Tristan10 je napisao/la: ↑29 mar 2021, 14:27
PointBlank je napisao/la: ↑29 mar 2021, 14:06
Meni i dalje nije jasno sto mi ne napravimo klub kao dioničko društvo i da 49% dionica bude na trzistu, a 51 u vlasništvu kluba.. tako klub zadržava tijesnu potrebnu većinu, a imaš prostor da neko uleti s parama
Ovo definitivno ima smisla. Napravi neku procjenu kluba, neki budzet koji je dobar da klub normalno funkcionise, i ponuditi clanovima kluba da kupe dionice, s tim da imaju pravo odlucivanja.
Cak ne moraju ni imati pravo odluke, evo ja sutra mogu kupovati dionice BMW-a, da imam pare naravno, ali ne mogu odlučivati, ništa ama baš. No mogu očekivati dobit, tj. dividendu, plus još ako dionice rastu, tj njihova tržišna vrijednost, a sigurno bi rasla ako bi vlasnici istih bili neki ljudi sa jakim business background-om, moglo bi se trgovati istima i ostvarivati profit. Veća cijena dionica, tj vrijednost, automatski i veća vrijednost kluba. Nije li tako?
Moramo se konačno otvoriti tržištu. Nema ludog arapina sa 100 miliona, nema domaceg mudonje i željovca da uloži milione, šta onda? Klub se mora otvoriti opcijama poslovanja i to je to, ali naći opciju koja neće ugroziti klub ni u jednom segmentu, a istovremeno osigurati stakeholdere, dioničare, da ne ispada da bacaju pare u vodu, pokazati transparentno i konkretno u kojem smjeru sve ide. Zar je to toliko teško?
Toliko opcija ima, da se ne možeš ni okrenuti, a da ti ne ispadne jedna pred noge.
Zasto se klub nikad javno nije obratio s ponudom da angažuje volontere-studente? Najjeftinija populacija trenutno, iako ruzno zvuči. Ne moraš ih plaćati, a obostrana korist. Pun k. studenata s FASTO-a, Ekonomije, Prava itd., kojima bi dobrodošla referenca u CV-ju da su radili u klubu i sticali znanje u određenom segmentu, a zauzvrat da se posvete tim nekim elementima i donesu neko rješenje.