losmi je napisao/la:Romariooo je napisao/la:Pep je u zadnje vrijeme dosta izmijenio onu nasu standardnu formaciju 4-3-3, i sad to koliko ja kontam otprilike izgleda ovako:
................Vilja............................Pedro.......
................................Messi.......................
Abidal...................Iniesta....Xavi...............Alves
......................Puyol...Sergio.....Pique.............
...............................valdez.............
Ove sezone s ovakvom formacijom najcesce igramo, bekovi su nam fakticki krila , dok Messi ima potpunu slobodu da ide i u sami spic, ali i da se vraca u sredinu sa Xavijem i Iniestom.
Iako igramo fantasticno sa tom formacijom,meni se ne svidja sto je Messi povuceniji

Ma nije povuceniji, Pep je skontao da ce u ovakvoj postavci Mesi biti puno iskoristeniji, a to se pokazalo kao tacno. s obzirom da otkad ovako igramo Messi daje puno vise golova . Na papiru izgleda ovako, ali cesto je tu najistureniji napadac, a protiv jacih protivnika, kada treba da potpuno osvojimo sredinu terena, Mesi igra malo povuceniji, i zajedno sa Xavijem i Iniestom napravi premoc na sredini, ali opet brzo se ubacuje u napad i postize golove. Prednost ovo taktike mogli smo vidjeti protiv Reala, kada je mesi bio povuceniji i sjajno asistirao za golove. Kad igra na krilu, onda ga je puno lakse cuvati, ovako kad ima veliku slobodu ne moze nikako imati non stop jednog covjeka na ledjima i ima znatno vise slobode da pogadja i asistira, a to sto nema Mesija na krili koristi Alves za ona njegova utrcavanja u napad.
Ova formacija je genijalna, jer imamo i igrace za nju, bekovi su nam jako brzi i pokretljivi, snalaze se sjajno u ofanzivi, Sergio odlino radi svoj posao, gore u napadu su svi pokretljivi i vrlo lako mijenjaju mjesta i zbunjuju odbrane. Jedino sto nam treba mozda da bi ova formacija bila jos ubitacnija jeste lijevi bek, jer Abidal je vec u godinama i ofanziva mu nije jaca strana, a kako vidimo Pep ga ima namjeru koristiti i kao stopera. Tu bi nam sjeo jedan ljevak jak u ofanzivi, ja bi nekako najvise volio da dovedemo Bastosa iz Liona, on me podsjeca jako na Alvesa i mislim da bi kod nas bio sjajan, Bale je najbolja opcija sigurno ali je jako skup, tu je i Coentrao recimo, ali meni se Bastos nekako najvise svidja, mlad, brz, dobar i u odbrani, ima topovski udarac, dobar tehnicar, bas igrac koji se uklapa u nas stil, bio bi velika opasnost po lijevoj strani