Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

sagitarius
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la sagitarius » 11 dec 2020, 14:29

Civa je napisao/la:
11 dec 2020, 09:10
Da je najveća porezna kategorija, opet joj ostane oko 9 eura neto. Opet ko želi dalje može računati. I pogotovo ako je oženjen ili udata može normalno živjeti sa partnerom koji radi sličan posao.

Dovoljno je pogledati samo želju tendeciju mladih za odlaskom, a Bogme i tih koji ako kukaju želju za povratkom. Onaj ko ode gore neće se vratit do penzije ovdje, a pričao sam dovoljnim brojem osoba koje žive u Njemačkoj i rade razne poslove od električara, skladištara, medicinara i svi su zadovoljni i samo napreduju, dok im je u Bosni i Hercegovini to bila naučna fantastika.

Ovaj momak je odmah fino napisao, da kuka onaj ko želi da živi iznad svojih mogućnosti, ali vremenom onaj ko radi i trudi se može ostvariti svoje ciljeve i želje.
Realno evo nakon dvije godine u Njemackoj, ja bi se vratio jedino u Bosnu ako bi mogao uletit u neku drzavnu firmu gdje je plata 1200+, nek imas jos djevojka platu 800-1000 KM, hadzija si u Bosni.To su cinjenice.Jer nije sve bajno ni u Njemackoj, tesko je to sad nekom i objasniti ko je u Bosni pa samo gleda povrsinski, treba doci, raditi ovdje i vidjeti da ovdje nije tek tako lahko koliko ljudi misle.Pogotovo sad kad je ova corona...
..Za Čelik i Zenicu!Jer to, je čast i sudbina i krv Zeničana, ljubav velika!
..El Valencia es el nostre campeó! #amuntValencia

leorey
Kontakt:

Post Postao/la leorey » 11 dec 2020, 14:53

Kaunas je napisao/la:
11 dec 2020, 14:13
gaston je napisao/la:
11 dec 2020, 13:06
Bgm hoce da mu se platne liste slikaju. :rol:
Ma pusti lea, lupa gluposti
Pa niko ne kaze da normalnije vani zivis, da imas vise para i sve, mislim da to niko ziv ne negira, nego mi je smijesno kako s druge strane nasa raja pusi pricu da tamo imas prozore od cokolade i vrata od mermelade.

Kasirka u Lidlu, na Bahamima ljetuje. Jasta je. Normalna nijemica zavrsi fakultet tamo pa radi za 10 puta vecu lovu. Pa onda ljetuje na Bahamima. Vazda bilo, stranac ljetuje na Havajima, a nasi zna se gdje. Cast izuzetcima, ali Makarska je realan domet. 10-15 dana. Mozda u 4-5 godina ode na tako neku egzoticnu lokaciju, pogotovo cesce ako ima partnera pa i ona radi. Naravno da ovdje s ovim parama ne mozes ni to.

Al nemoj prodavat pricu bezveze, tamo sa 1500 eura si qurac ako zivis u Minhenu i placas sve zivo. Ovdje s miljom si kralj.
27.10.2020

tutankamon1905
Kontakt:

Post Postao/la tutankamon1905 » 11 dec 2020, 15:01

Koliko vas u ovoj raspravi zivi i radi u Njemackoj, a koliko vas stavlja sve na papir i analizira iz BiH?

Trpate sve u isti koš. Neko je dosao u njemacku da balaha neko je dosao da zaradi..dakle nacin zivota i troskovi ne mogu bit isti kod tih ljudi. Sto ne znaci da ovi drugi jedu kiflu i piju vodu, nego pametno raspolazu financijama jer imaju neki cilj, a pritom si mogu priustit stvari sto su kući mogli sanjat samo. Ovi prvi ce pak ful interesantno zivit, lude zurke luda zezanja, koji mobitel odma uzet, stan sto blize centru grada i onda se vratit nazad u BiH nakon godinu dana i pricat da u Njemackoj nije nista bolje.. :rol:

Kolko ljudi dobije smjestaj/sobu s poslom za pocetak? Imas 2 dana slobodno u svakoj normalnoj firmi, prekovremeni placeni, 25 dana godisnjeg..kolko firmi to u BiH daje i koji su uvjeti da se zaposlis u istoj?

Daleko od tog da je idealno, al vrijeđa inteligenciju bilo kakva rasprava o tome jel pametnije ostat u lijepoj prelijepoj našoj i žugat ili otić u Njemačku. Naradiš se - jesi..na kraju mjeseca bar znaš za šta radiš.

Sigurno idu svi životarit u Njemačku i patit se, umjesto da su u svom gradu sa svojim prijateljima i porodicom, sto bi rekli svoj na svom.. nemojte molim vas.

Evo uzimam sebe za primjer cak u vrijeme ove korone..radim u kuhinji, i kako su restorani zatvoreni rade se samo jela za kući..manje posla naravno, pa sam jedan tjedan slobodan, drugi tjedan radim od 4 do 9 uz dva dana slobodno. Plaća? 120 eura manja nego kad je sve normalno..isto kao u BiH.

I slozio bih se, jedino drzavna firma i placa 1200+ maraka me moze vratit u BiH da radim. Cak bih se pridruzio ovde da pisem da u Njemackoj nije nista bolje. Al to ces dobit nikad, tako da..

I jedino sto mogu rec onima koji misle ići u Njemačku ili bilo gdje vani. Živite u skladu sa svojim mogućnostima/plaćom i zivot vani ce bit dobar..ako mislite da cete cim dodjete bit u prilici balahat i tako iz mjeseca u mjesec zivit bez mozga, onda bolje nemojte nigdje ic. Prcit ga bolje i u BiH za 600 maraka nego se zaduzit da mozes nekom rec da si bio u Njemackoj i da je bezveze.

@leorey kad uspoređuješ plaće i svakog si skoro u Njemackoj opiso da ima 1400-1500 eura, zivi u centru minhena i placa sve zivo, onda stavljaj te ljude u isti rang da zive u BiH. Dakle ti isti poslovi, place 600-700 maraka s eventualno jednim slobodnim danom, podstanar, placa sve zivo. Onda mozemo uspoređivat. Vidi bogati, s 1000 si hadzija u Bosni, nismo znali to. Jos ako imas svoju kucu, eventualno djevojku s istom takvom placom, super je :rol:

leorey
Kontakt:

Post Postao/la leorey » 11 dec 2020, 15:08

Pa sve to stoji sto si rekao, niko ne kaze da vani nije bolje- ali sve ti to sto navodis spada pod normalan zivot i nikakav luksuz kakav neki zele da prikazu. Jer kupiti majicu, otputovati negdje spada u potpuno normalan zivot. To je ovdje pojam, ali naravno da ljudi u drzavnoj sluzbi sa finom, stabilnom platom (gdje odmah mozes dobiti kredit u BILO KOJEM iznosu) bolje zive nego nasi tamo koji rade na kasi ili u domu kao negovatelji.

Da su mogli tu da rade- ne bi ni otisli vani. Dosta ljudi ovdje zivi itekako dobro- mnogo bolje nego neki ljudi nasi vani koji nemaju nikakvu skolu. Puno Sarajevo auta, kafa se po vazdan ispija. Odes u hacijendu petkom, subotom, brodovi se uzimaju redovno. Tesko da nasi ljudi tako vani zive.
27.10.2020

bengalka
Kontakt:

Post Postao/la bengalka » 11 dec 2020, 15:09

Radim u sloveniji I slazem se da bi se vratio dole samo kad bi uletio na neki drzavni posao a kamoli neko ko je u njemackoj I ima jos bolje uslove

forza_juve
Kontakt:

Post Postao/la forza_juve » 11 dec 2020, 15:12

Ma ako ces subotom izaci ono kao momak de flasu sta ja znam jacka, vodke, platis nekih 100 i kusur eurica ili ako hoces kakve picce ganjat onda ni 2000 mjesecno ne moze biti. Dok ulaz platis, popijes koju pivu pocastis koju ribicu jer moras bilo kakav utisak ostavit onda se nabere 100€ i da izadjes 3 x u mjesecu subotom bankrot objavit hehehe. Sto se ljetovanja tice ja dodjem prvi u BiH ne sto nemam para nego da vidim familiju i sto mi je dijete jos malo pa ne putujem na neke egzoticne lokacije a ne znaci da necu. Potrosim para u BiH mogu dobru destinaciju izabrati. Kasirka Bgm tesko da moze negdje otici ako je sama, ne moze auto na rate izganjat jer se ne uklapa u troskove.
Kod mene zena radila u trgovini 1350€ plata, ja imam vecu platu ali vise i radim, naberem preko 200 sati mjesecno.
Onda ako radis nocnu i to je placeno, vikend placen sve zavisi ko sta radi.
U BiH sa 1000 si qrac ako nemas svoju kucu
Sve zavisi ko sta hoce, zapni radi, neka zena ili partner radi, imat ces sve i nista ti nece falit. Sada bas ugleda na snizenju rayban aviator bile 140 ja ih uzeo za 60 , pa malo igracke za dijete izaslo me ukupno 200 ni osjetio nisam dok u BiH Bgm malo to teze ide, jer valja isukat lupam 400 km a plata milja.
Dvoje kada radi imas sve, sam kada si imas da zivis a i to je dobro kako je dole kod nas
❤️1946❤️
Na tronu može biti samo jedan

Patrice_Evra_3
Kontakt:

Post Postao/la Patrice_Evra_3 » 11 dec 2020, 15:32

Iz svih ovih pisanja je poenta da nema pravila, svako svoje okolnosti i životnu priču i filozofiju ima.

Onaj ko će u BiH biti podstanar, njemu je logično bolje otići i guze prati u Njemačku i biti podstanar, sigurno će više uštediti kad se sve podvuče nego u BiH i sa nešto boljim poslom.

Neko npr. neće guze prati po Njemačkoj i kad bi trostruko slabije prolazio u BiH finansijski. Iz nekog principa, nije baš sve ni u novcu.

*Pranje guza je metafora za lošiji posao, da ne bude bukvalno shvaćeno.

Onaj ko ima stambeno pitanje riješeno u BiH, makar djelomično, bilo to nasljedstvom ili kako god, po mom mišljenju ne bi trebao da ide vani sa iole solidnim poslom ovdje. Barem sa finansijskog aspekta.

Opet, s druge strane, nečiji motivi za odlazak nisu strogo finansijski, tako da je to složena tema za neku jednostavnu analizu.

U svakom slučaju, sposobni itekako mogu živjeti i u BiH, mit je da se ne može ovdje bez politike itd., ali činjenica je i da ljudi sa manje škole i sposobnosti imaju ograničene mogućnosti ovdje. Vani je uglavnom dovoljna volja da radiš, pronaći ćeš nešto, dok to ovdje nije uvijek slučaj, mada se to mijenja pomalo, iako je korona usporila taj proces nažalost.
Sve je relativno u odnosu na vrijeme i mjesto.

SS.ba liga | Jedinstvo Manchester

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 11 dec 2020, 15:39

Opet Leo plaho se.re za nekog kome je highlight kupit i slikat 3 krofne u Dunkin' Donutsu :kafa:

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 11 dec 2020, 15:45

Sve je stvar individue. Šta ko voli i šta su kome prioriteti.
Ja lično bi gore prošao sigurno u Njemačkoj nego u BiH, finansijski.
Dosta trošim na izlaske, a ovdje je to relativno jeftino. Ne volim okupljanja po stanu i vikendicama, samo kafane. Za ljude kao ja je BiH prije 15 godina bila raj na zemlji, za 15 maraka se razneseš.
U Njemačkoj bi sigurno po tom pitanju bankrot proglasio.
S druge strane, neko to ne voli, nego više neke druge stvari.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 11 dec 2020, 15:48

Mozda bi se vratio jedino za platu 2 milje, cuj milja normalna plata sunce ti zarko
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

RollMan
Kontakt:

Post Postao/la RollMan » 11 dec 2020, 16:00

Moze se i u Bosni fino zivit kad dvoje radi, ti zaradjuj 1200-1300 ona nek je 700 , ne bi trebalo biti problema
“You are never really playing an opponent. You are playing yourself, your own highest standards, and when you reach your limits, that is real joy.” Arthur Ashe
https://i.postimg.cc/ZKTJMnmW/Screenshot-4.png

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 11 dec 2020, 18:45

Zaboravljate jednu jako vaznu prednost koju njemacka pruza. Buducnost momci, pogledaj za 5-10 godina u Bosni sta ces napraviti, a pogledaj u Njemackoj. Da ne govorim o duzem periodu i prednosti za djecu.

Svako ovdje ko tek dodje radi za neku manju platu, pa postepeno napreduje. Ima par idiota koji ne mogu dalje dobaciti, al toga svugdje ima. Ja sam uvijek gledao nase penzionere i ove ajmo reci gastarbajtere penzionere. Nasi muku muce sa penzijama, slomljenih ledja... a 90% ovih vani da kazem penzionera kulira po Bosni, zdravih ledja.

U Njemackoj sam evo godinu i po, za ovo vrijeme ovdje zaradilo se finih para, a i potrosilo, ostvario sam svasta nesto, nema gdje nisam bio.

ABd evo sljedece godine na proljece ide u auto neko, dat nesto ucesca i ostalo na 4 godine razvuc, da i ne osjetim puno, a vozat cu auto staro 3-4 godine. Qurac bi u Bosni kupio tako auto od 15-17k eura. Jos sam zivim i placam veci porez, da ne pricam kako ce biti kada vas dvoje radi.

A samo svojima i bratu, za razne neke stvari sam u Bosnu poslao oko 4k eura za ovu godinu samo. I opet se hvala Bogu ne patim, sve imam. Kad odem vani ne rasipam se, al i ne gledam previse u cjenovnik.

Tako da mi nema niko pricati nista, velike ti se sanse otvaraju u Njemackoj, samo znaj ih iskoristiti. Radio sam i u Bosni fin posao pravo, sa platom ni na kraj nisam mogao izaci jbt, a o sistemu drzave necu ni da pricam jbt.

Sef mi danas govorio zakasnio nam platu uplatiti 1 dan, nesto je bilo nemam pojma, dobio kaznu odmah od finanzamt-a. U nas drzavne firme ti ne uplacuju staz jbt.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 11 dec 2020, 19:16

redbull93 je napisao/la:
11 dec 2020, 18:45
Zaboravljate jednu jako vaznu prednost koju njemacka pruza. Buducnost momci, pogledaj za 5-10 godina u Bosni sta ces napraviti, a pogledaj u Njemackoj. Da ne govorim o duzem periodu i prednosti za djecu.

Svako ovdje ko tek dodje radi za neku manju platu, pa postepeno napreduje. Ima par idiota koji ne mogu dalje dobaciti, al toga svugdje ima. Ja sam uvijek gledao nase penzionere i ove ajmo reci gastarbajtere penzionere. Nasi muku muce sa penzijama, slomljenih ledja... a 90% ovih vani da kazem penzionera kulira po Bosni, zdravih ledja.

U Njemackoj sam evo godinu i po, za ovo vrijeme ovdje zaradilo se finih para, a i potrosilo, ostvario sam svasta nesto, nema gdje nisam bio.

ABd evo sljedece godine na proljece ide u auto neko, dat nesto ucesca i ostalo na 4 godine razvuc, da i ne osjetim puno, a vozat cu auto staro 3-4 godine. Qurac bi u Bosni kupio tako auto od 15-17k eura. Jos sam zivim i placam veci porez, da ne pricam kako ce biti kada vas dvoje radi.

A samo svojima i bratu, za razne neke stvari sam u Bosnu poslao oko 4k eura za ovu godinu samo. I opet se hvala Bogu ne patim, sve imam. Kad odem vani ne rasipam se, al i ne gledam previse u cjenovnik.

Tako da mi nema niko pricati nista, velike ti se sanse otvaraju u Njemackoj, samo znaj ih iskoristiti. Radio sam i u Bosni fin posao pravo, sa platom ni na kraj nisam mogao izaci jbt, a o sistemu drzave necu ni da pricam jbt.

Sef mi danas govorio zakasnio nam platu uplatiti 1 dan, nesto je bilo nemam pojma, dobio kaznu odmah od finanzamt-a. U nas drzavne firme ti ne uplacuju staz jbt.
:salut: :salut:

Kako vrijeme leti jbt, vec godina ipo :shock:
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 11 dec 2020, 19:24

Kaunas je napisao/la:
11 dec 2020, 19:16

Sta ti kazes na ovu temu, hoces se sad vracati u Bosnu? :mrgreen:
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 11 dec 2020, 19:30

Hocemo li malo o troskovima nas koji jos zivimo sami vani tj. nismo ozenjeni? :D

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 11 dec 2020, 19:33

Sheyi je napisao/la:
11 dec 2020, 19:30
Hocemo li malo o troskovima nas koji jos zivimo sami vani tj. nismo ozenjeni? :D
Popij jednu ljutu pa pocni
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 11 dec 2020, 19:44

Stvarno teško je raspravljati ovdje kad neke osobe imaju te svoje stavove, ali ono što je činjenica koju niko ne može oboriti da svaku osobu, ama baš svaku koju znam lično da je otišla striktno u Njemačku, je lično napredovala na samom poslu. Svako kaže da je taj početak bio malo težak dok se navikne na sistem, ali kad se navikneš ostvariš i određene privilegije.

Također još jedna činjenica koju mnogi teško prihvataju ili neće da je prihvate je ta da će Bosna i Hercegovina, ako se nešto iz korijena ne promijeni postati zemlja staraca, tj. sve će više mladih osoba iskazivati tendenciju za odlaskom prvobitno iz manje sredine ka većoj u samoj Bosni i Hercegovini, a nakon toga i odlasku iz Bosne i Hercegovine.

Jedan momak koji je dogurao u Sarajevu bio do direktora poslovnice banke, dobio je ponudu te iste banke da pređe u Beč raditi, šta mislite da li je ostao ovdje? Naravno da je otišao. Ova godina koliko god je za Bosnu i Hercegovinu bila teška i deficitna imala je jedan pozitivan efekat, kratkotrajno je spriječen veći odlazak mladih i obrazovanih osoba.

Znamo mi svi, nije više problem ni plata, ni neki siguran posao, problemi su slojeviti i duboko ukorijenjeni sa nizom stavki obrazovanje (privatni fakulteti), zdravstvo, sudstvo, policija. Sistem gdje si dobar ako si podoban, a ne sposoban. Te su stvari koje su potrebne da se mijenjaju, da bi narod doživjeo mali osjećaj napretka, kad ja vidim da policajci ne sjede na kafi u kafiću kod kamatara ili narkomana, kad ne dođem na neki šalter, a dočeka me osoba čiji vokabular je 73 riječi, kad profesori u školama krenu djecu učit pravim stvarima, a ne ako nisu nagodni istresu se na djeci i slične stvari.

Kad uhljeb krene cijeniti poštenog insana, tada će krenuti napredak, a sve dok se bude šibicarilo zbog sitnog interesa, teško nama.

Iskreno se nadam i mislim da bi do 2022ge godine moglo doći do velikih promjena u ovoj državi, jer djeluje da su strane sile upetljale svoje prste, a mi evo 25 godina samostalno sve više i dublje tonemo, ali mislim da je posebno potonuće krenulo od famoznog popisa stanovništva i podjele na Bošnjake, Hrvate i Srbe. :bih:
Tako blizu, a tako daleko.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 11 dec 2020, 19:47

redbull93 je napisao/la:
11 dec 2020, 19:24
Kaunas je napisao/la:
11 dec 2020, 19:16

Sta ti kazes na ovu temu, hoces se sad vracati u Bosnu? :mrgreen:
Nije mi to vise ni na kraj pameti. :mrgreen:
15.10.2013.

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 11 dec 2020, 19:54

feniksptica je napisao/la:
11 dec 2020, 19:33
Sheyi je napisao/la:
11 dec 2020, 19:30
Popij jednu ljutu pa pocni
Pa ovako na prvu grubo oko milja i po mjesecno na stan, auto i ispomoc porodici u Bosni. Nisam racunao struju, hranu, i sve ostalo uz istu, odjecu, gorivo, izlaske, internet, televiziju, osiguranja, otto :mrgreen: ode to daleko, srecom radim ovu kucnu intenzivu, upoznati su neki odavde oko toga, pa samim tim i znaju da tu nema plate ispod 3 milje na ruke, ali svejedno uz ovakve troskove to i nije neka para sad.

Kontam kad se ozenim bit ce to dosta bolje pa pokusati neki stan kupiti, naravno Minhen mogu zaboraviti, ali u nekom manjem mjestu svakako treba probati, jer ovako svakako s ovom cijenom stana ja taj stan nekome otplacujem, pa ako vec moram 900 placati bar da placam za moje tj. naše u buducnosti.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 11 dec 2020, 19:59

Znaci nisam jedini n forumu koji radi intenzivu :mrgreen:
15.10.2013.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 11 gostiju.