Bordo1946 je napisao/la: ↑28 avg 2020, 11:21
Meni nikad neće biti jasni ljudi koji misle da mi iz Bosne i Hercegovine u evropskim takmičenjima možemo igrati napadački fudbal kao u našoj ligi!? Na osnovu čega!? To je od rata pa na ovamo tako. Nije ovo Sarajevo iz 1984, kad smo se mogli potuči sa svakom ekipom u Evropi, čitaj, Evropi. Sušić, Hadžibegić, Ferhatović, Kapetanović, Pašić, Musemić itd. Nažalost nama je prenesen taj mentalitet iz bivše Jugoslavije, da smo mi najjači, najbolji, lako ćemo, 'ta' će oni levati, debili, konobari, ribari itd.
Prvo. Neprofesinalizam je uvijek ovdje bio u Bosni jako izražen, pogotovo sada, plus sada nemamo stručnjake uopšte, prije su bili strašni treneri, koje si mogo naći u FAMOSU ili UNISU, pa su stvarali odlične igrače.
Sada imamo problem što se igrači prepadnu protivnika, strah od neuspjeha, blamiranja, katastrofe nivo Atalanta. To je usađeno u glavama igrača. Što!?
Loša psihološka priprema pred utakmicu i inače cijelu sezonu, naših nazovi stručnjaka, koji se boje neuspjeha i blamaže, najzad otkaza, pa igraju na ziher, da ne bude katastrofa. A obično zbog tog načina i pristupa i bude. To smo svjedočili nekoliko puta. Loš skauting pored toga i nedovoljnan izvor informacija, a danas pomoću digitalizacije i brzog protoka informacija, sve se da riješiti.
Što se tiče igre, kao prvo nemamo mi taj kapacitet da igramo napadački fudbal jer na nas gledaju na način da smo kanta za nabijanje, s razlogom, s kojom god ekipom igramo, nebitno bili oni iz Velsa, Irske, Mađarske, Norveške ili Finske, a ovim jačim ligama da ne pričamo. Nama se obraduju.
Drugo, fizička sprema nam je uvijek bio veliki problem, a i način treniranja općenito je amaterskog nivoa. Ja ne krivim igrače tu, nego nestručnost naših ljudi koji se bave ovim poslom, ne mislim ovdje samo na aktuelni sš, nego generalno, i one prije njih, pa i 10, 15 godina unazad. Plus taktički su totalno nepotkovani, đaba njemu UEFA Pro licenca, on sam mora znati u glavi kako posložiti ekipu. Ali, 4-2-3-1 formacija i udri, gubili, vodili, samo šibaj. Nebitno.
Primjer, gubi 1-0, vadi jednog napadača, stavlja drugog, sam napadač treba da se bije sa dva stopera i defanzivnim veznim zadnjih 15 minuta. Strašno! Isti stil igre, ista formacija, kako u 1 minuti, tako i u 91.
Treće. Transfer politika naših klubova su katastrofalni. Dovedi što jeftinije, nije baš da igrači neće kod nas, nego je do para!
Jedino gdje se sve poklopilo je bio onaj kad smo igrali Play off EL, pa onda LP sa Lechom. Dok se ne uloži novac, nema napretka. To je valjda dovoljan pokazatelj zadnjih 20 godina. Mladi i perspektivni igrači plus kapitalci, sa ovim iz naše lige, nemamo se čemu nadati.
I još nešto, zašto nismo napravili veće uspjehe zadnjih 10 ili 15 godina u evropi? Izuzevši onaj Play off sa u EL.
Jer su igrači bili duplo bolji, a to su igrači koji stasavali poslije rata, dok su oni prijeratni treneri radili još sa tim igračima. Ovi danas su katastrofa. Znači stručnost je silaznoj putanji.