Sviuodbranu je napisao/la: ↑02 jan 2021, 02:32
Migracije nisu pocele kada su migranti svratili do Bosne, nego od kako postoji planeta. Nije bitno iz kojih razloga se migrira, uostalom kako su nas ucili u skoli neko je i na Balkan migrirao pa ti (mi)danas se zovemo stanovnicima balkana.
Nije lijepo porediti nase ljude, sa ovim drustvenim otpatkom koji ordinira po BiH. Tesko je komentarisati jer uzroka je mnogo, pod broj jedan nesposobnost vlasti za se pobrine za par hiljada nesretnika. Kazem nesposobnost ali ustvari sve je stvar politicke volje. Ovi ljudi su se mogli smjestiti u dva veca kampa, angazovati dvije cete oruzanih snaga pod punom spremom sa bojevom municijom pa bi vidio da li bi bilo problema, napada, paljenja kampa. To je ono sto je ubogi korumpirani Bakir mogao da isposluje da zastiti svoj narod...Ali oni su uzeli pare (to je sada jasno ko dan)a ostavili lokalne zajednice da se bore same...Dodik i srbi pomazu ovaj haos njima to odgovara zbog politike da pokazu iz dana u dan pricu o nefunkcionalnoj nemogucoj drzavi. Ali ovi "nasi "vjecito autogolove daju.
I opozicija je jos gora...uzeli Sarajevo, bore se za Mostar,i to je to.Bitno je u fildzanistanu skinut sda, a ostatak drzave ko yebe isto ko i sda sto radi.
Mogla je i opozicija reagovat, da se izbjegne sve ovo i izvrsiti politicki pritisak.
Svako se bori za svoje zrno vlasti i moci, dok drzave ima sve manje.
Sami sebi smo najveci dusmani uvjek bili....
Znate li koliko je sirijica, libijaca i ostalih primila evropa....
Ali ovo nece primiti, ovo je sljam koji bjezi iz raznih razloga osim rata ili siromastva. I ovo njihovo ponasanje sve govori samo za sebe.
Slično mišljenje imam i ono što mislim da je opozicija također krivac.Ali ljudi shvatite najveći krivac za stanje je IOM , pa tek onda državni vrh. IOM je dobio oko 85 miliona Eura da zbrini migranti , no to ne rade adekvatno.
Međunarodne organizacije su glavni faktor nestabilnosti gdje god se nalaze. Eh sad gora je naša država koja je to dopustila.IOM-u nije cilj da se migranti ne nalaze u BiH ili negdje drugdje te riješavanje problema, nego gledaju dugoročno održavanje stana.
Nažalost ,pored komplikovanog sistema gdje RS neće da zbrine migrante ili ograniči ulaz u državu.Na to uzmite 10 puta gore koncipiran sistem u Federaciji gdje se svako nešto pita.
Volio bih da je SDA glavni krivac pa da mogu sa sigurnošću reći to. Bio sam ispred Bire 31.12 i ono što sam vidio je skupljanje političkih poena a nikako borbu za narod. Nažalost , da je Bira vlasništvo člana neke vladajuće partije u Usk-a bila bi otvorena bezobzira na protivljenje.Također ,treba zatvoriti i ostale objekte prije svega dragulj Sedru ,pa zasigurno Miral itd.Migranti mogu u kasarne uz maksimalni oprez i da IOM daje novac državi a ne privatnicima.