fczeljo je napisao/la: ↑09 jul 2020, 17:47
U zadnje vrijeme vidim, poučen svim iskustvom, da su igrači i treneri u stvari samo zadnja karika u sistemu. Ne može jedan igrač sam nešto napraviti ako je čitav klub naopako postavljen. Tamam da je Messi, ne može on ako treninzi ne valjaju, ako odnosi ne štimaju.
Tako i trener. Naravno, ima veću odgovornost od igrača, ali je i on sam samo jedan šaraf u sistemu. Mora čitav sistem da bude produktivan i podmazan da bi trener mogao dati nešto svoje.
Primjera je više kada su naši treneri pravili dobre rezultate upravo onda kada je bilo najmanje para. Mi to objašnjavamo nekim inatom, vjerovatno toga ima u velikoj mjeri. Međutim, više mislim da je mir i manjak pametnjakovića koji se skupe tu kada ima para, taj koji napravi dobru osnovu za dobar rad trenera. Pokazali su to i Odović i Adžem i Mulalić. Kada su svi digli ruke (ne zbog njih, nego zbog rezultata prethodnika), onda su imali puno prostora za rad i pokazali su da znaju.
Kada porastu apetiti, onda svako krene da pametuje, a niko se za džep ne hvata.
Mnogo znakova pored puta pokaže da nešto nije uredu još prije nego što se to vidi na rezultatu. Čuješ napustio neki trener u omladinskoj, promjenjen kondicioni, promjenjen ovaj u upravi, onaj otišoa "iz privatnih razloga", pa onda česte rotacije, promjene...pokazuje to da je sistem nestabilan i nesiguran u sebe. Ne može se tada upirati prstom u trenera.
Igračima se smanje plate, trener nije saglasan sa tim, a onda se proziva trenera na odgovornost. To tako ne ide.
Evo par primjera:
1. Amarova titula 2009 - na početku nije bilo marke u klubu, a održala nas jedino nada da će se Džeko prodati i da ćemo dobiti dobre pare. Počeli u Fojnici.
2. Odovićev prolazak Ferencvarosa - tih početak sezone nakon što su pitari kupili titulu, mi nismo znali šta da očekujemo, bez pritiska, bez zvjezdica, bez glavešina u upravi.
3. Adžemova serija (tri pobjede protiv Širokog) - dan pred prvenstvo Slavko dobio otkaz, tu polusezonu se niko nije miješao Adžemu u posao, svi se prepali, niko nije znao kud goni. Kad je Adžem prekucao, uslijedilo pametovanje, dovođenje stručnjaka, zvjezdica i naravno krah.
Šta tu trener može da uradi? Može da zatvori vrata i to je to, ali je to luksuz koji sebi možda samo Amar može priuštiti i niko drugi.
Trebamo se zapitati što ni jedan ozbiljan trener i ne razmišlja da radi kod nas. Zašto se vrte uvijek ista imena? Ja vjerujem da je nemoguće u ovim uslovima napraviti nešto ozbiljnije. Slično kao i kada pitaš ljude što idu u Njemačku - veliki broj ne ide zbog novca, imaju dovoljno i ovdje, ali idu da bi živjeli i radili normalnije, bez pritiska, bez pametovanja, bez stresa, uz poštivanje struke.
Na primjer nama je sasvim normalno da trener ili igrač mora oprostiti klubu dio para i nije normalno da tuži klub zbog dugovanja. Kao što je zaposlenik nekorektan ako pita za platu ili godišnji odmor. Drug moj, tako smo se dogovorili - ja radim, ti meni platu. Drugo je što nam je sr.nje država pa ne možemo naći bolje, pa svi šutimo i trpimo ko Oda ili Adžem. Ali ko god uspije naći negdje vani odma pali, kao i naši igrači i treneri.