Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

admin
Site Admin
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la admin » 17 apr 2020, 16:47

napapijri1987 je napisao/la:
17 apr 2020, 11:21
Ti kao admin trebas da naucis citati tj razumjeti procitano.
Hrvati, Rumuni i Bugari su uvijek dolazili ali samo da rade one najgore poslove, zato sto za iste ne treba skola nikakva dok mi te poslove ne mozemo raditi.Dolaze i njihovi ljekari takodje ali nista manje i nista vise nego bosanski.
U jednom se slazem sa tobom a to bi bilo da ce se vjerovatno smanjiti dolazak nasih ljudi u narednim godinama ali ovi koji su gore nece sigurno dobiti otkaze jer eto Hrvatima npr ide lose pa im Svabo mora pomoci.
Boli svabu k za hrvatom realno, oni prvo gledaju sebe i bitno je da njihov sistem funkcionise i to se vidjelo i sa coronom.
Prvo su org svoje bolnice pa tek onda pomagali Italiju, Francusku itd u tome da su preuzeli njihove pacijente.
A kako je corona pogodila bolnice? A vecina nasih koji su u zadnjih par godina dosli ovdje su dosli da rade u tom zanimanju.Niti jedna bolnica nije prijavila Kurzarbeit, niti jedna nije smanjila broj zaposlenih niti ce jer je svakako manjak radnika u toj bransi, dok su u industriji gotovo svi prijavljeni na Kurzarbeit i receno im da ce smanjiti broj zaposlenih.
Ja razumjem napisano, nisam bas siguram moze li se isto i za tebe reci.

Rumuni i Hrvati kojo su uvijek dolazili raditi najgore poslove, to je to sloj ljudi koji nije obrazovan, nema nikakvu perspektivu nigdje i onda ide pokusati u Njemackoj. Njih zanemari, o njima ne pricamo.

Ti obrazovani koji su dolazili manje, jer su u svojim zemljama lijepo zivjeli pa nije bilo potrebe da idu u Njemacku, pa je zbog toga bilo mjesta i za obrazovanog Bosanca koji je smatrao da u Bosni ne zivi lijepo, e oni ce sada dolaziti vise jer ce njihove zemlje biti pogodjene krizom.

To da svabu boli k. Za EU gradjanima i da mu je svejedno je tek smijesna izjava. Svabo ce kroz ovo potpuno da poklopi EU a to ce naravno uraditi dajuci prednost EU gradjanima na svakom koraku. Puno jeftinije ce mu biti da zaposli grckog doktora, nego da salje pare u grcku da gasi pozare nezadovoljnog naroda tamo.

Nece se smanjiti broj medicinskih sestara u bolnicama u njemackoj. Smanjice se broj bosanskih medicinskih sestara, a povecace se broj rumunskih i bugarskih medicinskih sestara. Tako ce Svabo smanjiti nezaposlenost u EU (sto mu je sigurno u interesu), a boli ga **** kakva je zapislenost u Bosni. Tek kad se rijesi problem nezaposlenosti u EU, tj kad se izadje iz krize koja je pred nama, pa Rumuska sestra skonta da jednako dobro moze raditi i zivjeti u Bukurestu a da joj pri tome djecu cuva mama a ne skupo njemacko obdaniste, rumunka ce se vratiti kuci, u njemackoj ce faliti radnika i onda ce se sjetiti Bosne kao sto su se evo i sad sjetili.

Ali tek kad se EU vrati na nivo na kojem je bila prije korone. Do tada, manje viza Bosancima, vise posla evropljanima. Matematika koju bi skontalo i dijete iz treceg osnovne u zatucanoj Bosni.

zenicanin
Kontakt:

Post Postao/la zenicanin » 17 apr 2020, 17:20

@admin Jesi li ikad radio u Njemackoj?

gaston
Kontakt:

Post Postao/la gaston » 17 apr 2020, 18:08

admin je napisao/la:
17 apr 2020, 08:08
.
Jel ti stvarno mislis da ce svabe da vracaju kuci ljude koji su vec 3-4 godine tu kad bude vrijeme da se viza produzi, samo da bi na njegovo mjesto dosao neki neiskusni radnik iz EU? :mrgreen:
Pitaju se nesto i poslodavci btw. :mrgreen:
Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!

"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"

alex1991
Kontakt:

Post Postao/la alex1991 » 17 apr 2020, 18:10

Admin je neki teski ters izgleda.
Iz rukava ON svakoga dana izvuce nekog keca..

gaston
Kontakt:

Post Postao/la gaston » 17 apr 2020, 18:13

Ma ne kazem da mozda nece biti nekih poteskoca pri odlasku, al' tvrditi da ce ljudi sutat kvalifikovanu radnu snagu koja je tu godinama da bi se eto udomio rumun je banalno. :mrgreen:
Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 17 apr 2020, 18:17

gaston je napisao/la:
17 apr 2020, 18:13
Ma ne kazem da mozda nece biti nekih poteskoca pri odlasku, al' tvrditi da ce ljudi sutat kvalifikovanu radnu snagu koja je tu godinama da bi se eto udomio rumun je banalno. :mrgreen:
Samo se ti tjesi.
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 17 apr 2020, 18:17

Sta si se bolan prepao toliko.
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 17 apr 2020, 18:19

I naše guzice su za ljude
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

gaston
Kontakt:

Post Postao/la gaston » 17 apr 2020, 18:21

Heller je napisao/la:
17 apr 2020, 18:19
I naše guzice su za ljude
:ljepota:

Nije meni za mene. Moja viza kad istekne taman ce bit vrijeme da se aplicira za drzavljanstvo. :mrgreen:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 17 apr 2020, 18:28

Nisam radio u njemackoj, ali jesam generacija koja se nakon studija susretala s problemom o kojem govorim.

U medjuvremenu sam napravio porodicu i karijeru u Bosni pa nisam ni zainteresovan da mijenjam prebivaliste i trenutno sam jako sretan sto je to tako.

Imam dojam da ovdje nema bas previse sagovornika koji su bili radnosposobni 2008 kad je nastupila posljednja velika kriza da bi mogli shvatiti o cemu govorim.

Ispade ja se radujem tome sto dolazi, a to je katastrofa. Ja bih bio najsretniji da ispadne da nisam u pravu
gaston je napisao/la:
17 apr 2020, 18:08
admin je napisao/la:
.
Jel ti stvarno mislis da ce svabe da vracaju kuci ljude koji su vec 3-4 godine tu kad bude vrijeme da se viza produzi, samo da bi na njegovo mjesto dosao neki neiskusni radnik iz EU? :mrgreen:

Ti stvarno mislis da ce Njemacka placati socijalu medicinskoj sestri u Grckoj i platu tebi u Njemackoj zato sto si tu 3-4 godine, pa eto da te ispostuju jer te voli sef? I sve to uz trenutni minus od 7% u svojoj ekonomiji. Pa sta su tri godine cak i u okvirima jedne firme ili bolnice a ne drzave? Evo forum 12 godina postoji, dodje korona i sutra se moze ugasiti, ne bi se niko od 20.000 registrovanih pocesao. Za tri dana da ih pitas, ne bi se sjecali da je postojao.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 17 apr 2020, 18:46

Eto baš će se ugasiti, samo mi daj Hellera i Osima pa'š vidjeti.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

gaston
Kontakt:

Post Postao/la gaston » 17 apr 2020, 18:47

Dobro brate, evo ja prvi kad se vratim javim ti se i kazem da si bio upravu. :salut:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 17 apr 2020, 18:54

Virtu4l je napisao/la:
17 apr 2020, 18:46
Eto baš će se ugasiti, samo mi daj Hellera i Osima pa'š vidjeti.

Ovo su u biti zlatni dani foruma, nismo imali po 1000 online istivremeno ni kad se derbi igra.

Ali nisu generalno zlatni dani, situacija je ku.ac, bice takva jos duze vrijeme i to svima. Nece naravno njemacka svakog vratiti, ali ovo kako je bilo do sad i taj neki koncept gdje sirokih ruku docekuju radnike iz Bosne, to je proslost 100%.

Za mene licno to ne igra neku ulogu, ukljucio sam se vise onako iz izolacijske dosade, vidim prica ko s neke druge planete, pa reko da bacim koju.

Za gastona se posebno nadam da ga nece vratiti vec da ce dobiti drzavljanstvo kad mu je vec tako lijepo

Fowl95
Kontakt:

Post Postao/la Fowl95 » 17 apr 2020, 18:57

Nema logike da će neko otpuštat našu radnu snagu samo da bi doveo ljude iz EU. Da će dosta ljudi ostat bez posla, to je očigledno, al ovo jednostavno nema logike.
Let's talk about SIX baby!

JarnoTrulli

Post Postao/la JarnoTrulli » 17 apr 2020, 18:57

Ovaj forum ne smije da bude ugasen. Ako bude naznaka za takvo nesto, samo javi, dijaspora ce da financira odrzavanje 6 mjeseci, godinu, koliko god bude trebalo. :salut:

Naravno, kao mali znak paznje, morat ces mi samo ponovno aktivirat Gefufnu. :kafa:
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 17 apr 2020, 19:00

admin je napisao/la:
17 apr 2020, 18:54
Ovo su u biti zlatni dani foruma, nismo imali po 1000 online istivremeno ni kad se derbi igra.
A šta da se radi drugo, sjedi kući i laprdaj po diskusijama, jbg.

Javi nam ako ti treba freelancer, imamo idealnog kandidata, može ga ono baš dobro povuć'
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 17 apr 2020, 19:04

gaston je napisao/la:
17 apr 2020, 18:08
admin je napisao/la:
.
ma nema sanse za ovo ... ljudi ulozili pare u njega, edukovali ga naucili da radi po njihovoj mjeri i da dadnu otkaz, moguce da ce nova zaposljavanja biti smanjena za nasu raju al da nogiraju raju koja se prilagodila i u koju su svabe ulozile lovu tesko :D ...

zenicanin
Kontakt:

Post Postao/la zenicanin » 17 apr 2020, 19:23

@admin vecinom si upravu za ekonomski aspekt i da ce smanjiti za ubuduce dodjelu viza, al o narodima i ne bas.. Bitan je i kvalitet osobe koji dolazi tamo.
Ako vec nisi radio, onda je tesko pisati o nekome narodu kakav je s radnim navikama i vrstom poslova s kojima se susreću. Ja sam radio sezonski ljeti u pošti zadnjih godina, a i ove bi trebao . 3 razlicita grada. Susretao se s ljudi iz mnogo zemalja. U isto vrijeme kada smo kolega i ja pocinjali raditi sa i ne bas nekim dobrim znanjem jezika su pocela raditi i 2 Njemca. Na odlasku a i u toku rada su nam cesto govorili da mnogo bolje radimo od ta 2 Njemca, niko se nas nije zalio (Svabo ce ti zvati za sitnicu filijalu), a za ta 2 Njemca svakim danom neko je zvao i zalio se.. Kada te neko tako nazove, u filijali dobijes papir i da se izjasnis je li ili nije tako bilo. Oni vjerovatno nisu htjeli da rade kako treba jer im se prvenstveno posao nije sviđao, satnica mozda ispod njihovog prosjeka (oko 13 € tad bila) itd.. Zvali su nas i da radimo zastalno al ipak smo bili studenti koji nastavljaju u BIH..
Posta nije pogodjena ovim, jer posla ima vise nego inace u ovo doba (cak dostize nivo posla novogodisnjih praznika, ljudi sjede i narucuju samo)..

Radnik iz EX-YU zemalja je vrlo trazen. Zbog cega? Pa zbog toga, sto je vecina nas spremna na daljna usavrsavanja, napredovanja, velika zelja za radom itd.. Ne volim da generalizujem, al fin broj tih Bugara,Rumuna,Grka nije spremna ni blizu za napredak kao nasi. Jedino Turci su po tom pitanju bolji od nas (al vec 3 generacije njih tamo ima i veliki broj), ljudi al bukvalno imaju sve svoje (pa i telefonske mreze) i dobro se paze izmedju sebe.
Jednom prilikom susreo Bugarina koji luta po Njemackoj i trazi socijalu (nista mu ne fali za rad). Govori kako mu ne daju i da hoce da ide u Nizozemsku, jer je tamo cuo da je lakse dobiti socijalu. Tek kad udjes u njihove ulice, i kad vidis sav taj nered skontas koliko smo mi kao narodi prilagodljiviji njemackom sistemu nego oni. Nasi ako prave nered, naprave u nekoj nasoj kafani, a ne po ulicama kao vecina drugih.
Iznenadio bi se vjeruj koliko ima nasih doktora tamo koji rade privatno i bolnicama, inzinjera, raznih visokobrazovanih osoba, sefova ..
Oni sto su vec tamo sigurno da ce im produzavati (pod uslovom dokazanog dobrog radnika).
Krize ce biti sigurno (neko kaze 3-6 mjeseci, neko 2 godine, neko 5.. puno informacija se moze procitati). Tesko je procjeniti.

Novi zakon koji je osvojen za cijeli svijet je prvenstveno sto oni zele gotov proizvod za nepopunjena mjesta, znaci nekoga ko poznaje njemacki na makar B1/B2 nivou i koji ima kvalifikacije. Prije ove situacije im falilo 1,5 miliona radnika, a procjena je bila 5 miliona u iducih 5 godina da ce faliti. Sad ce se sigurno jedan period smanjiti, al vjeruj nakon toga biti ce jaci nego ikada sto ce odgovarati cijelom svijetu. Cim ukinu zabrane, mnogo ljudi ce se vratiti na posao, a vec nakon godine ce i mnogo onih koji nisu mogli biti vraceni odmah ponovo raditi..

Salih1984
Kontakt:

Post Postao/la Salih1984 » 17 apr 2020, 19:38

zenicanin je napisao/la:
17 apr 2020, 19:23
Radnik iz EX-YU zemalja je vrlo trazen. Zbog cega? Pa zbog toga, sto je vecina nas spremna na daljna usavrsavanja, napredovanja, velika zelja za radom itd..
U ovo sumnjam,znam mnogo raje sto je otisla za njemacku,austriju itd
I znam samo 2 lika sto su isla na "napredovanja" tj.u neku njemacku skolu(ausbildung)
Jedan otisao u skolu za rad u trgovini(3 godine skola traje),drugi otisao u skolu za njegovatelja(3 godine skola traje)
Ja bi svjetlo zvao mrakom da te nije @Tili....

Muameer
Kontakt:

Post Postao/la Muameer » 17 apr 2020, 19:44

admin je napisao/la:
17 apr 2020, 16:47
napapijri1987 je napisao/la:
17 apr 2020, 11:21
Ti kao admin trebas da naucis citati tj razumjeti procitano.
Hrvati, Rumuni i Bugari su uvijek dolazili ali samo da rade one najgore poslove, zato sto za iste ne treba skola nikakva dok mi te poslove ne mozemo raditi.Dolaze i njihovi ljekari takodje ali nista manje i nista vise nego bosanski.
U jednom se slazem sa tobom a to bi bilo da ce se vjerovatno smanjiti dolazak nasih ljudi u narednim godinama ali ovi koji su gore nece sigurno dobiti otkaze jer eto Hrvatima npr ide lose pa im Svabo mora pomoci.
Boli svabu k za hrvatom realno, oni prvo gledaju sebe i bitno je da njihov sistem funkcionise i to se vidjelo i sa coronom.
Prvo su org svoje bolnice pa tek onda pomagali Italiju, Francusku itd u tome da su preuzeli njihove pacijente.
A kako je corona pogodila bolnice? A vecina nasih koji su u zadnjih par godina dosli ovdje su dosli da rade u tom zanimanju.Niti jedna bolnica nije prijavila Kurzarbeit, niti jedna nije smanjila broj zaposlenih niti ce jer je svakako manjak radnika u toj bransi, dok su u industriji gotovo svi prijavljeni na Kurzarbeit i receno im da ce smanjiti broj zaposlenih.
Ja razumjem napisano, nisam bas siguram moze li se isto i za tebe reci.

Rumuni i Hrvati kojo su uvijek dolazili raditi najgore poslove, to je to sloj ljudi koji nije obrazovan, nema nikakvu perspektivu nigdje i onda ide pokusati u Njemackoj. Njih zanemari, o njima ne pricamo.

Ti obrazovani koji su dolazili manje, jer su u svojim zemljama lijepo zivjeli pa nije bilo potrebe da idu u Njemacku, pa je zbog toga bilo mjesta i za obrazovanog Bosanca koji je smatrao da u Bosni ne zivi lijepo, e oni ce sada dolaziti vise jer ce njihove zemlje biti pogodjene krizom.

To da svabu boli k. Za EU gradjanima i da mu je svejedno je tek smijesna izjava. Svabo ce kroz ovo potpuno da poklopi EU a to ce naravno uraditi dajuci prednost EU gradjanima na svakom koraku. Puno jeftinije ce mu biti da zaposli grckog doktora, nego da salje pare u grcku da gasi pozare nezadovoljnog naroda tamo.

Nece se smanjiti broj medicinskih sestara u bolnicama u njemackoj. Smanjice se broj bosanskih medicinskih sestara, a povecace se broj rumunskih i bugarskih medicinskih sestara. Tako ce Svabo smanjiti nezaposlenost u EU (sto mu je sigurno u interesu), a boli ga **** kakva je zapislenost u Bosni. Tek kad se rijesi problem nezaposlenosti u EU, tj kad se izadje iz krize koja je pred nama, pa Rumuska sestra skonta da jednako dobro moze raditi i zivjeti u Bukurestu a da joj pri tome djecu cuva mama a ne skupo njemacko obdaniste, rumunka ce se vratiti kuci, u njemackoj ce faliti radnika i onda ce se sjetiti Bosne kao sto su se evo i sad sjetili.

Ali tek kad se EU vrati na nivo na kojem je bila prije korone. Do tada, manje viza Bosancima, vise posla evropljanima. Matematika koju bi skontalo i dijete iz treceg osnovne u zatucanoj Bosni.
Pozz Admine,nemam namejeru nikog da uvrijedim..zvao maksuz GIZ ured/office u Immportaneu za medicinare..posto sam i sam medicinar pa pitao?
Ne bi trebalo biti problema za nase medicinare prilikom zaposljavanja tako za ovo sto si napisao,nisi u pravu.
Svako dobro i pozz svima forumashima ma gdje bili

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.