Demografija

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Koliko danas stanovnika ima BiH?

2 500 000 stanovnika
45
30%
2 700 000 stanovnika
42
28%
2,900 000 stanovnika
23
15%
3 000 000 stanovnika
15
10%
više od 3 000 000 stanovnika
24
16%

Ukupno glasova: 149

Otelo
Kontakt:

Re: Demografija

Post Postao/la Otelo » 24 jul 2020, 13:32

ASD je napisao/la:
24 jul 2020, 13:29
Živinice manje razvijene od Cazina?
To je moje neko mišljenje, slobodno napiši po čemu su to bolje. Moguće da nisam toliko upoznat sa Živinicama, pa mislim suprotno.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 24 jul 2020, 13:33

Bio sam u oba grada,Cazin mi izgleda puno ljepse i bolje...Sad o ekonomskoj situaciji u gradovima neznam...

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 jul 2020, 13:35

Po tome što grad ima pozamašnu brojku firmi. Sigurno među jačim po tom pitanju u čitavoj državi.
Firme se protežu od pruge do Đurđevika. Par kilometara. RIjetko koja opština to ima.

merdanovic
Kontakt:

Post Postao/la merdanovic » 24 jul 2020, 13:58

Mislim da u gradu Cazinu ima do 15 000 stanovnika , ali istina je da je zbog položaja teže širiti grad. Dosta uticaja zbog ovako malog broja stanovnika u samom gradu je imala cazinska buna 1950-ih godina. Zabrana građena zgrada , jer na mjestu gdje su danas kuće u centru grada trebale su biti zgrade.A i iseljavanje stanovništva tokom tih godina , sve do 1975 godine .
Komparacija razvijenosti Cazina i Živinica je jako teška , više tu parametara treba. Prvenstveno sa i bez dijaspore , jer maltene svaki vikend u Cazin/Bihać/Kladušu svrati nekoliko hiljada osoba iz najviše Slovenije i Austrije.Tako da se tad dosta obrne , pitanje je koliko toga prođe kroz fiskalni sistem. A tek 15ak dana oko nove godine je priča sama za sebe. Mada sam ubjeđen da je TK daleko razvijeniji od USK-a.
Uglavnom , bilo kako bilo ako pričamo razvijenosti , pričali bi ko je slabije razvijen a ne bolje. Nije to ni važno toliko.
Demografski sela ta u USK-a se jako osipaju. Odlaze porodice , mogao bih navesti primjera na pretek.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 24 jul 2020, 14:00

merdanovic je napisao/la:
24 jul 2020, 13:58
Mislim da u gradu Cazinu ima do 15 000 stanovnika , ali istina je da je zbog položaja teže širiti grad. Dosta uticaja zbog ovako malog broja stanovnika u samom gradu je imala cazinska buna 1950-ih godina. Zabrana građena zgrada , jer na mjestu gdje su danas kuće u centru grada trebale su biti zgrade.A i iseljavanje stanovništva tokom tih godina , sve do 1975 godine .
Komparacija razvijenosti Cazina i Živinica je jako teška , više tu parametara treba. Prvenstveno sa i bez dijaspore , jer maltene svaki vikend u Cazin/Bihać/Kladušu svrati nekoliko hiljada osoba iz najviše Slovenije i Austrije.Tako da se tad dosta obrne , pitanje je koliko toga prođe kroz fiskalni sistem. A tek 15ak dana oko nove godine je priča sama za sebe. Mada sam ubjeđen da je TK daleko razvijeniji od USK-a.
Uglavnom , bilo kako bilo ako pričamo razvijenosti , pričali bi ko je slabije razvijen a ne bolje. Nije to ni važno toliko.
Demografski sela ta u USK-a se jako osipaju. Odlaze porodice , mogao bih navesti primjera na pretek.
Mislim da se nas dvojica znamo, ti bio na Bjelavama, ja bio, studirali na istom faksu. Znam jednog momka s prezimenom tvog nicka s identičnim životnim putevima :mrgreen:

Čak smo se i sreli prije koji mjesec u gradu :mrgreen:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

merdanovic
Kontakt:

Post Postao/la merdanovic » 24 jul 2020, 14:03

@ otelo Kod nlb banke ?
Budzet Zivinica prema podacima kojima sam našao je oko 27 miliona ,dok nacrt budzeta Cazina je oko 33 miliona. To sam našao na internetu , ne znam koliko su relevantni podaci.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 24 jul 2020, 14:04

merdanovic je napisao/la:
24 jul 2020, 14:03
@ otelo Kod nlb banke ?
Budzet Zivinica prema podacima kojima sam našao je oko 27 miliona ,dok nacrt budzeta Cazina je oko 33 miliona. To sam našao na internetu , ne znam koliko su relevantni podaci.
Mda, tu :D

merdanovic
Kontakt:

Post Postao/la merdanovic » 24 jul 2020, 17:05

Evo prebacio sam na stranice u nazad i došao do podataka da je Usk samo za 1 godinu imao pad novoupisanih đaka za 23 %.Tačnije sve skupa 497 , dok Cazin ima 102. Dok sam išao u osnovnu školu sjećam se da je bilo 5 razreda u gradskoj školi ,moj je bio najmanji imao je 23 učenika.Bile su i danas imaju dvije gradske škole ,iako odavno nema potrebe za dvije.I dalje se radi na smanjivanju upisnih kvoti da bi se zadržali podobni ,no negdje ni to više ne pije vodu.
Sad zamislite da to znači da na općini veličine 60 000, se svaki 4. dan rodi jedno djete a dok u tom periodu umre bar 7 ljudi(u prosjeku).Dolazi se do podataka da samo na osnovu razlike nataliteta i mortaliteta općina gubi godišnje više od 500 stanovnika.Takvi su podaci manje-više i u ostalim gradovima USK.
Šta kasnije ? Dok se popusti sa EU i ljudi krenu vani raditi opet , općina(općine) će gubiti godišnje i nekoliko hiljada ljudi. Maltene , možda sam pesimista ali ovdje se priča o biološkom nestanku.
Najsmješnije su kantonalne vlasti koje odvajaju za svako rođeno djete 1000 KM , dok si općinske dignuli cijene naknada .Daljim odlivom ljudi se gubi reproduktivni i radno sposobni materijal .Svi smo mi toga svjesni.
Recimo finansira se Univerzitet u Bihaću sa 12 miliona KM godišnje (koliko mi je poznato), a to je nešto što je neodrživo.Čak ne vidim ni koristi kantona/federacije/države od tog univerziteta(nije to jedini slučaj).Sa 12 miliona godišnje kanton itekako može puno uraditi na razvoju porodične politike ,a to je mnogo primarnije .

megatron2000
Kontakt:

Post Postao/la megatron2000 » 25 jul 2020, 01:01

Zasto svi misle da ce bolja ekonomija poboljsat demografiju?? Pa danas najbogatiji narodi imaju najmanje djece i bukvalno izumiru. Recimo u jednoj Holandiji 50% muskraca i zena preko 30 god zive sami bez partnera kako oni vele i naravno djece. Ono sto treba je promjena mentaliteta i da mladi shvate da imaju nekakvu odgovornost i da je njihova **** duznost da prosire svoje gene pred Bogom i narodom. Sve nekakvi princevi i princeze koje cekaju da im babo i mati stvore uslove za zivot, da su tako genarcaije prije nas razmisljale i nebi niceg ni bilo danas.

Ukriaga
Kontakt:

Post Postao/la Ukriaga » 25 jul 2020, 14:30

Udio Hrvata ZHK+Citluk u rodjenima Hrvata Federacije BiH:

Godina = % Udio

2000. = 16.7%
2005. = 23.4%
2010. = 26.6%
2015. = 29.8%
2019. = 32.6%

2020. 35.2%...

U 2025. polovina Hrvata ce se radjati u ZHK+Citluk. :kafa:

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 25 jul 2020, 14:37

Malo mi je cak cudno da Citluk nije u ZHK i geografski i po svemu cini mi se da su blizi tom kantonu nego HNK.... S obzirom na situaciju u Mostaru oko aluminija i opcenito manjak firmi i posla te razvoj gradova i općina u ZHK ne bi bilo neobicno i da do 2030 Široki Brijeg bude grad sa najvecim brojem Hrvata u BiH,dakle mogli bi prestići i Zapadni Mostar.

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 25 jul 2020, 14:39

megatron2000 je napisao/la:
25 jul 2020, 01:01
Zasto svi misle da ce bolja ekonomija poboljsat demografiju?? Pa danas najbogatiji narodi imaju najmanje djece i bukvalno izumiru. Recimo u jednoj Holandiji 50% muskraca i zena preko 30 god zive sami bez partnera kako oni vele i naravno djece. Ono sto treba je promjena mentaliteta i da mladi shvate da imaju nekakvu odgovornost i da je njihova **** duznost da prosire svoje gene pred Bogom i narodom. Sve nekakvi princevi i princeze koje cekaju da im babo i mati stvore uslove za zivot, da su tako genarcaije prije nas razmisljale i nebi niceg ni bilo danas.
Ne razumijem sta sad tu tebe zulja ili bilo kojeg drugog obicnog smrtnika :mrgreen:
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.

Svabo je to...

Ukriaga
Kontakt:

Post Postao/la Ukriaga » 25 jul 2020, 14:57

Vjeverica777 je napisao/la:
25 jul 2020, 14:37
Malo mi je cak cudno da Citluk nije u ZHK i geografski i po svemu cini mi se da su blizi tom kantonu nego HNK.... S obzirom na situaciju u Mostaru oko aluminija i opcenito manjak firmi i posla te razvoj gradova i općina u ZHK ne bi bilo neobicno i da do 2030 Široki Brijeg bude grad sa najvecim brojem Hrvata u BiH,dakle mogli bi prestići i Zapadni Mostar.
Koliko dobro vidim ove dvije regionalne ceste 424 i 425 Citluk-Mostar su krace nego, Citluk-Siroki Brijeg preko Tromedje:
slika
Da, ja msm da bi Siroki Brijeg vec sada bio veci od Zapadnog Mostara, da EP HZHB i HP Poste nisu smjestene u Mostaru. Ipak, to su dvije drzavne kompanije koje drze Zapadni Mostar jos uvijek.

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 25 jul 2020, 15:05

To jest,ali opet prije mi Ljubuski pripada Juznoj Hercegovini kao npr Capljina,Stolac cak su i slicni jer su svi ti gradovi poznati po poljoprivredi i obradivim površinama,dok Citluk nikako ne mogu povezati s Juznom Hercegovinom te nekako su bliskiji s gradovima u ZHK

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 25 jul 2020, 15:53

TheChief je napisao/la:
22 jul 2020, 16:16
Predlazem da se djeci nista "ne daje".

Kada odraste neka slobodno sebi dadne ime "iks na kvadrat minus korijen iz tri plus gama".

Pol. Kad skonta da li zeli gu'ziti ili biti gu'zen neka samo sebi montira sta zeli.

Do tada neka se zove "Ono dijete ###". Ipak je njegovo pravo kako ce se zvati i kojeg ce pola biti.
I sta onda :?:

Par hiljada uhljeba u nekim statistickim institucijama (drzava, entiteti, kantoni) poslati na biro, jer vise nece imati sta raditi :!:

I da ne upisujemo ko je ko, pa da vise ne mognemo vaditi cune, mahati sa njima i mjeriti ciji je veci :salut:

Ma hajte molim vas...

Ukriaga je napisao/la:
22 jul 2020, 19:13
Blejzer10 je napisao/la:
22 jul 2020, 14:27
/ozbiljno pitanje
Po kojim kriterijumima se djeca trpaju u ove ili u one novorođene? Po imenu?
Ne trpaju se djeca, nego roditelji. Gleda se etnicka pripadnost majke ili oca. Federacija BiH i Brcko Distrikt BiH prikazuju podatke za oboje roditelja, dok Republika Srpska samo za majku. Tako i poredimo ovdje brojke, prema etnickoj pripadnosti majke.
@Blejzer10

Ako si u Federaciji, onda ce dijete imati na papiru i tebe i zenu ti.

Ako si u RS-u, a cura ti je Srpkinja, onda mrka kapa jarane :D

Ostavljaj ti to, dok je jos vakat :mrgreen:

Ukriaga je napisao/la:
22 jul 2020, 19:31
Da objasnimo sta se treba dogoditi u 2020. da bi Bosnjaci+Ostali pali sa 58% na 57%.

Bosnjaci trebaju zabiljeziti minus od -1200 zivorodjenih,
Hrvati ne smiju imati pad vise od -200 zivorodjenih, a
Srbi trebaju nadoknaditi pad iz prvog kvartala od -155 manje zivorodjenih.
A posto je kraj jula, Srbi nemaju vremena da sad pocnu sa pravljenem djece i stignu tih -155 zivorodjene djece. Jer je li, zena nosi dijete 9 mjeseci.

Znaci sad kad bi Srbi napravili neki festival karanja i puno zena ostalo trudno, opet bi se djeca radjala tek 2021. godine.

Znaci vec imamo pobjednika za ovu 2020. godinu. Aplauz za Bosnjake :thumbup: :clap:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

fontes
Kontakt:

Post Postao/la fontes » 25 jul 2020, 18:14

Teška srca priznajem, ali istina je da USK ide stopama Istočne Hercegovine. Nekako po čisto osjećaju (dakle ne baram nekom provjerenom info) mislim da je od 2014. eksplodirao broj odlazaka. Znam da je premijer iznio podatak da je u 2017. i 2018. potvrdu o nekažnjavanju sa svrhom zapošljavanja van BiH zatražilo oko 29 000. E sad da shvatite koliki je to trend, uporedite brojku sa popisom iz 2013. gdje je u Krajini bilo cca 300 000 ako se ne varam. ;)

Kada putujete baš dosta kuća je sa spuštenim roletnama, brojeve rođenih i školaraca već znate. Univerzitet ne vidim kako može opstati ikako duže od 5 godina, neki smjerovi su sa po 5 studenata.

Bužim, Ključ, Bos Petrovac, Sanski Most su već pustoš praktički već. Mislim da će se Cazin i Bihać održati nešto duže kao veće sredine. Kako god, trend je katastrofalan. Svaka druga rečenice je "ideš li vani" i to. Ima nešto i mlađe raje koja planira ostati, ali malo je to skroz. :(

A nije da kraj nema potencijala. Ja ne negiram trend, ali opet mislim da se živi bolje nešto se predstavlja. Ne znam, možda se krećem u krivim krugovima. Od 2011. nastankom NP Una turizam je fakat "eksplodirao". Ljudi dižu kredite da naprave vikendice i iznajmljuju. Dosta raje je vezano bar indirektno za turizam, strašne cifre se u sezoni vrte.
Dijaspora je brojna, dođe i troši. Arapa isto dođe baš mnogo, troše kao ludi, a i naši ih kupaju :mrgreen: Prošle godine je prvi put ikad otkad postoji kanton bio suficit u budžetu od 12 miliona tj više prikupljeno od očekivanog.

merdanovic
Kontakt:

Post Postao/la merdanovic » 25 jul 2020, 20:45

fontes je napisao/la:
25 jul 2020, 18:14
Teška srca priznajem, ali istina je da USK ide stopama Istočne Hercegovine. Nekako po čisto osjećaju (dakle ne baram nekom provjerenom info) mislim da je od 2014. eksplodirao broj odlazaka. Znam da je premijer iznio podatak da je u 2017. i 2018. potvrdu o nekažnjavanju sa svrhom zapošljavanja van BiH zatražilo oko 29 000. E sad da shvatite koliki je to trend, uporedite brojku sa popisom iz 2013. gdje je u Krajini bilo cca 300 000 ako se ne varam. ;)

Kada putujete baš dosta kuća je sa spuštenim roletnama, brojeve rođenih i školaraca već znate. Univerzitet ne vidim kako može opstati ikako duže od 5 godina, neki smjerovi su sa po 5 studenata.

Bužim, Ključ, Bos Petrovac, Sanski Most su već pustoš praktički već. Mislim da će se Cazin i Bihać održati nešto duže kao veće sredine. Kako god, trend je katastrofalan. Svaka druga rečenice je "ideš li vani" i to. Ima nešto i mlađe raje koja planira ostati, ali malo je to skroz. :(

A nije da kraj nema potencijala. Ja ne negiram trend, ali opet mislim da se živi bolje nešto se predstavlja. Ne znam, možda se krećem u krivim krugovima. Od 2011. nastankom NP Una turizam je fakat "eksplodirao". Ljudi dižu kredite da naprave vikendice i iznajmljuju. Dosta raje je vezano bar indirektno za turizam, strašne cifre se u sezoni vrte.
Dijaspora je brojna, dođe i troši. Arapa isto dođe baš mnogo, troše kao ludi, a i naši ih kupaju :mrgreen: Prošle godine je prvi put ikad otkad postoji kanton bio suficit u budžetu od 12 miliona tj više prikupljeno od očekivanog.
Sve je to uredu , što se tiče NP ali to je vezano za Grad Bihać. I u drugim mjestima trebaju se razvijati stvari u skladu sa potencijalima , a slažem se itekako ga ima.Međutim to već sad kasni 10 godina minimalno.Velika je prednost dok dijaspora kupuje stanove , ali i to je pitanje dokle će trajati.
Pričao sam jedan dan sa jednim poljoprivrednikom koji zaradi oko 30 000 KM godišnje , i koji također uprkos stoki i zemljištu koje je ogromno planira odustati i otići, glavni faktor su poticaji koji kasne.
Ako sve sumiramo ovo što pišemo glavni uzrok je po meni politička volja koje nema.
Mislim da bi se dosta sa Unsko sanskim šumama moglo uraditi , a ne gledati kako nekog uhljebiti ,ali dolazimo do glavnog uzroka.

Ukriaga
Kontakt:

Post Postao/la Ukriaga » 25 jul 2020, 21:30

Sta je sa namjenskom industrijom u Krajini? Meho Rekic je htio dio proizvodnje iz Hadzica prepomjestiti u svoju Krajinu. Granate za rucni bacac raketa RPG 7 MX2. Namjenska industrija otvara mnogo radnih mjesta a i unosan je posao. :D

merdanovic
Kontakt:

Post Postao/la merdanovic » 25 jul 2020, 21:49

Ukriaga je napisao/la:
25 jul 2020, 21:30
Sta je sa namjenskom industrijom u Krajini? Meho Rekic je htio dio proizvodnje iz Hadzica prepomjestiti u svoju Krajinu. Granate za rucni bacac raketa RPG 7 MX2. Namjenska industrija otvara mnogo radnih mjesta a i unosan je posao. :D
Možeš mu poručiti ako će prebacivati proizvodnju , trebaće i radnike prebaciti :D , šalu na stranu ali zbilja mislim da će radnike između 20 i 35 godina ovdje teško naći. Većinom ljudi koji rade u takvim firmama tj.proizvodnji debelo su 40-ima.

gruezi
Kontakt:

Post Postao/la gruezi » 25 jul 2020, 23:56

Zar nije igman planirao prebaciti proizvodnju 9 milimetarske tj pustoljske i lovacke municije u krajinu? A za rpg neka toga u hadzicima jedino kad bi imali 2 fabrike bilo bi super ali ova u hadzicima je pod muss svi znamo zasto

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.