Dobro opažanje.Haver ! je napisao/la: ↑12 jun 2020, 09:31Danas je tek 7 dana od proslave titule, ovi pozitivni uzorci na koronuse pojavljuju zadnja 3 dana, što znači da je nemoguće, da se period inkubacije, prenos, zaraza simptomi i pozitivan test pokazu u roku 4 dana nema teorije.
Što se tice protesta od prije 15 dana čini mi se, opet se ne poklapa jer su na protestima mahom bili stariji ljudi, a po ovim izvještajima sve je omladina zaražena u Sarajevu.
Tako da najveća greška po mom mišljenju je puštanje granica, tj što su dozvolili jeb.enoj dijaspori da nagrne bez testiranja karantina...
Zavisi koji se metod testiranja radi i po kojoj matrici.
Obzirom da su u pitanju mlađe osobe, zbog ubrzanog metabolizma i jačeg imunog odgovora sasvim je moguće da na testu dobije pozitivan rezultat. Ne znam da li je rađena metoda uzimanja nasofarengealnog brisa, pa potom RTPCR, ili je rađeno serološki. Npr nulti pacijent u Hrvatskoj bio je mlađa osoba, a simptomi i to vrlo izraženi su se pojavili praktički poslije svega 2 dana, odnosno nakon povratka u Zagreb iz Milana gdje je sa djevojkom gledao utakmicu Atalanta- Sevilla čini mi se. I test je bio pozitivan u okviru nekoliko dana. Mislim da bi trebalo ponoviti testiranja ko ovih posljednih testiranih a koji su bili negativni i to u narednih nekoliko dana.
Kada je u pitanju PCR medota tu je tačnost negdje oko 60-70%, a lažno negativni rezultat može uslijediti usljed više faktora kao što su vrijeme uzimanja brisa, manipulacija sa uzorkom, prisustvo virusa u organizmu iitd itd
Sa serologijom ( ispitivanje uzorka krvi) je drukčije, tu se tačnost povećava ali ona se obično radi kao kontrolni test ukoliko se za to ukaže potreba nakon uzimanja brisa.
Ne postoji na svijetu još jedinstveni "zlatni " obrazac niti model testiranja, još se radi na tome a upravo od tog momenta će zavisiti efikasnost borbe protiv ove bolesti.
Nije više ni bitno toliko kako su nastali klasteri, ali je činjenica da smo mi po prirodi bezobrazna i nevaspitana nacija, ne volimo pravila i uvijek smo najpametniji ali možemo se zahvaliti godišnjem dobu i velikoj količini UV zraka pa je virus malo "omamljen" te bolest nije toliko klinički manifestno izražena kao što je bio slučaj prije par mjeseci