Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

admin
Site Admin
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la admin » 18 apr 2020, 09:03

napapijri1987 je napisao/la:
18 apr 2020, 04:50
admin je napisao/la:
17 apr 2020, 16:47
napapijri1987 je napisao/la:
17 apr 2020, 11:21
Ti kao admin trebas da naucis citati tj razumjeti procitano.
Hrvati, Rumuni i Bugari su uvijek dolazili ali samo da rade one najgore poslove, zato sto za iste ne treba skola nikakva dok mi te poslove ne mozemo raditi.Dolaze i njihovi ljekari takodje ali nista manje i nista vise nego bosanski.
U jednom se slazem sa tobom a to bi bilo da ce se vjerovatno smanjiti dolazak nasih ljudi u narednim godinama ali ovi koji su gore nece sigurno dobiti otkaze jer eto Hrvatima npr ide lose pa im Svabo mora pomoci.
Boli svabu k za hrvatom realno, oni prvo gledaju sebe i bitno je da njihov sistem funkcionise i to se vidjelo i sa coronom.
Prvo su org svoje bolnice pa tek onda pomagali Italiju, Francusku itd u tome da su preuzeli njihove pacijente.
A kako je corona pogodila bolnice? A vecina nasih koji su u zadnjih par godina dosli ovdje su dosli da rade u tom zanimanju.Niti jedna bolnica nije prijavila Kurzarbeit, niti jedna nije smanjila broj zaposlenih niti ce jer je svakako manjak radnika u toj bransi, dok su u industriji gotovo svi prijavljeni na Kurzarbeit i receno im da ce smanjiti broj zaposlenih.
Ja razumjem napisano, nisam bas siguram moze li se isto i za tebe reci.

Rumuni i Hrvati kojo su uvijek dolazili raditi najgore poslove, to je to sloj ljudi koji nije obrazovan, nema nikakvu perspektivu nigdje i onda ide pokusati u Njemackoj. Njih zanemari, o njima ne pricamo.

Ti obrazovani koji su dolazili manje, jer su u svojim zemljama lijepo zivjeli pa nije bilo potrebe da idu u Njemacku, pa je zbog toga bilo mjesta i za obrazovanog Bosanca koji je smatrao da u Bosni ne zivi lijepo, e oni ce sada dolaziti vise jer ce njihove zemlje biti pogodjene krizom.

To da svabu boli k. Za EU gradjanima i da mu je svejedno je tek smijesna izjava. Svabo ce kroz ovo potpuno da poklopi EU a to ce naravno uraditi dajuci prednost EU gradjanima na svakom koraku. Puno jeftinije ce mu biti da zaposli grckog doktora, nego da salje pare u grcku da gasi pozare nezadovoljnog naroda tamo.

Nece se smanjiti broj medicinskih sestara u bolnicama u njemackoj. Smanjice se broj bosanskih medicinskih sestara, a povecace se broj rumunskih i bugarskih medicinskih sestara. Tako ce Svabo smanjiti nezaposlenost u EU (sto mu je sigurno u interesu), a boli ga **** kakva je zapislenost u Bosni. Tek kad se rijesi problem nezaposlenosti u EU, tj kad se izadje iz krize koja je pred nama, pa Rumuska sestra skonta da jednako dobro moze raditi i zivjeti u Bukurestu a da joj pri tome djecu cuva mama a ne skupo njemacko obdaniste, rumunka ce se vratiti kuci, u njemackoj ce faliti radnika i onda ce se sjetiti Bosne kao sto su se evo i sad sjetili.

Ali tek kad se EU vrati na nivo na kojem je bila prije korone. Do tada, manje viza Bosancima, vise posla evropljanima. Matematika koju bi skontalo i dijete iz treceg osnovne u zatucanoj Bosni.
Ne razumijem te uopste.
Zasto da svabo meni da otkaz nakon 5 godina iskustva na intenzivnoj i dovede nekog rumuna ili bugara na isto mjesto nakon sto je isti u mene ulozio oko 10 hiljada €. Zbog cega? Ajde navedi mi samo jedan razlog.
Zamisli da si ti poslodavac. Bi li ostavio na poslu nekoga ko sistem poznaje u konac ili doveo nekog ko nema pojma o istom? Ali budi iskren prvo prema sebi pa onda prema nama ostalima.
Evo ja ti garantujem da niti na jednom intenzivnom odjelu u Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji nema medicinara koji moze meni trenutno parirati sa znanjem, jer vecina masina i lijekova sa kojim radimo su proizvedeni i izmisljeni u njemackoj, i istim bi trebalo par godina da usavrse to znanje uz izvrsno poznavanje njemackog jezika.
Smijes li se javno kladiti da niko od nasih medicinara koji imaju Urkunde ovdje se nece vratiti u Bosnu u narednih 5 godina?
Jedan dobar razlog mogao bi biti taj sto nemas radnu vizu. A nju prema nekom novom zakonu koji jos nije donesen ne mozes dobiti ako na zajednickom EU birou (o kojem govori bugarka) ima jedan radnik bez posla sa istim kvalifikacijama. Ne odgovara zakon uvijek svakom poslodavcu, gleda se globalna slika.

Naravno, ako su ulozili u tvoje obrazovanje, pa ti postao nezamjenjiv strucnjak, na tebe se nece odnositi. Vjerovatno ce biti slucajeva i da poslodavac insistira, nadje put da zadrzi radnika, vjerovatno ce mnogi i ostati, nece bas ocistiti ko RS. Ko ima ugovor na neodredjeno ili kako to vec tamo ide, na njega se nece odnositi ili ko zna kako ce se to organizovati.

Ali vecina nasih ljudi nisu bas ti nezamjenjivi strucnjaci, vec prosjek, u njih vecinom niko nije nista ulozio, imaju kratkorocne ugovore koje produzavaju. Mnogi ce ostati, ali bice masovnih povrataka (sto uopste nije dobro za nas), a odlazice se daleko teze nego do sada.

Ps. Meni vise valja kad surfate iz inostranstva, skuplja je reklama iz njemacke nego iz BiH. Uopste nista ne siljim, bas ce ono sto ja pisem ovdje imati uticaja na bilo sta. malo diskutujem ko i svi ostali, u dosadi

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 18 apr 2020, 09:04

Marsal je napisao/la:
18 apr 2020, 08:39
kraljttbvb je napisao/la:
18 apr 2020, 06:20
Mislim da admin ne priča ovdje o vama koji ste skoro pa domaći postali u Njemačkoj. Ovi koji imaju državljanstvo ili su ga skoro dobili, a posebno oni koji imaju sigurne poslove, za njih nema zime.

Ja kako sam skontao on tvrdi da ova raja što su ubuduće trebali ići i ovi kojima su istekli ugovori, da će sada biti zatvorenije granice za non EU zemlje i da će prednost imati ovi što su u EU...
Ma nije ni to, evo u jeku pandemije 6 mojih kolega ode za Njemačku.
Kako bgt? :mrgreen:
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 18 apr 2020, 09:09

Ima zanimanja koja su **** deficitarna. I ne mogu ih samo Rumunija i Bugarska podmiriti
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 18 apr 2020, 09:14

Heller je napisao/la:
18 apr 2020, 09:09
Ima zanimanja koja su **** deficitarna. I ne mogu ih samo Rumunija i Bugarska podmiriti
Mogu li Spanci i Italijani?
Ili je bas prosjecni bosanski radnik taj nezamjenjivi specijalista i strucnjak kakvog u svijetu nema?

Ima na forumu ljudi koji su bili u Grckoj, posebno Portugalu prije nekih 6-7 godina? Pa tamo je bila propast opsta. 80% nekretnina imali tablu ‘na prodaju’. Spanija se jedva izvukla, Italija nije ni prije ovoga dobro stajala niti je bila zadivoljna pozicijom u EU

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 18 apr 2020, 09:25

admin je napisao/la:
18 apr 2020, 09:14
Heller je napisao/la:
Ili je bas prosjecni bosanski radnik taj nezamjenjivi specijalista i strucnjak kakvog u svijetu nema?

Ima na forumu ljudi koji su bili u Grckoj, posebno Portugalu prije nekih 6-7 godina? Pa tamo je bila propast opsta. 80% nekretnina imali tablu ‘na prodaju’. Spanija se jedva izvukla, Italija nije ni prije ovoga dobro stajala niti je bila zadivoljna pozicijom u EU
Spanci i Italijani su bili u DE, vidjeli i otisli. Dosta ih se vratilo u rodni kraj koje poznajem.

hamzaTM87
Kontakt:

Post Postao/la hamzaTM87 » 18 apr 2020, 09:30

VelaHavle je napisao/la:
18 apr 2020, 09:25
admin je napisao/la:
Heller je napisao/la:

Spanci i Italijani su bili u DE, vidjeli i otisli. Dosta ih se vratilo u rodni kraj koje poznajem.
Pa to je upravo sto covjek sve vrijeme objasnjava. Sada ce imati ponovo potrebu da se vrate gore jer rodni kraj nece ponovo imati sta ponuditi kao i prvi put kad su odlazili
ZELJEZNICAR 1921!

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 18 apr 2020, 10:06

Sabinho je napisao/la:
18 apr 2020, 09:04
Kako bgt? :mrgreen:
Pa fino, fali radnika, imaju deficitarno zanimanje. Naučili jezik, imaju iskustvo, prošli kurs koji im je njemačka državna firma organizovala i otišli.

Ali eto vjerujem da će ih za 2 mjeseca poslat nazad i primit umjesto njih 6 rumuna bez znanja jezika i radnih navika.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 18 apr 2020, 11:49

admin je napisao/la:
Heller je napisao/la:

Zavisi od zanimanja.
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 18 apr 2020, 12:12

Racunica je jednostavna, Njemacka ce uzeti roba koji joj treba i koliko joj treba i kada joj treba. Kada joj ne bude trebao vise marsnut ce ga kuci.
Ako joj bude trebao ostavit ce ga i jos navuci sta joj treba. Ono sto Bosna treba uraditi je napraviti mehanizam da to neka sprijeci i izvuce korist pa makar i minimalnu finansijku kroz neke namete takvim slucajevima. Boli me qrac i za svabe i za Njemacku samo korist gledati da se sta izvuce. Imas kucu ovdje hajmo porez odmah. Dobio gore otkaz i vracas se na nase zdravstveno hajmo taksa 500 eura.

https://www.jabuka.tv/hrvatskim-radnici ... -njemacku/

Europska unija sve više sliči na propali projekt. Naime, nakon što je hrvatskim radnicima koji su stigli na odmor za uskrsne blagdane u Hrvatsku, odbijen povratak u Njemačku i uručen otkaz, to dodatno potvrđuje tu dosta snažnu tezu.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

JarnoTrulli

Post Postao/la JarnoTrulli » 18 apr 2020, 12:50

kraljttbvb je napisao/la:
18 apr 2020, 06:20
Mislim da admin ne priča ovdje o vama koji ste skoro pa domaći postali u Njemačkoj. Ovi koji imaju državljanstvo ili su ga skoro dobili, a posebno oni koji imaju sigurne poslove, za njih nema zime.

Ja kako sam skontao on tvrdi da ova raja što su ubuduće trebali ići i ovi kojima su istekli ugovori, da će sada biti zatvorenije granice za non EU zemlje i da će prednost imati ovi što su u EU...
Bile su granice zatvorene i prednost je imala EU i zadnjih 5god, pa nisu namireni zahtjevi i potrebe trzista radne snage.

Sad su nove okolnosti i povecat ce se nezaposlenost - da, ali privremeno, jer projektovani dugorocni rast je veci od projektovane kratkotrajne depresije i stagnacije.

Nekvalifikovani radnici se vise trebaju bojati digitalizacije i automatizacije, nego Bugara, Rumuna, i ljubavi EU prema njima.

Za EU se otpocetka zna sta je i sta predstavlja, i kao i sve u zivofu dok ide dobro svi su slijepi i uzivaju u pogodnostima, a kada stvari krenu po zlu onda se svi odjednom kao pitaju kako je to moguce.
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 18 apr 2020, 14:21

hamzaTM87 je napisao/la:
18 apr 2020, 09:30
VelaHavle je napisao/la:
18 apr 2020, 09:25
admin je napisao/la:

Pa to je upravo sto covjek sve vrijeme objasnjava. Sada ce imati ponovo potrebu da se vrate gore jer rodni kraj nece ponovo imati sta ponuditi kao i prvi put kad su odlazili
Prognoze su rizicne ako imas sta izgubit‘. Ovako palamudit‘ na forumu je druga prica :mrgreen:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 18 apr 2020, 14:41

Ako kriza bude kratkorocna kao sto kazes, onda definitivno nema problema ni za koga, za par mjeseci sve ce biti kako je i bilo.

Ja s druge strane ne mislim da je EU pred kratkorocnom krizom. Ako za 3 godine budu gdje su danas to ce biti fantasticno brz oporavak.

Mislim da malo oprimisticno dozivljavate ‘prestanak korone’ kao ono nema korone i krece ekonomija gdje je stala, restorani se otvore i odmah su puni, zaposleni u turizmu, prevozu, hotelijerstvu, ugostiteljstvu samo dodju na posao i rade kako su stali pocetkom marta. U stvarnosti, imacete stotine praznih hotela narednih par godina, ogromne probleme za aviokompanije, prevoznike, smanjeno kretanje uticace na potrosnju i cijene nafte koja ce samim tim uticati na sve industrije...

Muameer
Kontakt:

Post Postao/la Muameer » 18 apr 2020, 15:35

Donekle off

Pokazala mi rodica, a vec neke bolnice,u De, koriste autonomne masine koje se sami krecu i vrse ciscenje i dezinfekciju,prije corone, tako da smanjuju potrebu za cistacicama za 50%
Automatizacija i digitalizacija ce s.j.eba.ti dosta poslova

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 18 apr 2020, 15:36

Muameer je napisao/la:
18 apr 2020, 15:35
Donekle off

Pokazala mi rodica, a vec neke bolnice,u De, koriste autonomne masine koje se sami krecu i vrse ciscenje i dezinfekciju,prije corone, tako da smanjuju potrebu za cistacicama za 50%
Gledao sam da takve robote koriste i u Bergamu i Milanu u njihovim kliničkim centrima.
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

Muameer
Kontakt:

Post Postao/la Muameer » 18 apr 2020, 15:40

Osim13 je napisao/la:
18 apr 2020, 15:36
Muameer je napisao/la:
18 apr 2020, 15:35
Donekle off

Gledao sam da takve robote koriste i u Bergamu i Milanu u njihovim kliničkim centrima.
Pozz Osim13
Ostao mi B1 jos pa odoh kao medicinar,pa kasnije kao anesteticar..isao jucer maksuz u Giz,u Importane, da se raspitam..po onoj Nijemci,Else,sefici, ne bi trebao biti problem,za medicinare...eh sad... :roll:

napapijri1987
Kontakt:

Post Postao/la napapijri1987 » 18 apr 2020, 16:46

@admin
Radna viza mi ne treba jer imam vizu na neodredjeno.
Ne znam, nekako mi gledas previse bosanski na sistem ovdje.
Ono kao oni su 10godina ulagali u Bosanske medicinare i ljekare, i nakon sto su ih naucili poslu ajmo Jovo nanovo ali ovaj put sa Bugarima, Rumunima itd.
Previse je ovaj sistem "pametan" da uradi takvo nesto.
Pa oni sada dovlace medicinare iz Venecuele, Indonezije, Tajlanda i sta ti ja znam odakle sve ne jer trziste bivse yuge im nije dovoljno tj nema onoliko kapaciteta koliko je njima potrebno.
Svi koji su u Njemackoj proveli zadnje dvije godine se nece vratiti, to ti garantujem, osim onih koji zele naravno.
U jednom se slazem s tobom a to je da bi mozda u buducnosti ali samo mozda mogli smanjiti dolazak Bosanaca ali ove koji su gore nece sigurno vratiti.

Fowl95
Kontakt:

Post Postao/la Fowl95 » 18 apr 2020, 20:39

Ja kako vidim stvari: Njemačka ne može imati veću zamjenu radnika sad jer je pandemija u toku i bit će jako teško to izvest, tako da nekih velikih migracija nema. A pandemija po svemu sudeći ima da traje dok se ne vakcinišemo svi, što bi moglo potrajati i do 2022.
Let's talk about SIX baby!

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 18 apr 2020, 20:52

Mala smo mi bara da nesto toliko uticemo na priliv radne snage u Njemacku. A ne odlaze svi samo u Njemacku, tako da vam to ne pije vode. Nece rumun ili spanac sigurno u Sloveniju doci raditi.

Godisnje ne ode vise od 30.000 mozda, tako da ko je naumio da ide, on ce i otici, ako ne ove onda sljedece godine.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 18 apr 2020, 20:55

Vi govorite puno iz svojih cipela i iz trenutnog stanja. Cijenim da daleko bolje od mene poznajete i svoje cipele i trenutno stanje.

Ja vise govorim opcenito, statisticki i govorim ono sto sam procitao da je svaki ekonomski strucnjak na svijetu rekao o budućnosti. Kriza dolazi, EU ce biti uzdrmana mozda i najvise, ocekuje se talas nezaposlenosti u EU, siromasnije clanice EU ocekuju od bogatijih da im pomognu i zastite trziste rada u EU kako bi cijela EU imala sto manji broj nezappslenih. U toj igri, pronadjite uljeza?

Ja vidim tu bar jedno 100.000 uljeza iz BiH. Pa jesul to medicinari sa trajnom vizom ili zidari sa tromjesecnom, u to ne bih previse ulazio. Ne razumijem se fakat. Ali nama u Bosni i Hercegovini se valja spremiti na talas povratnika. Jesmo li dorasli odgovoriti tome i iz toga profitirati? Sumnjam. Prije ce biti da smo tek najebali kad nam se svi vrate a i kad ostanemo bez para koje su ti ljudi donosili u BiH.

Meni je iskreno zanimljivija tema sta cemo mi ovdje s tim ljudima, nego hoce li tim ljudima tesko pasti povratak, jel im Bosna ****, hocel Svabi nedostajati i hocel ih teska srca pustiti

zenicanin
Kontakt:

Post Postao/la zenicanin » 18 apr 2020, 21:15

Radnje do 800 m2 se otvaraju 20.4. , veliki soping centri najavili tipa Centro Oberhausen, Loom Biefeld. Javni prevoz u Dizeldorfu npr. od 27.4. po normalnom redu vožnje. Dakle ide se s znacajnijim ublazavanjem a i ekonomija se samim tim dize postepeno. U skole bi trebali od 4.5.

Nasi prevoznici najavljuju prve polaske 3.5. za Njemacku..

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.