nešto oko cijene održavanja i to ?
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: MostarskiSin i 8 gostiju.