Neki dan rekoh da je postao nezaustavljiv 1 na 1, ali ovakvo snalaženje ukazuje na underselling s moje strane. Prašine će danas više podići neka stepback trojka al su mi ova rješenja oldskul više kul. A ne viđamo ih jer malo ko ima dobar footwork danas i zadnju deceniju. Mirnoća i Hakeem footwork za naizgled lagano oslobađanje od udvajanja. I samo naizgled jer godinama je paničio na ove situacije i bio previše reaktivan. Trebalo je godina iskustva da bi došao na ovaj nivo spremnosti i naravno footwork koji je doveo do apsurdnog levela.
Također ovo skrivanje lopte dole je jako bitna stvar, kradljivci bi mu često uspjevali izbiti loptu kad krene s napadom.
Nimalo jednostavno u trenutku na sve misliti ali iskustvo, neumorni rad, stvaranje rutine i pažnja na detalje čine ogromnu razliku.
Dosta napada s vrha reketa ove sezone, gdje mu uz novi spacing je moguće dati loptu da kreira s tih pozicija. Često i sam udriblava na ta mjesta, kao da je Kobe a ne centar od 7'1''. Kad se na to doda nevjerovatan shotmaking ove godine, pa da, kao da je Kobe.
Zanimljive pozicije s kojih može bez problema šutirati preko defanzivca a pomoć je lako uočiti i kazniti.
Ekipe su i dalje ok s ovim njegovim šutevima s obzirom na sve ostalo ali zasad je automatic, 60% s midrangea.
Također, izvodi 11 slobodnih po utakmici, najviše u ligi, a predvodi ligu i po FTr-u (broj slobodnih na broj šuteva). Protivničke visoke standarno stavi u probleme s ličnim greškama pa i tu nastaje problem protivniku.
Ima nešto drugačije ove sezone. Neku odlučnost i ozbiljnost kakvu nismo dosad vidjeli. Teže ga protivnici pa i sudije isfrustriraju, što mu je znao biti problem. Da sam sebi uđe u glavu. A dosta manje i komplikuje stvari, zna da je dominantan, da može zabijat praktično odakle poželi, i tako i igra. Noge su svježe, na momente djeluje kao ona gazela iz rookie sezone, zaista i jeste u top fizičkoj formi, a tim ga i odlično tempira ove sezone. Vidjećemo kako će iznijeti dužinu sezone ali zasad, poseban, baš rijedak nivo prikazuje Joel.