Clutch je napisao/la: ↑07 avg 2020, 23:46
Nosioc najbolje odbrane lige je Brook Lopez. Štiti obruč, vrši korekcije i komanduje odbranom u maniru velikog lidera što i jeste postao ovim Bucksima. Preuzimanja kod Bucksa i nema u nekoj većoj mjeri (dakle nebitno je što Lopez ne može preuzimati, mada se ni Giannis ne ističe u dobrom branjenju bekova), niti su nešto puno agresivni na perimetru. Relativno lako ćeš doći do šuta protiv njih iz vana, ali zato u reketu se nećeš dobro provesti. Razlog? Činjenica da timski čine sve da zaustave ulaze ali i Brook Lopez. Za razliku od Giannisa koji je 87. u kontestiranim šutevima, Lopez je 2. u kompletnoj ligi. Dakle iako Bucksi čine sve da ne dopuste šuteve na obruču, on je drugi. To znači da je nenormalno aktivan, uvijek dobro pozicioniran, uključen u akcije protivnika. Sama činjenica da Giannis hvata (nekontestirane) defanzivne skokove s historijskom brojkom dosta govori i o njihovim ulogama. Jedan je tu da pokrije, kontestira i zaustavi sve i svašta, a drugi je tu da bude u blizini obruča i uhvati defanzivni skok.
Vidi ovu reakciju u djeliću sekunde koja je posebno impresivna, a zatim u idućoj situaciji aktivnost, inteligenciju i ruke hobotnice. Čisto na brzinu primjeri sa zadnje utakmice.
Od Giannisa ovakve vrste korekcija ćeš rijetko vidjeti, nego klasično rotiranje, pravovremeno i dobro postavljanje (mada zna ući u probleme s ličnim greškama) i kao što se složišmo, dizajnom situacije koje ga izbacuju u prvi plan. Ne da to nema vrijednost, ima itekakvu, ogromnu, ali jasna je razlika u tome ko je glavna karika i nosioc te odbrane, barem meni.
To je taj post gdje si ti meni kao detaljno sve objasnio o ulozi Lopeza....
Sta ovaj post sadrzi sto ja ne pomenuh u nekoliko postova danas?
Dakle, upravo Lopezova nemogucnost da preuzima na perimetru dovodi do toga da MIL daje dosta otvorenih suteva za 3p i da su tu jako ranjivi.Odmah vidis njegov nedostatak i potpuno je nepojmljivo da igrac koji u danasnjem vremenu nema defanizvnu raznovrsnost bude DPOY. Kazes 2.po broju kontestiranih suteva? Pa logicno jbt.Em se on dobro postavlja, em je game plan da bude u dropu, em druge ekipe nece prestati napadati obruc samo zato sto je neko elitan u zastiti istog.To je osnovni segment kosarkaske igre, koji se ne moze izbaciti, makar pod kosem bio ne znam ti ko.
Da si rekao Giannis nije trebao biti DPOY zbog Simmonsa,Davisa ili Adebaya, dalo bi se raspravljati, ali ti kao neces da guras Simmonsa, jer je "tvoj", pa cemo lakse pucati po tome da je Lopez prvi defanzivac MIL.
Nadalje, barem znas da ja gledam utakmice i da mi statistika nije sve, ali mi ne mozes reci da je neko u 10oj sezoni naucio igrati odbranu do levela DPOYa!

, a do juce tacku nije mogao braniti.To nije realno.
Kao sto rekoh, postoji vise razloga zasto je Lopez postao ucinkovit u odbrani (iskustvo, bolje pozicioniranje, game plan ekipe), ali isto tako igra sa covjekom koji mnogo toga pokriva, kojeg napadi gledaju da izbjegnu sto je moguce vise.Sjecam se dobro, jedne sezone je SA statisticki bio defanzivno bolji bez Kawhia, nego s njim na parketu, sto je totalni apsurd.Razlog je bio taj sto su napadi izbjegavali Kawhia i gledali da on sto vise coskari cuvajuci x igraca.Tad defanzivni brojevi ne mogu biti dobri.Koji god to igrac bio.Istu stvar, u manjoj mjeri, rade i Giannisu.Kazem u manjoj, jer je njega lakse skloniti ofanzivno u cosak nego li Kawhia, obzirom da Giannis ne moze cuvati PGove.Otuda vjerovatno i 87.mjesto kontestiranih suteva, koje si pominjao.
Zaista me cudi da ti ovakve stvari ne vidis ili prije da neces da vidis iz nekog razloga.