061657451 je napisao/la: ↑25 dec 2020, 23:26
Stadion Rođeni u Vrapčićima je već sad dosta lijep i uredan, kad se završi bit će najbolji u BiH....Meni je samo žao što se nije gradio u Sjevernom logoru, u gradu,,,i to nije spriječio UZP,,,kad se počeo raditi stadion u Vrapčićima bile su gradske opštine i UZP to nije mogao blokirati nikako.
Ja ne znam čemu to pretjerivanje kad god nešto pravi sa "biće najbolji". Kako će bolan biti najbolji? Evo hajde, zamislimo da pokriju ove dvije tribine, srede, da na mjestu glavne naprave neku dobru, to je kao završeno i idealno? I opet, to je lošije od Bilinog Polja recimo (znam, to je većini teško priznati, ali recimo Vrapčići nikad ne mogu imati prilaze i okruženje ko Bilino Polje), a znamo da će to napraviti i "biti završeno" za 10+ godina u najboljem slučaju. Kako će biti bolji od Grbavice evo? Mislim, hoće, kad na Grbavici ne bi više ništa napravili. Nek na Grbavici još jednu tribinu srede i imat ćeš smislenu kocku koju Vrapčići ne mogu stići taman da ga prave od zlata.
I generalno je bezveze to upoređivanje. Je li prave stadion da bude najbolji, da kažu da imaju najbolji? Stadion treba biti funkcionalan, služiti svojoj svrsi. Prva stvar je da je bolje nego je bilo prije godinu, pet ili petnaest. Ide na bolje i to je super, kako god. S druge strane, sve je ovo toliko neplanski i divlje, kao kad naš narod krene da pravi kuću, ber arhitekte, ikog, pa kako ima para, nadograđuje. Na Grbavici je to puno smislenije, mada ni tamo nije idealno, ali je ipak neuporedivo s ovim.
Evo stubovi, hajde, preko toga niko ne može preći. Ali, prave zdenku koja je besmislena. Tribina zapad je odvojena, neproporcionalna, ne mogu je spojiti ni sa čim, vazda će da strši (umjesto da su napravili istu tribinu na kontra strani). Pomjerali teren, štimali, i to sad asimetrično u odnosu na centralnu tribinu. Prostor oko stadiona nula bodova, iza sjeverne je preuzak prostor. Sve ovo su stvari koje je nemoguće ispraviti više. OK je, neka prave, da Bog da što prije sve ostvarili, ali čemu ubjeđivanje da je predobro i najbolje? Nije. Naravno da navijačima Veleža znači, sve je fantastično kako je bilo, ali ono je bez imalo ukusa i pameti, skalamerija. Na kraju će to biti poput stadiona u Novom Pazaru recimo, za koji svi tamo znaju da je skalamerija.
A na stranu što, mogu misliti kad krenu praviti glavnu tribinu, kakvih će tu improvizacija biti. Ispod 10 miliona KM je ne mogu napraviti, a kad krenu uštede i pokušaji da se napravi za 2 miliona, biće haos, pa onda i čuđenje kako se utakmice u Evropi ne mogu igrati na tom stadionu.