Ova rasprava o dijaspori i u domacu ligu je smiješna stvar da budem iskren! Ja sam dijasporac, ali ja licno pratim više našu domacu ligu nego svicarsku! Da vam potvrdim razlog zašto cemo uvijek imati u budunosti problema u našoj domacu ligu i sto su dijasporci u blagoj prednosti za reprezentaciju. Poenta u ovoj price je jednostavno lahko da su ovi igraci iz dijaspori školovani vani. Naša reprezentacija koja je bila na svijetsko prvenstvo i koja je imala dugo perioda uspijeha je, da naš nogomet u BiH slabo integrirano. Misimovic, Salihovic, Besic, Jasmin Fejzic i Kolasinac su svi napravili karieru u Njemackoj. Vec od 4 ligi si tamo profesionalac i u 5 ligi mozeš vec svoj hljeb zaraditi. U Svedsku, Svicarsku, Ausriju, Njemacku, Holandiju i cak u Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju imaju profesionalski tereni, rad, opremu, disciplinu, treneri koji su školovani i na kraju dobivaju mladji igraci priliku da se dokazu. Dobar prime je Dinamo, Hajduk, Osijek, Crvena Zvezda, Partizan, Cukaricki, Vojvodina, Maribor, Olimpija, Domzale. To je i kod nas jedno vrijeme bilo u bivšoj Jugoslavije da smo imali puno rad u omladinski pogon. Mi to u Bosni nemamo ili slabo to koristimo! Za nas je bitno da uvijek pobijedzivamo i da se na kraju obrukamo u evropi. Edin Dzeko je posto majstor jer je za 17 godinama otisao iz BiH u Cesku i tu je moro sve ponovo poceti! Amer Gojak takodje otisao za 17 u Dinamo Zagreb, Edin Visca za 20 godina u Basaksehir, Amir Hadziahmetovic za 18 u Konyu, Sehic za 20 u Mersin. Da su svi duze ostali završili bi isto Svraka, Zahirovic, Adilovic, Suljic, Handzic, Salcinovic, Husejinovic i svi ostali talenti koji su propali. Kada su išli vani morali su ispod cetka pocet i duplo više radit. Ja ne kontam kako mi Bošnjaci se medjusobno napadamo. Samo vidite kako Hrvati i Srbi medjusobno podrzavaju. A mi se medjusobno izrazlikavamo. Meni bi bilo jako drago ako cujem da jedan Sandzaklja sebi smatra da je Bošnjo i da igra za nas. Kod nas u svicarskoj ima Dzamije koji drzi Bošnjaci iz Kosova i oni više zna o historiju od BiH nego naši iz domovine! Drago mi je ako jedan iz domace lige napravi iskorak vani i još mi drazji ako jedan iz dijaspore odluci da igra za nas. To je znak da nije nas zaboravio iz daklje mu je poreklo! Ja bi isto volio više da naši iz BiH napreduje, ali dzaba to kada imaš lopove iz saveza koji ulazu 16 milijona za zgradu nego za tereni, radovi, školovanje, opremu idt.
Zadnja izmjena:
Harise, dana/u 19 avg 2020, 01:04, ukupno mijenjano 1 put.