Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

anell
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la anell » 17 apr 2020, 19:49

JarnoTrulli je napisao/la:
17 apr 2020, 18:57
Ovaj forum ne smije da bude ugasen. Ako bude naznaka za takvo nesto, samo javi, dijaspora ce da financira odrzavanje 6 mjeseci, godinu, koliko god bude trebalo. :salut:

Naravno, kao mali znak paznje, morat ces mi samo ponovno aktivirat Gefufnu. :kafa:
Pored leoroya dijaspora da financira :damn:
Pld W D L
38 26 12 0

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 17 apr 2020, 19:52

Moj stari je davno radio u Dojčlandu, kaže većih neradnika od Grka ne možeš srest, još tad ih njemački poslodavci izbjegavali :lol:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 17 apr 2020, 19:55

Marsal je napisao/la:
17 apr 2020, 19:52
Moj stari je davno radio u Dojčlandu, kaže većih neradnika od Grka ne možeš srest, još tad ih njemački poslodavci izbjegavali :lol:
Možda sma pričao. Bio ja na nekom Shell seminaru, predavač bio lik iz Prijedora, inače neko mudo u Shell Nigeria. Kaže imali baš visoke plate, odrade mjesec dva i ne pojave se, pa nakon par mjeseci kad sve spičkaju jave se nazad. :rol:
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 17 apr 2020, 19:58

Vi govorite o aktuelnim zakonima. Ja govorim o onome sto ce se tek donijeti kao mjera. Zovnes GIZ i kazu ti kako je po trenutnoj legislativi i stanju, nece ti nagadjati sta ce biti za tri mjeseca. Sad svakako niko ne moze ni do granapa maknuti, nije na redu da se bave rajom koja bi iz Bosne htjela doci u Njemacku.

Evo citajte malo tu: https://eeas.europa.eu/headquarters/hea ... navirus_en

Da skratim, daju 100 milijardi eura da se spasi ekonomija u EU i sacuvaju poslovi u EU. Tek su odredili sredstva, nema jos mehanike raspodjele isl. Koliko sam skontao, to je otprilke ovo sto ne Fadil obecao po 224 Km za radnike firmams koje su u gubitku a nisu otpustale radnike. Te pare nece davati za non-EU radnike.

E sad, ako si vlasnik firme u njemackoj, hoces li gledati da upadnes u tu neku subvenciju? Ili ces radije dovesti Bosanca koji je eto po vasim rijecima najbolji radnik u Evropi (kako tako vrijedni nismo bar uzorali ove nase livade ako nista drugo)

alex1991
Kontakt:

Post Postao/la alex1991 » 17 apr 2020, 19:59

Sto se tice neradnika, rijetko ko moze sa crncima, njima je mrsko lezati, a kamoli raditi.
Iz rukava ON svakoga dana izvuce nekog keca..

Captain4
Kontakt:

Post Postao/la Captain4 » 17 apr 2020, 20:01

Ti mitovi su vam za qurca i uvijek će biti. I priče o Crnogorcima kao neradnicima, kako su Rumuni ili Bugari 'pogan' narod.. Ne možeš na osnovu jedne jedinke (ili u boljem slučaju) mini grupe ljudi donositi zaključke da je većinski dio populacije tog naroda takav.
Osim Japanaca, oni mrze godišnje..
"We need to suffer. And we need to fight."

Muameer
Kontakt:

Post Postao/la Muameer » 17 apr 2020, 20:17

Captain4 je napisao/la:
17 apr 2020, 20:01
Ti mitovi su vam za qurca i uvijek će biti. I priče o Crnogorcima kao neradnicima, kako su Rumuni ili Bugari 'pogan' narod.. Ne možeš na osnovu jedne jedinke (ili u boljem slučaju) mini grupe ljudi donositi zaključke da je većinski dio populacije tog naroda takav.
Osim Japanaca, oni mrze godišnje..
uz duzno postovanje 80% crnogoraca u zapadnoj Europi,izbjegava fizicke i malo teze poslove,uglvnom vole lahke pare..

zenicanin
Kontakt:

Post Postao/la zenicanin » 17 apr 2020, 21:00

admin je napisao/la:
17 apr 2020, 19:58
Vi govorite o aktuelnim zakonima. Ja govorim o onome sto ce se tek donijeti kao mjera. Zovnes GIZ i kazu ti kako je po trenutnoj legislativi i stanju, nece ti nagadjati sta ce biti za tri mjeseca. Sad svakako niko ne moze ni do granapa maknuti, nije na redu da se bave rajom koja bi iz Bosne htjela doci u Njemacku.

Evo citajte malo tu: https://eeas.europa.eu/headquarters/hea ... navirus_en

Da skratim, daju 100 milijardi eura da se spasi ekonomija u EU i sacuvaju poslovi u EU. Tek su odredili sredstva, nema jos mehanike raspodjele isl. Koliko sam skontao, to je otprilke ovo sto ne Fadil obecao po 224 Km za radnike firmams koje su u gubitku a nisu otpustale radnike. Te pare nece davati za non-EU radnike.

E sad, ako si vlasnik firme u njemackoj, hoces li gledati da upadnes u tu neku subvenciju? Ili ces radije dovesti Bosanca koji je eto po vasim rijecima najbolji radnik u Evropi (kako tako vrijedni nismo bar uzorali ove nase livade ako nista drugo)
Istina, primati ce manje radnika s Balkana nego inace.Ovi sto su tamo na vizu se racunaju kao radnici njemacki i vjerujem da se moze dobiti subvencija na njih..

Nigdje nisam napisao da smo najbolji radnici vec da smo kvalitetni. Ne treba izvrtati rijeci. To hoce li neko orati ili ne, nemaju svi ni zemlju a i kako ide poljoprivreda zadnjih godina raja gubi nadu u to. Eto ti primjer malinarstva..

Mi sad diskutujemo o Njemackoj, a nismo se dotakli kako ce se nasa privreda oporaviti ni na ovoj a ni drugim temama koliko primijetim.. Vjerovatno nas to i ne zanima, vec po obicaju drugi..

JarnoTrulli

Post Postao/la JarnoTrulli » 17 apr 2020, 21:35

Subvencije za kurzarbeit su ovdje vec operativne i negdje vec prva plata sa njima isplacena. Firma koja otpusti samo jednog radnika nema pravo na subvencije, ne racunajuci firme koje su najavile smanjenje broja radnika prije situacije sa coronom. Napominjem da ovdje imaju pravi sindikati i da je zakonski otkazni rok 3 mjeseca.

Rekao sam vec, ako postoji neka nomenklatura, Bosanac je u prvom redu auslendera, u ocima prosjecnog Svabe. I kao radnik i kao clan drustva.

Opet cu ponoviti, u prosjeku. Ne volim ni ja generalizaciju i onu recenicu kako je Bosanac uspio svugdje u svijetu, i slicno. Samo u poredjenju sa Bugarima i Rumunima, u ovom diskutovanom kontekstu, mi smo Atlantidjani licno. Sto se tice Rumunije, licno sam proveo 8 mjeseci poslovno tamo kao supervizor/interim manager, i prostom usporedbom nasi ljudi su bili produktivniji 25%, posmatrajuci identicne poslove i operacije. Jos smo bolji u odnosu na Madjare. Ili su nasi izrabljeniji, moze se i tako posmatrati, nazalost.

Trenutno Njemacka ima 45 mil zaposlenih i neke prve procjene su da ce bez posla zbog corone privremeno ostati "samo" 300k radnika, te da ce se kroz 3-4 mjeseca brojka vratiti na 45m i onda nastaviti rasti. Prije corone trebalo je ici na 47 mil do 2025.

Rast je neminovan, kakvo nogiranje i smanjivanje broja viza. Samo mala stagnacija, konsolidovanje i idemo dalje.

@admin, pusti suplju, evo ti link, pa prati slijedecih 12 mjeseci. ;)

https://www.destatis.de/EN/Themes/Labou ... _node.html
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

Captain4
Kontakt:

Post Postao/la Captain4 » 17 apr 2020, 22:23

17 apr 2020, 21:35
Što ti pp ne mogu poslati, volio bih te nešto pitati oko posla ako si zainteresovan. :mrgreen:
"We need to suffer. And we need to fight."

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 17 apr 2020, 22:40

Evo kako stvari vide eksperti sirom evrope:

https://www.google.com/amp/s/amp.thegua ... pe-rebuild

Za nasu diskusiju posebno je zanimljiv stav Bugarke, koja ocigledno vec danas pritisce na Gastonov posao za nekog svog komsiju:

Vessela Tcherneva: A new Marshall Plan and support for eastern Europe’s brain-drain

The coronavirus crisis has amplified the gap between east and west. Central and eastern European governments panicked knowing that their health systems, under-funded and stuck in the 90s, simply could not cope, hence their extremely strict lockdown measures. The crisis is also laying bare the effect of the brain drain from east to west. The EU cannot continue to neglect this problem. If Germany’s success in handling the pandemic is partly down to an army of migrant doctors and nurses, it should not be to the detriment of central and eastern Europe.

Free movement of labour has also, paradoxically, led to the return home of millions of eastern Europeans. About 200,000 Bulgarians who lost jobs in western Europe have returned home since the beginning of March. Of a working population of 3 million, that is a significant proportion (imagine 5 million Germans suddenly appearing on the labour market or applying for unemployment benefit). Apart from the suspicion that they are importing the disease, the returnees may become a longer-term preoccupation – and the EU may want to think about common labour insurance system.
A new Marshall Plan to rebuild post-pandemic Europe could help its economy to bounce back. And we may find that the populist wave has reached its limits and Orbán-style power grabs are short-lived.
Vessela Tcherneva is the deputy director of the European Council for Foreign Relations, based in Sofia, Bulgaria

Sta ce tek biti za par mjeseci kad u fokusu ne bude zdravlje nego ekonomija i nezaposlenost

JarnoTrulli

Post Postao/la JarnoTrulli » 17 apr 2020, 23:17

Ok, nastavit cemo onda diskusiju za par mjeseci. :arrow:

sagitarius
Kontakt:

Post Postao/la sagitarius » 17 apr 2020, 23:30

Jest uporan covjek, Boze dragi.Et upravu si brate svi cemo se vratiti, ev ja sam vec spakovao kofer, samo cekam da dobijem otkaz, i da mogu onda biti 0/24h na sportsport.ba i da citam vase sponzorisane clankove, kako bi vi mogli sto vise zaradjivati.
..Za Čelik i Zenicu!Jer to, je čast i sudbina i krv Zeničana, ljubav velika!
..El Valencia es el nostre campeó! #amuntValencia

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 17 apr 2020, 23:30

17 apr 2020, 23:17
Ok, nastavit cemo onda diskusiju za par mjeseci. :arrow:
Bgm vuce da admin zna sta prica...

slika
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

JarnoTrulli

Post Postao/la JarnoTrulli » 17 apr 2020, 23:46

Vidjet cemo 3 mjeseca nakon sto sve pocne sa radom. ;)

napapijri1987
Kontakt:

Post Postao/la napapijri1987 » 18 apr 2020, 04:50

admin je napisao/la:
17 apr 2020, 16:47
napapijri1987 je napisao/la:
17 apr 2020, 11:21
Ti kao admin trebas da naucis citati tj razumjeti procitano.
Hrvati, Rumuni i Bugari su uvijek dolazili ali samo da rade one najgore poslove, zato sto za iste ne treba skola nikakva dok mi te poslove ne mozemo raditi.Dolaze i njihovi ljekari takodje ali nista manje i nista vise nego bosanski.
U jednom se slazem sa tobom a to bi bilo da ce se vjerovatno smanjiti dolazak nasih ljudi u narednim godinama ali ovi koji su gore nece sigurno dobiti otkaze jer eto Hrvatima npr ide lose pa im Svabo mora pomoci.
Boli svabu k za hrvatom realno, oni prvo gledaju sebe i bitno je da njihov sistem funkcionise i to se vidjelo i sa coronom.
Prvo su org svoje bolnice pa tek onda pomagali Italiju, Francusku itd u tome da su preuzeli njihove pacijente.
A kako je corona pogodila bolnice? A vecina nasih koji su u zadnjih par godina dosli ovdje su dosli da rade u tom zanimanju.Niti jedna bolnica nije prijavila Kurzarbeit, niti jedna nije smanjila broj zaposlenih niti ce jer je svakako manjak radnika u toj bransi, dok su u industriji gotovo svi prijavljeni na Kurzarbeit i receno im da ce smanjiti broj zaposlenih.
Ja razumjem napisano, nisam bas siguram moze li se isto i za tebe reci.

Rumuni i Hrvati kojo su uvijek dolazili raditi najgore poslove, to je to sloj ljudi koji nije obrazovan, nema nikakvu perspektivu nigdje i onda ide pokusati u Njemackoj. Njih zanemari, o njima ne pricamo.

Ti obrazovani koji su dolazili manje, jer su u svojim zemljama lijepo zivjeli pa nije bilo potrebe da idu u Njemacku, pa je zbog toga bilo mjesta i za obrazovanog Bosanca koji je smatrao da u Bosni ne zivi lijepo, e oni ce sada dolaziti vise jer ce njihove zemlje biti pogodjene krizom.

To da svabu boli k. Za EU gradjanima i da mu je svejedno je tek smijesna izjava. Svabo ce kroz ovo potpuno da poklopi EU a to ce naravno uraditi dajuci prednost EU gradjanima na svakom koraku. Puno jeftinije ce mu biti da zaposli grckog doktora, nego da salje pare u grcku da gasi pozare nezadovoljnog naroda tamo.

Nece se smanjiti broj medicinskih sestara u bolnicama u njemackoj. Smanjice se broj bosanskih medicinskih sestara, a povecace se broj rumunskih i bugarskih medicinskih sestara. Tako ce Svabo smanjiti nezaposlenost u EU (sto mu je sigurno u interesu), a boli ga **** kakva je zapislenost u Bosni. Tek kad se rijesi problem nezaposlenosti u EU, tj kad se izadje iz krize koja je pred nama, pa Rumuska sestra skonta da jednako dobro moze raditi i zivjeti u Bukurestu a da joj pri tome djecu cuva mama a ne skupo njemacko obdaniste, rumunka ce se vratiti kuci, u njemackoj ce faliti radnika i onda ce se sjetiti Bosne kao sto su se evo i sad sjetili.

Ali tek kad se EU vrati na nivo na kojem je bila prije korone. Do tada, manje viza Bosancima, vise posla evropljanima. Matematika koju bi skontalo i dijete iz treceg osnovne u zatucanoj Bosni.
Ne razumijem te uopste.
Zasto da svabo meni da otkaz nakon 5 godina iskustva na intenzivnoj i dovede nekog rumuna ili bugara na isto mjesto nakon sto je isti u mene ulozio oko 10 hiljada €. Zbog cega? Ajde navedi mi samo jedan razlog.
Zamisli da si ti poslodavac. Bi li ostavio na poslu nekoga ko sistem poznaje u konac ili doveo nekog ko nema pojma o istom? Ali budi iskren prvo prema sebi pa onda prema nama ostalima.
Evo ja ti garantujem da niti na jednom intenzivnom odjelu u Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji nema medicinara koji moze meni trenutno parirati sa znanjem, jer vecina masina i lijekova sa kojim radimo su proizvedeni i izmisljeni u njemackoj, i istim bi trebalo par godina da usavrse to znanje uz izvrsno poznavanje njemackog jezika.
Smijes li se javno kladiti da niko od nasih medicinara koji imaju Urkunde ovdje se nece vratiti u Bosnu u narednih 5 godina?

napapijri1987
Kontakt:

Post Postao/la napapijri1987 » 18 apr 2020, 05:05

:oops:
gaston je napisao/la:
17 apr 2020, 14:18
kraljttbvb je napisao/la:
17 apr 2020, 14:10
gaston je napisao/la:
17 apr 2020, 12:27
Ma kontam ja zajebanciju ba, al' pitam jel zovete tako svoje med. osoblje koji rade u nasim bolnicama dole? :mrgreen:
Ja kako sam skontao da je u uređenim zemljama to razdvojeno:

- sestre/tehničari koji su zaduženi da sprovode odluke doktora i daju tablete/terapiju i ostale stvari koje doktor propise.

- oni koji održavaju higijenu pacijenata (to uključuje i pranje gujce), te mijenjaju posteljinu i rade sve ostale stvari.

Kod nas se sestre/tehničari žale da za jednu platu rade sve ove stvari...

Znam da ovdje medicinske sestre kao pogrdno zovu "sestrice". Ne znam koja im je to fora :crazy:
Bgm ja kad sam radio svoj praktikum, glavna sestra odjeljenja je zajedno sa nama "obicnim" medicinarima radila sve od dijeljenja terapije do kupanja pacijenta.
Sa druge strane sam i ja kao praktikant imao dozvolu da popunjavam dokumentaciju, bio u konstantnom kontaktu sa doktoricom, dijelui terapiju itd.

Interno odjeljenje.

alex1991 je napisao/la:
17 apr 2020, 14:13
Medicinske sestre su najbolje macke, uh kad ih vidim u suknjicama, prođu me žmarci k'o džanarike.
Tek da vidis mene kad se utegnem. :mrgreen:

Imao sam kolegu kojem je bilo vruce u nocnoj, skinuo se u bokserice i tako zaspao.
Probudio ga blic od kamere kad ga je nasla zena od pacijenta u takvom stanju. Sljedece jutro mi vise nije bio kolega. :mrgreen:
Zavisi gdje radis 😊 u starackom domu je tako.
Imas jednog ili dva medicinara ili njegovatelja i oni su vodje smjene i imaju manje kontakta sa njegom pacijenata, dok ti pomocnici odradjuju njegu.
Kod nas na intenzivnoj je malo drugacije.
Nas je oko 70 na odjelu, od toga su dvoje pomocnici koji skupljaju nase smece, prazne korpe za smece i ves i slicno.
Praktikanti ne smiju prici pacijentu osim kada ih mi posaljemo da istom odnesu hranu ili nahrane stabilne pacijente, dokumentaciju ne smiju cak ni citati 😊
I da se dotaknem mita o tome kako samo stranci rade ovaj posao.

Ovo mi je treci odjel za intenzivnu njegu i jedini sam koji je "stranac", svi ostali koji nisu cistokrvni njemci su rodjeni u njemackoj i samo taj jezik pricaju i njih 2 su kao bebe dosli iz Ukrajine/ Kazahstana za njemacku i tu zavrsili skolu.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 18 apr 2020, 06:20

Mislim da admin ne priča ovdje o vama koji ste skoro pa domaći postali u Njemačkoj. Ovi koji imaju državljanstvo ili su ga skoro dobili, a posebno oni koji imaju sigurne poslove, za njih nema zime.

Ja kako sam skontao on tvrdi da ova raja što su ubuduće trebali ići i ovi kojima su istekli ugovori, da će sada biti zatvorenije granice za non EU zemlje i da će prednost imati ovi što su u EU...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 18 apr 2020, 08:08

17 apr 2020, 23:46
Vidjet cemo 3 mjeseca nakon sto sve pocne sa radom. ;)
Taman da ja ispušim na terminu. :rol:
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 18 apr 2020, 08:39

kraljttbvb je napisao/la:
18 apr 2020, 06:20
Mislim da admin ne priča ovdje o vama koji ste skoro pa domaći postali u Njemačkoj. Ovi koji imaju državljanstvo ili su ga skoro dobili, a posebno oni koji imaju sigurne poslove, za njih nema zime.

Ja kako sam skontao on tvrdi da ova raja što su ubuduće trebali ići i ovi kojima su istekli ugovori, da će sada biti zatvorenije granice za non EU zemlje i da će prednost imati ovi što su u EU...
Ma nije ni to, evo u jeku pandemije 6 mojih kolega ode za Njemačku.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.