Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

ASD
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la ASD » 05 avg 2020, 19:10

VolimTz je napisao/la:
05 avg 2020, 18:50
Zasto morate radit za nekoga ? Kapitalizam je hvala Allahu, svako od vas moze raditi za sebe.
Zato što ti radnici i jesu narod države. Bez njih ne bi ničeg bilo. Ugasilo bi se sve. Ne bi imao nikakav proizvod, a ni uslugu, a ni poreza.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 05 avg 2020, 19:12

Derdiyok je napisao/la:
05 avg 2020, 18:52
jasmin10 je napisao/la:
05 avg 2020, 18:48

Ili po tim prodavnicama. Dobije minimalac na banku ostalo je bon koji mora potrošiti u toj istoj prodavnici.
Ali jok, kriva je raja kojoj je mrsko raditi. Takvi ljudi uopste i ne idu vani. Kome god je mrsko raditi taj nece ici. Ili ako ode vratit Ce se u roku 3 mjeseca.
Sa jedne tačke gledišta mislim da smo općenito kao narod krivi jer smo svi ovce. Svi palamudimo i pametujemo, a niko od nas neće načiniti neki prvi korak...A opet, sa druge tačke gledišta i razumijem narod. Čovjek ima porodicu, ženu, djecu, ko što napisa treba pelene, treba mislion stvari, dijete ne pita imaš li. Ne zna više čovjek šta je ispravno. Zemlja ko zemlja je prelijepa i ima dosta potencijala, ali smo kroz historiju osuđeni na ovakvu propast. Jednostavno nema ovdje perspektive.
Sistem i mentalitet naroda utice na sve ovo. A i jedno i drugo ako se uopste mogu promijeniti, za to ce trebati generacije.

@zabit

Dobro si sve rekao. Moze se ovdje solidno prezivljavati sa 800+ maraka, narocito ako nemas zenu i djecu ili recimo upadnes u neki kredit za stan da se odvojis od svojih. Ali daleko od toga da ima neke perspektive u svemu tome. To je manje vise prezivljavanje, iako ne fali recimo hrane ili vode.

Ja imam dobru zivotnu situaciju, iako nije uvijek bila takva. I ovo svo moje "kukanje" nije toliko zbog mene, koliko zbog onoga sto vidjam i sto sam vidjao kod drugih ljudi.

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 05 avg 2020, 19:12

Derdiyok je napisao/la:
05 avg 2020, 19:03
Epidaurus je napisao/la:
05 avg 2020, 18:51

Drug mi radio u kaficu jednom i najavi otkaz malo vise od mjesec dana ranije jer su ga zakidali na platu ko budalu i uvaljivali mu uvijek gore smjene. Kad je odradio zadnji radni dan ode na biro da se prijavi zbog zdravstvenog (il kako to vec ide, nemam pojma) da bi mu tamo rekli da je vec odjavljen prije 2 mjeseca i da zbog toga nema pravo na zdravstveno jer valjda ima neki rok da se prijavis poslije kraja radnog odnosa.
Ne mogu se sjetiti da li je rok ovako 7-10 dana, slagaću ti. I eto, kako će on objasniti njima da je taj period radio, da nije imao pojma da je odjavljen ?! Poslodavac te može samo tako handriti za papire. Ovde je takav zakon da je poslodavac zaštićen u bilo kojem obliku, nijedan zakon nemaš u korist radnika.

Evo ti jedan primjer iz mog života dok sam radio na pumpi jedno vrijeme.
Svaki mjesec je inventura, i svaki mjesec minus 400KM pa više, uvijek nam odbijali, raspodjeli minus na broj radnika i to je to. Ja se uvijek nervirao i svađao, govorio šefici da kad već imaju kamere zašto fino ne sjedne i ne pregleda smjene pa će naći razlog minusa. Odgovor je da je to ne interesuje, da to trebamo riješiti mi radnici između sebe i gotovo. Radi jednog debila puše ga svi. Jedan mjesec mi pukne film, fino pred kamerom otvorim kasu i namirim sebi cijeli minus koji mi je uzet za skoro svaki mjesec. Fino izračunao, uzeo i otišao ( jes' da nije ispravan način, ali jbg. Za svoj svaki dinar sam u stanju sve jer znam koliko vrijedim i da na svakom poslu dajem svoj maksimum jer sam takav ). Zove ona na telefon da dođem na posao po papire, zvaće mi policiju ha hu, tu sam je uzeo na blef u vezi nekih stvari vezanih za fakture tako da ništa od toga nije ni bilo. Kad sam otišao na biro da se prijavim nisam mogao iz razloga što je u raskidu ugovora pisalo teža povreda radnog mjesta. Ja na birou objasnio situaciju, govori žena razumijem te ali poslodavac je u svakom slučaju zaštićen.
Drzava je teski haos, ovaj je jos i dobro prosao u odnosu neke koji su radili na Hifi il one sto su u Preventu u Zenici. Jedan drug imao jedan mjesec na Hifi ovako 260 sati i dobio oko 800 maraka. Jos im odbijali od plate za svaku sitnicu, tipa on sam radi u smjeni i dodje neko sefov da kafu popije, a on ga ne stigne usluzit u roku od odma jer ima posla. Dok su recimo s druge strane ove poslovodje najnormalnije pusile cigaru kad dodje cisterna s gorivom.

U Preventu od rodjaka zena jedan mjesec 260 sati, isto tako oko 800 dobila. Godisnji dobiju kad poslodavac odluci da mogu. U Bingu u trznom kod nas je jos gora situacija, ima slucajeva da na pauzi stignu samo do wca otic. Nesto da pojedu i popiju mogu samo sanjat.

Zabit
Kontakt:

Post Postao/la Zabit » 05 avg 2020, 19:18

dscile je napisao/la:
05 avg 2020, 19:12
Derdiyok je napisao/la:
05 avg 2020, 18:52
jasmin10 je napisao/la:
05 avg 2020, 18:48

Ili po tim prodavnicama. Dobije minimalac na banku ostalo je bon koji mora potrošiti u toj istoj prodavnici.
Ali jok, kriva je raja kojoj je mrsko raditi. Takvi ljudi uopste i ne idu vani. Kome god je mrsko raditi taj nece ici. Ili ako ode vratit Ce se u roku 3 mjeseca.
Sa jedne tačke gledišta mislim da smo općenito kao narod krivi jer smo svi ovce. Svi palamudimo i pametujemo, a niko od nas neće načiniti neki prvi korak...A opet, sa druge tačke gledišta i razumijem narod. Čovjek ima porodicu, ženu, djecu, ko što napisa treba pelene, treba mislion stvari, dijete ne pita imaš li. Ne zna više čovjek šta je ispravno. Zemlja ko zemlja je prelijepa i ima dosta potencijala, ali smo kroz historiju osuđeni na ovakvu propast. Jednostavno nema ovdje perspektive.
Sistem i mentalitet naroda utice na sve ovo. A i jedno i drugo ako se uopste mogu promijeniti, za to ce trebati generacije.

@zabit

Dobro si sve rekao. Moze se ovdje solidno prezivljavati sa 800+ maraka, narocito ako nemas zenu i djecu ili recimo upadnes u neki kredit za stan da se odvojis od svojih. Ali daleko od toga da ima neke perspektive u svemu tome. To je manje vise prezivljavanje, iako ne fali recimo hrane ili vode.

Ja imam dobru zivotnu situaciju, iako nije uvijek bila takva. I ovo svo moje "kukanje" nije toliko zbog mene, koliko zbog onoga sto vidjam i sto sam vidjao kod drugih ljudi.
brate 800 km u toj situaciji je beton, ali ko ce zivjeti sa starcima do 28 a onda treba stan kakav uzeti za zivota a ti jos zaradjujes 800. Mislim treba covjek uzivati i u danasnjosti pa ako to covjeka cini sretnim, ekstra. Ali ja ne vidim neku dugorocnu srecu u tome, a opet ko ti garantuje da ces dozivjeti i tu neku porodicu za 10tak godina. Na kraju krajeva, treba covjek sa sobom razjasniti sta mu je bitno. Meni samo zao sto covjek mora birati izmedju uzivanja u sadasnjosti ili stabilnosti/uzivanciju u buducnosti koja nikome nije garantovana

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 05 avg 2020, 19:19

Pa gdje to selo u Zenici u kojem su gorile srpske kuće, jel neko Srbe masovno i sistemski ubijao ? Normalno da nisu mogli živit u Zenici i biti Srbi po Ratkovoj i Radovanovoj ideologiji u vrijeme kad je na stotine granata dnevno padalo na Sarajevo koje je pripišaj vožnje od Zenice,.Normalno da je bilo i zločina i treba ih osuditi, svaka nevina žrtva zaslužuje pravdu i na ovom svijetu, 55 civila Srba je ubijeno na prostoru tadašnje opčine Zenica, ja s tim nemam problema ali ne volim to izjednačavanje u ovom tvom kontekstu položaja Srba u Zenici i Bošnjaka u Foči, niđe veze.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 05 avg 2020, 19:21

Da se razumijemo. Situacija se poprilično popravila. Najviše zbog odlazaka ljudi (tu mislim na ove niskokvalifikovane koji su bili ili na birou ili radili na tim lošim radnim mjestima).
Nekad si se morao zahvaljivati SDA gazdi jer ti daje bilo kakvu platu i to sa zakašnjenjem. Zahvaljivati mu se jer je tebi dopustio od toliko ljudi.
Danas je situacija nešto bolja, daleko od dobre ali bolja. Već poslodavci moraju razmišljati kako naći radnika.

Šofera je recimo jako teško naći. Majstora takođe.
U BiH su ti poslovi još malo ispred svakog fakulteta.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 05 avg 2020, 19:24, ukupno mijenjano 1 put.

Zabit
Kontakt:

Post Postao/la Zabit » 05 avg 2020, 19:21

**** vas alija, kad god se krene pricati o ekonomskoj situaciji u drzavi vi pocnete o tim sranjima srbi/hrvati/bosnjaci

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 05 avg 2020, 19:23

Zabit je napisao/la:
05 avg 2020, 19:08
brat ukro i eto namirio se, e nek si vala svaka cast
Šta bi ti uradio da faktički ukradu od tebe zarađeni dinar :hmmmmm:
Epidaurus je napisao/la:
05 avg 2020, 19:12

Drzava je teski haos, ovaj je jos i dobro prosao u odnosu neke koji su radili na Hifi il one sto su u Preventu u Zenici. Jedan drug imao jedan mjesec na Hifi ovako 260 sati i dobio oko 800 maraka. Jos im odbijali od plate za svaku sitnicu, tipa on sam radi u smjeni i dodje neko sefov da kafu popije, a on ga ne stigne usluzit u roku od odma jer ima posla. Dok su recimo s druge strane ove poslovodje najnormalnije pusile cigaru kad dodje cisterna s gorivom.

U Preventu od rodjaka zena jedan mjesec 260 sati, isto tako oko 800 dobila. Godisnji dobiju kad poslodavac odluci da mogu. U Bingu u trznom kod nas je jos gora situacija, ima slucajeva da na pauzi stignu samo do wca otic. Nesto da pojedu i popiju mogu samo sanjat.
Nisam znao da kod vas u Austriji ima Bingo :P

Čuj u Preventu 8 stoja dobiti platu :wtf: Trenutno u Preventu u Sa negdje oko 6 stoja dobiju, i to plafon.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Zabit
Kontakt:

Post Postao/la Zabit » 05 avg 2020, 19:26

Derdiyok je napisao/la:
05 avg 2020, 19:23
Zabit je napisao/la:
05 avg 2020, 19:08
brat ukro i eto namirio se, e nek si vala svaka cast
Šta bi ti uradio da faktički ukradu od tebe zarađeni dinar :hmmmmm:
Krali su u americi od mene zaradjeno prekovremeno, ali npr ja da sam uradio sto si ti, sljedeci dan bih bio uhapsen pa otpusten. A onda bi u zavisnosti od cifre mozda cak i zavrsio na sudu, a i bez suda bi mi stojalo na rekordu da sam krao tako da bi se **** tesko negdje drugo zaposlio. Ja sam razmisljao da li da se bunim ili tuzim, odlucio sam istrpit i cim je nesto slicno tom poslu iskocilo ja sam dao otkaz vamo. U neku ruku te osudjujem ali te opet razumijem, samo mislim da treba gledati na ovaj poslovni svijet malo dugorocno
Zadnja izmjena: Zabit, dana/u 05 avg 2020, 19:27, ukupno mijenjano 1 put.

GOAT
Kontakt:

Post Postao/la GOAT » 05 avg 2020, 19:27

ASD je napisao/la:
05 avg 2020, 19:21
Da se razumijemo. Situacija se poprilično popravila. Najviše zbog odlazaka ljudi (tu mislim na ove niskokvalifikovane koji su bili ili na birou ili radili na tim lošim radnim mjestima).
Nekad si se morao zahvaljivati SDA gazdi jer ti daje bilo kakvu platu i to sa zakašnjenjem. Zahvaljivati mu se jer je tebi dopustio od toliko ljudi.
Danas je situacija nešto bolja, daleko od dobre ali bolja. Već poslodavci moraju razmišljati kako naći radnika.

Šofera je recimo jako teško naći. Majstora takođe.
U BiH su ti poslovi još malo ispred svakog fakulteta.
Nikom drzava nije kriva,sve je do nas.
23

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 05 avg 2020, 19:28

ASD je napisao/la:
05 avg 2020, 19:21

Jeste do korone, ali Boga mi od januara se situacija opet promjenila. Masa ljudi je dobila otkaz zbog korone i sad traže bilo kakav posao.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

alex1991
Kontakt:

Post Postao/la alex1991 » 05 avg 2020, 19:30

Osim13 je napisao/la:
05 avg 2020, 19:06
Sad mi kaže drug da ga sise kod žena nešto ne privlače. Reko priznaj sebi da si gay, ne odugovlači si više to.
Da nije ugledao Berinu negdje :damn:
Iz rukava ON svakoga dana izvuce nekog keca..

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 05 avg 2020, 19:34

Zabit je napisao/la:
05 avg 2020, 19:26

Krali su u americi od mene zaradjeno prekovremeno, ali npr ja da sam uradio sto si ti, sljedeci dan bih bio uhapsen pa otpusten. A onda bi u zavisnosti od cifre mozda cak i zavrsio na sudu, a i bez suda bi mi stojalo na rekordu da sam krao tako da bi se **** tesko negdje drugo zaposlio. Ja sam razmisljao da li da se bunim ili tuzim, odlucio sam istrpit i cim je nesto slicno tom poslu iskocilo ja sam dao otkaz vamo. U neku ruku te osudjujem ali te opet razumijem, samo mislim da treba gledati na ovaj poslovni svijet malo dugorocno
Pa i meni je htjela zvati policiju samo što sam izmanevrisao sa nekim drugim stvarima to ( jednostavno ovde ne možeš ništa na ljudski način, činjenica ), ali opet sumnjam da je isti zakon u BiH i u USA.
Zarađuješ crkavicu i ono odluči da ti uzme i to. Što si odlučio istrpiti ? Što se nisi ganjao ?
I takvu sam situaciju imao na jednom poslu, imao 5-6 dana narađenih više od kolege, kad je došla platna lista ja dobio ovako 30ak maraka više. Ono, plata je tajna, ne smiješ pričati o njoj bla bla, meni pukne film i fino u upravu da mi objasni računicu. Poče ona lijepo, imao si toliko i toliko dana, subota toliko ( čak sam i nedeljom dolazio jer im je trebalo par isporuka hitno da ide i pitali su da li želi neko raditi, ja sam pristao odmah ). Sve ja to saslušam i spomenem kolegu na šta se ona začudi i naljuti, napade me kako znam koliko je ko dobio. Odem ljut na poso, ali sreća pa je ovaj glavni tadašnji menadžer ispao fer. Priđe čovjek, pita što sam ljut, ja tako i tako. Kaže ne brini se, biće ti sve isplaćeno ( on me i zvao par puta da radim ). Kasnije zove dotična iz uprave i izvinjava se jer nije znala da je bila hitna situacija.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 05 avg 2020, 19:51

alex1991 je napisao/la:
05 avg 2020, 19:30
Osim13 je napisao/la:
Sad mi kaže drug da ga sise kod žena nešto ne privlače. Reko priznaj sebi da si gay, ne odugovlači si više to.
Sise su zadnja stvar koja se gleda
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

leorey
Kontakt:

Post Postao/la leorey » 05 avg 2020, 19:54

Cuj u Preventu 8 stoja hahaha brat bratu max dobijes 5 stoja
27.10.2020

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 05 avg 2020, 20:00

BosniaBoston je napisao/la:
05 avg 2020, 19:51
alex1991 je napisao/la:
Osim13 je napisao/la:
Ne trolaj.

Hocete li proci makar prvu rundu u nba? :kafa:
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 05 avg 2020, 20:02

Justin je napisao/la:
05 avg 2020, 20:00

Dogurat cemo duze od Memfisa sigurno. As always :kafa:
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

alex1991
Kontakt:

Post Postao/la alex1991 » 05 avg 2020, 20:04

05 avg 2020, 19:51
alex1991 je napisao/la:
Osim13 je napisao/la:
Ako ti je ženka okrenuta leđima.
Iz rukava ON svakoga dana izvuce nekog keca..

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 05 avg 2020, 20:05

05 avg 2020, 20:02
Justin je napisao/la:
05 avg 2020, 20:00

Dogurat cemo duze od Memfisa sigurno. As always :kafa:
Ma vidim da idete na Phi. Ice Embiid na 50 poena kakva vam je centarska linija. :kafa:
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 05 avg 2020, 20:28

Kakva šizofrenija vlada u ovoj Srbiji.
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.