Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Odlazak u inostranstvo
Zna se ovo za kvotu 25k vec skoro godinu dana. I apsolutno logicna i opravdana odluka.
Nekvalifikovani radnici smanjuju kvalitet rada i morala se povuci crta, tj. odvojiti zito od kukolja i kvalifikovanim ljudima omoguciti da prodju kroz brzu proceduru. Ne vrijedjajuci nikoga, naravno.
Njemackoj svakako i ne treba vise od 25k pomocnog osoblja, nije toliko dolazilo ni dosad iz tri navedene zemlje. Dolazili su i kvalifikovani radnici preko zapadnobalkanske odredbe, i morali cekati 2 godine. Sada je za kvalifikovane procedura skracena na 1-6 mjeseci.
Nekvalifikovani radnici smanjuju kvalitet rada i morala se povuci crta, tj. odvojiti zito od kukolja i kvalifikovanim ljudima omoguciti da prodju kroz brzu proceduru. Ne vrijedjajuci nikoga, naravno.
Njemackoj svakako i ne treba vise od 25k pomocnog osoblja, nije toliko dolazilo ni dosad iz tri navedene zemlje. Dolazili su i kvalifikovani radnici preko zapadnobalkanske odredbe, i morali cekati 2 godine. Sada je za kvalifikovane procedura skracena na 1-6 mjeseci.
XXXVIII SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Massimiliano Allegri
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Massimiliano Allegri
I dalje sve ostaje isto, nista se sustinski nije promijenilo. Samo sto vecina nema osnovnog elementarnog znanja da to shvati.

Npr. ne znaju sta je pomocni radnik, sta je kvalifikovani radnik.
Ne znaju koliko ima budala koji su podnijeli zahtjev za termin za vizu i nikada nisu otisli na njega, jer su se u medjuvremenu predomislili, a tako doveli do produzavanja perioda cekanja na termin, koji se popeo na 24+ mjeseci.
Imas kvalifikacije - ides preko novog zakona i to sada minimalno 4x brze.
Nemas kvalifikacije - ides preko zapadnobalkanske odredbe. S tim da sada ne mozes traziti termin bez ugovora, sto je sasvim logicno. Dodatna prednost sto sad, zbog gore navedenih budala, ni nekvalifikovani nece morati cekati 24 mjeseca.
- Patrice_Evra_3
- Kontakt:
Iii, evo dežurnog švabofila, promptna reakcija. 

Sve je relativno u odnosu na vrijeme i mjesto.
SS.ba liga | Jedinstvo Manchester
Nisam ja nikakav svabofil, niti imam potrebu da hranim svoj ego, ni na ovoj, ni bilo kojoj drugoj temi ovog foruma.
Na ovoj temi sam iskljucivo, jer zelim dati doprinos i pomoci onima koji ovdje traze pomoc, a takvih je nemali broj sudeci po mojim pp-ovima.
I da, nervira me neinformisanost i pokusaji spina, na to moram odgovoriti. U poneki dobar patrio-dijasporski troling se i sam ukljucim, ali prije svega - tu sam za pomoc. Dok admin ne navrati, onda sam opet bivsi.
Hoce li otici 2k ili 200k, jel bolja Angela ili Bake, njemacko ili bosansko zelenilo - mene licno boli k.

Na ovoj temi sam iskljucivo, jer zelim dati doprinos i pomoci onima koji ovdje traze pomoc, a takvih je nemali broj sudeci po mojim pp-ovima.
I da, nervira me neinformisanost i pokusaji spina, na to moram odgovoriti. U poneki dobar patrio-dijasporski troling se i sam ukljucim, ali prije svega - tu sam za pomoc. Dok admin ne navrati, onda sam opet bivsi.
Hoce li otici 2k ili 200k, jel bolja Angela ili Bake, njemacko ili bosansko zelenilo - mene licno boli k.
Ako imas Urkunde jel se to pika kao kvalifikovan radnik ili?McKennie je napisao/la: ↑17 dec 2020, 15:09I dalje sve ostaje isto, nista se sustinski nije promijenilo. Samo sto vecina nema osnovnog elementarnog znanja da to shvati.![]()
Npr. ne znaju sta je pomocni radnik, sta je kvalifikovani radnik.
Ne znaju koliko ima budala koji su podnijeli zahtjev za termin za vizu i nikada nisu otisli na njega, jer su se u medjuvremenu predomislili, a tako doveli do produzavanja perioda cekanja na termin, koji se popeo na 24+ mjeseci.
Imas kvalifikacije - ides preko novog zakona i to sada minimalno 4x brze.
Nemas kvalifikacije - ides preko zapadnobalkanske odredbe. S tim da sada ne mozes traziti termin bez ugovora, sto je sasvim logicno. Dodatna prednost sto sad, zbog gore navedenih budala, ni nekvalifikovani nece morati cekati 24 mjeseca.
15.10.2013.
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
Ma pika se za medicinsku struku sve, to ce uskoro i bez viza ici.

Koliko sam informisan, a nisam previse za medicinare, jer to kao top deficitarno podrucje i nema neke pretjerane administrativno-proceduralne otezavajuce okolnosti. Ali nakon ovih par afera sa diplomama poceli su sa jacim provjerama, tako da Urkunde vanrednih skola sve cesce ne prolazi.
Eto ukratko, pa ko planira nek zna sta ga ceka. Sigurno je da ce brzo dobiti termin, kome se zuri nek ceka 4. januara i odmah aplicira.OD 4.JANUARA KRECU TERMINI U njemackoj amabasadi sarajevo!
Morate imati: ugovor, A2 i Vorabzustimmung!!!
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
Ma nisi u pravu. Nece Njemacka vise Bosnjake. Pricalo se o tome ovdje u martu-aprilu. Svoju svabofiliju ispoljavaj negdje drugdje.

Niko to nije rekao da su u prednosti nad Njemcima. Al' eto nek se samo izmislja i preuvelicava. Uostalom, taj zakon je trebao biti do kraja 2020, i produzen je do kraja 2023. Dakle, nasi radnici su dokazali svoje kvalitete. Taj zakon je bio poseban samo za Balkan, tim zakonom su Balkanci i imali određenu prednost u odnosu na npr. zemlje Afrike, Azije..
Uostalom, sad imate bukvalno 3-4 zakona po kojem se moze ici, jedan ogranicen na 25000 za nekvalifikovane, jedan za kvalifikovane, pa onda posebno Plava karta, medicinari, IT strucnjaci.. Mozda ce biti slabiji odlazak sljedece 2-3 godine, al cim se krene znacajno gospodarstvo oporavljati, ocekujte i jos masovniji odlazak iz BIH.
Nama strucnjaci odose ( i u ovo doba korone ), pa svaki dan cujemo na vijestima, nedostatak doktora, inzenjera.. Zapitati ce se mnogi jednoga dana kada dodju u situaciju, a neki vec jesu, da im treba zdravstvena usluga hitno, pa ti kazu da nema doktora za to ili te pregleda neka budala, pa ti zivot upropasti radi svog neznanja kojeg samo u BIH moze primijeniti, jer takvi su svjesni svog neznanja, pa je za nih BIH idealna drzava..
- Patrice_Evra_3
- Kontakt:
Svaka čast.McKennie je napisao/la: ↑17 dec 2020, 15:20Nisam ja nikakav svabofil, niti imam potrebu da hranim svoj ego, ni na ovoj, ni bilo kojoj drugoj temi ovog foruma.![]()

Sve je relativno u odnosu na vrijeme i mjesto.
Mama Angela
A nemoj te zaboraviti koliko ljudi ode samo i na spajanje porodice, tu idu komplet porodice. Hrvati mogu neometano i dalje ici, tako da ce opet biti odlazaka. Mislim cak da ovim ponistavanjem u ambasadi da smo u prednosti na ostale zemlje regiona. Ko planira ici, ovo je vec sve spremio, za par mjeseci ode.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
Pa ovo je top. Ispade jos bolje. A2 imam, ugovor imam. Jos ako ne treba da radim ono sto sam po struci, onda top.
- ASD
- Kontakt:
Niti dobro, niti loše. Ne znamo još. To ćemo tek vidjeti koliko će ambasada fercerati i koliko će se čekati.
To za A2 i ugovor se svakako može srediti do termina, dok se čeka.
Mislim da je svakako za ljude bolje nego da ne radi nikako. negativno je što će neki koji se među prvima budu prijavili manje čekati od nekih drugih.
To za A2 i ugovor se svakako može srediti do termina, dok se čeka.
Mislim da je svakako za ljude bolje nego da ne radi nikako. negativno je što će neki koji se među prvima budu prijavili manje čekati od nekih drugih.
Nije svako imao polozen jezik ko je cekao termin. Razumljivo, jer ti i ne treba. Tako da ce ovo usporiti takve ljude te one koji se registruju tek onako.
- ASD
- Kontakt:
Pa dobro, pretpostavljam da će biti dovoljno vremena da se položi jezik (naravno ko je voljan).
Pozitivno je što će odustati debili koji niti namjeravaju da uče jezik i tako kradu termine drugima koji se više trude.
Mozda ce uslovi za registraciju termina biti ova tri uslova.
Ne dobijaju nista ako puste da se opet svako moze registrovati.
Ne dobijaju nista ako puste da se opet svako moze registrovati.
- ASD
- Kontakt:
Čisto sumnjam jer će prijave i dalje ići online.
Biti će isto ovako. Prijaviš se za termin i dok čekaš termin da ispuniš te uslove.
Za par mjeseci je to ništa za ispuniti. Jedino će biti nezgodno ako se neko prijavi među prvima i brzo ga prozovu pa ne stigne to riješiti.
Ne znam, ali vjerujem da ima neka caka. Nemoguće da bude sve isto.ASD je napisao/la: ↑17 dec 2020, 17:46Čisto sumnjam jer će prijave i dalje ići online.
Biti će isto ovako. Prijaviš se za termin i dok čekaš termin da ispuniš te uslove.
Za par mjeseci je to ništa za ispuniti. Jedino će biti nezgodno ako se neko prijavi među prvima i brzo ga prozovu pa ne stigne to riješiti.
Ne znam kako ide po novom zakonu. Isto je prijava online a ne znam da li odmah traze dokaz o jeziku.
- Fantasista
- Kontakt:
Jesu li stornirani termini? Meni nije došao mail.