Samo mi je konverzacija problem, jer kada slušam razumijem pa sigurno 80% recenogBundesliga je napisao/la: ↑26 apr 2020, 21:01Zavisi koju vjestinu zelis savladati.FoSte95 je napisao/la: ↑26 apr 2020, 19:54Da pitam vas koji znate dobro engleski kako ste ga savladali, jel citajuci portale na engleskom, slusajuci ove americke yutubere, slusajuci muziku?
Na kurseve sam ranije isao ali slaba vajda od toga naucis sve o present perfectu, a komunikacija nula bodova o.O
Prije pet mjeseci mi je zbog engleskog propao posao od milje maraka plate![]()
Ukoliko zelis poboljsati govor onda ti je najbolje da komuniciras s drugima i koristis jednostavan a najbolji red rijeci u recenici. Taj red je subjekat+ predikat+objekat+priloske odredbe. Za pravljenje slozenijih recenica koristi veznike i nastavljaj misao. Ukoliko nemas s kime razgovarati na engleskom onda razmisljaj na engleskom, sklapaj recenice u glavi. Uzmi npr. neku pricu pa je prepricaj na engleski. Stani ispred ogledala pa pricaj, snimaj se na mobitel. Naravno, pozeljno je da koristis online rjecnik za ucenje novih rijeci koje mozes koristiti u razgovoru. Uci nove fraze.
Za poboljsavanje slusanja, mozes gledati/slusati videe sa YouTube-a na bilo koju temu ali iskljuci subtitles. Naravno mozes gledati filmove bez subova ili slusati muziku. Najbolje ti je da googlas listening exercises in English. Tu nadjes stranice na kojima slusas audio fajlove, a kad zavrsis sa slusanjem oni te pitaju pitanja o tome sto si upravo slusao.
Za citanje naravno citaj sto vise mozes na eng. Ako nemas vremena za knjige citaj novinske clanke i pokusaj da razumijes sta si procitao.
Za pisanje vjezbaj pisati paragrafe ili eseje, mozes naci online kako ih pravilno pisati i onda prati ta uputstva i napisi par eseja da se izvjezbas. Eto, to je to.
Hvala drug