Igre - Kako, gdje, šta...?
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Igre - Kako, gdje, šta...?
Konacno!

Henry gospodin. 

Carl Jenkinson je World Class!!!!
@OfficialAgent jedini pravi insajder na forumu!!!
@OfficialAgent jedini pravi insajder na forumu!!!
Warhammer 40,000: Rites of War:
https://www.gog.com/
Napravis korisnik na GOG-u i onda na prvoj stranici kliknes "Get it FREE".
Ovo je stara igra, igrao sam je kad sam bio mal 90-ih tako da nece specs na kompjuteru biti problem. Turn-based strategy za nostalgicare.

Ima ustvari jos besplatnih na GOG-u(ima i na Steam) :
https://www.gog.com/games?page=1&sort=p ... price=free
https://store.steampowered.com/genre/Free%20to%20Play/
Pa izaberi sta te zanima.

S E M P E R - V I R I D I S
!!!! VU - VU - VUKOVI !!!!
2-249
💮🍀💮🍀💮🍀💮
2-249
💮🍀💮🍀💮🍀💮
HvalaMokroguz je napisao/la: ↑17 jul 2020, 22:54Warhammer 40,000: Rites of War:
https://www.gog.com/
Napravis korisnik na GOG-u i onda na prvoj stranici kliknes "Get it FREE".
Ovo je stara igra, igrao sam je kad sam bio mal 90-ih tako da nece specs na kompjuteru biti problem. Turn-based strategy za nostalgicare.
Ima ustvari jos besplatnih na GOG-u(ima i na Steam) :
https://www.gog.com/games?page=1&sort=p ... price=free
https://store.steampowered.com/genre/Free%20to%20Play/
Pa izaberi sta te zanima.![]()

FKS
- AshburtonG
- Kontakt:
Je li ima neka strateska igra, osim Knights of Honor, gdje se moze uzet Bosna ili neka od nasih drzava tog perioda? Dakle, nista moderno doba i takve stvari. 

Europa Universalis IV. To je majka svih historijskih grand-strategy igara, mozes bilo koju drzavu izabrati.AshburtonG je napisao/la: ↑18 jul 2020, 01:49Je li ima neka strateska igra, osim Knights of Honor, gdje se moze uzet Bosna ili neka od nasih drzava tog perioda? Dakle, nista moderno doba i takve stvari.![]()
Ima i Tsardoms: Total War(mod za Medieval II) gdje mozes izabrati Bosnu.
Ima i Age of Civilizations II.
2-249
💮🍀💮🍀💮🍀💮
2-249
💮🍀💮🍀💮🍀💮
- AshburtonG
- Kontakt:
Evo trazeci vidjeh da se sprema nastavak KoHa, po mom skromnom misljenju, najavangardnije real time strategije ikad. Najavljena je za ovu godinu, stalno izbaciju developeri podcaste na tu temu po youtube kanalima, samo se nadam da je nece odgodit za 2021 zbog ove situacije. 

Kad smo kod strateskih igara, postoji li neka koju bi preporucili za mobitel? Posto ja pripadam starijoj gardi, nesto na fazon Age of Empires ili eto Europa Universalis? Hvala.
For those who have been involved, no explanation is needed. For those who haven't, no explanation is possible.
Zlatna kopacka ssba lige za sezonu 2023/24.
- AshburtonG
- Kontakt:
@Mokroguz
Nego, kakva je razlika izmedju standard i deluxe verzije EU4?
Ako ti nije tesko igrati/kontrolisati, ima Rome: Total War, Civilization VI.
Inace probaj Plague Inc., nije historijska igra, ali je popularna i laksa za kontrolisati.
Ne znam na koji mislis, ima milion DLC-ova za EU4.AshburtonG je napisao/la: ↑18 jul 2020, 13:01@Mokroguz
Obicno se samo radi o jednoj regiji da su pojacali vojsku nekih drzava, dodali neke missions, poznate licnosti, buffs, dodali soundtracku neke muzike, nove vrste vlade, promijenili izgled vojnika, zastave i slicno. Ponekad promijene ili dodaju neki mali game mechanic. Najbolje je da uzmes standard verziju prvo pa kad si igrao duze vremena znat ces sta te zanima.
Licno mislim da DLC-ovi ne vrijedi kupiti, to samo izdaju da bi sto vise para zaradili ali nisu nesto posebni. Dovoljno je imati El Dorado(mozes custom drzavu napraviti, potrebno za neke besplatne DLC-ove) i Extended Timeline(besplatan DLC, duzi period igre, bez toga igra se od 1400-1800).
https://steamcommunity.com/sharedfiles/ ... =217416366
Ali pocni sa standardnom verzijom bez ikakvih dodataka, da nebi bilo nestabilnosti u igri.
2-249
💮🍀💮🍀💮🍀💮
2-249
💮🍀💮🍀💮🍀💮
Najavljuju taj nastavak KoHa bukvalno godinama i mislio sam da nema ništa od toga, ali evo kako vidim polako se ta ideja i nagađanje vizualiziraloAshburtonG je napisao/la: ↑18 jul 2020, 12:25Evo trazeci vidjeh da se sprema nastavak KoHa, po mom skromnom misljenju, najavangardnije real time strategije ikad. Najavljena je za ovu godinu, stalno izbaciju developeri podcaste na tu temu po youtube kanalima, samo se nadam da je nece odgodit za 2021 zbog ove situacije.![]()
Walk on
@Mokroguz, hvala puno na pomoci.
For those who have been involved, no explanation is needed. For those who haven't, no explanation is possible.
- AshburtonG
- Kontakt:
@Mokroguz
hvala kume. Kupio sam ovu deluxe verziju, 3e bukvalno igra. Medjutim, nije ovo za mene. Doduse, mozda mi je na prvu dosadno samo, ali ovaj fazon nextanja vremena mi nije nimalo primamljiv. "Real time" su mi mnogo zanimljivije, pogotovo, kad mogu pratit i komandovat svojom vojskom, gradit resurse, ovo mi je previse pasivan pristup. Izgleda da cu morat skinut 15god staru igricu.
hvala kume. Kupio sam ovu deluxe verziju, 3e bukvalno igra. Medjutim, nije ovo za mene. Doduse, mozda mi je na prvu dosadno samo, ali ovaj fazon nextanja vremena mi nije nimalo primamljiv. "Real time" su mi mnogo zanimljivije, pogotovo, kad mogu pratit i komandovat svojom vojskom, gradit resurse, ovo mi je previse pasivan pristup. Izgleda da cu morat skinut 15god staru igricu.

Osim Medieval Total Wara mi ništa ne pada na pamet, pretpostavljam da ni Civilization igre nisu tvoj fah s obzirom da je next turn based?AshburtonG je napisao/la: ↑18 jul 2020, 18:59@Mokroguz
hvala kume. Kupio sam ovu deluxe verziju, 3e bukvalno igra. Medjutim, nije ovo za mene. Doduse, mozda mi je na prvu dosadno samo, ali ovaj fazon nextanja vremena mi nije nimalo primamljiv. "Real time" su mi mnogo zanimljivije, pogotovo, kad mogu pratit i komandovat svojom vojskom, gradit resurse, ovo mi je previse pasivan pristup. Izgleda da cu morat skinut 15god staru igricu.![]()
Imaš i Crusader Kings, no i to je potpuno drugačija strategija od ovog što tražiš. Iskreno, tražiš veoma specifičnu strategiju u specifičnom periodu i još da igraš s Bosnom

"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
Ja sam citav Balkan osvojio sa dinastijom Kulinic na CK2Otelo je napisao/la: ↑18 jul 2020, 20:16Osim Medieval Total Wara mi ništa ne pada na pamet, pretpostavljam da ni Civilization igre nisu tvoj fah s obzirom da je next turn based?AshburtonG je napisao/la: ↑18 jul 2020, 18:59@Mokroguz
hvala kume. Kupio sam ovu deluxe verziju, 3e bukvalno igra. Medjutim, nije ovo za mene. Doduse, mozda mi je na prvu dosadno samo, ali ovaj fazon nextanja vremena mi nije nimalo primamljiv. "Real time" su mi mnogo zanimljivije, pogotovo, kad mogu pratit i komandovat svojom vojskom, gradit resurse, ovo mi je previse pasivan pristup. Izgleda da cu morat skinut 15god staru igricu.![]()
Imaš i Crusader Kings, no i to je potpuno drugačija strategija od ovog što tražiš. Iskreno, tražiš veoma specifičnu strategiju u specifičnom periodu i još da igraš s Bosnom![]()

Čestitke, veliki je to uspjehMElloo je napisao/la: ↑18 jul 2020, 20:19Ja sam citav Balkan osvojio sa dinastijom Kulinic na CK2Otelo je napisao/la: ↑18 jul 2020, 20:16Osim Medieval Total Wara mi ništa ne pada na pamet, pretpostavljam da ni Civilization igre nisu tvoj fah s obzirom da je next turn based?AshburtonG je napisao/la: ↑18 jul 2020, 18:59@Mokroguz
Imaš i Crusader Kings, no i to je potpuno drugačija strategija od ovog što tražiš. Iskreno, tražiš veoma specifičnu strategiju u specifičnom periodu i još da igraš s Bosnom![]()
![]()

Ja sam je probao par puta igrati, ali nikako da me kupi. Volim historiju, volim strategije i ta ideja da se igra s dinastijom mi je super, no igra ima toliki learning curve da nisam mogao naći vremena da učim sve mehanike. Radije upalim Civilization i znam šta radim. Mada, gledao sam neke playtroughove na yt i stvarno je zanimljivo.
Al' koliko sam čuo CK III bi trebao biti dosta lakši za igru, pa onda možda i probam ponovno.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
A ono eu4 je dosta laksi samo kontrolises drzavu i napadaj.Na ck2 mozes ne napast 150 godina a osvojit boga oca.Ja sam jedan save udao nasljednika kao mali count za kcerku kralja franucske.Desile se neke stvari rebeli se digli i claimali kingdom za nju i ja od jedne teritorije odjednom kralj postanem
Meni je drazi ck2 jer mi je to neko rvijeme srednjeg vijeka najdraze iz kniga i filmova
Sve paradox igre su izuzetno teske za nauciti.Za eu4 mi je trebalo 2 puna sejva od po 400g da naucim nomrlano igrat a vjerovatno jos par stotina sati ako bi htio biti ekspert

Meni je drazi ck2 jer mi je to neko rvijeme srednjeg vijeka najdraze iz kniga i filmova

Sve paradox igre su izuzetno teske za nauciti.Za eu4 mi je trebalo 2 puna sejva od po 400g da naucim nomrlano igrat a vjerovatno jos par stotina sati ako bi htio biti ekspert
EU4 je dosta lakša po pitanju mindseta kad počneš igrati, ono na šta si navikao kroz sve strategije. CK2 je potpuno drugačiji tip i stvari se rješavaju više diplomatski. Skupa bi činile najbolju i najtežu strategiju ikad.
Paradox je baš težak kad pravi igre, od Cities Skylinea do CK2, Iron Heartha do EU4, ali ljudi znaju posao i rade ga dobro. Nisu te igre previše popularne, ali nisu ni pravljene da budu GTA strategije, nego nešto u šta treba potrošiti vremena i uključiti moždane ćelije.
A taj RNG faktor je isto smrt, kao što si postao kralj, tako si mogao ostati i bez ičeg.
Iskreno se divim ljudima koji su naučili igrati dobro već spomenute igre, ali i zapravo svima onima koji su naučili bilo šta igrati do savršenstva.
Paradox je baš težak kad pravi igre, od Cities Skylinea do CK2, Iron Heartha do EU4, ali ljudi znaju posao i rade ga dobro. Nisu te igre previše popularne, ali nisu ni pravljene da budu GTA strategije, nego nešto u šta treba potrošiti vremena i uključiti moždane ćelije.
A taj RNG faktor je isto smrt, kao što si postao kralj, tako si mogao ostati i bez ičeg.
Iskreno se divim ljudima koji su naučili igrati dobro već spomenute igre, ali i zapravo svima onima koji su naučili bilo šta igrati do savršenstva.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.