Ja bih uradio slijedece:
sa VISA-om bi dogovorio personalizirane FK Željezničar VISA kartice, na kojima ce biti logo kluba i to ponuditi navijacima koji zele. Da klub za sve transakcije odnosno placanja koja se izvrse tom karticom ima naravno postotak. Recimo za placanja u vrijednosti od 0 do 99KM dobija 10kf po transakciji , za transakcije od 100KM do 999KM klub dobija 1KM po transakciji, za sve transakcije od preko 1000KM 10KM po transakciji. ( ili ako mogu izvuci vise, jos i bolje. ). A neka benefit za korisnika kartice bude popust od 10% do 20% za kupovinu artikala u fanshopu i webshopu, ukoliko izvrsi placanje tom karticom.
Na webshopu bi omogucio opciju kupovine na rate svima onima koji imaju kreditne kartice ( klub svakako dobija odmah po izrvsenoj transakciji puni iznos novca od banke, a kupac taj iznos vraca banci u mjesecnim ratama ). Ja svake godine narucim artikala u vrijednosti od oko 120-150KM preko webshopa. Ali bih sigurno uzimao i duplo vise ukoliko ne bih morao izvaliti odmah puni iznos. Pa neke stvari bi uzeo sebi, a neke poklonio dragim ljudima, sa pokusajem da ih navucem na plavu boju.
Za dresove bi svakako ( za sve one koji zele ) omogucio preorder ( klub u startu zna koliko ce sigurno prodati dresova ), a navijac ne mora strahovati da li ce imati svoj primjerak dresa Day one.
Kupovinu karata omoguciti online, kako pojedinacnih, tako i godisnjih. Stim sto bi godisnje takodjer omogucio kupovinu na rate. Neki nemaju odjednom da izvale 120, 150KM za godisnju. ili moraju birati izmedju godisnje i dresa. Zasto ne omoguciti da imaju oboje? Siguran sam da bi se povecala prodaja i jednog i drugog, kada bi raja mogla sebi razgoditi, da mu sa kreditne kartice odbija 10 do 20KM mjesecno.
Ne idem ja na tu prokletu utakmicu da vidim "svemirski" fudbal, jer nema ga ovdje. I još dugo ga neće biti. Idem da gledam Želju zato što samo tih par sati imam osjećaj da negdje pripadam, da je nešto moje!