Jedan dobar razlog mogao bi biti taj sto nemas radnu vizu. A nju prema nekom novom zakonu koji jos nije donesen ne mozes dobiti ako na zajednickom EU birou (o kojem govori bugarka) ima jedan radnik bez posla sa istim kvalifikacijama. Ne odgovara zakon uvijek svakom poslodavcu, gleda se globalna slika.napapijri1987 je napisao/la: ↑18 apr 2020, 04:50Ne razumijem te uopste.admin je napisao/la: ↑17 apr 2020, 16:47Ja razumjem napisano, nisam bas siguram moze li se isto i za tebe reci.napapijri1987 je napisao/la: ↑17 apr 2020, 11:21Ti kao admin trebas da naucis citati tj razumjeti procitano.
Hrvati, Rumuni i Bugari su uvijek dolazili ali samo da rade one najgore poslove, zato sto za iste ne treba skola nikakva dok mi te poslove ne mozemo raditi.Dolaze i njihovi ljekari takodje ali nista manje i nista vise nego bosanski.
U jednom se slazem sa tobom a to bi bilo da ce se vjerovatno smanjiti dolazak nasih ljudi u narednim godinama ali ovi koji su gore nece sigurno dobiti otkaze jer eto Hrvatima npr ide lose pa im Svabo mora pomoci.
Boli svabu k za hrvatom realno, oni prvo gledaju sebe i bitno je da njihov sistem funkcionise i to se vidjelo i sa coronom.
Prvo su org svoje bolnice pa tek onda pomagali Italiju, Francusku itd u tome da su preuzeli njihove pacijente.
A kako je corona pogodila bolnice? A vecina nasih koji su u zadnjih par godina dosli ovdje su dosli da rade u tom zanimanju.Niti jedna bolnica nije prijavila Kurzarbeit, niti jedna nije smanjila broj zaposlenih niti ce jer je svakako manjak radnika u toj bransi, dok su u industriji gotovo svi prijavljeni na Kurzarbeit i receno im da ce smanjiti broj zaposlenih.
Rumuni i Hrvati kojo su uvijek dolazili raditi najgore poslove, to je to sloj ljudi koji nije obrazovan, nema nikakvu perspektivu nigdje i onda ide pokusati u Njemackoj. Njih zanemari, o njima ne pricamo.
Ti obrazovani koji su dolazili manje, jer su u svojim zemljama lijepo zivjeli pa nije bilo potrebe da idu u Njemacku, pa je zbog toga bilo mjesta i za obrazovanog Bosanca koji je smatrao da u Bosni ne zivi lijepo, e oni ce sada dolaziti vise jer ce njihove zemlje biti pogodjene krizom.
To da svabu boli k. Za EU gradjanima i da mu je svejedno je tek smijesna izjava. Svabo ce kroz ovo potpuno da poklopi EU a to ce naravno uraditi dajuci prednost EU gradjanima na svakom koraku. Puno jeftinije ce mu biti da zaposli grckog doktora, nego da salje pare u grcku da gasi pozare nezadovoljnog naroda tamo.
Nece se smanjiti broj medicinskih sestara u bolnicama u njemackoj. Smanjice se broj bosanskih medicinskih sestara, a povecace se broj rumunskih i bugarskih medicinskih sestara. Tako ce Svabo smanjiti nezaposlenost u EU (sto mu je sigurno u interesu), a boli ga **** kakva je zapislenost u Bosni. Tek kad se rijesi problem nezaposlenosti u EU, tj kad se izadje iz krize koja je pred nama, pa Rumuska sestra skonta da jednako dobro moze raditi i zivjeti u Bukurestu a da joj pri tome djecu cuva mama a ne skupo njemacko obdaniste, rumunka ce se vratiti kuci, u njemackoj ce faliti radnika i onda ce se sjetiti Bosne kao sto su se evo i sad sjetili.
Ali tek kad se EU vrati na nivo na kojem je bila prije korone. Do tada, manje viza Bosancima, vise posla evropljanima. Matematika koju bi skontalo i dijete iz treceg osnovne u zatucanoj Bosni.
Zasto da svabo meni da otkaz nakon 5 godina iskustva na intenzivnoj i dovede nekog rumuna ili bugara na isto mjesto nakon sto je isti u mene ulozio oko 10 hiljada €. Zbog cega? Ajde navedi mi samo jedan razlog.
Zamisli da si ti poslodavac. Bi li ostavio na poslu nekoga ko sistem poznaje u konac ili doveo nekog ko nema pojma o istom? Ali budi iskren prvo prema sebi pa onda prema nama ostalima.
Evo ja ti garantujem da niti na jednom intenzivnom odjelu u Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji nema medicinara koji moze meni trenutno parirati sa znanjem, jer vecina masina i lijekova sa kojim radimo su proizvedeni i izmisljeni u njemackoj, i istim bi trebalo par godina da usavrse to znanje uz izvrsno poznavanje njemackog jezika.
Smijes li se javno kladiti da niko od nasih medicinara koji imaju Urkunde ovdje se nece vratiti u Bosnu u narednih 5 godina?
Naravno, ako su ulozili u tvoje obrazovanje, pa ti postao nezamjenjiv strucnjak, na tebe se nece odnositi. Vjerovatno ce biti slucajeva i da poslodavac insistira, nadje put da zadrzi radnika, vjerovatno ce mnogi i ostati, nece bas ocistiti ko RS. Ko ima ugovor na neodredjeno ili kako to vec tamo ide, na njega se nece odnositi ili ko zna kako ce se to organizovati.
Ali vecina nasih ljudi nisu bas ti nezamjenjivi strucnjaci, vec prosjek, u njih vecinom niko nije nista ulozio, imaju kratkorocne ugovore koje produzavaju. Mnogi ce ostati, ali bice masovnih povrataka (sto uopste nije dobro za nas), a odlazice se daleko teze nego do sada.
Ps. Meni vise valja kad surfate iz inostranstva, skuplja je reklama iz njemacke nego iz BiH. Uopste nista ne siljim, bas ce ono sto ja pisem ovdje imati uticaja na bilo sta. malo diskutujem ko i svi ostali, u dosadi