J10 je napisao/la: ↑11 mar 2021, 16:17
2 | ANALIZA SVAKOG MERCATA OD 2015-16
Grubo prikupljeni podaci, moguće da ima nedostataka nekih, ali većina je tu:
2015-16. Odlaske Pirla i Teveza je jako teško nadomjestiti. Nije mi se sviđala prodaja Vidala u to vrijeme, ali nakon nekoliko godina je jasna odluka. Problemi sa povredama i njegovim aktivnostima van terena su ga otjerali, šteta što se nije više uzelo za njega jer je sigurno vrijedio. Ogbonna nikad nije došao do onoga što mu se predviđalo, dobra prodaja jer se vratila većina uloženog. Od Comana sam imao velika očekivanja ali kod nas se nikako nije mogao nametnuti zbog formacije. Transfer je dobro došao svim uključenima, ne bi danas bio ovakav igrač da je ostao u Juveu, a i prilično je staklen.
Dybala, Sandro i posudba Cuadrada kao transferi kojima su se vjerovatno svi nadali. Khedira odlično rješenje za dž, samo još da mu se nije ugovor kasnije produžavao. Neto prilično kvalitetan golman, ali nije želio grijati klupu pa ubrzo odlazi. Posudba s pravom otkupa Lemine nakon što se solidno pokazao u prijateljskoj s Marseilleom, a posudba s pravom otkupa mi je najdraža vrsta transfera jer je rizik smanjen a može se puno dobiti. Panična kupovina u vidu Hernanesa jer nam je očajnički falio vezni, završila je kako je i počela – loše. Povratak Ruganija s posudbe koji, na kraju, nikad nije postao ono što se očekivalo, novi veliki talijanski štoper. Solidne pare dati konkurentu za gotovog igrača je prilično loš potez, iako bi onaj Hernanes iz Lazia bio dobro pojačanje, jasno je bilo da je to vrijeme prošlo. Mandžukić i Zaza mi se nisu svidjeli kao transferi. Zaza donio Scudetto protiv Napolija, a osim toga ništa značajno. Mandžo kao tip napadača mi nikad nije sjeo, iako cijenim njegove igre i borbenost. Imao je nekoliko dosta dobrih sezona u Juveu, šteta što je skoro uvijek bila neka obaveza da bude u startnih 11 i šteta zbog ružnog kraja.
2016-17. Morata se vraća u Real, velika njegova greška u karijeri, a slično je i sa Pogbom i Unitedom. Dva izlazna transfera kojima se nisam nadao, pogotovo Pogbi. Vjerovatno su to njihove odluke i upravi se nema šta reći, osim dobro poznate Moratine buy-back klauzule. Dobro je da se takvo nešto neće više desiti. Roberto Pereyra također odlazi, šteta zbog njegove historije povreda. Gledajući Ramseya sjetim se njega i koliko je korisniji bio. Dobro su se tad riješili Zaze što nije bilo lako.
Pjanić za 32 miliona je bio odlično pojačanje, pogotovo prije njegove posljednje sezone u Juveu. Od Pjace sam i sam očekivao puno, ali taman kad se činilo da nadolazi kreću povrede i nikad nije opravdao 23 miliona. Šteta. Higuain, vjerovatno jedan od najkontroverznijih transfera. 90 miliona za igrača koji je sezonu prije oborio rekord sa 36 golova u ligi, ali i igrača koji za par mjeseci puni 29 godina. Generalno je igrao dobro, zabijao golove, ali mislim da nije opravdao uložen novac, pa čak ni 72 miliona kad se izuzme zarada od njegovih posudbi. Više se čini kao panična kupovina nakon neočekivanog odlaska Pogbe i da se što prije taj novac potroši. Dva jako dobra posla, Dani Alves besplatno i Benatia na posudbu (a kasnije i otkup). U zimskom mercatu došao Rincon koji se nije pokazao, ali je bar otišao ubrzo za sličan iznos.
2017-18. Nakon još jednog finala LP dolazi do čudnih transfera. Alves nakon samo jedne sezone odlazi. Bonucci je također želio promjenu po svaku cijenu, pa se oko ta dva transfera nije moglo puno uraditi. Jako dobra prodaja Lemine koji je mučio muku s povredama i pokazao da pored potencijala neće biti od njega ozbiljnog veznjaka.
Dolaze dva skupocjena krila, Bernardeschi za 40 a Costa za 46 miliona. Teško je bilo očekivati da će nešto poći po zlu. Berna je igrač koji me impresionirao znatno više nego Chiesa ikada u Fiorentini. Costa nevjerovatan potencijal, jedan od najnevjerovatnijih igrača koje sam vidio, ali samo par utakmica u sezoni, ako i toliko. Costa je mogao biti i jeftiniji kad se uzmu njegovi problemi sa povredama i Bayernom. Inače, neki dan sam pročitao intervju gdje kaže da nije stigao za tri godine da nauči talijanski jezik. Berna poprilično krhkog samopouzdanja, na kraju svih ovih godina ne liči na igrača kakav je bio. Nije ni čudo da se nikad nisu dovoljno nametnuli. Bentancur za 10 miliona dobar transfer, ali 50% od naredne prodaje je još jedna grozna odluka. Zbog takvog dogovora ga se ne isplati prodati ni za 50. Szczesny ispočetka čudan transfer, 12 miliona za rezervnog golmana, ali kako vrijeme prolazi ispostavlja se kao jedan od boljih transfera zadnjih godina i jedan od najpodcijenjenijih golmana današnjice. Howedes na posudbu je bio solidan pokušaj, da je bio zdrav vjerovatno ne bi ni igrao loše. De Scigliov transfer kao i Hernanesov, ne znam ko se nadao tu nečemu i zašto ga se dovelo. Bačene pare, a Frabotta danas pokazuje da svako može biti bek kao De Sciglio. I na kraju, po meni, jedna od ključnih grešaka koja nas je dovela do današnje situacije. Kad vezni red vapi za jednim moćnim veznjakom dovodi se Matuidi. Ok igrač i lik, nevjerovatan trkač, znao zabiti pokoji go, ali tehnički ispod svakog nivoa. Uz sve to, nisu bile ni male para za igrača na pragu tridesete. Da je izbor tog veznjaka bio kvalitetniji, mislim da bi u nadolazećim godinama gledali bolji a ne lošiji Juve.
2018-19. Od čega drugo krenuti nego od dolaska Ronalda. Tada se činio kao nemoguć transfer. Glavni razlog laganog potonuća kluba. Preko 100 miliona za transfer i 31 milion za platu (tada Dybala drugi sa 7,5), dok ionako već stara ekipa postaje još starija i sve više pozicija počinje da škripi, a vezni red nije ni prije toga bio dovoljno kvalitetan. Tim transferom se stvorila želja za instant uspjehom i samo dovođenje Ronalda je stvorilo osjećaj kao da je osvajanje Lige Prvaka samo neminovnost, da igrači izađu na teren i da 90 minuta prođe. Ta opsesija znatno usmjerava i transfer politiku gdje se skoro u potpunosti zanemaruju mlađi igrači. Dolazi Cancelo koji je krenuo fino, odličan prema naprijed, Dani Alves je brzo zaboravljen. Kasnije dolaze nešto lošije partije, njegova navodna neozbiljnost i nezadovoljstvo rukovodstva njime. Bonucci vraćen iz Milana, a u suprotnom smjeru otišao Caldara. Prvo se činilo kao velika greška, mladog i perspektivnog štopera mijenjati za znatno starijeg, ali Caldara nije postao ono što se očekivali (kao ni Rugani ranije). Emre Can dolazi džaba, ili bolje rečeno za 16 miliona agentima. Solidan veznjak koji je i danas mogao dati ruke u ovim Pirlovim hibridnim sistemima, ali daleko od klase koja bi značajno unaprijedila ekipu. Spinazzola se vratio sa posudbe i bio dosta dobar kad nije bio povrijeđen. Mana u tadašnje vrijeme bila je što se bolje snalazio kad igra sa 3 štopera nego sa 2, a i Alex Sandro mi se bolje činio te sezone jer je zapravo imao neku konkurenciju. Perin nije imao sreće sa povredama, jedan od najboljih talijanskih golmana, glavna mana mu je igra nogom gdje Woj ima prednost.
Koliko je čudan taj prelazni rok (i onaj iza) bio još bolje pokazuju izlazni transferi. Higuaina se tjera na posudbu nakon dvije manje-više dobre sezone, a Benatia odlazi zbog povratka Bonuccija i prilično smanjene minutaže. Svoj put u Juveu završavaju Buffon, Marchisio i Lichtsteiner, svlačionica gubi jako bitne ljude koji znaju kako se osvajaju trofeji. Imam osjećaj da bi Marchisio bez povreda i dalje bio naš najbolji veznjak. Osim njih otišao je i Asamoaha koji nije imao preveliki značaj prethodnih godina.
2019-20. Sarri umjesto Allegrija. Allegri je bio upravu kod mišljenja da igračkom kadru treba revolucija i da se dalje ne može nastaviti, a to su kasnije dokazali i Sarri a i Pirlo. Sarri, trener sa zanimljivom vizijom fudbala u koju se igrači nisu mogli uklopiti, a u prilog nije išla ni njegova nefleksibilnost. Diskutabilan izbor i sa pozicije ranijih ispada prema Juventusu. Dvije čudne razmjene su se desile, Cancelo za Danila i 28 miliona, a Spinazzola za Lucu Pellegrinija i 7 miliona. Olako izgubljeni bekovi sa ofanzivnim potencijalom. Danilo igrač koji je svoje najbolje dane ostavio u Portu, danas igra dosta dobro, ali (bar mene) na momente podsjeti zašto je limitiran igrač. Cancelo nije bio najbolji bek na svijetu, ali je imao puno potencijala i danas se vidi da može biti odličan i pokrivati više pozicija. Spinazzole se vrijedilo odreći za fine pare zbog problema sa povredama, ali dati finog igrača koji je prošao neke omladinske selekcije Juventusa (ne znam da li je sve) za apsolutno nedokazanog Pellegrinija je diskutabilna odluka. Na Pellegrinijevoj strani su godine, ali još uvijek se čeka bilo šta od njega. Nakon dobre posudbe u Cagliariju očekivao se povratak, ali je dobio još jednu posudbu (i to sudeći po minutaži lošu, iako ima problema sa povredama). Dobra prodaja Keana s obzirom da mu je isticao ugovor i nije želio produžiti. Sarri se odrekao i Cana koji je prodan za solidne pare, a za Mandžukića se moralo bar nešto uzeti. Svlačionica je izgubila još jednog senatora, meni jednog od dražih igrača, Andreu Barzaglija. Uprava nije loše radila sa ostalim prodajama, dosta se skupilo prodajama Sturara, Audera, Orsolinija, Cerrija, Favillija, Rogeria, Mancusa... Dolazak De Ligta je školski primjer transfera za koji se isplati dati velike pare. Generacijski talenat i 20 godina, da se nije dobro pokazao moglo ga se prodati bez većih gubitaka. Demiral također odličan transfer. Dolazak Ramseya i Rabiota kao slobodnih igrača ne bi bio loš da dolaze na već dobru ili odličnu vezu i samo dodatno proširuju konkurenciju. Na njih se gledalo kao na potencijalne nosioce veznog reda što dokazuju i njihove plate, a svima je do sad jasno da oni nisu baš takvi igrači. I za kraj povratak Gigija, malo bespotrebnu dramu je napravio, od prevelike želje da osvoji LP donosio čudne odluke, ali otkad se vratio dosta je dobra rezerva i uglavnom dobro brani.
2020-21. Težak prelazni rok zbog pandemije. Srećom Agnelli je bio glavni pokretač okretanja ka mlađim igračima. Treći trener u tri godine, neiskusni Andrea Pirlo dolazi u tešku poziciju, ali ima moju podršku i morao bi dobiti bar još jednu sezonu. Sa Sarrijem mi je bila čak i gora godina fudbala nego posljednja Allegrijeva, iako je osvojen Scudetto nastavilo se brukanje u LP. Razmjena Pjanić i 12 miliona za Arthura je fin posao uzevši u obzir da je Pjanić stariji 6 godina i da nije bio na nivou prošle sezone. Arthur je dobar igrač, samo u ovoj sezoni prečesto van ekipe. Kuluševski doveden nekoliko mjeseci ranije, čini mi se da je i doveden više da upotpuni Sarrijev sistem. Ozbiljan novac uložen u transfer što je čudno jer je bilo i važnijih pozicija za riješiti. Solidno se pokazao na početku sezone ali od tada malo se šta vidjelo od njega. Isto tako igra van pozicije, u Parmi je imao odlične brojke za 19-20 godina, a i bio drugi po pretrčanim kilometrima po utakmici u Seriji A (iza Brozovića). Što se tiče Chiese, bio sam za transfer, ali sam bio i mišljenja da nam je važnije dovesti veznjaka (očito da nam trebaju oba), a i da je cifra (10 za posudbu, 40 transfer, 10 bonusi) malo napuhana za igrača iz prilično loše Fiorentine zadnjih par sezona. U Fiorentini mi je impresivnije djelovao Bernardeschi, a znamo kako se on proveo kod nas, ali Chiesa je pokazao da ima kvalitet, a prije svega pravi mentalitet i glavu. Ove sezone sigurno u TOP 3 Juveova igrača. Na tragu Chiese je i McKennie, još jedan igrač odličnog mentaliteta, nevjerovatno uporan. Sam transfer je vrhunski, posudba uz opciju otkupa, a nedavno je i službeno otkupljen. Povratak Morate je krenuo odlično ali je malo usporio ulaskom u 2021 (dijelom i zbog izostanaka). Dobro rješenje nakon svih dešavanja oko Suareza i Džeke, iako nimalo jeftina posudba. Definitivno treba sačekati sa njegovim otkupom. Desio se i jedan čudan izlazni transfer, Romero na kojeg se sezonu prije potrošilo 26 miliona odlazi u Atalantu na posudbu za 2 miliona i mogući otkup za 16. Ove sezone se dosta dobro pokazao, kod nas se možda ne bi ni uklopio, ali čudan transfer kad se uzmu finansijski aspekti. Zbog cijele situacije teško je bilo i prodati igrače (mada je Juveu to nekako uvijek teško), pa su na posudbe poslani Costa, Rugani, De Sciglio... Po meni su falili još jedan vezni, rezervni napadač i lijevi bek (starter ili rezerva), ali vjerovatno se i nema para za sve to odjednom. Generalno dobar prelazni rok, pretežno mlađi igrači, više posudbi sa opcijom otkupa što smanjuje rizik za promašaj, malo veće cifre nego što bi trebalo ali takav je današnji fudbal.
U zimskom transfer roku se odradila neka razmjena igrača sa Genovom, Portanova od kojeg bi teško bio kvalitetan veznjak za Juve, i Petrelli u Genou, a u suprotnom pravcu Rovella. Rovella jedan od mladih Talijana koji obećava (regista kao Fagioli), ali mu je isticao ugovor ovo ljeto. Vjerovatno opet muljaže oko plusvalenze jer nijedan od uključenih igrača ne vrijedi toliko, a sumnjam da će se Rovellini bonusi lako ispuniti. U zimskom se morao dovesti bilo kakav rezervni napadač na posudbu kad su postali jasni problemi sa Moratom i Dybalom, jedan od većih promašaja uprave koji bi mogao dosta oštetiti ekipu i Pirla u nastavku.