Migrantska kriza u BiH
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Migrantska kriza u BiH
Par sati migranti vec u autobusima,samo usli i cekaju i nakon svega odluceno da ih nemaju gdje veceras i donjeta odluka da ih ostave da prespavaju u busu.
Kakvi j.ebeni strucnjaci.
Kakvi j.ebeni strucnjaci.
DINO MERLIN "Znas kako ti je to, rodiš se u Sarajevu i navijas za Sarajevo. Ima i onih koji su u manjini i navijaju za Zelju. Hvala Bogu ja nisam medju njima".
- kraljttbvb
- Kontakt:
E jesu našli mjesto gdje će ih prebaciti 
Na Bradini i planinskom prevoju Ivan Sedlo u sred ljeta je hladno, a kamoli sad u sred zime.
Kad počne mecaviti i kad vjetar zapuse, nema tih drva koja će ih ugrijati. Pomrijet će ljudi od hladnoće, pola ih neće preživjeti.
Trebali su ih u Blagaj ili Neum, dole je u sred zime solidno toplo...

Na Bradini i planinskom prevoju Ivan Sedlo u sred ljeta je hladno, a kamoli sad u sred zime.
Kad počne mecaviti i kad vjetar zapuse, nema tih drva koja će ih ugrijati. Pomrijet će ljudi od hladnoće, pola ih neće preživjeti.
Trebali su ih u Blagaj ili Neum, dole je u sred zime solidno toplo...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
-
- Kontakt:
Sta je ovo upadaju po kucama u Tuzli u po grada.
Pa yebem ti vlast i sve.

Pa yebem ti vlast i sve.
"Gubitak identiteta placa se ropstvom i ponizenjem".
"Zrtvovat cemo mir za suverenu Bosnu".
"Velikim Bogom se kunemo,da robovi biti necemo".
- ASD
- Kontakt:
Lik bio u kući kad mu je upao migrant s nožem.Sviuodbranu je napisao/la: ↑29 dec 2020, 20:44Sta je ovo upadaju po kucama u Tuzli u po grada.![]()
Pa yebem ti vlast i sve.
Ja ne znam kad sam čuo da je neko u Tuzli upao nekome u kuću dok je ovaj bio u kući i to s nožem, dok se nisu pojavili migranti.
Meni to zvuci kao laž.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
- ASD
- Kontakt:
Srbijanska policija s jedne i hrvatska policija s druge nam ubacuju migrante.Epidaurus je napisao/la: ↑29 dec 2020, 18:19Pa evo recimo ja sam svojim ocima gledao privatni snimak jednog momka koji radi u jedinici za podrsku granicne policije kako srbijanska policija organizovano prevozi camcima migrante preko Drine u BiH dok ih nasi pokusavaju vratit. Nisu Bakir i zelena bagra jedini krivci za ovu situaciju svakako.
Možemo li mi ijednog nekome uvaliti?
-
- Kontakt:
Da jbg. Nema tu nikakve simpatije, ovo sve treba zatuci macolom u glavu majku im yebem. Nema tu covjeka ni s glave, sve sami kriminalci, placenici raznih teroristickih org, ubice, vojno sposobna gamad.ASD je napisao/la: ↑29 dec 2020, 20:45Lik bio u kući kad mu je upao migrant s nožem.Sviuodbranu je napisao/la: ↑29 dec 2020, 20:44Sta je ovo upadaju po kucama u Tuzli u po grada.![]()
Pa yebem ti vlast i sve.
Bakira za ovo treba objesiti za jaja kod vjecne vatre. Yebem ti sve kada ti ne smijes vlastitu vojsku na granice izvesti. Kako ces kada si uzeo pare yebem ti porijeklo.
Čitaj
Situacija sa migrantima se može riješiti doslovno, dakle doslovno preko noći,
ali to nije cilj IOM-a i sličnih organizacija. Cilj je da se pare troše i trate, da se servira privid na šta se troše stotine miliona dok se ljudi smrzavaju. Eto demokracije.
Sada vam je jasno i kako i zašto se i rat prolungirao sve te godine, da ne bude zabune. Nije bio IOM ali je bilo mnogo drugih strana zainteresiranih za očaj i kaos koji danas vidimo sa migrantima (molim vas prestanite ih zvati ljudi u pokretu, cinično je i odvratno).
Nije mi jasno da to više ne vidimo svi. Toliko je očito i transparentno: zazivati protektorate znači naprosto potvrđivati tezu prema kojoj smo mi nepsosobni i da nam trebaju strane sile da umjesto nas rješavaju probleme, da umjesto nas misle i da nam usput otmu sve što imamo. Dosta mi je tog podaničkog i sluganjskog mentaliteta. Dosta!!!
Migranti ne žele ostati u BiH, jasno, ali nemaju pravo na slobodu kretanja. Na granicama ih se tuče i premlaćuje, crno tržište radi svoje, plaćaju i pokušavaju se domoći boljeg svijeta na razne načine. Često izgube živote u takvim pokušajima. Dok se kapital kreće bez granica i barijera, ovi se ljudi smještaju u geto zvani Bosna i Hercegovina.
To trebaju biti zahtjevi "civilnog" društva: pravo na slobodu kretanja, temeljno ljudsko pravo. I da, prema međunarodnom pravu, ljudi imaju pravo prelaziti granice i kretati se i nedokumentirani tj. bez dokumenata.
Dakle, ja se ograđujem od statusa koji kolaju i koje ekipa dijeli a koji pozivaju međunarodnu zajednicu da preuzme protektoratske ovlasti da riješi ovu krizu. Krizu I JESTE i izazvala međunarodna zajednica i IOM: ja želim da međunarodna zajednica napusti BiH, a ne da preuzimaju situaciju u svoje ruke protektoratskim tj. bonnskim ovlastima. Od drugih koji to žele, poznajem još Reufa Bajrovića i Emira Suljagića- hvala ne želim biti u takvom društvu. Svako njihovo preuzimanje situacije do sada donijelo je samo još veću katastrofu i još više jada.
Međunarodna zajednica je odgovorna za sve jednako koliko i domaće vlasti. Zajedno trate pare, to i jeste poanta. Da je poanta bila da stvari budu funkcionalne i kako treba, do ovoga nikada ne bi ni došlo. Sjetite se, da kad hoće, oni sve to urade i odrade, sjetite se kako su za manje od 2h nakon ubojstva na Otesu već imali operativna saznanja ko je "migrant ubojica", a kako slučaj Dženana Memića ta država "ne može" da riješi već pet godina.
Dakle, kao Sarajka, kao Bosanka i Hercegovka, ograđujem se od poziva civilnog sektora koji zazivaju intervenciju i protektoratske ovlasti. Ja želim da takvi napuste našu zemlju i da konačno odluke o nama samima sve spadnu na nas same.
Nasilje nad migrantima i ovo što se dešava odgovornost je kako međunarodne zajednice tako i bh vlasti: niti jedna strana očigledno nije zainteresirana za rješavanje ovog pitanja.
Da jesu, ovi bi ljudi odavno bili smješteni kako spada, na sigurnom i toplom, a ne da se dopusti bukvalno da se smrzavaju.
Da jesu, dakle, davno bi te ljude smjestili po praznim hotelima i motelima koji zjape po BiH i plaćali novcima IOM-a (milionima, desetinama i stotinama miliona, koji se sada trate na sranja od provizornih koncentracijskih kampova) smještaj, hranu i radnike_ce koji bi tu radili. Bilo bi jeftinije i sigurnije za sve, migranti bi bili zbrinuti, na toplom a ljudi radili.
Ovako, pred očima nam se odvija jedna od najvećih tragedija nakon rata, ljudi umiru, BiH postaje zemlja označenih i nezonačenih grobnica, grobalja i gaženja preko mrtvih, bukvalno i metaforično.
Vlasti su dobro plaćene i još bolje kradu.
Pozivamo sve uposlenike javnih službi (osim liječnika) da stupe u štrajk dok se ova situacija ne riješi.
SFSN! Ne želimo protektorat, želimo da vlasti rade posao za koji su masno, masno plaćene.
Situacija sa migrantima se može riješiti doslovno, dakle doslovno preko noći,
ali to nije cilj IOM-a i sličnih organizacija. Cilj je da se pare troše i trate, da se servira privid na šta se troše stotine miliona dok se ljudi smrzavaju. Eto demokracije.
Sada vam je jasno i kako i zašto se i rat prolungirao sve te godine, da ne bude zabune. Nije bio IOM ali je bilo mnogo drugih strana zainteresiranih za očaj i kaos koji danas vidimo sa migrantima (molim vas prestanite ih zvati ljudi u pokretu, cinično je i odvratno).
Nije mi jasno da to više ne vidimo svi. Toliko je očito i transparentno: zazivati protektorate znači naprosto potvrđivati tezu prema kojoj smo mi nepsosobni i da nam trebaju strane sile da umjesto nas rješavaju probleme, da umjesto nas misle i da nam usput otmu sve što imamo. Dosta mi je tog podaničkog i sluganjskog mentaliteta. Dosta!!!
Migranti ne žele ostati u BiH, jasno, ali nemaju pravo na slobodu kretanja. Na granicama ih se tuče i premlaćuje, crno tržište radi svoje, plaćaju i pokušavaju se domoći boljeg svijeta na razne načine. Često izgube živote u takvim pokušajima. Dok se kapital kreće bez granica i barijera, ovi se ljudi smještaju u geto zvani Bosna i Hercegovina.
To trebaju biti zahtjevi "civilnog" društva: pravo na slobodu kretanja, temeljno ljudsko pravo. I da, prema međunarodnom pravu, ljudi imaju pravo prelaziti granice i kretati se i nedokumentirani tj. bez dokumenata.
Dakle, ja se ograđujem od statusa koji kolaju i koje ekipa dijeli a koji pozivaju međunarodnu zajednicu da preuzme protektoratske ovlasti da riješi ovu krizu. Krizu I JESTE i izazvala međunarodna zajednica i IOM: ja želim da međunarodna zajednica napusti BiH, a ne da preuzimaju situaciju u svoje ruke protektoratskim tj. bonnskim ovlastima. Od drugih koji to žele, poznajem još Reufa Bajrovića i Emira Suljagića- hvala ne želim biti u takvom društvu. Svako njihovo preuzimanje situacije do sada donijelo je samo još veću katastrofu i još više jada.
Međunarodna zajednica je odgovorna za sve jednako koliko i domaće vlasti. Zajedno trate pare, to i jeste poanta. Da je poanta bila da stvari budu funkcionalne i kako treba, do ovoga nikada ne bi ni došlo. Sjetite se, da kad hoće, oni sve to urade i odrade, sjetite se kako su za manje od 2h nakon ubojstva na Otesu već imali operativna saznanja ko je "migrant ubojica", a kako slučaj Dženana Memića ta država "ne može" da riješi već pet godina.
Dakle, kao Sarajka, kao Bosanka i Hercegovka, ograđujem se od poziva civilnog sektora koji zazivaju intervenciju i protektoratske ovlasti. Ja želim da takvi napuste našu zemlju i da konačno odluke o nama samima sve spadnu na nas same.
Nasilje nad migrantima i ovo što se dešava odgovornost je kako međunarodne zajednice tako i bh vlasti: niti jedna strana očigledno nije zainteresirana za rješavanje ovog pitanja.
Da jesu, ovi bi ljudi odavno bili smješteni kako spada, na sigurnom i toplom, a ne da se dopusti bukvalno da se smrzavaju.
Da jesu, dakle, davno bi te ljude smjestili po praznim hotelima i motelima koji zjape po BiH i plaćali novcima IOM-a (milionima, desetinama i stotinama miliona, koji se sada trate na sranja od provizornih koncentracijskih kampova) smještaj, hranu i radnike_ce koji bi tu radili. Bilo bi jeftinije i sigurnije za sve, migranti bi bili zbrinuti, na toplom a ljudi radili.
Ovako, pred očima nam se odvija jedna od najvećih tragedija nakon rata, ljudi umiru, BiH postaje zemlja označenih i nezonačenih grobnica, grobalja i gaženja preko mrtvih, bukvalno i metaforično.
Vlasti su dobro plaćene i još bolje kradu.
Pozivamo sve uposlenike javnih službi (osim liječnika) da stupe u štrajk dok se ova situacija ne riješi.
SFSN! Ne želimo protektorat, želimo da vlasti rade posao za koji su masno, masno plaćene.
" све ? "...Sviuodbranu je napisao/la: ↑29 dec 2020, 20:50
Da jbg. Nema tu nikakve simpatije, ovo sve treba zatuci macolom u glavu majku im yebem. Nema tu covjeka ni s glave, sve sami kriminalci, placenici raznih teroristickih org, ubice, vojno sposobna gamad.
Bakira za ovo treba objesiti za jaja kod vjecne vatre. Yebem ti sve kada ti ne smijes vlastitu vojsku na granice izvesti. Kako ces kada si uzeo pare yebem ti porijeklo.
% " $ &? Зар " ?, ? " " $ " ? $ посао " то у " $ " "? " је % не $ посао " по " $...
" $ $ вас не " у " $ " $ су " " " % "...
? " & је " ". " је узео новац, " $ " ?. " ту се " %.
О $ ' & ? % ?, ? је он " пар $ јасно & $ - " " ? ? " $ је $ $ се & $. На све то " је $ " & ? не " " & су то / $...
Стога...
" " $.
Dodik je sprijecio stavljanje vojske, nase policije i Frontexa na istocnu granicu.
Ali rekao je on nesto prije par godina. Tako se bori.
Btw kakav idiot je ovaj Cikotic sa ovim cirkusom danas. Boze sacuvaj glupana.
Ali rekao je on nesto prije par godina. Tako se bori.
Btw kakav idiot je ovaj Cikotic sa ovim cirkusom danas. Boze sacuvaj glupana.
-
- Kontakt:
Cuj sto ce ti vojska. Pa upravo za to sto si rekao, umjesto da drka ju ku rac po kasarnama mogli bi kao legalna drzavna vojna sila raditi ono za sto postoje, zastiti BiH granice.Ortega10 je napisao/la: ↑29 dec 2020, 21:46" све ? "...Sviuodbranu je napisao/la: ↑29 dec 2020, 20:50
Da jbg. Nema tu nikakve simpatije, ovo sve treba zatuci macolom u glavu majku im yebem. Nema tu covjeka ni s glave, sve sami kriminalci, placenici raznih teroristickih org, ubice, vojno sposobna gamad.
% " $ &? Зар " ?, ? " " $ " ? $ посао " то у " $ " "? " је % не $ посао " по " $...
" $ $ вас не " у " $ " $ су " " " % "...
? " & је " ". " је узео новац, " $ " ?. " ту се " %.
О $ ' & ? % ?, ? је он " пар $ јасно & $ - " " ? ? " $ је $ $ се & $. На све то " је $ " & ? не " " & су то / $...
Стога...
Ne pere to Bakira nista, ali Dodik i srbska politika su veci kancer i od posranog Bakira. Sve ce jednom doci na naplatu nijedna nepravda nije vjecna nece ni prema Bosnjacima. Dodik za ovo snosi i vecu odgovornost jer koristi situaciju za rusenje drzave, i nered gdje su Bosnjaci vecina. Pa srbska policija ih busevima vozi do Krajine i Bihaca sta seres ti.
I nemoj mi se dalje obracat. Bole me oci od tih hijeroglifa.
Krivicno bi odgovarao za tu macolu.... Polako. Mudrije.Sviuodbranu je napisao/la: ↑29 dec 2020, 20:50Da jbg. Nema tu nikakve simpatije, ovo sve treba zatuci macolom u glavu majku im yebem. Nema tu covjeka ni s glave, sve sami kriminalci, placenici raznih teroristickih org, ubice, vojno sposobna gamad.ASD je napisao/la: ↑29 dec 2020, 20:45Lik bio u kući kad mu je upao migrant s nožem.Sviuodbranu je napisao/la: ↑29 dec 2020, 20:44Sta je ovo upadaju po kucama u Tuzli u po grada.![]()
Pa yebem ti vlast i sve.
Znam. Najbolje.
tz tz tz tz tz tz
-
- Kontakt:
Naravno da bi, ima zakona za nas.slusalica je napisao/la: ↑29 dec 2020, 21:59Krivicno bi odgovarao za tu macolu.... Polako. Mudrije.Sviuodbranu je napisao/la: ↑29 dec 2020, 20:50Da jbg. Nema tu nikakve simpatije, ovo sve treba zatuci macolom u glavu majku im yebem. Nema tu covjeka ni s glave, sve sami kriminalci, placenici raznih teroristickih org, ubice, vojno sposobna gamad.
Znam. Najbolje.
Nema tu mudrije, ne dao bog da mi se sta desi ocu materi ili bratu da ulete tako u kucu, masakr bi napravio neka ide i zivot i sve u pm.
Sviuodbranu je napisao/la: ↑29 dec 2020, 21:57
Cuj sto ce ti vojska. Pa upravo za to sto si rekao, umjesto da drka ju ku rac po kasarnama mogli bi kao legalna drzavna vojna sila raditi ono za sto postoje, zastiti BiH granice.
Ne pere to Bakira nista, ali Dodik i srbska politika su veci kancer i od posranog Bakira. Sve ce jednom doci na naplatu nijedna nepravda nije vjecna nece ni prema Bosnjacima. Dodik za ovo snosi i vecu odgovornost jer koristi situaciju za rusenje drzave, i nered gdje su Bosnjaci vecina. Pa srbska policija ih busevima vozi do Krajine i Bihaca sta seres ti.
I nemoj mi se dalje obracat. Bole me oci od tih hijeroglifa.
? & те прве " $ је ?. & $ " је јасно $ је твој ? пуно ?.
?, ?. Не ?. - " аута.
" " $.
Ljudi dragi, kakav je kod nas krivicni zakon, strahota....Sviuodbranu je napisao/la: ↑29 dec 2020, 22:02Naravno da bi, ima zakona za nas.slusalica je napisao/la: ↑29 dec 2020, 21:59Krivicno bi odgovarao za tu macolu.... Polako. Mudrije.Sviuodbranu je napisao/la: ↑29 dec 2020, 20:50
Znam. Najbolje.
Nema tu mudrije, ne dao bog da mi se sta desi ocu materi ili bratu da ulete tako u kucu, masakr bi napravio neka ide i zivot i sve u pm.
Kad bi mu u noge pucao a zatekao ga u kuci sa nozem, opet bi odgovarao...

tz tz tz tz tz tz
Nikad neće pristati na upotrebu oružanih snaga na granici zbog migranata samo iz razloga jer im je bosanska vojska na Drini u bilo kojem kontekstu neprihvatljiva.
Mi s hrvatima imamo sporazum da ako nadju migranta nam ih vrate u drzavu a sa srbijom nemamo. Te sto kod nas iz srbije udje, to i ostaje. Htjeli su nasi pojacat na granicama kontrole al logicno dok je dodo ziv uradit ce sve za srbiju i nisu dopustili da se pojaca kontrola. Tako da Bog sami zna do kad ce ostat ovakva situacija kod nas.
Moje misljenje je i da ih posalju u sarajevo ili negdje sami ce bjezat opet prema bihacu/kladusi jer im je tu najblize do slovenije.
70ak kilometara oni ce to prec za dan. Jaki momci, bez zena djece i samo cekaju priliku za tako nesto.
Logicno da nemaju papira kod sebe jer bi ih odmah vracalo odakle su dosli. Ovak im moras uzet otisak prsta, poslat svim drzavama i cekat odgovor odakle potice da ga mozes deportovat.
Moje misljenje je i da ih posalju u sarajevo ili negdje sami ce bjezat opet prema bihacu/kladusi jer im je tu najblize do slovenije.
70ak kilometara oni ce to prec za dan. Jaki momci, bez zena djece i samo cekaju priliku za tako nesto.
Logicno da nemaju papira kod sebe jer bi ih odmah vracalo odakle su dosli. Ovak im moras uzet otisak prsta, poslat svim drzavama i cekat odgovor odakle potice da ga mozes deportovat.
Mogao je tako u Srbiji da lobira da Srbija pojaca kontrolu ilegalnih prelazaka migranata iz Srbije u BiH te da ne sklanja policiju itd. Da ne kazem sto opstruise Frontex i OS koje bi bile ispomoc Granicnoj pplicoji BiH itd.Ortega10 je napisao/la: ↑29 dec 2020, 21:46О $ ' & ? % ?, ? је он " пар $ јасно & $ - " " ? ? " $ је $ $ се & $. На све то " је $ " & ? не " " & су то / $...Sviuodbranu je napisao/la: ↑29 dec 2020, 20:50
Стога...
Emancipate yourselves from mental slavery...
Memento Mori...
Memento Mori...
Ух тај $ " & $. А " узео новце " " $ " & " ". % ' ?. % ' ?.soxx je napisao/la: ↑30 dec 2020, 01:21Mi s hrvatima imamo sporazum da ako nadju migranta nam ih vrate u drzavu a sa srbijom nemamo. Te sto kod nas iz srbije udje, to i ostaje. Htjeli su nasi pojacat na granicama kontrole al logicno dok je dodo ziv uradit ce sve za srbiju i nisu dopustili da se pojaca kontrola. Tako da Bog sami zna do kad ce ostat ovakva situacija kod nas.
' " $ $ $ " % $ ? $ $. $ ? се $ " " су " $ " ". А ' $ $ & " $, то јесте & су ?. Па $ опет $ $ на ' " на ' " % & Ортега ? ? ? $ ?.

" " $.
Sam direktor GP Galić kaže da na jednog čovjeka dođe da pokriva 25 kilometara te istočne granice. Da li je to izvodivo, teško, skoro ko i ne moguće. Ako znamo još da su naši graničari baš moraliste, ne bi se prodali za dva redbulla, dobijemo to što dobijemo.
Nije sam Bakir uzeo pare, svim parama kontroliše Dragan moj Ortega, jer on sve finansije vodi i sa njim je dogovor napravljen.
Ovo je samo dobro uhodan biznis, gdje ovi šverceri uzimaju ozbiljan keš, i do 2.5 hiljade eura po migrantu.
Sve je to do državnog sistema. Mene kad su Švabe zaustavile, prvo traže pasoš, pa sve onda ostalo. Da ga nisam imo pitanje je kako bi se proveo.
Nije sam Bakir uzeo pare, svim parama kontroliše Dragan moj Ortega, jer on sve finansije vodi i sa njim je dogovor napravljen.
Ovo je samo dobro uhodan biznis, gdje ovi šverceri uzimaju ozbiljan keš, i do 2.5 hiljade eura po migrantu.
Sve je to do državnog sistema. Mene kad su Švabe zaustavile, prvo traže pasoš, pa sve onda ostalo. Da ga nisam imo pitanje je kako bi se proveo.
Tako blizu, a tako daleko.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.