Subvencije za kurzarbeit su ovdje vec operativne i negdje vec prva plata sa njima isplacena. Firma koja otpusti samo jednog radnika nema pravo na subvencije, ne racunajuci firme koje su najavile smanjenje broja radnika prije situacije sa coronom. Napominjem da ovdje imaju pravi sindikati i da je zakonski otkazni rok 3 mjeseca.
Rekao sam vec, ako postoji neka nomenklatura, Bosanac je u prvom redu auslendera, u ocima prosjecnog Svabe. I kao radnik i kao clan drustva.
Opet cu ponoviti, u prosjeku. Ne volim ni ja generalizaciju i onu recenicu kako je Bosanac uspio svugdje u svijetu, i slicno. Samo u poredjenju sa Bugarima i Rumunima, u ovom diskutovanom kontekstu, mi smo Atlantidjani licno. Sto se tice Rumunije, licno sam proveo 8 mjeseci poslovno tamo kao supervizor/interim manager, i prostom usporedbom nasi ljudi su bili produktivniji 25%, posmatrajuci identicne poslove i operacije. Jos smo bolji u odnosu na Madjare. Ili su nasi izrabljeniji, moze se i tako posmatrati, nazalost.
Trenutno Njemacka ima 45 mil zaposlenih i neke prve procjene su da ce bez posla zbog corone privremeno ostati "samo" 300k radnika, te da ce se kroz 3-4 mjeseca brojka vratiti na 45m i onda nastaviti rasti. Prije corone trebalo je ici na 47 mil do 2025.
Rast je neminovan, kakvo nogiranje i smanjivanje broja viza. Samo mala stagnacija, konsolidovanje i idemo dalje.
@admin, pusti suplju, evo ti link, pa prati slijedecih 12 mjeseci.
https://www.destatis.de/EN/Themes/Labou ... _node.html