TI što su se busali patriotizmom su prvi zbrisali.bulbasor je napisao/la: ↑22 jul 2020, 23:41Najtuznije je sto nema nikakvog pomaka. Makar nekog entuzijazma, a kad to nestane onda je kasno.redbull93 je napisao/la: ↑22 jul 2020, 23:28Ja jos malo i necu imati s kim kafu popiti u Bosnu kad dodjem. Evo drug jedan ovdje stariji od mene par godina, zali mi se, kaze dodjem u Zenicu od moje raje nikoga nema. Sabira se sa njima po njemackoj ovdje kad mogu. Tako da i sebe vidim za koju godinu tako.bulbasor je napisao/la: ↑22 jul 2020, 23:15Jos dva prijatelja mi napustaju zemlju. Obojica dobre poslove imaju. Rade im i supruge. Jedan ode u Njemacku, drugi u Austriju, dobili vec poslove.
Ima li iko viziju sta ce ovdje biti za 15 godina? Jeza me prodje kad pomislim... hoce li iko ostati?
S faksa je na prelazi s bachelora na master otislo 10 ljudi. Poslije mastera jos bar 25. Tuzno, da ne moze tuznije.
Poslije rata sam bio dijete, ali sjecam se nekog patriotskog zanosa i nade da ce biti bolje.
Prije dvije godine sam odbio posao vani, zbog slicnih stvari i te neke nade. A kako je krenulo skupljat cu i ja raju za kafe po Evropi.
Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- ASD
- Kontakt:
Re: Odlazak u inostranstvo
- AshburtonG
- Kontakt:
Pa kod mene skoro muska strana porodice, koja je bila na prvim linijama, od prvog do zadnjeg dana rata, ili radi vani ili se totalno odselila vani. Samo moj stari g.lupan odbio green card i garantni list, odmah nakon rata, 98 ili 99e godine. Sto ce ti reci, da upravo ljudi koji su sacuvali ovu zemlju, imaju najvise motiva, a i prava da odu vani, jer su tek nakon rata i u godinama poslije shvatili, da su bili debili, te da su trebali otic nakon prvog ispaljenog metka, a ne branit pogresne ideale, ratne profitere i naposlijetku niciju zemlju/banana drzavu.
Zamislite sta bi tek bilo da smo u EU, koliko bi tek onda ljudi islo u Austriju/Svicu/Njemacku. Uostalom, vidi se to na primjeru Hrvata iz BiH.
Sve u svemu, nema se sta zamjeriti onima koji su otisli, kao ni onima koji su ostali. Da je srece da niko ne mora ici na zapad, ali pitanje je hocemo li to ikada docekati.
Sve u svemu, nema se sta zamjeriti onima koji su otisli, kao ni onima koji su ostali. Da je srece da niko ne mora ici na zapad, ali pitanje je hocemo li to ikada docekati.
- ASD
- Kontakt:
Nije problem što idu ljudi. Ima država sa manje stanovnika od nas koje su vrh vrhova.
Problem je što idu mladi, a stari ostaju. Da bi kako da i stariji idu.
Problem je što idu mladi, a stari ostaju. Da bi kako da i stariji idu.

- tuzlak1987
- Kontakt:
Bolje je kada si u EU, lakse je srediti papire i otici, imas veci izbor van Njemackog govornog podrucja. Mozes izabrati opciju da zaradis pare pa se vratis te pokrenes biznis. Ovako se ide da bolje zivis, a ne da se obogatis.dscile je napisao/la: ↑23 jul 2020, 14:46Zamislite sta bi tek bilo da smo u EU, koliko bi tek onda ljudi islo u Austriju/Svicu/Njemacku. Uostalom, vidi se to na primjeru Hrvata iz BiH.
Ali mi necemo nikada u EU jer se sva tri naroda nece nikada sloziti.
Mislioci s teme Demografija se ne bi slozili s vama.
- ASD
- Kontakt:
Pola tih što su tih godina otišli su oni debili level BiH fanaticos što se furaju na te ratne i patriotske priče i dan danas.AshburtonG je napisao/la: ↑23 jul 2020, 14:28Pa kod mene skoro muska strana porodice, koja je bila na prvim linijama, od prvog do zadnjeg dana rata, ili radi vani ili se totalno odselila vani. Samo moj stari g.lupan odbio green card i garantni list, odmah nakon rata, 98 ili 99e godine. Sto ce ti reci, da upravo ljudi koji su sacuvali ovu zemlju, imaju najvise motiva, a i prava da odu vani, jer su tek nakon rata i u godinama poslije shvatili, da su bili debili, te da su trebali otic nakon prvog ispaljenog metka, a ne branit pogresne ideale, ratne profitere i naposlijetku niciju zemlju/banana drzavu.
Ima na ovoj temi dosta ljudi koji su vani. Mozete li malo opisati stanje, tj bude li "kriza" kad bi sve batalio i vratio se? Ja sam boravio poslovno, vise puta vani, po par sedmica. Ali drugacije je to kad znam kad idem kuci.
Posao ko posao, svugdje moras raditi. Pitam za taj neki drustveni zivot koji formiras izmedju posla i spavanja.
Opet mi se otvorila prilika za vani. Konkretno Karlsuhe u Njemackoj. Bukvalno ne znam nikoga, osim ovog kolege koji je dao moj CV.
Volim ovu zemlju i kontam mora neko i ovdje ostati. Ali realno od drzave nikad nisam marke dobio. Jedino sto sam kao student bio redovan (ali i to sam zaradio bodovanjem i prijemnim).
Posao ko posao, svugdje moras raditi. Pitam za taj neki drustveni zivot koji formiras izmedju posla i spavanja.
Opet mi se otvorila prilika za vani. Konkretno Karlsuhe u Njemackoj. Bukvalno ne znam nikoga, osim ovog kolege koji je dao moj CV.
Volim ovu zemlju i kontam mora neko i ovdje ostati. Ali realno od drzave nikad nisam marke dobio. Jedino sto sam kao student bio redovan (ali i to sam zaradio bodovanjem i prijemnim).
Zemljo tisućljetna na vjernost Ti se kunem!
- AshburtonG
- Kontakt:
Koliko god bili debili, manji su od ovih sto su ostali u nadi da ce bit bolje. Od nade evo i zivi 25 godina sigurno. Tim ljudima, koji su mladost proveli u rovu je Bosna duzna mnogo vise, nego oni njoj. Da mi nece bit drazi ovi sto su na prvi metak pobjegli, pa sad po forumu pisu kako treba ostat ovdje? Gimme a breakASD je napisao/la: ↑23 jul 2020, 15:08Pola tih što su tih godina otišli su oni debili level BiH fanaticos što se furaju na te ratne i patriotske priče i dan danas.AshburtonG je napisao/la: ↑23 jul 2020, 14:28Pa kod mene skoro muska strana porodice, koja je bila na prvim linijama, od prvog do zadnjeg dana rata, ili radi vani ili se totalno odselila vani. Samo moj stari g.lupan odbio green card i garantni list, odmah nakon rata, 98 ili 99e godine. Sto ce ti reci, da upravo ljudi koji su sacuvali ovu zemlju, imaju najvise motiva, a i prava da odu vani, jer su tek nakon rata i u godinama poslije shvatili, da su bili debili, te da su trebali otic nakon prvog ispaljenog metka, a ne branit pogresne ideale, ratne profitere i naposlijetku niciju zemlju/banana drzavu.

Da se pozeli- pozeli se.bulbasor je napisao/la: ↑23 jul 2020, 16:14Ima na ovoj temi dosta ljudi koji su vani. Mozete li malo opisati stanje, tj bude li "kriza" kad bi sve batalio i vratio se? Ja sam boravio poslovno, vise puta vani, po par sedmica. Ali drugacije je to kad znam kad idem kuci.
Pjesma ti nekako najvise sjetu baci, al' da ostavim ovo sto sam postigao za 3 godine i da se vratim na grbacu ocu i materi.. pa nema teorije.

Imas vremena, mogucnosti, financija za sve realne stvari koje ti dusa pozeli.
Na kraju krajeva, kad ovo sranje prodje, i dalje si samo sat i po vazdusne linije od kuce.
P.S.
Maksuz selam za @velahavle sa intenzive.

Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!
"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!
"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"
Moj prvi komšija je cijeli rat proveo ovdje. 96' se skupi sa familijom i odu u Kanadu. Sveukupno su možda 3 ili 4 puta dolazili.
Let's talk about SIX baby!
- JarnoTrulli
Kako mislis drustveni zovot i kako mislis sta ima izmedju posla i spavanja. 

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
Samo tjeraj vani moj ti je savjet. Ja ti mogu reci evo frisko sam otisao, sad ce godina i za tu godinu sam vec stvorio neka poznanstva i prijatelje. Tako da se za to ne brini, nadje se neko uvijek. Da se zaradi, yebaji ga zaradi se, za nepunu godinu ostvario sam mnogo bas i to nemam bas ekstremno neku veliku platu. Jos plus svojima sta sam sve poslao jbt.bulbasor je napisao/la: ↑23 jul 2020, 16:14Ima na ovoj temi dosta ljudi koji su vani. Mozete li malo opisati stanje, tj bude li "kriza" kad bi sve batalio i vratio se? Ja sam boravio poslovno, vise puta vani, po par sedmica. Ali drugacije je to kad znam kad idem kuci.
To da se pozeli, pa mene mati kudi inace kako sam kamen, tako da nije mozda mene uzet najbolje za primjer

Onda svako malo negdje odem, da ne lazem, nije bas svaki, al eto svako drugi vikend odem negdje posjetiti neki grad. ABd kad curu dovedem i vise cu ici, da obidjemo citavu europu. Evo za 2 sedmice imamo ici na kampovanje u Belgiju, lagano drustvance, kampovanje, vikend maksimalno iskorititi. Onda na pecanje u Belgiju planiram ici, to volim bas. Ovaj drug me nagovara da popola camac kakav kupimo, da sa cim vozat se. Al velka mi je to investicija sad za sad.
Ukratko otvori ti se 1000 mogucnosti, samo budala ih nece iskorititi i pare ce ulagat u Bosni u kucu na 3 sprata sa kamenom ogradom. Sam sebi biras put. Jos kad dvoje rade, sa normalnim platama od po 2k netto, mozes bas dosta ostvariti.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
- JarnoTrulli
Eto budale, bolje da je otisao u Torino jedan vikend, pa gledao Juventus uzivo, nego ovo sto je uradio. Ovako zafalilo mu za inoksne ograde, hoce da mu neko padne sa ovih stepenica.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
Jel ovo rupin dol?
Nullius in verba
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
- Fantasista
- Kontakt:
Lijepa kuća al šta će mu go.vno na njoj.
U kojem gradu si ti?redbull93 je napisao/la: ↑23 jul 2020, 17:02Samo tjeraj vani moj ti je savjet. Ja ti mogu reci evo frisko sam otisao, sad ce godina i za tu godinu sam vec stvorio neka poznanstva i prijatelje. Tako da se za to ne brini, nadje se neko uvijek. Da se zaradi, yebaji ga zaradi se, za nepunu godinu ostvario sam mnogo bas i to nemam bas ekstremno neku veliku platu. Jos plus svojima sta sam sve poslao jbt.bulbasor je napisao/la: ↑23 jul 2020, 16:14Ima na ovoj temi dosta ljudi koji su vani. Mozete li malo opisati stanje, tj bude li "kriza" kad bi sve batalio i vratio se? Ja sam boravio poslovno, vise puta vani, po par sedmica. Ali drugacije je to kad znam kad idem kuci.
To da se pozeli, pa mene mati kudi inace kako sam kamen, tako da nije mozda mene uzet najbolje za primjer, tako da meni to svejedno. Nedavno prvi put nakon 10 mj. bio u Bosni, vjeruj nakon 7 dana pozelio ovamo da se vratim, toliko o tome.
Onda svako malo negdje odem, da ne lazem, nije bas svaki, al eto svako drugi vikend odem negdje posjetiti neki grad. ABd kad curu dovedem i vise cu ici, da obidjemo citavu europu. Evo za 2 sedmice imamo ici na kampovanje u Belgiju, lagano drustvance, kampovanje, vikend maksimalno iskorititi. Onda na pecanje u Belgiju planiram ici, to volim bas. Ovaj drug me nagovara da popola camac kakav kupimo, da sa cim vozat se. Al velka mi je to investicija sad za sad.
Ukratko otvori ti se 1000 mogucnosti, samo budala ih nece iskorititi i pare ce ulagat u Bosni u kucu na 3 sprata sa kamenom ogradom. Sam sebi biras put. Jos kad dvoje rade, sa normalnim platama od po 2k netto, mozes bas dosta ostvariti.
Jel nostalgija ide uz pjesmu: "da mi je osjetiti zeljezarin miris dima"

Ma ako odem, nikad se necu vratiti. To je sigurno. Kao i 95% raje koja je otisla.
A to ulaganje u trospratnice je zaostavstina i genetski kod kod balkanaca. Kuca tri sprata, bez prozora na zadnjem spratu, bez fasade i sa 15 kubika pijeska na kamari iza kuce.
Zemljo tisućljetna na vjernost Ti se kunem!
Aachenbulbasor je napisao/la: ↑23 jul 2020, 18:33U kojem gradu si ti?redbull93 je napisao/la: ↑23 jul 2020, 17:02Samo tjeraj vani moj ti je savjet. Ja ti mogu reci evo frisko sam otisao, sad ce godina i za tu godinu sam vec stvorio neka poznanstva i prijatelje. Tako da se za to ne brini, nadje se neko uvijek. Da se zaradi, yebaji ga zaradi se, za nepunu godinu ostvario sam mnogo bas i to nemam bas ekstremno neku veliku platu. Jos plus svojima sta sam sve poslao jbt.bulbasor je napisao/la: ↑23 jul 2020, 16:14Ima na ovoj temi dosta ljudi koji su vani. Mozete li malo opisati stanje, tj bude li "kriza" kad bi sve batalio i vratio se? Ja sam boravio poslovno, vise puta vani, po par sedmica. Ali drugacije je to kad znam kad idem kuci.
To da se pozeli, pa mene mati kudi inace kako sam kamen, tako da nije mozda mene uzet najbolje za primjer, tako da meni to svejedno. Nedavno prvi put nakon 10 mj. bio u Bosni, vjeruj nakon 7 dana pozelio ovamo da se vratim, toliko o tome.
Jel nostalgija ide uz pjesmu: "da mi je osjetiti zeljezarin miris dima"![]()
Ma ako odem, nikad se necu vratiti. To je sigurno. Kao i 95% raje koja je otisla.
A to ulaganje u trospratnice je zaostavstina i genetski kod kod balkanaca. Kuca tri sprata, bez prozora na zadnjem spratu, bez fasade i sa 15 kubika pijeska na kamari iza kuce.
Kakva nostalgija i klinac, znas sta mi fali samo. Nasa muzika i kafane, al jbga ne mozes sve imati. Bude ovako neke lexon noci sta ja znam, pa pustaju u klubovima nasu muziku, al djaba nije mi to to.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
- forza_juve
- Kontakt:
Radim od ponedjeljka do petkabulbasor je napisao/la: ↑23 jul 2020, 16:14Ima na ovoj temi dosta ljudi koji su vani. Mozete li malo opisati stanje, tj bude li "kriza" kad bi sve batalio i vratio se? Ja sam boravio poslovno, vise puta vani, po par sedmica. Ali drugacije je to kad znam kad idem kuci.
Ujutro na posao poslijepodne kuci, kupanje, nesto se pojede, gledam tv, igram se sa djetetom, ako ugrabis vremena onda sex ako ne pokrij se i spavaj do sutra i opet na posao. Vikendom odem na jezero, bazen ili u neki drugi grad cisto porodicno, kafana nasih ima koliko hoces tako da vikendom mozes uvijek izaci.
2 godine sam vani, kupio sam dva auta, odem za BiH par puta godisnje, hranim se kvalitetno i pored svega pusim cigarete. Sada sam digao kredit i kupio stan, tako da ako hoces mozes se fino organizovati, nesto ostvariti a da se ne patis.
❤️1946❤️
Na tronu može biti samo jedan
Na tronu može biti samo jedan